Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Het eindspel in de wereld van goud en zilver

08-04-2012 Zilverpaul

Hoewel er op het eerste gezicht niet zo veel gaande is op het goud- en zilverfront en in de wereld van goud kopen, gouden munten, goudbaren en beleggen in zilver, doen de bewegingen zich vooral voor op de achtergrond. Een opmerkelijke exodus van leidende bankiers, met name die zich bezig hielden met Europese zaken. Een ware stortvloed aan interventies in de goud- en zilverprijs, waardoor het lijkt alsof de interesse in echt goud en echt zilver tanende is. Het afslachten van de mijnbouwsector in goud en zilver, zodat alleen een kleine groep ‘gelovigen’ overblijft. Dit alles gelardeerd met berichten uit de Amerikaanse financiële media, dat de economie weer tekenen van herstel vertoont.

Het wordt dus hoog tijd om ons te gaan verdiepen in het eindspel van dit schaken voor gevorderden.

Want hoe zullen de enorme shortposities die zijn ingenomen in echt goud en echt zilver worden opgelost? De dames en heren van Goldman Sachs, JP Morgan, FED en ECB zullen toch ook wel weten dat hun spel van het ongelimiteerd bijdrukken van geld eens zal ophouden? Ook zij zullen weten dat de geschiedenis leert dat het bijdrukken van geld zonder enige dekking van goud of zilver gemiddeld zo’n veertig jaar goed gaat, en dat we nu in jaar 41 zijn belandt. Geen enkel rijk heeft het eeuwige leven, dat heeft de geschiedenis wel bewezen. Koop goud, bijvoorbeeld een goudstaaf of wilt u beleggen in zilver en koopt u een zilverbaar?

Hoewel er ongetwijfeld velen rondlopen in economenland die hier geen notie van hebben, zullen de schaakspelers op de achtergrond wel zeker weten wat er werkelijk gaande is en ongetwijfeld een strategie hebben klaar liggen die uit de kast gehaald kan worden als hun systeempje ploft.

Hoewel het uiteenvallen van ons Westers financieel systeem mijn inziens zich op alle vlakken van ons bestaan zal manifesteren, wil ik me nu beperken tot echt goud en echt zilver.

Zoals u zult weten zijn de niet-Westerse mogendheden al jaren bezig allerlei grondstoffen, maar vooral ook goud in te slaan. Dit doen ze omdat zij weten dat een nieuw geldsysteem, met het overlijden van de dollar als wereldmunt, niet anders dan kan worden gebaseerd op goud ( en wellicht ook op zilver en olie). Sinds kort zijn dan ook zelfs de Westerse centrale banken aan het goud kopen. Goudbaren kopen, banken kopen geen gouden munten.

In 2005 heeft de GATA aan de Amerikaanse autoriteiten gevraagd wat hun bevoegdheden zijn in geval van nood. Het antwoord was, dat de autoriteiten in geval van nood, een toestand die door de overheid zelf zal worden gedefinieerd, men de controle kan overnemen op alle markten en eigendommen.

Dit zou dan de volgende opties kunnen inhouden:

1. Verbod op het bezit van goud en confiscatie van al het goud wat in bezit is van particulieren. Volgens Jim Rickards zou dit ook kunnen slaan op het goud wat door Centrale banken als die van Nederland bij de VS is opgeslagen. Overigens wordt nu al de grote massa in het Westen van zijn goud en zilver afgeholpen, zie de vele advertentiecampagnes om vooral maar uw edelmetaal in te leveren vanwege het vele geld wat u er voor terug krijgt. Je kunt je dus afvragen of deze optie gehanteerd zal gaan worden.

2. Cash settlement in de futuresmarkten in plaats van fysieke levering. Partijen die grote short-posities hebben in echt goud en echt zilver, zoals een aantal grote banken, hoeven dan niet te leveren maar kunnen volstaan met het uitbetalen van geld. Dat geld zal het probleem niet zijn, want dat laat men gewoon bijdrukken bij de FED. Wat dat geld dan nog waard zal zijn is een ander verhaal.

3. De vaststelling door de Centrale banken van een goudprijs die veel hoger is dan nu. Als die prijs maar hoog genoeg is, zal iedereen zijn goud verkopen aan de overheid. Dit is te zien als een vorm van vrijwillige cash settlement.

Omdat met één van deze opties de grootbanken van hun probleem af zijn, kun je je afvragen of men zich op het hoogste niveau wel zo druk maakt over de goud- en zilverprijs. Het belang lijkt hem er vooral in te liggen om het vertrouwen in de huidige valuta op peil te houden en de huidige schulden weg te inflateren. Of dit gaat lukken is een ander verhaal, omdat de eigen bevolking in opstand kan komen, de machtsverhouding ten opzichte van het oosten zal verschuiven en daarmee de macht van de westerse bankiers wordt ondermijnd, of het systeem aan zichzelf ten onder gaat omdat men de controle kwijt raakt.

In feite zie men nu al tekenen van alle drie genoemde redenen dat het voor het Westers banksysteem wel eens anders kan gaan aflopen dan door hen gedacht.

Hoe dan ook, het kan nooit kwaad uw gouden munten, uw zilverbaar of uw goud staaf op een veilige plek te bewaren.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Pingback: Hoe de overheden hun vel willen redden «()

 • high five

  @Gerard Niet twijfelen aan de dow goud ratio van 1:1.
  Die gaat er echt komen en waarschijnlijk zelfs daaronder.
  Het kan zijn dat de dow naar 30000 gaat en dat goud ook naar 30000 gaat. Of de dow gaat naar 5000 en goud gaat naar 5000. Of ze gaan allebei naar de miljard.

  Ik twijfel ook niet aan de goud zilver ratio van 1:15 en daaronder.

  @Greetjes.
  Ik zal het je nog sterker vertellen. Ik zei gisteren tegen iemand dat ik PvV de enige sympathieke vond van die criminele haagse familie. Nou niet dus.!
  Want…..Het begint met verslaafden en het eindigt met politieke tegenstanders.

 • Gerard

  @Rien
  Dat is ook mijn mening. Manipulatie heeft grote gevolgen op de korte termijn. De lange termijn wordt hierdoor wel op een lager niveau gezet, maar de druk naar uptrend lange termijn kun je volgens mij ook niet beinvloeden. En die druk blijft langzaam toenemen.
  Maar ook hier, “tijd kopen” is wat er gebeurt.

 • greetjes

  @Gerard

  Mee eens Gerard, het is een moeilijk verhaal. Ik ben errrrrug tegen regulering. Maar wat met de kinderen?? Mogen die er ook wat van vinden?

 • greetjes

  @high five

  High Five, daar heb ik ook over nagedacht, dat het bedoeld is als een eerste stap naar depopulatie. Het is een omstreden punt, maar ik hoor binnen het gegeven kader (beperking/verslaving en een reeds beschadigd kind) niemand vanuit het kind meedenken. Daarbij blijft PvV een vreemd personage binnen dat koningshuis. Ik kan hem niet goed plaatsen. Ik zeg het eerlijk. Hij klopt niet met de rest van de kliek.

  En verder geniet ik inderdaad van een heerlijke open blauwe lucht ;-) lekker frisse lucht in ademen

 • Gerard

  @greetjes
  Begrijp ik. Ik schreef al dat ik het in principe met je eens ben. Maar hoe ver gaat het? Waar ligt de grens? Elke politieke partij gaat elk z’n eigen grens door voeren. Blijf het idee een beetje griezelig vinden indien ambtenaren moeten bepalen of je een kind mag krijgen.

  Adolf Hitler had exact zo’n wet ingevoerd in 1936. Geestelijk gehandicapten werden verplicht gesteraliseerd. Daar is 50 jaar lang schande over uitgesproken.

 • Gerard

  @erik
  re: “Maar wat is de verwachting? Dat de daling voorbij is of dat er nog eentje moet komen?
  Marc Faber roept volgens mij altijd down-gold verhouding 1:1. Als de down zo blijft staan betekent het dat goud nog een lange weg zou hebben volgens dhr. Faber.”

  Die 1:1 verhouding van Faber komt ook van Ian Gordon. Ook een meester in K-winter.
  Ik twijfel er steeds meer aan. De reden gaf ik in mijn stukje hierboven al aan.
  Hoe dan ook, het is gelukt dit 12 jaar vooruit te schuiven.
  Als je de 3 voorgaande cicli op elkaar legt, blijken ze exact hetzelfde patroon te kennen. Als je de huidige erbij legt, blijkt die behoorlijk af te wijken.
  Dit komt door:
  1. de kracht van de informatie-bronnen (media, waarin vertrouwen steeds hersteld wordt),
  2. door grotere hoeveelheid geld dat uiteindelijk in de beurzen terrecht komt,
  3. door het steeds sneller en verder ophogen van de schuld.
  De vraag is natuurlijk, hoe lang kan dat doorgaan? Het gaat wel afbrokkellen aan de randen van Europa.

  Ik weet niet of er een zware daling van de beurzen komt. Durf daar ook geen verwachting op uit te spreken. Centrale banken hebben allerlei “knoppen” gekregen die alles kunnen regelen. Iets wat ze in de jaren 30 NIET hadden. M.a.w. als de beurzen dalen, pompen de CB’s er gewoon geld in. En zolang deflatie dreigt, krijg je ook geen hyperinflatie daardoor (geld blijft hangen op de bankballansen).

  Ik wilde eigenlijk alleen de verschillen aangeven.
  Hiervoor zoek ik een verklaring. Vervolgens probeer ik te doorgronden hoe in deze nieuwe andere situatie de uitgang van de tunnel eruit komt te zien.

 • greetjes

  @Gerard

  Gerard, het gaat hier uitsluitend om mensen die een geestelijke beperking hebben, een immer durende verslaving en bovendien al bewezen hebben hun kinderen te mishandelen. Van mij mag daar een defintieve kurk op/in. Na bewezen fout gedrag! Dat betekent dat er al minstens één kind voor het leven gelidtekend is!

 • high five

  Greetjes.
  Je kan vandaag genieten van een hemel zonder chemtrails, dat beurt alweer op.

  Het voorstel van Van Vollenhoven past in het depopulatie programma van de (fascistische) elitaire families.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Pietje

  “Wie zilver al een tijdje volgt, ziet vaak hetzelfde patroon terugkeren.”

  Klopt, maar er is wel iets aan het veranderen: Sinds MF-Global is duidelijk dat het spel verschuift naar fysiek.
  In de eerste 10 jaar van de PM bull was papier goed voor korte en lange termijn beleggen.
  Nu is de langste termijn van papier naar fysiek verhuist (> 1 jaar).
  Papier werkt nog steeds op de korte termijn (< 3 maanden).
  IMO zal deze grens korter en korter worden tot alleen nog fysieke handel overblijft.

  PS Tussen 3 maanden en een jaar: afhankelijk van persoonlijke factoren en risico bereidheid.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Nico

  “U heeft dan wel een huis, maar niemand wil huizen kopen, dus wat is uw huis daadwerkelijk waard als er geen handel in huizen is?”

  Mag ik mijn voorspelling herhalen: De huizenmarkt in NL gaat een incidentele markt worden. Hiermee bedoel ik dat er hier en daar nog wel een huis verkocht wordt, maar dat er geen sprake meer is van een markt-prijs. De aantalen huizen die verkocht worden zijn daarvoor te laag. Een prijs is dan puur en alleen afhankelijk van een toevallige koper en verkoper uithandelen.

 • Lamberto

  Bij het Duitse “Propagandafront” gaan ze uit hun dak.
  Type: Den Goldbullen reiten: Clevere Anleger kaufen Gold zu Schnäppchenpreisen!

 • erik

  Gerard:
  In deflatie-tijd (K-winter) zakken beurzen altijd met 85%. Maar na 12 jaar deflatie-tijd, sinds de start op 15 januari 2000, staat de S&P weer even hoog als toen. DJI heeft zelfs pas nog een kleine all time high gezet.
  Ik blijf volhouden dat veel vers geprinte liquiditeiten naar de beurzen stromen.

  Maar wat is de verwachting? Dat de daling voorbij is of dat er nog eentje moet komen?

  Marc Faber roept volgens mij altijd down-gold verhouding 1:1. Als de down zo blijft staan betekent het dat goud nog een lange weg zou hebben volgens dhr. Faber.

 • Gerard

  @greetjes
  “…ouderbewijs halen voordat ze kinderen krijgen?”

  Dat ben ik in principe wel met je eens. Maar waar blijft uiteindelijk de vrijheid nog van burgers? Als ambtenaren gaan bepalen of je kinderen mag krijgen? Jeetje! Willen we dat echt? En waar liggen de grenzen?
  We weten hoe verstikkend en remmend al die regeltjes, vergunningen, enz. zijn. We weten ook dat die regeltjes vaak helemaal niet of zelfs averechts werken.
  Moet een papa of mama opleiding en examen een HBO of een MBO worden?

 • Gerard

  Polletje op de vorige pagina.
  Gaan de beurzen omhoog of omlaag de komende week?
  37 duimpjes bearish tegen 3 bullish.

  Meestal, als iedereen bearish is, gaan beurzen omhoog. En als iedereen bullish is, gaan ze omlaag.

