24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Het allergladste ijs

zilverHet allergladste ijs waar men zich als schrijver van stukjes over de economie en beurzen op kan begeven is het doen van korte termijn voorspellingen. Het mooie van lange termijn voorspellingen is dat het een tijd duurt eer deze al of niet uitkomen en met een beetje mazzel is het lezerspubliek tegen die tijd al lang weer vergeten wat de schrijver al die tijd geroepen heeft. Nee, een slim columnist verklaart alleen gedane zaken.

Toch kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat er de komende maanden grote veranderingen op stapel staan. Dit gevoel is niet geheel op drijfzand gebaseerd. Ik laat puntsgewijs de volgende zaken de revue passeren die m.i. van grote invloed kunnen zijn.

Mid- term verkiezingen Amerika november
De populariteit van Obama is op een naoorlogs dieptepunt terechtgekomen, want weinig goeds voorspelt voor de Democratische partij bij de tussentijdse verkiezingen. Een slechte uitslag doet de machtsbasis van Obama geen goed. De praktijk leert dat een oorlog, grote aanslag of andere ramp de kansen plotseling kan doen keren, aangezien een volk in tijden van nood de neiging heeft zich als een volk achter de leider te scharen.

ECB die Duitsland maant schulden van twee banken over te nemen.
De ECB heeft de Duitse regering gemaand de Duitse banken Hypo Real Estate en West Lb de helpende hand toe te steken door toxische waardepapieren over te nemen, wat in 1 klap de Duitse staatsschuld van 79 naar 90 % van het BNP zal brengen. Hoe dit zal aflopen weet ik ook niet, maar het is niet ondenkbaar dat de Duitse regering haar middelvinger tegen Trichet zal opsteken en de invoering van een NoordEuropese munt versneld zal worden.

Toename oorlogsdreiging Iran/Midden Oosten.
De troepenopbouw rond Iran en toenemende schermutselingen tussen Israël en Libanon kunnen de voorbode blijken van de volgende ronde in de strijd om de olie en strategische posities in het Midden Oosten.

QE 2
Ook vanuit de FED worden de geluiden sterker dat er een volgende ronde zit aan te komen van de zgn. Quantitative Easing, wat betekent het uit niets bijdrukken van meer geld. Hoewel dit bijdrukken van geld na het aflopen van de eerste ronde in het voorjaar van dit jaar in het geniep gewoon is doorgegaan, zal een officiële bekendmaking van de tweede ronde de nodige beweging gaan brengen in alle markten.

Hindenburg Omen geeft signaal af
Het Hindenburg Omen is een signaal vanuit de technische analyse dat een statistisch redelijk zekere prognose geeft dat er flinke dalingen zullen plaatsvinden op de beurs. Nu weet ik wel, dat je kleine leugens hebt, grote leugens en de statistiek, maar dit instrument heeft zijn waarde bewezen. Het punt is nu dat het Hindenburg omen uit 5 verschillende deelsignalen bestaat, die zich alle vijf moeten voordoen op twee verschillende momenten. U raadt het al, het omen is verschenen, en in de verte zie ik de Hindenburg al aankomen.

Positief rapport GS over goud
Goldman Sachs heeft een zeer positief rapport uitgebracht over goud. Nu heeft Goldman Sachs een ijzersterke reputatie dat men zelf contrair handelt op de aanbevelingen die men doet aan haar klanten. Als dit deze keer weer zo is, is dit rapport een garantie dat op korte termijn de goudprijs flink onderuit gehaald zal worden, zodat de shortposities van de grootbanken tegen een laag prijsje gesloten kunnen worden.

Alles bij elkaar genomen is een explosief mengsel ontstaan. Bovendien is het mogelijk dat bovenstaande vijf punten geheel toevalligerwijze gaan samenvallen: Bijvoorbeeld door het uitbreken van een oorlog of een terroristische aanslag in Amerika dondert de beurs naar beneden, wordt QE 2 in stelling gebracht om de economie te ondersteunen en zal het ferme leiderschap van Obama onderstreept worden door een verkiezingsoverwinning. In de beurspaniek wordt goud en zilver gedrukt en zal veel geld zich tijdelijk een heenkomen vinden in Amerikaanse staatspapieren.

Of het zo zal gaan lopen? Ik weet het uiteraard niet zeker. Wat ik wel weet is dat ik zelf een putoptie AEX heb aangeschaft, ter gedeeltelijke bescherming van mijn edelmetaalportefeuille bij een eventuele crash. De portefeuille zelf laat ik rustig liggen; op iets langere termijn zal ik immers het gelijk aan mijn zijde hebben.

https://www.thesilvermountain.nl/img/GPM.JPG

Klik hier voor een vergroting van de grafiek.

De zekerheid dat op termijn goud en zilver zullen stijgen wordt geïllustreerd door bovenstaande grafiek van Eric de Groot, waarin een dertig-jarige consolidatie van de goudprijs zichtbaar is. Twee zaken verdienen hierbij nog de aandacht. Ten eerste is de verticale as logaritmisch, waarbij elke eenheid een factor tien vertegenwoordigd. Ten tweede ziet u in de tabel het dividend dat Homestake Mining, een producerende goudmijn, heeft uitgekeerd in de periode van 1924 tot 1935.

Kortom, u kunt ook gewoon niets doen en uw bezit in edelmetalen en eventuele mijnaandelen hun werk laten doen.

Bekijk ook