  Maar het is wel zo dat alle indicatoren omlaag wijzen. Vooral ook de MACD staan allemaal op verkopen. Maar indicatoren wijzen in deze tijd minder de richting dan enkele jaren geleden. Dat heeft ook Zilverpaul al eens heel terecht op gewezen.
  Rien wees op de $BPSPX index (bullish S&P percent). En die staat inderdaad nog ruim boven de 50.
  Maar laat OOK zien dat RSI nu al diep onder de 30 staat op deze index (op 19)! Waar het net 30 raakte tijdens de zware val in november (van 72,5 naar 51).
  Het kan dus ook zomaar gebeuren dat we de bodem van de correctie deze week bereiken.

  In deflatie-tijd (K-winter) zakken beurzen altijd met 85%. Maar na 12 jaar deflatie-tijd, sinds de start op 15 januari 2000, staat de S&P weer even hoog als toen. DJI heeft zelfs pas nog een kleine all time high gezet.
  Ik blijf volhouden dat veel vers geprinte liquiditeiten naar de beurzen stromen. Dat is iets wat veel analisten steeds weer over het hoofd zien.
  Naast dit is er nog een belangrijker verschil met de jaren 30, “vertrouwen”. Omhoog gehouden door de enorme informatie-kanalen. Iets wat helemaal NIET bestond in de jaren 30.

  Donderdag gaat Spanje 2 en 10 jaars leningen ophalen. Ik ben benieuwd wat die 10 jaars gaan doen! Alle kans dat beurzen hard reageren hierop!
  De ECB komt zwaar in de problemen als die nu alweer de bonds opkoopt (of indirekt de banken kapitaliseert). Maar uiteindelijk gaan ze het toch doen. Geen ontkomen aan. Daarbij wordt het steeds meer en meer opkopen, en niet minder wat iedereen verwacht.

 • greetjes

  Sorry, ik ben in een lichtelijk vileine stemming vanavond: what the fuck is het oogmerk van Obama om de minste kandidaat voor president van de Wereldbank te kiezen?

  http://www.tijd.be/nieuws/opinie_project_syndicate/Jagdish_Bhagwati_Obama_s_Blunder_at_the_Bank.9179689-2591.art?utm_source=floorteaser&utm_medium=referral

 • greetjes

  off-topic en ik verwacht niet dat iemand het nog leest: http://www.telegraaf.nl/binnenland/11900998/___Verplichte_anticonceptie___.html

  Voordat je op een scooter mag rijden moet je een scootrijbewijs halen en evenzo voor een auto. Mijn zwager vroeg zich 20 jaar geleden al af: waarom moeten mensen geen ouderbewijs halen voordat ze kinderen krijgen? Ik vond het toen een beetje cru, maar nu jaren ouder en verdrietiger: ik ben het met Van Vollenhoven eens!

  Shoot!

 • wortelbea
 • No Name

  interessante uitleg over de Zilver prijs manipulatie
  http://dont-tread-on.me/?p=16301

 • Nico

  Hyperinflatie en de huizenmarkt
  Veel consumenten denken dat het hebben van een huis met hypotheek een slimme zet is in een hyperinflatie situatie. Ik heb het in het verleden daarbij al gehad over het feit dat de overheid en de banken de regels tijdens een crisis gaan veranderen, maar er zijn meer redenen om voorzichtig met een eigen huis te zijn.
  Uw loon gaat niet of veel later aangepast worden aan de steeds oplopende inflatie. U komt dus geld te kort. U heeft dan wel een huis, maar niemand wil huizen kopen, dus wat is uw huis daadwerkelijk waard als er geen handel in huizen is?
  http://beurz.com/hyperinflatie-en-de-huizenmarkt/?utm_source=MailingList&utm_medium=email&utm_campaign=20120415

 • Andreas

  Snel
  Altijd worden de oppassende mensen gestraft. De strategie was gebaseerd op schulden maken. En nu is het een kwestie van het probleeem neerleggen bij degene die het kan dragen. Ik ben maar wat gelukkig met mijn tophypotheek. Het is niet mijn probleem maar het probleem van de bank. Nu krijg ik hier rode duimpjes voor. Maar we zullen zien over korte tijd. De banken pakken mij in ieder geval geen jarenlang aflossen en sparen af. Het druist tegen mijn gevoel van rechtvaardigheid in, maar ik weet ook niet hoe het anders moet. Ik kan alleen naar waarheid zeggen dat ik mij als ondernemer gedragen heb. Prive weinig en alles was voor de (goede) zaak.
  Excuses, morgen maar weer verder. Feestje gehad en teveel aan Bachus geofferd.

 • greetjes

  @Nico

  goed verhaal!

 • Ethan

  The Breakdown Of Communication Now Underway
  http://www.youtube.com/watch?v=LoS70Xwm9LQ

  Goed stuk!

 • Theo

  Goud mag niet meer genoemd worden.
  Willem Middelkoop verandert naam van zijn fund.

  door Johan Wiering
  AMSTERDAM – Institutionele beleggers willen liever niet te veel geassocieerd worden met goudbeleggingen. Ze kunnen dan namelijk het mikpunt worden van acties van De Nederlandsche Bank (DNB), zoals het pensioenfonds van de Vereenigde Glasfabrieken vorig jaar aan den lijve ondervond. Dit beweert Willem Middelkoop, die het eerste woord van het door hem opgerichte Gold & Discovery Fund daarom wijzigt in Commodity, ofwel grondstof.

  Oprichter Willem Middelkoop van het Commodity & Discovery Fund.
  De winstmarges van goudproducenten zijn de afgelopen jaren sterk gestegen

  Het pensioenfonds van de Vereenigde Glasfabrieken zag zich vorig jaar gedwongen zijn goudbeleggingen te verminderen van 13% naar 3% van de portefeuille. Volgens Middelkoop was de daadwerkelijke reden niet dat DNB vond dat het pensioenfonds op deze wijze te veel risico liep. „Het goud bood juist bescherming tegen de gevolgen van de kredietcrisis. DNB ziet deze belegging echter als een teken van wantrouwen in papiergeld en het financiële systeem, wat de felle reactie verklaart.”

  lees de rest via onderstaande link.
  http://www.telegraaf.nl/dft/11904387/__Pensioenfondsen_willen_goud_niet_showen__.html

 • Nico
 • Nico
 • Snel

  @cp

  Dit is wellicht de mooiste oplossing .Wat voor plan je ook bedenkt, er zullen altijd mensen benadeelt worden. Mensen die nooit een hypotheek gehad hebben benadeel je op deze manier uiteraard ook. Maar inderdaad alle schulden wegstrepen of een bepaalt percentage daarvan is de oplossing zonder dat het systeem omvalt. De pensioen fondsen zijn ook de dupe op deze manier. Werken we toch gewoon door tot een jaar of 80.

 • cp

  IK heb het nieuws hier nog niet gezien,,, maar wat vinden we van:
  http://www.nujij.nl/economie/ijsland-vergeeft-hypotheekschulden-bevolking.16541478.lynkx#axzz1s2LQU8Sw ?????

  Wel aparte regeling.. mensen die bijvoorbeeld geen huis hebben gekocht hebben dan geen baat bij deze regeling en mensen die vermogend genoeg zijn om hun schuld af te lossen bij een bank of het zelf zijn gaan financieren via een personal holding idem..

  Ik ken genoeg mensen hier in nld die een personal holding hebben waarin ze de hypotheek hebben overgenomen van de bank. Die zullen er dus ook in IJsland zijn.

  Mensen die spaargeld hadden en alles hebben geinvesteerd in het aflossen van hun hypotheek… plotseling dus al het spaargeld kwijt… uiteraard ook geen hypotheek meer, maar dat hebben die mensen die NIET hebben afgelost ook niet meer..

  Kortom, ziet eruit als een mooie regeling, maar ik heb mijn vragen erbij..

 • Nico

  Jort Kelder – Het Snelle Geld: Aflevering 1

  Op April 12, 2012, In Beurs, Big Picture, Economie, Slim Beleggen, TV, Door Slim Beleggen
  Tags: Het Snelle Geld, Jan des Bouvrie, Jan Kuitenbrouwer, Jort Kelder, Jort Kelder 2012, Jort Kelder Documentaire, Jort Kelder programma, Jort Kelder TV, Mischa Wladimiroff, Sem van Berkel, Ton Jongbloed

  In Het snelle geld trekt Jort Kelder zijn lakschoentjes aan en blikt terug op een periode van rijkdom naar economische crisis. In acht afleveringen belicht Jort de financiële wereld in de jaren 1987 tot 2012. In deze periode maakt rijkdom langzaam plaats voor economische crisis.

  De eerste aflevering begint in 1987. Wanneer politicus Joop van den Uyl overlijdt is het einde van de verzorgingsstaat in zicht. In het straatbeeld duiken steeds meer yuppies op, en snel geld verdienen is steeds populairder. Even lijkt de Beurskracht roet in het eten te gooien.

  Sem van Berkel, Jan des Bouvrie, Ton Jongbloed, Mischa Wladimiroff en Jan Kuitenbrouwer vertellen wat er in deze periode gebeurde.
  http://www.slimbeleggen.net/blog/2012/04/12/jort-kelder-het-snelle-geld-aflevering-1/

 • Nico

  Kees de Kort: er is niets mis met deflatie!

  Kees spreekt meestal duidelijke taal ,daar hou ik wel van, geen doekjes om winden.

  http://www.youtube.com/watch?v=ea4F6yy1qyQ

 • Ethan

  Ik weet nog niet hoe ik precies denk en voel over het volgende artikel, maar puur even als ‘side note’ wil ik het hier wel even noemen.. mocht het allemaal wel waar zijn dan zou het een verdere stap zijn in wat misschien wel een even van de grootste momenten in de moderne geschiedenis zou kunnen worden.

  MAJOR EVENT: Liens Filed Against All 12 Federal Reserve Banks
  http://www.divinecosmos.com/start-here/davids-blog/1047-liens

  Hoe dan ook is er wel het een en andere gaande op dit hele gebied:

  Gerelateerd:

  “Readers here know of my fascination for the various bearer bond scandals that began to break in recent years, beginning with the seizure of some $134,000,000,000 in allegedly counterfeit bearer bonds beginning with the Japanese Bearer Bond Scandal in Italy in 2009. Well, in case you haven’t heard (funny how the media over here isn’t reporting on these stories since the Japanese one, isn’t i1!?), there has been yet another such story emerging, as recently as January of this year, as reported by Bloomberg here, and which I blogged about last January. But it requires a closer look:”

  NOW IT’S FILIPINO BEARER BONDS: A CLOSER LOOK: PART ONE: DETAILS
  gizadeathstar.com/2012/04/in-case-you-missed-it-now-its-filipino-bearer-bonds-part-one-details/

  en:

  “Today I am continuing my little miniseries on the Filipino Bearer Bond Scandal, one that went virtually unnoticed in the American media. Note what we have to date:

  1) The Japanese Bearer Bond Scandal of June 2009, which did receive major media attention in the USA;

  2) The Spanish Bearer Bond Scandal, which did not receive major USA media attention;

  3) The Italian Bearer Bond Scandal earlier this year (2012) which also did not receive major USA media attention;

  4) Now the Filipino Bearer Bond story, which in fact began in 2000, but which did not receive any major USA media attention either, and was only reported on Jan 18, 2012, this year.”

  NOW IT’S FILIPINO BEARER BONDS: A CLOSER LOOK:PART TWO: SYNTHESIS
  gizadeathstar.com/2012/04/4883/

  Ben benieuwd hoe dit allemaal verder zal gaan… :)

 • Jan

  @Pietje: goede bijdrage, bedankt. Handelaars en experts geven altijd een eenzijdige visie en dat soort voorspellingen neem ik altijd met meerdere korrels zout. Ook vanwege de redenen die ik eerder aanhaalde, maar die blijkbaar moeilijk te begrijpen zijn voor sommigen.

 • Lamberto

  INDIA, IRAN AND FALL OF THE US DOLLAR – SHEIKH IMRAN HOSEIN
  http://www.youtube.com/watch?v=TzGh1x35mrk&feature=related

 • wortelbea

  bijkomende info: het is blijkbaar al sinds 2010.. maar toch vind ik het maar vies. :$
  aha een krimineel is wellicht niet met een k :p

 • wortelbea

  Even mijn ongerustheid uitdrukken:
  was even aan het google-en en kom op een site terecht:

  klikken op eigen risiko: wie weet ben je dan ook al een krimineel.. enfin hier is ie:
  http://www.disclose.tv/seized.html

  blijkbaar heeft die site iets misdaan (mogelijk, mogelijks niet, geen idee) maart de tekst die je daar leest is toch echt onrustwekkend:
  wie bijgedragen heeft, bewusdt of onbewust !!! dit lijkt mij het begin van wat we niet willen…

 • pietje

  Zilver laat opnieuw een veer en zakt langzaam weg naar de lage standen van begin dit jaar. Het gaat dit jaar zodoende op en neer zonder echt een richting te kiezen. ook de voorraden tonen dezelfde ups and downs. De trend van het totaal zilver in beheer bij de comex blijft intact en de voorraad blijft flink oplopen, al is dit wel ten koste van hun eigen zilver. Er heeft zich afgelopen maand een duidelijke verschuiving plaatsgevonden. Of dit iets te betekenen heeft, zal pas de komende maanden duidelijk worden. De gewijzigde voorraden bij de zilver trusts zijn weinig spectaculair te noemen. Alvast blijkt het grote zilver tekort die men al een paar jaar roept, niet uit deze cijfers. Het blijkt nogmaals dat het gros van de long futures bezitters niet de intentie hebben om werkelijk ook zilver fysiek aan te schaffen. De shorters lachen voorlopig in hun vuistje. Ze blijven aan de winnende hand. Hoelang gaan de zilver goeroes het nog volhouden dat zilver voor eind dit jaar de 50, 100 ja zelfs 200$ zal aantikken? Ook hun voorspellingen voor eind 2011 waren fel overdreven.

  Wie zilver al een tijdje volgt, ziet vaak hetzelfde patroon terugkeren. Zilver gaat mee de hoogte in met goud als er weer eens fors papier wordt bijgedrukt. Zilver gaat omhoog als de economische vooruitzichten positief bijgesteld worden en daalt als deze negatief bijgesteld worden. En af en toe wordt zilver naar beneden gekatapulteerd op enkele minuten na meestal een wekenlange stijging. Meestal gaat dit gepaard met een fors vergroten van de shortposities en beschuldigt men het “bankenkartel” hiervan. Er zit niets anders op dan met deze feiten rekening te houden. Wie voor de long run zilver koopt (zoals ondergetekende), doet dit op regelmatige tijdstippen en het liefst in een dipje. Wie wil traden wacht best een grote dip af en verkoopt tijdig als de zilverprijs reeds een tijdje aan het oplopen is.

 • SilverSurfer

  @ High Five

  Ook al zouden 6000 contracten om levering vragen, volgens mij heeft de COMEX clausules in de contracten staan dat zij in bepaalde gevallen niet hoeven te leveren. Zij zouden dan cash-settlement kunnen afdwingen.

 • high five

  Mooi overzicht waarom zilver gemanipuleerd wordt. Waarom bepaalde gebeurtenissen plaats vonden in relatie met zilver.
  Ook mooi. Tijdens de verhoren van Jon Corzine heeft hij bord voor zich niet met ‘Corzine’ maar met ‘The honorable Jon S Corzine’.

  ehmmm……Op de dag dat MF Global failliet gaat stijgt de hoeveelheid zilver bij de dealers. Wat toevallig.
  Ook toevallig was dat zilver begon te dalen toen JPMorgan Bearstearns overnam en ook de short posities van Bearstearns overnam.

  SBSS. 18 Silver Manipulation Part 1
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kCOuw-68vFw

 • high five

  6000 van deze 46084 = 6000 van deze 44995

 • high five

  The next big delivery month is in 3 weeks and here the OI fell by 1089 contracts, from 46,084 to 44,995 which is a normal amount of contraction for this time period ahead of first day notice
  http://harveyorgan.blogspot.com/

  Ik hoop dat er nu eens 6000 van deze 46084 future en/ of optie om levering vragen en niet doorrollen of gaan voor het uitkopen door Blythe. Dan zou de voorraad zilver bij de dealers op zijn en komt de werkelijkheid van het pyramide spel van electronisch zilver naar boven en krijgt zilver eindelijk een prijsvorming die past bij vraag en aanbod.

  Hoe hoger de Open Interest op een onderliggend product tov de hoeveelheid voorraad cq produktiecapaciteit van het onderligende product, hoe hoger het verschil tussen fictie en realiteit mbt de prijsvorming. Althans dat is mijn mening.

 • Lamberto

  Velen zijn bang dat er in Europa oorlog uit zal breken.
  De onderliggende gedachte is dat door de financiële crisis de chaos zo groot gaat worden, dat een gewapende strijd de enige uitweg zal blijken de zijn.
  Wat de meesten niet door hebben is dat er in Europa al een grote oorlog aan de gang is.
  Dit is een strijd op leven en dood met de Islam.
  In Noorwegen is deze strijd om de politieke en religieuze macht al ver gevorderd.
  Veel gebeurtenissen worden daar onder het vloerkleed geveegd of met de mantel der socialistische liefde bedekt.
  Zie ook wat er in Engeland en Frankrijk gebeurt.
  Echter in Noorwegen is het vorig jaar tot een explosieve van geweld gekomen toen Anders Breivik de wapens opnam om een daad tegen deze bezetting van Noorwegen te stellen.
  Dat dit catastrofaal is geëindigd weet iedereen.
  Om u inzicht te geven hoe de werkelijkheid er uitziet, raad ik u aan om deze video te bekijken.

  http://www.youtube.com/watch?v=zPu6-iZQgaI

  Als u de inhoud hebt begrepen, lijkt mij een discussie binnen uw gezin of met uw vrienden geen overbodige luxe.
  Ook het volgen van het proces tegen Anders Breivik lijkt mij zeer verstandig.

 • http://fininfoblog.wordpress.com Fininfo-be

  De veilige havens zijn terug van bijna nooit weg geweest, net als de stijgende rente op overheidsobligaties van Spanje en Italië. Is het geld van de LTRO’s al opgebruikt? Lijkt me sterk, er moet dus meer aan de hand zijn. Het openlijk gevecht tussen Spanje en Europa heeft de spotlight weer op Europa gericht. De Zuiderse banken kampen met een enorme kapitaalvlucht. De miljarden gratis geld hebben voor korte tijd de rentevoeten naar beneden gehaald. Mogelijk heeft men de rest gebruikt om hun balansen aan te zuiveren. De vertrokken reserves worden aangevuld met de miljarden van de ECB en het spaarpotje is dan toch weer leeg. Gevolg: de rentevoeten stijgen weer, de waarde van de obligaties daalt weer en de landen en de banken komen opnieuw in de problemen. Klinkt bekend in de oren niet?

  Uit: http://fininfoblog.wordpress.com/2012/04/14/kijk-op-de-week-van-fininfo-be-22/

 • Nico

  Politiek bedrijven staat grotendeels gelijk aan glashard liegen alsof het gedrukt staat in alle religieuze boeken ter wereld. Hoe anders kan voorkomen worden dat het volk massaal in opstand komt en aan lynchpartijen gaat denken zonder de leugen die alles in een net even ander perspectief zet? Tijdelijk PvdA-Kamerlid John Leerdam had heel wat blabla-noten op zijn zang en was voor de PvdA een typische excuusneger. Een neger omdat het moet. Geboren uit het idee dat een geheel blanke partij per definitie staat voor racisme uit blanke superioriteit, speelt de hele socialistische wereld de vermoorde onschuld door aan te tonen dat omdat zij multikul willen zijn, de rest van de wereld dat moet opvolgen. Eerlijk, sociaal en loyaal aan de samenleving. Wel, dat eerlijke viel er een beetje vanaf toen bekend werd dat PvdA’ers snel worden opgeleid tot beroepsleugenaars zoals makelaars, advocaten en notarissen. Socialistische bullshit werkt zolang domme mensen het willen geloven. Nota bene was er een grap nodig om er eens eentje te laten struikelen.

  Kaalkop Samsom kwam als PvdA-leider aan de macht na een misselijk machtsspel binnen de PvdA-gelederen. Cohen mocht oprotten naar zijn thee en koekjes terwijl Samsom zich wel even het harde mannetje zal tonen in de Kamer. Hard en meedogenloos zal hij gaan strijden tegen het beleid van de PVV. Gemaakt door asocialen en racisten, dus dan mag het. Frontaal in de aanval met vele stemverheffingen, oneliners en populistisch gedrag, zal dat ertoe moeten leiden dat de PvdA weer een echte partij wordt die mensen serieus gaat nemen. Allemaal leuk en aardig, totdat bleek dat Samsom nogal roerige jonge jaren heeft gehad. Meneer de salonsocialist blijkt een ware Volkert te zijn geweest die tijdens illegale acties van GroenLinks zeker 10 keer aangehouden is door de politie. “Ja maar dat is geen strafblad hoor.” Fout Samsom, tegenwoordig heet het strafblad justitiële documentatie en dat heeft u als verdachte meteen. Misdrijven leveren altijd een strafblad op. Op internet betekent zelfs een verdenking al levenslang. Althans voor rechtse kritische schrijvers.

 • Nico

  De man die nederland het laatste zetje kan geven richting afgrond,deze partij heeft nederland al half gesloopt samen met D666, oeps een 6 teveel, het zijn mijn grootste tegenstanders ik begrijp niet hoe iemand op een dergelijke partij kan stemmen zogenaamd voor de kleine man,zelfs die helpen ze om zeep.

  De ‘econoom’ Diederik Samsom:
  http://www.artikel7.nu/politiek/de-%E2%80%98econoom%E2%80%99-diederik-samsom.html

 • RCPL

  @Marko

  Das niet zo moeilijk; deze week een beetje de actualiteit gevolgd in bijvoorbeeld Utrecht (Kanaleneiland), Urk, Frankrijk en Duitsland? Het meest waarschijnlijke scenario lijkt mij de volgende.

  De reden voor een oorlog binnen Europa:
  – de (heilige) missie voor het stichten van een wereldwijd Kalifaat.
  – ongelovigen bekeren tot de Islam of als 2e rangs burgers laten “leven” als Dhimmi’s.

  Met de huidige demografische trend in het achterhoofd, zal tussen 2050 – 2070 Frankrijk of Engeland als eerste een ander land aanvallen. Zo’n land wordt daarbij ook van binnen uit aangepakt, door de volgroeide enclaves.

  Mocht je referentie willen, dan bestudeer eens de 1400 jarige geschiedenis van de Islam. Bijvoorbeeld Koptisch Egypte tussen 700 – 1000 na chr., Hindoeïstisch Indonesië tussen 1400 – 1600 of Libanon tijdens de jaren 1970-1980.

 • Marko

  Welke reden zal er aangevoerd worden om oorlog te voeren binnen Europa?
  Welke landen vallen welke landen aan?

 • Jan

  @Baklap: aangezien niemand in de toekomst kan kijken is die voorspelling op niets gebaseerd dan hoop en betrekkelijk arbitraire analogie. Could be, would, should be: als de wereld er zou uitzien zoals ik dat zou willen… De geschiedenis bestaat uit intepretaties van singuliere gebeurtenissen die nooit meer terugkomen. Elke geschiedkundige zal u kunnen vertellen dat het verleden geen enkele garantie geeft voor de toekomst (contingentie) en de geschiedenisboeken staan bol van onvoorziene gebeurtenissen die zelfs de knapste koppen niet zagen aankomen. Er is echt geen inherente causaliteit in jouw hele verhaal: in wezen doen wij hier niets anders dan gokken en hopen dat genoeg mensen ons volgen (wet van vraag & aanbod) en verstandelijke redeneringen spelen daarbij niet noodzakelijk een doorslaggevende rol. Dat de mens geen rationeel wezen is, is ondertussen al genoegzaam bekend.

 • Lassie

  @high five

  Toen deed ik nog niet mee… afijn op naar 2012 op naar de 50… of 2013 of ..14
  Goede nieuws ooit gaat het gebeuren.

 • high five

  @Rik Mag zilver aub even een jaartje corrigeren nadat het in 2010 80% was gestegen.

 • Oom Dagobert
 • Baklap

  @Jan: ontkoppeling van papier en fysiek gaat plaatsvinden op het moment dat men het vertrouwen in het fiat geldsysteem zal gaan verliezen. Door de steeds groter wordende schuldenberg en
  de daarbij behorende geldcreatie om deze schuldenberg in te dammen met als gevolg (hyper) inflatie
  zal het vertrouwen van de bevolking snel gaan afnemen in het financiële systeem.
  Er zijn volop voorbeelden vanuit de geschiedenis aan te wijzen. Helaas zal dit plaatsvinden in combinatie met sociale onrusten en oorlogen. Laten we echter hopen dat dit niet zal gaan plaatsvinden.
  Helaas ben ik een realist en leer van de geschiedenis…..

 • Jan

  @Baklap: ontkoppeling van papier en fysiek… als dat al ooit gebeurt. Die hoop lees ik hier regelmatig maar het is mij in het geheel niet duidelijk waarom dat ooit zou moeten plaatsvinden.

 • Baklap

  Met een beetje kennis van Elliot Wave kun je zien dat de beurzen het pad hebben ingezet naar
  lagere niveau’s. Papieren Zilver en Goud gaan hierin mee. Ben benieuwd wanneer de ontkoppeling
  gaat plaats vinden tussen “papier en fysiek”.

 • Rik

  @high five

  Dan zou de prijs als een raket omhoog moeten schieten, maar het zal wel weer een Noord Koreaans type zijn die uit elkaar spat!

 • high five

  Rik, ik ontken niet dat er voldoende aanbod is van papier/electronisch zilver is en dat is daar waar de prijsvorming plaatsvindt.

  The CME reported that we again had zero notices served. One would have thought with over 139 million oz of total comex silver (29 million of dealer or registered silver) there would be enough silver to settle upon on long holders waiting patiently to be served at the silver dinner table.

  Er is nog (maar) 29 miljoen zilver bij de dealers.

 • Rik

  @high five

  Nou, gezien de actuele prijsval is er anders meer dan voldoende aanbod en weinig kopers!

 • high five

  Pietje, de voorraad zilver op de comex lijkt op te raken.
  Hoe verklaar je dat ?

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Gerard

  “Maar is nu de correctie op de aandelenmarkt nu voorbij?”

  http://stockcharts.com/h-sc/ui?s=$BPSPX&p=W&b=5&g=0&id=p52651926655

  Voor een echte correctie moet deze beneden de 50. Ik denk niet dat dat binnenkort gaat gebeuren. Eerst een scare naar de ruimte tussen de 60 en 70, dan een rebound. Daarna zien we wel verder.

 • Nico

  De zilvervoorraden worden leeggezogen!
  We schreven hier al pagina’s vol over de krapte op de zilvermarkt. In de afgelopen jaren droogde de markt in zilvermunten al meermaals op en zijn de short squeezes in zilver futurecontracten niet meer op twee handen te tellen.

  Het zorgde ervoor dat de zilverprijs al eens explodeerde tot bijna 50 dollar/ounce!
  http://www.slimbeleggen.net/blog/2012/04/13/de-zilvervoorraden-worden-leeggezogen/

 • http://GoudPortal.nl Richard de Feber

  De Amerikaanse middenklasse wordt systematisch uitgeroeid… door Ronald Hendrickx

  http://goudportal.nl/?itemstr=amerikaanse-welvaart-concentreert-zich-rond-de-top

 • Andreas

  Shamrock
  We denken in ieder geval actief mee in de hoop dat het gewaardeerd wordt.

 • Andreas

  Aan degene die zo scheutig is met rode duimpjes. Je bent 2 stukjes vergeten.

 • shamrock

  Op dit forum hebben jullie ook voor alles een oplos(sing) is het niet!

 • Andreas

  Snel
  Het is natuurlijk wel zo dat een teveel aan gedetineerden en terdoodveroordeelden een probleem vormt. Na het inzetten van deze probleemgroep kun je wel naar waarheid zeggen dat het probleem opgelost is. Letterlijk. :)

 • Andreas

  Snel
  Als je genoeg drinkt zien ze je na een kwartier werken voor oploskoffie aan. Dat noemt men een homogeen mengsel. :)

 • Snel

  @Andreas

  Als je dan op klus gaat, kan je maar beter eerst met koffie beginnen. Ben je in ieder geval niet gesmolten voor de koffie. ;-)

 • Andreas

  Snel
  Dat is een goed idee, maar gaat niet werken. Als je voor de koffietijd al gesmolten ben klinkt gratie niet erg geloofwaardig. :)

 • Snel

  @Andreas

  Misschien wat ter dood veroordeelden er op af sturen. Niks te verliezen toch?
  En als je het overleeft mag je blijven. Voor wat, hoort wat.

 • Andreas

  HF
  Dat weet ik niet. Maar het lijkt erop van niet. En nu de moslims alle mooie maagden daarboven hebben ingepikt valt het niet mee om mensen te motiveren. Vroeger was het een korte rotklap en ping, daar was de mooie maagd. En hoe het nu is moet je maar weer afwachten. Verslechterde secundaire arbeidsvoorwaarden noemt men dat. Waar gaat de wereld toch heen als er ook al hierboven sprake is van tekorten. :)

 • high five

  @Andreas Doen de japanners niet meer aan de sport kamikaze ?

 • high five

  Importantly, the IMF’s latest Global Financial Stability Report’s introduction finds that

  “In the future there will be rising demand for safe assets, but fewer of them will be available, increasing the price for safety in global markets.”

  “Both the lack of political will to reshape fiscal policies at times of rising concern over debt sustainability and an overly rapid reduction of fiscal deficits limit governments’ capacity to produce assets with low credit risk.”

  The IMF has warned regarding illiquidity in “safe haven” markets. Gold remains one of the most liquid markets in the world and the illiquidity in bond markets would see increased safe haven demand for gold
  http://www.goldcore.com/goldcore_blog/imf-gold-scarce-%E2%80%9Csafe-asset%E2%80%9D-and-%E2%80%9Crising-demand-safe-assets%E2%80%9D

 • greetjes

  @Andreas

  Als Japanners verteld worden dat ze zich op moeten offeren voor het hogere doel, dan gaan ze Andreas. Ik heb lang met Japanners gewerkt. Zij weten dat ze vervangbaar zijn in hun grotere systeem en maken zich er altijd ondergeschikt aan. Dat zal het probleem niet zijn. Eerder is de nucleaire ramp zo groot, dat het geen zin heeft om er een levend wezen op af te sturen. Voordat ie iets te melden heeft, is ie al gesmolten.

 • Ethan

  Dag Anna,

  Die presentatie waar je naar verwijst is inderdaad een goede tip!

  Bedankt voor deze bijdrage, ik hoop dat er meer mogen volgen. :)

 • Anna

  Dag allemaal,
  Ik volg dit blog al jaren, vaak met veel plezier. Ik leer veel van jullie waarvoor dank!

  De volgende link wil ik graag met jullie delen. Het heeft op mij veel indruk gemaakt wat de gevolgen zijn van exponentiële groei.

  Dr. Albert A. Bartlett, geeft een lezing over’Arithmetic, Population and Energy’. Het is gemaakt in 2002 aan de universiteit van Colorado, department of physics, Information Technoloby Services. De video heet “The Most IMPORTANT Video You’ll Ever See” is in 8 delen van ongeveer 9 minuten en loopt automatisch door.

  http://www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY&feature=BFa&list=SP6A1FD147A45EF50D&lf=list_related

 • Andreas

  RB
  Sterker nog. Tjernobyl moet opnieuw ingekapselt worden. De huidige mantel is niet goed genoeg meer heb ik begrepen. Het fijne weten we met zijn alleen niet maar het zit natuurlijk nog niet goed in japan. Het verschil is alleen dat de russen er gewoon ingestuurd werden. Doodziek worden was daar destijds geen probleem. Dat ligt in Japan natuurlijk iets anders. Dus Japan heeft mogelijk een groter probleem.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Speciaal voor Mark (woonachtig ergens op het noordelijk halfrond)

  http://www.shtfplan.com/headline-news/the-radiation-warnings-you-wont-get-from-the-mainstream-propaganda-machine_04022012

  NB. Dit is maar 1 link, maar er zijn er tientallen, misschien wel honderden die gaan over de grootste nucleaire ramp allertijden welke bizar genoeg in de MSM geldt als non nieuws. Even in perspectief: Tsjernobyl werd relatief snel geisoleerd en afgedekt en daarover wordt nog steeds nagepraat, terwijl Fukushima nog steeds doorborrelt en er vanwege de hoge radioactiviteit zelfs geen robots naar binnen kunnen.

 • Lamberto

  Deel 2
  Daarom hier enkele voorbeelden van hoe misschien de werkelijk is geweest.
  Lizzie Phelan vertelt.
  http://www.youtube.com/watch?v=J3SU9qUAkSg&feature=player_embedded

  Ook Mahdi Darius Nazemroaya een Canades journalist heeft het nodige te vertellen.
  Type: Mahdi Nazemroaya in Malta After Libya

 • Lamberto

  Deel 1
  Met het vergaren en wegen van nieuws moet je voorzichtig zijn.
  De een schrijft het is zwart terwijl de ander hier het woord helder gebruikt.
  Zelf heb ik in de loop van de jaren enkele honderden berichtgevers op mijn computer geïnstalleerd die mij indien nodig van nieuws voorzien.
  Ik houd mij verre om anderen als aluhoedje te kwalificeren, wat vandaag als alu wordt gezien is morgen soms de realiteit.
  http://www.youtube.com/watch?v=pNuIPcVv4hw
  Zo ook met de berichtgeving over Libya.
  De propagandamachine van het Westen draaide tijdens de bombardementen op volle toeren.

 • gordijnen

  @Mark

  Mark ben je al met pensioen?

  Vertel eens iets nieuws voor deze site?

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  @ Gerard

  Ik denk dat de correctie nooit voorbij is. Sterker nog, ik denk dat allerlei markten voortdurend worden ‘gecorrigeerd’.

 • Gerard

  Maar dankzij die worst gaan aandelen, grondstoffen en vooral goud en zilver lekker omhoog!

  Polletje.
  Maar is nu de correctie op de aandelenmarkt nu voorbij?

  Duimpje omhoog: JA
  duimpje omlaag: NEE

 • Gerard

  Leuk foefje van de FED vandaag!
  Even een dikke worst voor de dag halen, even de beleggers eraan laten ruiken en dan weer wegstoppen. Het is een QE-worst.
  Net als bij een hond. Die moet je ook een worst voor de neus houden en dan wegstoppen. Daar wordt zo’n hond “Bullish” van !

 • RB

  @ Mark

  Geen idee waar je het over hebt. Ik kom nooit op xandernieuws. Wel op sites zoals Asia Times Online waar ze donders goed weten waar ze het over hebben. Bovendien ga ik nooit van een enkele bron uit, maar van meerdere. Verder is het ook wel een beetje makkelijk om nieuws wat jij klaarblijkelijk niet hebt gezien of begrepen, af te doen als “aluhoedjes-achtig”. Dat is Geen Stijl kletskoek die je daar nababbelt – en dat komt niet heel volwassen over, Mark.

 • Nico

  ‘Nieuw huis onverkoopbaar’
  ben zelf wel blij dat ik er geen heb te verkopen,wat schiet er van de waarde over aan het einde van de baisse? net als japan? 30%?
  in belgie schijnt de prijs nog stabiel te blijven.

  In het eerste kwartaal is de verkoop van nieuwbouwhuizen dramatisch gedaald. Daarmee zijn nieuwbouwwoningen vrijwel onverkoopbaar
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/15/nieuw-huis-onverkoopbaar.xml

 • Mark

  RB het woord aluhoedje begint ne wel heel toepasselijk voor jou. Ik zie je wel vaker
  zaken aankaarten van Xandernieuws.

 • wortelbea

  :o)

 • Ethan

  @RB

  Klopt. (helaas)

  Een goede website met nieuws over dit onderwerp is deze:

  http://enenews.com/category/japan

  @high five

  Denk dat het niet zozeer voorkennis is m.b.t. onderwerp, maar dat je in Zuid-Amerika voor weinig geld veel grond kunt krijgen en ook redelijk anoniem je gang kan gaan. Als je het werk van onderzoekers zoals Joseph P. Farrell, Peter Levenda, Texe Marrs e.d. leest over o.a. de connecties van het Derde Rijk naar die gebieden (Martin Bormann en Juan Person (Argentinie) hadden samen een en/of rekening notabene!), dan denk ik dat in die tijd al een zekere basis gelegd is.

  Die connecties met o.a. grootvader Bush en later de keuze van Bush sr. en jr. om ook in die gebieden grond te kopen verbazen mij dan ook niet echt. Denk ook omdat als de waarheid echt eens aan het licht komt m.b.t. zaken, dat o.a. deze familie zich beter niet in Westerse landen kan ophouden. Azie ook niet.. Afrika ook niet..

 • high five

  @RB De globalisten hebben allen heel veel land in zuid amerika. Weten ze meer ? of is het gewoon een goede investering i.v.m. landbouw opbrengsten.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  @ Edwin

  Het zuidelijk halfrond is zeker een goede keuze. Als reactor 4 in Fukushima het begeeft, dan is de ergste nucleaire ramp aller tijden helemaal niet meer te overzien. En aangezien de windstromen van het noordelijk en zuidelijk halfrond niet mengen, ben je beter af in het zuiden.

 • Edwin

  @Gerard
  Ja, het is erg. Maar we zitten al midden in het communisme. Wordt alleen democratisch genoemd. De PvdA maakt het nog een tikkeltje duidelijker/erger. Net als er velen voor Obama gaan stemmen, zijn er velen die niet eens weten welk juk iedereen opgelegd krijgt uit zogenaamd sociaal zijn voor elkaar. Dus de massa gaat straks toch weer voor een PvdA of SP stemmen. Het klinkt ook zo goed om dat te kunnen zeggen.
  Ik ben bezig om te kijken voor Zuid-Amerika of Azie… daar kan je als ondernemer nog wat.

 • high five

  @greetjes Klopt, tegenwoordig zijn woorden toch maar woorden. Ze betekenen niets meer.

 • Theo

  Net de wereld draait door bekeken. Het intervieuw was met Jos Luyendijk. Deze heeft goede bronnen in de financiele wereld in Londen. Mathijs liet zich ontvallen bij het intervieuw “dus verdomme het is nog erger dan in 2008”. Dat is ook zo, de banken die toen al niet om mochten vallen, zijn nu alleen nog maar groter geworden. Bekijk het zelf even bij uitzending gemist.nl.

  vr gr
  Theo

 • greetjes

  @high five

  Obama heeft de eed voor dit presidentschap dan ook nooit correct afgelegd.

 • high five

  @rcpl zou dat de reden zijn dat zilver meer dan 2% hoger staat.?

  Off the topic:
  1) Despite promising otherwise, Barack Obama committed U.S. military resources to overthrow Libyan leader Colonel Gaddafi without any kind of congressional authorization whatsoever and without citing any evidence that Libya under Gaddafi was a threat to the security of the United States. Furthermore, Obama brazenly undermined the power of Congress by insisting his authority came from the United Nations Security Council and that Congressional approval was not necessary. “I don’t even have to get to the Constitutional question,” Obama churlishly remarked.
  2) On New Years Eve 2011, Obama signed into law the National Defense Authorization Act which includes provisions that permit the abduction and military detention without trial of U.S. citizens. Despite Obama claiming he would not use the provisions to incarcerate U.S. citizens, it was his administration that specifically demanded these powers be included in the final NDAA bill.
  3) The passage of the Obamacare bill, under which Americans will be forced to buy health insurance, is clearly anathema to the Constitution. “The individual mandate is unprecedented and exceeds Congress’s power to regulate interstate commerce. If it is allowed to stand, Congress will be able to impose any kind of economic mandate as part of any kind of national regulatory scheme,” writes Ilya Shapiro, a Senior Fellow in Constitutional Studies, Cato Institute.
  4) Obama’s role in the economic looting of America since he took office is unprecedented. Specifically, Obama violated the Constitution’s Takings and Due Process Clauses when he bullied the secured creditors of automaker Chrysler into accepting 30 cents on the dollar while politically connected labor unions and preferential others received better deals.
  5) Finally, Obama’s use of signing statements shows his desire to continue in the vein of George W. Bush and rule by executive fiat. This is a direct violation of Article II of the Constitution.

  Als je ook vind dat de democratie in de VS wordt verkracht met een op holgeslagen president (net zoals de vorige presidenten maar het democratische gehalte in de VS schaalt met iedere president verder naar beneden) die luistert naar ondemocratische organen en overal oorlogen begint en chaos veroorzaakt. Duim dan deze video op en verspreid het nieuws. Impeach Obama 2012

  http://www.infowars.com/national-movement-launched-to-impeach-obama/

 • Nico

  ‘Fiscus controleert eens in 100 jaar’
  de fiskus gaat ook failliet als ze zo doorgaan

  De Belastingdienst controleert aangiften nauwelijks, neemt geen actie op fraude en int geen schulden meer onder de 1500 euro. De staat loopt mogelijk miljarden mis.

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/15/fiscus-controleert-nauwelijks.xml

 • Seppel

  En daardoor een heel mooi groen kleurtje op m’n scherm. Mag wel eens.

 • RCPL

  Sterke geruchten dat de FED QE3 gaat implementeren.

 • claudilo

  @Gerard Dat is een erg goed idee, Gerard! Ik denk dat ze meerdere mensen sturen om te komen graven, en dat die dan met hebberige goudglansjes in hun ogen, met zijn allen tegelijkertijd het kistje gaan beduimelen….tzzzzzzzzrrrrrttttkkkk. Ik zal natuurlijk klaar staan met mijn camera. Tis jammer dat we hier op het blog geen foto’s kunnen plaatsten;-)

 • Ethan

  Keiser Report: Return of the Silver Liberation Army (E273)
  http://www.youtube.com/watch?v=1BdpL_EATyc

  via Clif @ halfpasthuman.com: “In New York? April 12? Need some excitement? Go help Max take silver to $500…”

 • Andreas

  Gerard
  Ik weet niet waar je woont maar hier heb je na een halve meter het grondwater wel te pakken. Dus drie meter diep kan wel maar dan moet je wel eerst een duikcursus volgen.

 • Gerard

  @claudilo
  “Als ze ‘het’ dan toch linksom of rechtsom komen halen: In geval van eventuele ‘goudconfiscatie’ mogen ze van mij dan in ieder geval naar beneden gaan….lekker gaan graven in mijn achtertuin, 3 hele meters diep!”

  Sommige mensen hebben dat er wel voor over. Vergeet niet om er “stroom” op te zetten. 380volt als het kan zodra men het kistje aanraakt. Een houten kistje eerst met daarin een stalen kistje met de stroom. Lekker met de voeten in de modder en goed bezweet van het graven.
  Cursus: hoe maakt men van een gouddief een gebakken vis!

  3 meter is diep genoeg. Kun je die gebakken vis gelijk laten liggen, maar je moet wel zelf dat gat weer dichtspajen.

 • Gerard

  Zonet nog door de nieuwe crisisplannen van de PvdA aan het spitten.
  Wat een extreem drama voor de werkende klasse zeg! Die mensen begrijpen werkelijk NIETS van de crisis.
  Ik zal er een paar noemen:
  WW is voortaan geheel voor rekening van de ondernemer.
  Afschaffen kinderbijslag boven de minimumgrens.
  Zware belastingen voor banktransacties (alsof dit niet doorberekend wordt naar de burger…)
  Vermogensrendementheffing verdubbellen. (de 1,2% box 3 gaat naar boven de 2%)
  En zo nog veel meer. Tal van belastingen en accijnzen worden fors verhoogd.

  Ik snap best dat de werkende klasse hard aangepakt moet worden ten bate van de minima, maar dit zal veel arbeiders echt te ver gaan.

  Al met al zijn zulke maatregelen de fatale nekslag van de totale economie in ons land. De koopkracht van werkende klasse zou eigenlijk omhoog moeten om de economie te laten draaien.
  De PvdA zet de koopkracht gewoon 20% lager, geeft een extra nekslag aan ondernemers, en zorgt dat alle spaarcentjes op de spaarrekeningen verdwijnen door de belasting daarop hoger te zetten dan de rente.
  Hoe DOM kan je zijn…
  Communistisch Nederland is dichterbij dan je denkt!

 • Gerard

  @gordijnen
  Goed gezien. Antwoord is JA!
  Obligaties uit zuidelijke Eurolanden worden gekocht met de 1% leningen van de ECB. Dit is allang geen geheim meer. Het is de zogenaamde achterdeur van de ECB.
  Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat de banken wel zelf het risico moeten dragen. Want ook de banken weten donders goed hoe groot dat risico is. Het kan namelijk nooit en te nimer terugbetaald worden gezien de parabolische stijging van de schulden en begrotingstekorten. Bij banken kunnen ze ook rekenen. Maar de leningen die ze ophalen zijn “uitsluitend” 6 maands tot maximaal 3 jaar. De 10, 20 en 30 jaars die aflopen worden alleen doorgerold op meer dan de helft 6 maands. Geen enkele op meer dan 3 jaar.
  Hierdoor wordt het probleem steeds groter om vers geld op te halen.

 • gordijnen

  Gratis inschrijven.

  Seminar van Mathijs Bouwman.

  Eurocrisis-instapmoment?

  telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/11887723/___Spanje_heeft_geen_geld_nodig___.html

  Zag ik rechts, als reklame staan.

  Gratis vind ik altijd verdacht? Sinterklaas bestaat, wat mij betreft echt niet.

  Nu nog even dit.

  10-jarige Spaanse obligaties tot 6 procent.

  Vraag mij dan wel af. Worden deze obligaties dan gekocht met de 3 jaars lening van de ECB voor 1%. Waar de burgers en overheid van Spanje ook garant voor staan?

  Dit is diefstal en veel makkelijker als een bank overvallen. Moest er even uit.

 • greetjes

  nounou, linkje was handig geweest maar nu lezen we het allemaal en het levert Pietje 19 duimpjes op dus we vinden zijn stuk interessant. Niet zo katten, jongens!

 • claudilo

  Pietje, niet doen alsof je dat stuk zelf hebt geschreven hoor. Onderschat de mensen op dit blog niet. Zie bovenstaande link van Snel.

 • Nico

  “In dit sentiment worden de krachtigste stierenmarkten geboren”

  Het zijn de woorden van Mark Hulbert aangaande de diepe depressie die er momenteel heerst omtrent goud.

  Je zou het bijna niet geloven, maar zijn bekende HGNSI goudsentiment index zakte afgelopen week tot het laagste niveau sinds maart 2009, tot -17,5 indexpunten!
  http://www.slimbeleggen.net/blog/2012/04/11/in-dit-sentiment-worden-de-krachtigste-stierenmarkten-geboren/

 • Snel

  Spanje: tijd voor de Peseta!

  Spaanse luchtballonnen
  De situatie in Spanje is slechts zeer beperkt vergelijkbaar met die in Griekenland. De Spaanse staatsschuld is als percentage van het BNP vergelijkbaar met die van Nederland, en Europees gezien dus “netjes”. De werkelijke schulden liggen op een heel ander niveau en overstijgen gemakkelijk de 120% (*, zie onderaan artikel) van het BNP. Het probleem is dat er in de beginjaren van de Euro veel misgegaan is. Er werden gigantische luchtballonnen opgeblazen. De Spaanse economie begon overmatig op deze luchtballonnen in de huizensector te leunen. Er werden complete woonwijken uit de grond gestampt, waar de huizen nu voor 90% leeg staan. Een halve generatie jongeren besloot om goed geld te verdienen in de bouw en niet te gaan studeren.

  The sky is the limit
  De huizenprijzen stegen met een bizar tempo, waardoor huizeneigenaars de Euro’s flink lieten rollen. De Spanjaarden gingen massaal boven hun stand leven. Nieuwe (Duitse) auto’s, keukens en andere luxeproducten vlogen over de toonbank, tot genoegen van o.a. de Duitsers. Het BNP steeg dan ook flink. Sinds 2006/2007 zijn de luchtballonnen echter in hoog tempo aan het leeglopen. De banken die hoge hypotheken verstrekt hadden en grote bouwprojecten financierden zijn inmiddels feitelijk failliet. Alleen de LTRO leningen (lees: giften) van de ECB houdt ze nog overeind. Ook veel huiseigenaren zitten tot hun oren in de schulden omdat ze teveel –achteraf tijdelijke- overwaarde benut hebben.

  Huizenprijzen hebben bodem nog lang niet bereikt
  De hele bouwsector ligt op zijn gat, de huizenbezitters zitten op de blaren, de werkloosheid is zeer snel aan het toenemen. Mijn verwachting is dat de huizenprijzen nog flink door gaan dalen. Executieverkopen werden steeds uitgesteld door de banken. Die wilden de huizen gewoon tegen de oude prijs op de balans laten staan om hun zwakke positie te verhullen. Binnenkort zijn er geen uitwegen meer, en zal de huizenmarkt flinke klappen te incasseren krijgen, wat de economie nog verder zal verzwakken.

  Spanje gaat snel richting onhoudbare werkloosheidspercentages
  Even een sprongetje naar een ander land: In het crisisjaar 2001 was de werkloosheid in Argentinië gestegen tot 25% van de beroepsbevolking. In Spanje staat de teller momenteel reeds op 23%. Elke 1 a 2 maanden komt hier weer een procent bovenop. Onder de jeugd (tot 25 jaar) zit reeds ruim de helft (51%) van de jongens en meisjes thuis zonder werk. Argentinië begon pas langzaam uit het dal te klimmen toen het failliet ging en de Peso geherwaardeerd werd. Pas toen ging de werkloosheid weer omlaag na jaren van stijging. Door de veel lagere waardering van de munt nam de concurrentiepositie sterk toe. Inmiddels is de werkloosheid gedaald tot ruim onder de 10%. Ook groeit de economie jaarlijks met bijna 10%.

  Zolang Spanje in de Euro blijft, zal de situatie verder verslechteren
  Mijn verwachting is dat de situatie in Spanje slechter en slechter zal worden en dat de 25% werkloosheid nog in 2012 geslecht zal gaan worden. Zeker nu de regering Rajoy met fikse bezuinigingen en belastingverhogingen komt, zullen nog veel meer bedrijven mensen moeten ontslaan en/of failliet gaan. Dit veroorzaakt een kettingreactie aangezien het gemiddeld vrij besteedbaar inkomen verder daalt en de economie verder zal krimpen. Mensen gaan nog minder uitgeven, nog meer ontslagen, nog meer faillissementen, etc, etc. Een vicieuze cirkel die Rajoy tot pijnlijke conclusies en maatregelen zal dwingen.

  Demonstraties worden intenser, reactie politie wordt extremer
  Bij de stakingen en bijbehorende demonstraties van afgelopen donderdag was er ineens een nieuw beeld zichtbaar. Waar de demonstraties voorheen gemoedelijk waren en het politieoptreden mild, waren de bebloede hoofden nu ineens talrijk. De onrust en de onvrede onder de (jeugd)bevolking groeien snel en kunnen binnenkort Griekse proporties aannemen, wat de economie nog verdere schade zal toebrengen. Elke gestaakte dag doet het BNP namelijk direct dalen. En dat doet de schuld en het begrotingstekort, uitgedrukt als percentage van het BNP, weer stijgen.

  Spanje heeft een grote reset-knop nodig
  Als Spanje uit de Euro zou stappen, en zowel de staatsschuld en de bredere overheidsschulden (gemeentes, provincies, etc) af gaat schrijven, kan Spanje weer de goede kant op, net zoals Argentinië in 2001 deed. Door de hoge private schulden is de situatie helaas nog complexer. De meeste Spaanse banken zijn inmiddels al failliet en worden slechts door de LTRO boven water gehouden. Er zal gigantisch op de huizen afgeschreven moeten worden en de nieuwe Peseta zal flink moeten devalueren t.o.v. de Euro. Als de overheid vervolgens flinke hervormingen doorvoert, kan de economie weer uit het slop komen. Vooral op het gebied van de regels en kosten van “autonomos” (zelfstandigen), maar ook bij de “Sociedades Limitadas” (b.v.’s) is er veel meer dynamiek nodig en kan Spanje een groot voorbeeld aan het Nederlandse systeem nemen. Verplichte hoge sociale verzekeringen van 250 euro per maand en hoge accountantskosten maken het te moeilijk een bedrijf te starten. Belastingcontroles moeten ook sterk opgevoerd worden, want de mate waarin BTW en inkomstenbelasting ontdoken worden, is schrikbarend.

  Euro(pa) gedoemd
  Als Spanje deze gewaagde stap neemt, zal de Euro gedoemd zijn en zal er een schokgolf van faillissementen door Euroland gaan. Credit Default Swaps zullen massaal geactiveerd worden. “Vrijwillige” afschrijvingen, zo hebben de heren politici uit Europa beloofd, zullen namelijk nooit meer gevraagd (lees: afgedwongen) worden. Paniek zal een flinke tijd overheersen. Niet alleen de Spaanse overheid, maar ook de deeloverheden (provincies, gemeentes) en vele banken zullen failliet gaan. Italië zal snel het Spaanse pad volgen, net als uiteraard Portugal. België en Frankrijk zijn dan de volgende landen die de handdoek in de ring zullen moeten gooien. Een “reset” van Spanje zal dus leiden tot een algeheel Europees “reset”, met zeer grote wereldwijde schade op de korte termijn, maar op de langere termijn hopelijk een wat rooskleurigere toekomst. Europa zal echter nooit meer hetzelfde zijn. De criminaliteit zal veel grotere vormen aannemen en de ervaring leert dat deze niet snel afneemt, ook al zet de economische groei weer in. De levenskwaliteit zal sterk afnemen en de luxe die we nu gewend zijn, zal ook verleden tijd zijn. Ook is er de griezelige mogelijkheid dat we in een derde wereldoorlog terecht kunnen komen. Landen in het nauw kunnen rare sprongen maken, en zodra Europa onderuit gaat, zullen vele machtige landen zich genoodzaakt voelen tot deze “interessante” sprongetjes.

  Zachte oplossingen bestaan niet meer
  De trajecten die Draghi (ECB), Bernanke (Federal Reserve) en de ministers van de EU-landen (ESM/EFSF, etc.) ingezet hebben, zijn gedoemd te mislukken en kunnen slechts als tijdrekken beschouwd worden. Landen als Spanje en Italie zijn niet te redden met een paar miljardjes hier en wat “vrijwillige” afschrijvingen daar. It’s the End of Europe as we know it. Des te sneller we dit onder ogen zien en hiernaar handelen, des te beter. Als we Draghi en co. nog een tijdje hun gang laten gaan, zal de uiteindelijke chaos alleen nog vele malen groter worden. Het is tijd om de bijl erbij te pakken en het flesje glijmiddel (met liquide euro’s) eindelijk eens in de kast terug te zetten.

  Nog wat interessante informatie over Spanje
  Wikipedia: Gat tussen overheidsuitgaven en overheidsinkomsten maar liefst 650-515 = 135 miljard euro
  Geen babyboom na tweede wereldoorlog, maar in periode 1960-1980. Daarna snelle vergrijzing, aangezien er slechts 1,5 kind per moeder geboren wordt sinds 1980.
  Pensioensysteem Spanje
  Levensverwachting Spanje hoger (81,2 jaar) dan in Nederland (79,5 jaar).
  Luchtballonnen: BNP Spanje verdubbelde tussen 1999 (677 miljard dollar) en 2007 (1361 miljard dollar), om daarna te stagneren, en in de komende jaren waarschijnlijk flink te dalen.
  Werkloosheidspercentages Argentinie

  (*) Toelichting op werkelijke schulden Spanje
  In 2011 stond de staatsschuld als percentage van het BNP op zo’n 65%.
  Om de werkelijke staatsschuld te bepalen moet echter gekeken worden naar het benodigde bedrag om alle Spaanse banken te redden, om alle uitkeringen te betalen en om alle deeloverheden (gemeentes en provincies) te redden. Daarnaast zal Spanje in een keiharde recessie terechtkomen, zeker nu er zo zwaar bezuinigd gaat worden. Het BNP zal flink dalen, terwijl de schulden flink doorstijgen. Zelfs na de bezuinigingen zal de schuld waarschijnlijk nog met zo’n 7% toenemen. Eind 2012 zal de “officiele” staatsschuld dicht bij de 80% beland zijn. Maar in werkelijkheid, alles bij elkaar opgeteld, is Spanje feitelijk al failliet en is de schuld ruim het dubbele van de huidige 65%.
  Er zijn natuurlijk nog mogelijkheden om de boel te rekken. Zo is de Griekse centrale bank vrolijk Euro’s aan het bijdrukken, buiten de boekhouding van de ECB om. In Griekenland zijn de banken ook al failliet, mede door de grote uitstroom van kapitaal vanaf de spaarrekeningen. Dit gebeurt inmiddels ook in Spanje. De vindingrijkheid van de elite is groot, en met een beetje fantasie is het instorten van de Euro nog een jaar of zelfs twee uit te stellen, maar het gaat ergens ophouden. Ergens tussen de herfst van 2012 en eind 2014 is het basta, is mijn verwachting.

  Share on emailShare on printShare on favoritesShare on facebookShare on twitterShare on nujijShare on hyvesMore Sharing Services

 • Snel
 • greetjes

  Grappig, Gains Pains & Capital heeft dezelfde aanhef voor hun newsletter van vandaag Pietje; Europe Will Collapse in May-June

  http://gainspainscapital.com/?p=1651

 • pietje

  Draghi heeft een paar mooie tovertrucs uitgehaald in de afgelopen maanden. Feitelijk was (en is) de gehele bankensector in Europa failliet. De toestand van de gemiddelde Europese bank is alleszins vergelijkbaar met die van de Lehman Brothers, net voordat die omviel. Draghi toverde het wel voor elkaar en daar verdient hij toch kudo’s voor. Maar nu de laatste ronde van geldcreatie al na een maand geen effect meer heeft, is de vraag of Draghi nog meer bazooka’s uit zijn hoge hoed kan toveren, want we staan aan de vooravond van een algehele systeemcrisis in de Eurozone.
  Merkels vuist
  Eind 2011 had ik me reeds ingegraven en me voorbereid op een grote crisis die zijn weerga niet zou kennen. De kans dat de ECB zeer zware maatregelen zou treffen om de crisis af te wenden was zeer klein, aangezien Merkel met haar vuist op tafel had geslagen: Geen geldcreatie, geen (hyper)inflatoire toestanden! Merkel deed dat met zo’n overtuigingskracht dat weinig mensen verwachtten dat ze Draghi direct daarna volledig vrij spel zou geven.
  Draghi’s toverkunsten
  Met de LTRO, Long Term Refinancing Operation, creëerde Draghi vrolijk een kleine 500 miljard euro en gaf die feitelijk aan de Zuid Europese banken, zodat die massaal Zuid Europese staatsobligaties op konden kopen. En het plannetje werkt goed uit; de rente op de betreffende staatsobligaties daalde snel. Beleggers en politici haalden opgelucht adem: de Eurocrisis was bezworen. Merkel deed alsof haar neus bloedde en besloot de andere kant op te kijken.
  Eind februari was er echter nog een tweede LTRO ronde nodig. Nu ging het om ruim 500 miljard euro. En weer waren de resultaten “positief”. De rente op de obligaties daalde nog verder, totdat het echt leek alsof er geen vuiltje meer in de Europese lucht was. Merkel liep nu constant rond met de grootste oogkleppen die nog modieus verantwoord waren: Geldcreatie? Inflatie? Ich sehe nichts so gibt es nichts!
  Aangezien de LTRO leningen een looptijd van drie jaar hebben, was menigeen in de veronderstelling dat de crisis zijn volgende hoofdstuk pas in 2015 zou opvoeren. Dat bleek al snel een waanidee. Begin april 2012. amper een maand na LTRO2, stegen de rentes van de Spaanse en Italiaanse obligaties snel en de effecten van beide LTRO rondes werden in korte tijd teniet gedaan.
  Obligatierentes schieten weer omhoog
  Beleggers en investeerders verliezen massaal het vertrouwen in de PIIGS-obligaties en de rentes benaderen de 6%. Zelfs de met gecreëerd geld volgestopte banken durven het niet meer aan hun geld in obligaties te steken. 6% rente is overigens zeer hoog. Voor een particulier met vaste baan die een mooi flatscreen wil kopen, is 6% rente voor consumptief krediet een schijntje, maar voor een land als Spanje dat eind 2012 een staatsschuld van 80% BNP heeft en dat een meervoud daarvan aan overige schulden heeft, en tevens een werkloosheidspercentage dat binnenkort de 25% overstijgt, is dat fataal. Reken over 2012 maar op een begrotingstekort van rond de 8%, ongeacht de aangekondigde pittige bezuinigingen.
  Spanje zal dus 8% van het BNP bij moeten lenen, en tevens vele procenten van het BNP aan obligaties moeten herfinancieren. Oftewel: oude obligaties tegen schappelijke rentepercentages worden afgelost en om die af te lossen moet extra geld bijgeleend worden, tegen genoemde 6% rente. Eind 2012 zal de staatsschuld voor zo’n 20% van het BNP bestaan uit leningen met 6% rente. Zodra uiteindelijk over de hele staatsschuld 6% rente betaald moet worden, zal alleen de rente al 6% van het BNP opslokken. Bij een gemiddelde belastingdruk van b.v. 40%, betekent het dus dat 15% van de overheidsinkomsten direct naar rentevergoedingen vloeit.
  Aangezien Spanje met een zeer hoog werkloosheidspercentage kampt, en de economie aan het krimpen is, zal het BNP dus ook dalen. Als percentage van het BNP worden de rentelasten dus hoger en hoger, tot je op een punt komt dat een land geen andere keuze meer heeft dan failliet te gaan. En dat is mijns inziens het voorland van Spanje, en op termijn ook van Italië en mogelijk zelfs Frankrijk. Portugal, België en Ierland laten we maar even buiten beschouwing, want het heeft geen enkele zin meer om die landen boven water te houden zodra een van de grote landen kopje onder gaat.
  Gaan Merkel en Draghi de Euro redden?
  Alle ogen zijn dus weer op Draghi en Merkel gericht. Wat kunnen ze nog doen? Merkel heeft een tijd terug al met nog grotere stelligheid gezegd dat Euro-obligaties volkomen uitgesloten zijn. Ik denk echter dat dat de enige manier is om het Eurocircus nog een tijdje te laten draaien. Als Merkel hiermee instemt, betekent het wel dat de rentelasten van Duitsland flink zullen stijgen. De Duitse, Finse en Nederlandse belastingbetalers gaan het flink in de portemonnee voelen als we koste wat koste de Eurozone overeind willen houden. De vraag is ook of er nog wel genoeg tijd is om Europese obligaties in het leven te roepen, want dat gaat niet zomaar van de een op de andere dag. Zonder een vorm van politieke unie zal dat onmogelijk worden. En een politieke unie ansich lijkt me ook tamelijk onmogelijk, of op zijn minst een kwestie van very wishful thinking.
  In de Duitse politiek begint Merkel meer kritiek over zich heen te krijgen. Als ze nu toch zulke draconische maatregelen aan zou kondigen, zou dat desastreus zijn voor haar politieke carrière. Het zou in de volgende verkiezingen ook een nederlaag betekenen voor haar politieke partij, de CDU. Grondwettelijk kleven er ook veel haken en ogen aan het introduceren van Euro-obligaties. Dat zal op zijn minst niet zonder slag of stoot gaan.
  Crash in mei-juni?
  Dus ik ga me opnieuw voorbereiden op een flinke crash, maar deze keer houd ik er iets meer rekening mee dat Draghi toch iets nieuws in zijn hoge hoed vindt. Sim Sala Bim, en de Euro kan weer tijdje vooruit. Merkel zal dan weinig keus meer hebben dan vol schaamte alleen nog naar haar voeten te kijken. Hopelijk (*voor hem) gaat Draghi’s truc deze keer wel iets langer mee dan zijn laatste LTRO-spreuken/sprookjes.
  * Voor het Europese volk zou het overigens het beste zijn als Draghi’s kaartenhuis in zou storten, en we zouden kunnen beginnen met de zeer pijnlijke wederopbouw van Europa, met onze voeten op de aarde en niet langer met onze neus in de (geld)hemel.

 • maudri
 • Snel

  Goh, wat gaat dat toch vlug, de beurzen zijn nu alles al weer vergeten.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @RB

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fYvRH22L9EI

  Goed nummer, de text van het nummer is minder toepasselijk, de titel wel :-)

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  @ Gerard & Cinelux

  Op dit moment spelen er diverse mafketels met open vuur in wat het grootste kruitvat ter wereld is. Als de oorlogsdreigingen in dit tempo doorgaan, hebben we binnenkort nog maar 1 topic – en dat is niet de koers van edelmetalen.

  Big US-Arab Gulf air force exercise draws Iranian warning to stop at once
  http://www.debka.com/article/21907/

 • Cinelux

  LOL, Gerard houd het zooitje in het gareel.En zorgt dat het nog wat ontopic blijft.

 • Gerard

  @RB
  Ingrijpen in Syrie of Iran is pure zelfmoord van het westen. Ik zie het dit jaar nog niet gebeuren.

 • Gerard

  @wortelbea
  “kan iemand bovenstaande grafiek vezrklaren?”

  Die grafiek is bijna dagelijks hetzelfde. Niet alleen zilver, goud volgt hetzelfde patroon. Het lijkt wat vreemd omdat de verschillende beurzen door elkaar staan de klok rond. Let vooral op de opening New York. En ook op de sluiting ervan.
  Meteen na opening zie je een stijle daling. (rond 16.00 uur onze tijd). Het dieptepunt rond 18.00 a 19.00 uur. Na 20.00 uur herstelt dat weer volledig. Het is bijna elke dag hetzelfde.

  Nu goud zo dicht op de bodemlijn ligt, zie je deze keer NIET dat goud de SPX volgt. Iets wat het al maanden wel deed. Overigens, ook de HUI wijkt vandaag sterk af.

  Ik denk dat het te maken heeft met het langdurige herstel van de parabool augustus 2011. Die bubbel is nu leeg. De downtrend daarvan botste tegen de lange termijn uptrend. De triangle waar we vorige week de punt hadden. De kans acht ik groot dat we nu weer het normale patroon van 2009 en 2010 weer gaan zien.
  2e reden voor het stijgen tegen de trend in is volgens mij het gewijzigde beeld van de economie sinds de laatste dagen. Schuldencrisis is weer helemaal terug. Daardoor is de angst voor een structurele langdurige deflatie ook weer helemaal terug. Altijd heel gunstig voor goud! M.a.w. de deflatie dreiging zet vaak de drukpers in actie. Dat zien goudbeleggers graag!

  Overigens net de nieuwe beroerde cijfers China gezien. CPI een vol punt gedaald naar 48, ruim onder de 50. Maar ook Japan gaat knap beroerd op dit moment. Horen we dit jaar nog meer van. AEX futures april staat ook 5 punten lager dan de index zelf. En dat is echt wel iets meer dan ex-dividend.
  Voorspelt niet veel goeds voor de rest van de week.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  US weighs limited military action against Assad. Turkey may join

  http://www.debka.com/article/21909/

  Beperkte militaire actie tegen Syrie. Dat valt in dezelfde categorie als een beetje zwanger en een klein snufje Derde Wereldoorlog. Dit is pislink.

 • Gerard

  Ian Gordon nu op YouTube.
  Er staan 3 blokken op de site met in totaal zo’n 10 filmpjes.
  Hij ligt hierin in detail uit hoe de long wave (Kondratieff-cycle) werkt!

  Must see:
  http://longwavegroup.com/video/video.php

 • wortelbea

  hum… euuuh zilver dit en goud date.. :p

 • wortelbea

  krols hé lol

 • seppel

  allo allo Bea, ferm !

 • wortelbea

  @knowtosnotneus,
  sebiet ne shot op au boulette

  PS: ik dacht vandaag bij een artikkel in biflatie, bij de reakties toen ik een reaktie van u zag staan dat het ook al lang geleden was dat we u niet meer hoorden.

 • seppel

  Da’s een goede verklaring Andreas, ‘k heb altijd aangevoeld dat het iets met bouletten te maken had.

  @temp : als je Honda te fel beschadigd is mag je m’n Vespa eens lenen ! Gemeend !

 • Andreas

  KTM
  Temp ging bouletten halen voor zijn wondermooie vrouw. En is daarbij van zijn Honda gelazerd. En nu zit zijn typevinger in het gips. Zodoende kan hij niet meedoen aan dit mooie blog. Ik denk tenminste dat dat de reden is. Ik zou niet weten waarom hij anders wegblijft.

 • Knowtoomuch

  Temp ..?

  Waar zijt ge ?

  Waarde vrind ..!

 • seppel

  @knowtoolittle
  Excuus, is wispelturigheid een Belgische karaktrek ? Graag nadere verklaring.

 • Knowtoomuch

  Of is Temp inmiddels alweer terecht ?

  ( ik ben er namelijk zojuist pas achter gekomen dat ik de eerste (=oudste) reactie-pagina van dit artikel aan het lezen was …)

 • Knowtoomuch

  Hoezo ? Zit Temp weer eens in een crisis of zo ?

  Ben hier een maand of 4 of 5 niet geweest, en toen had hij OOK net daarvoor z’n kont tegen de krib gegooid …

  Is hij misschien een Belg ? Dat zou het eventueel kunnen verklaren ;-)

  Die willen namelijk nogal eens stijfkoppige buien hebben … af en toe dan …

 • Andreas

  Wortelbea
  Misschien zit je wel in de film Groundhog day. Die verloopt ook iedere dag hetzelfde.

 • seppel

  Bea,
  De sprongen zijn wel iets meer uitgesproken. Bij Au is het een totaal ander beeld.

 • seppel

  @nico
  Daar kan ik enig begrip voor opbrengen ! Woef !

 • wortelbea

  @claudilo, ‘tis de tijd van het jaar he :o)

  http://www.kitco.com/charts/livesilver.html

  kan iemand bovenstaande grafiek vezrklaren? de zilverprijs volgt bijan exact die van gisteren ?
  dit is toch niet meer normaal te noemen ?
  (een gelijkaardige trend bij openen van de verschuillende beurzen ok, maar dit ????)

 • Nico

  Seppel
  Ik spel met opzet FISKUS want als ik genaaid word wil ik graag gekust worden.

 • seppel

  Fiscus, de naam doet me iets. Ik had vroeger een Duitse Staander, draadhaar. Die moest even naar de kennel voor een weekendje Ardennen met vrouw en kinderen. Na het weekendje de hond opgehaald, ik vond die wat dik. Moest ook wat overgeven, dus naar de dierenarts. Mijnheer, je hond is in verwachting.
  Oeps, effe later waren er al zeven kleintjes. Boeiend, spannend en een unieke ervaring. Ik heb zes van die schattige kleine hondjes goed kunnen plaatsen, de zevende en laatste, het klunsje van de roedel, ja, daar geraakte ik niet van af. Heb die maar gehouden, kon niet anders, en heb die een leuke naam gegeven : FISCUS.
  Werd een grote goed gebouwde hond, zwarte vacht met een klein wit plekje op z’n borst. FISCUS. Heb ik daar succes mee geoogst !
  Ik riep m’n hond en iedereen trok zijn hoofd tussen de schouders.

 • Andreas

  Seppel
  Als we dan toch enorme gaten in die tuin spitten weet ik ook wel waar we dat mannetje van van de fiscus laten. Daar, waar eerst de muntjes lagen. En dan bedekken met de mantel der liefde en 5 meter grond. Probleem opgelost. :)

 • claudilo

  Het wordt hier steeds gezelliger!

 • claudiolo

  Hahahaahahah;-)

 • tallix

  @claudilo Slet;-)

 • seppel

  Oesje, mijn naam is haas en ik weet nergens van……….
  FISCUS ?????????????

 • Nico

  Wat ondermijnt onze koopkracht?
  INFLATIE!!

  Inflatie is een vies woord. In België misschien iets minder dan in Nederland omdat we hier met een “automatisch” indexeringssysteem zitten, maar inflatie is de grootste boosdoener van onze koopkracht. Inflatie bestaat al zo lang dat we niet anders weten dan dat het normaal is. Maar dat is het helemaal niet.
  http://fininfoblog.wordpress.com/2012/04/10/wat-ondermijnt-onze-koopkracht/

 • claudilo

  Ik zal eens voor jullie gaan kijken wat het huren van een graafmachine kost.

 • claudilo

  Wat gezellig, krijg ik ook nog eens wat mannen over de vloer…hahaha….misschien moeten jullie een wedstrijdje doen. ‘The fiscus’ tegen ‘the Silvermountainbloggers.’

 • seppel

  Je adres nog even, graag, dank je wel, merci…….

 • claudilo

  Andreas,
  Nu de graafmachine nog aanschaffen. Misschien kun je samen met Seppel komen graven in mijn achtertuin. Wel eerlijk delen hoor!

 • seppel

  Da’s te doen Claudilo, da’s te doen, ik leg 500 liter bij, moet ruimschoots voldoende zijn voor 180 op 155 meter !

 • seppel

  Ik denk dat er een deal in de maak is !!!

 • claudilo

  @seppel De tuin is 18 bij 15,5 meter…Ik wens u bij deze ook veel succes met het vinden! Ik zal als troost wat paaseieren neerleggen met een gouden wikkel. Hihi

 • Andreas

  Claudilo
  Ik heb gelukkig nog 500 liter rode diesel staan. Dus ik red me wel. Ik heb zelfs genoeg voor de graafmachine.

 • Andreas

  Seppel
  Als ik de plaats maar weet. Ik kom gewoon met een graafmachine. Al zit het 5 meter diep. Ik hoop alleen wel dat de begraven waarde hoger is als de kraanhuur. Ik heb nogal eens pech in mijn leven ziet U. :)

 • claudilo

  Andreas,
  Tis een lekker zooitje. Het zal mij benieuwen wanneer wij hier in Nederland in rijen benzine staan te hamsteren. Dat kan nooit erg lang meer duren.

 • seppel

  @claudilo
  Bedankt voor de tip ! Wil je de exacte plaats even markeren voor me ?

  Ah, ik weet ook wel dat het maar op 1 meter ligt…….

 • Andreas

  Claudilo
  Het hamsteren van benzine in Engeland komt omdat de tankautochauffeurs gedreigd hebben het land plat te leggen door middel van van stakingen en wegblokkades. Dit had wel direct hogere prijzen en benzineschaarste als gevolg.

 • Nico

  Eigenlijk is de FISKUS nog laf ook want als je overleden bent wordt je nog een laatste en grootste poot uitgetrokken een lijk bestelen heet dat deden de nazi’s dat ook niet?

 • claudilo

  In Engeland schijnen ze al in jerrycans benzine te hamsteren op dit moment, i.v.m. met de steeds hoger wordende benzineprijs.

 • claudilo

  Als ze ‘het’ dan toch linksom of rechtsom komen halen: In geval van eventuele ‘goudconfiscatie’ mogen ze van mij dan in ieder geval naar beneden gaan….lekker gaan graven in mijn achtertuin, 3 hele meters diep!

 • mismatch

  Wow, wat een geweldige reacties :) Ik ben vooral gewend aan de opmerking: dan had je maar geen ondernemer moeten worden. Dat slaat als een tang op een varken, maar dat is toch wat ik het meest gehoord heb.

  @Lamberto tav de benzine prijzen en hoe dat is in Zuid Amerika. Woon-werk verkeer waar ik woon is overwegend binnen de steden zelf. Ik zie als zodanig niet het verband lange afstanden en lagere benzine prijs. Wat ik wel weet is dat als hier de benzineprijs flink verhoogd wordt er hier de pleuris uitbreekt. Verder is Zuid Amerika groot en divers. Hoe het op andere plaatsen is weet ik niet, teveel verschillen.

 • Snel

  @Rudolf

  Ja Rudolf je kan er lang en kort over schrijven, maar links of rechtsom komen ze het wel halen.

 • Tallix

  @wortelbea Ik tel mezelf ook als vinger. Ik hoop dat hij het leest…

 • Rudolf

  En dan hebben we het nog niet over de gemeenten met hun WOZ-beleid. Huizenprijzen zakken en wanneer je succesvol je veel te hoge WOZ-aanslag hebt aangevochten zoals ondergetekende, verhogen ze gewoon de belastingen flink. De gemeenten zorgen er wel voor dat ze evenveel of nog meer binnenhalen. Zij bepalen, en de burger heeft zoals gewoonlijk weer het nakijken.

 • wortelbea

  @tallix, ivm Temp: tel mij maar als vinger…

 • Rudolf

  Wat die (auto)belastingen betreft spant Nederland echt de kroon. Eigenlijk is veel van die belasting pure diefstal, want men betaalt keer op keer belasting over belasting.

  Neem een nieuwe auto. Daar wordt BPM over geheven. Over het aankoopbedrag + BPM wordt BTW geheven. Vervolgens wordt die auto geleased en moet de berijder bijtelling betalen over het aankoopbedrag + BPM + BTW, dus betaalt hij of zij belasting over belasting over belasting.

  Dan dan zijn we er nog niet!

  Vervolgens komt natuurlijk be brandstof nog die voor het grootste gedeelte uit accijns bestaat, waar natuulijk ook weer BTW over geheven wordt, dus betaal je wederom belasting over belasting. En zo verder.

  Ook de energiebelastig werkt op deze manier. We worden massaal een poot uitgedraaid.

  Dan is het toch niet zo gek dar er steeds maar looneisen worden gesteld? Men moet wel door de almaar stijgende geldhonger van de overheid. Want die gaat NOOIT op de nullijn zitten!

 • Tallix

  Nou de mensen die Temp hier missen kun je wel op twee handen tellen hoor!

 • Lamberto

  Beste Gerard,

  “Over leugenlappen gesproken”.

  Socialisten laten een volk langzaam leegbloeden, het lijken wel sadisten.
  Communisten zijn wat dat betreft edelmoediger, die wurgen je ter plaatse.
  In HP | DETIJD van 3 juni 2003 staat een stamboom met daarin verwerk allerlei linkse figuren van GroenLinks, ook een club die zegt het goed met het Nederlandse volk voor te hebben.
  Degenen die toen niet hebben zitten slapen konden weten waar het in Nederland naar toe ging.
  Velen maken zich nog druk over zakkenvuller “Willempie” de voormalige roeptoeter van de PvdA.
  Als ik hem indertijd als vakbondsman door de radio hoorde roepen en sloot mijn ogen, dan was het net of ik Adolf H. hoorde.
  Deze brulaap uit Duitsland zorgde ook goed voor zich zelf.
  Had schijnt dat deze ook iets met socialisme te maken heeft gehad!
  Maar we gaan vooruit, we hebben nu een “Samson”.
  Hij houdt zich echter niet aan de geschriften uit de Bijbel, want dan had hij zijn haar wel laten groeien.
  http://www.standejong.nl/archief/2003/2003_23_siebeltgl.pdf

 • seppel

  Temp bedoel ik, niet de bouletten.

 • seppel

  Broeder Temp rijdt met zijn Honda in de vrieskou naar de frituur om bouletten te halen voor zijn geliefde.
  Je kan ze op één hand tellen !

 • Tallix

  PS: Ik vind het echt schattig dat een aantal mannen hier Temp missen… en dat ook gewoon zo durven te schrijven:-)

 • Tallix

  Als we nu eens ophouden met elkaar echt afzeiken hier…een mening hebben is prima, voorspellen van gebeurtenissen gaat idd. wel eens mis, maar een respect naar elkaar toe is erg fijn, toch?

 • Snel

  Oh ja M Rien was er weer vandaag. ;-)

 • Snel

  @Andreas

  Gisteren noemde ik M een loser van de toekomst.
  Wel, de toekomst is dus nu.

 • http://fininfoblog.wordpress.com Fininfo-be

  Als we 2007 als beginpunt nemen dan zijn de cijfers zeer opvallend. De balans van de Amerikaanse Federal Reserve is 222% gestegen sinds 2007 en de Bank of Japan zag zijn balans met 125% uitdijen. De balans van de Europese Centrale Bank zag een toename van 51% (voor LTRO). Andere opvallende stijgers : De Zwitserse centrale bank (SNB) kende een toename van 230%, maar ook balans van de Chinese centrale bank (PBOC) steeg met maar liefst 93%.
  Gelukkig blijft de inflatie tot op heden beperkt tot een beetje meer dan normale inflatie, aldus de normen van de ECB en de FED (en nog geen hyperinflatie). Het is het gebrek aan deflatie door uitzuivering van de economie dat onze koopkracht ondermijnt.

  http://fininfoblog.wordpress.com/2012/04/10/wat-ondermijnt-onze-koopkracht/

 • Andreas

  M
  Ik heb nog eens het stukje gelezen van Gerard waar jij zoveel commentaar op had. Lees jij hem ook nog maar eens. En dan snel je ongelijk bekennen als je een kerel bent.

 • Andreas

  Seppel
  Die problemen zijn binnenkort allemaal voorbij. Dan mogen we allemaal schooien om een paar centen. En Temp had toch gelijk. LINKS IS SLINKS. Dus Tempie, gauw terugkomen.

 • seppel

  En 1 ding is 100 % zeker : aan die brute koersbewegingen van Au en Ag kan je zien dat er toch wel echt iets staat te gebeuren, positief of negatief, maar het staat te gebeuren. Kortelings.

 • seppel

  @Andreas
  Ik heb na vele slapeloze nachten uiteindelijk de zeer zware beslissing genomen de secretaresse te ontslaan. Effe 11 maanden opzeggen, want toch al wat jaren in dienst.
  Haar eerste vraag : “moet ik nog komen ?” Trouw neemt ze elke week sollicatieverlof. Als ik dan vraag “lukt het solliciteren een beetje ?”, krijg ik als antwoord : “jij denkt toch niet dat ik om een jobke ga schooien !”
  Da’s de wereld van vandaag. En zolang we blijven pamperen, zal het zo blijven.

  @Temp
  Kom uit de kast man, we missen je !

 • Nico

  Toch maar emigreren op termijn de overheid jaagt je het land uit door zijn FISKUS BV.

 • Andreas

  Wijros
  Er zullen heel veel mensen op die parasiet gaan stemmen. Zeker nu het wat slechter gaat slaat de jaloezie toe. Ik niet, dan jij ook niet. En zo gaan we fijntjes onder aanvoering van deze kaalkop naar de klote. En dan zijn we allemaal hetzelfde. ARM. En geen mens die dan nog zijn schouders onder iets wil zetten. Waar zou je dat dan nog voor doen?

 • Nico

  Andreas
  Je wordt op je wenken bediend door die rooie rakker:
  Samsom: Hogere belasting voor rijke Nederlanders
  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/335720/Samsom-Hogere-belasting-voor-rijke-Nederlanders.htm?forum=220524&pagenr=2&showall=true

 • WijRos

  @Andreas
  Beste Andreas, Zimbabwe is qua schulden veel beter uit dan NL. De privé schulden positie van NL is absoluut onoplosbaar, in Zimbabwe had men bijna geen privé schulden. Omdat we in de Euro zitten, komt dat allemaal op de schouders van de spaarders en pensioenen. Mr Samson heeft dat al in de gaten en heeft een belasting verhoging voor mensen met meer dan 125.000 Euro vermogen in het vooruitzicht gesteld zodat het sint Nikolaas feest nog even door kan gaan. Dit gaat dus met name de kleine spaarder treffen. Ik benieuwd hoeveel van het stemvee op deze giftige parasiet gaan stemmen.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Hmm. Waar zijn al m’n spaties gebleven? Nog maar een keertje:

  N O__ M O R E__ T A X E S

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  S.v.p. groot uitprinten en overal opplakken:

  N O M O R E T A X E S

 • Andreas

  Na leugenlap Kok hebben we nu milieuterrorist Samson met desastreuse ideeen. Die wil het werk van Kok en consorten graag afmaken en heel Nederland naar het nivo van Zimbabwe brengen. Let op, het gaat hem nog lukken ook.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Wie herinnert zich mij post nog waarin ik zei dat de zilver aandelen die ik volg allemaal koop signalen gaven?
  Er was maar 1 chart die roet in het eten strooide:
  http://stockcharts.com/h-sc/ui?s=$BPSPX&p=D&b=5&g=0&id=p80474390581
  En deze chart lijkt nu opnieuw een flinke duik te nemen.

  IMO, wordt dit de “moeder van alle inkoopmomenten”.
  Ik verwacht niet dat de index veel beneden de 70 gaat, misschien 60? Dan zal de fed waarschijnlijk weer actie ondernemen en het resultaat zal de zilver aandelen geen windeieren leggen!

  PS: Ik verwacht wel dat de zilver aandelen alweer aan het stijgen zullen zijn voor de bovenstaande grafiek zijn dieptepunt bereikt.

 • Gerard

  @Rik
  Ja klopt, “kwartje terugeven” dat zei die leugenlap van Wim Kok er ook nog achteraan.

 • Rik

  Beste Gerard,

  Dat is helemaal geen kwartje van Kok, maar meer het kwartje van al die anderen daarna die zonder uitzondering verzuimd hebben die maatregel terug te draaien door het kwartje weer terug te geven!

 • Tallix

  @mismatch Ik heb je bijdrage gelezen en ik begrijp je frustratie nu beter.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Freegold:

  In de US bill nummer HR 4180:

  “The Congress finds the following:

  (1) Monetary policy can only …
  (2) Countries whose central bank …
  (3) In general, an overly …
  (4) Price stability cannot always be measured solely through price indices for goods and services since such indices exclude changes in asset prices.Therefore, the Federal Reserve should monitor (A) the prices of, and the expected returns from, major asset classes (including equities, residential real estate, commercial and industrial real estate, agricultural real estate, gold and other commodities, corporate bonds, U.S. Government bonds, State and local government bonds, and other securities), (B) the value of the U.S. dollar relative to other currencies, and (C) the value of the United States dollar relative to gold, as metrics to determine whether the Federal Reserve’s monetary policy is consistent with long-term price stability.

 • Lamberto

  Beste Mismatch,

  De kosten van brandstof lopen in de verschillende landen nogal uiteen.
  Het valt mij op dat in Nederland waar de afstand tussen woon-werkverkeer betrekkelijk kort is, een van de hoogste prijzen voor brandstof ter wereld geldt.
  Tijdens een reis door Australia waar deze woon-werk afstand veel groter is, viel op dat de prijs van brandstof in verhouding tot de afstand evenredig lager was.
  Is dit ook het geval in Zuid Amerika.
  http://www.cvs-congres.nl/cvspdfdocs/cvs10_027.pdf

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @mismatch

  Met de belasting heb je slechts 1 van de twee poten te pakken.
  De andere, op zijn minst net zo belangrijke poot is die van de wetgeving.

  Er zijn overal regeltjes voor, dit mag niet, dat moet wel, en vooral moet het zo.
  Dat werkt ook enorm prijs opdrijvend.

 • Gerard

  @mismatch
  Wat een geweldige bijdrage.
  Dit is ook wat dit forum vaak zo bijzonder maakt.

  Dit is tevens de kern van het probleem. De vele belastingen moeten omlaag om de economie weer lucht te geven. Blijft die nek strak dichtgeknepen, gaat alles kapot.
  Maar het dilemma is, de belastingen kunnen niet omlaag omdat dan de overheid failliet gaat. Sterker nog, de belastingen gaan steeds verder omhoog.

  Erger nog.
  De staatsschuld stijgt parabolisch op dit moment. Had Nederland begin 2009 nog een staatsschuld van 250 miljard, nu, 3 jaar later, 400 miljard.
  Niet alleen in Nederland, in heel Europa. De zogenaamde “veilige haven” in Europa, Duitsland, heeft meer dan 25% van de totale staatsschuld van heel Europa in handen.
  Ook daar parabolisch.

  Het is overigens een grote schande dat Nederland zo in de schuld is komen te verkeren. Denk eens aan de enorme gasopbrengsten. Opbrengst is 2x zo hoog dan onze totale staatsschuld! Geld is gewoon verkwanseld aan onzin, flauwekul, kwats-subsidies en ambtenarenzakkenvullerij.

  Maar ga verder….
  We weten dat we in Nederland gemiddeld 8.000 teveel betalen voor een normale middenklasse auto t.o.v. alle andere Europese landen. Was nog een afscheidscadeautje van Wim Kok: BPM van 40% + 19% BTW over BPM! Nederland heeft de duurste auto’s van HEEL de wereld.
  De autoverkoop in Nederland ligt zo goed als stil!
  Het andere cadeautje van Wim Kok: 2x kwartje van Kok. Erg trots was die Kok op zichzelf, want hij had daarmee OOK de duurste benzine ter wereld te pakken.
  Volgende Kok actie: ECO-tax. Dat maakt dat wij de duurste gas en electra kennen van HEEL de wereld.
  Waarom staat die Kok nog niet in dat gunnusboek van records?

  Van welke partij was die Wim Kok ook alweer?
  Is dat niet dezelfde partij die steeds “ondernemers” de schuld geeft van “zakken vullen”??
  O ja, en Mark Rutte krijgt nu ook de schuld.

 • Jake

  Iedere (gecontroleerde) default zal de goudprijs verder naar beneden drijven. Het is simpelweg een reset van het monetaire systeem…

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  19 Things That The Talking Heads On Television Are Being Strangely Silent About

  http://endoftheamericandream.com/archives/19-things-that-the-talking-heads-on-television-are-being-strangely-silent-about

  Zitten inderdaad zeer merkwaardige (en daardoor nieuwswaardige) zaken tussen. Maar ja, zal wel geen tijd voor zijn met al dat broodnodige entertainment op TV.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Russia Is Massing Troops On Iran’s Northern Border And Waiting For A Western Attack

  The Russian military anticipates that an attack will occur on Iran by the summer and has developed an action plan to move Russian troops through neighboring Georgia to stage in Armenia, which borders on the Islamic republic, according to informed Russian sources.

  Russian Security Council head Viktor Ozerov said that Russian General Military Headquarters has prepared an action plan in the event of an attack on Iran.

  http://www.pakalertpress.com/2012/04/10/russia-is-massing-troops-on-irans-northern-border-and-waiting-for-a-western-attack/

  De Russische beer is wakker.

 • Andreas

  Greetjes
  Ik heb het stukje over die scheepswerf even gelezen op internet. 60 mensen op straat door een zooitje kloteambtenaren. En bedankt.

 • Andreas

  Greetjes
  Dit geval hoort niet op Radio 1 behandeld te worden. Maar op voorpagina’s van kranten en op het televisiejournaal. Deze ellende gebeurd dagelijks maar niemand heeft er oren naar. Het zal wel meevallen denkt de meute. Zolang dit geen groot nieuws is gaat de afbraak van het Nederlandse bedrijfsleven in een steeds sneller tempo door. En werkgelegenheid is niet het probleem van de gemeente is mij al eens duidelijk gemaakt door Burgermeester Bulte van de gemeente Langendijk. Dat was nog een burgermeester van pvda huize ook als ik mij niet vergis. De HUFTER.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  “Er zijn verschillende soorten misdaden en misdadigers.
  Deze figuren komen ook in de politiek en het bestuurlijke vlak voor.”

  De slimme misdadigers zitten allemaal in de politiek en het bestuurlijk vlak.

 • Lamberto

  Beste Greetjes,

  Er zijn verschillende soorten misdaden en misdadigers.
  Deze figuren komen ook in de politiek en het bestuurlijke vlak voor.
  In Amerika heeft men in 1971 een prachtige film gemaakt waarin het probleem van onrecht grandioos werd aangepakt.
  De film heette: “Dirty Harry”
  Ik ben benieuwd wanneer we deze handelingen zoals in de film getoond ook in Nederland gaan zien.

 • greetjes

  Vanochtend een korte reportage op Radio 1: een botenbouwer in Grave moet zijn personeel nu op straat zetten. Vanaf 2007 tot 2010 heeft de man vergunningen aangevraagd in de gemeente om zijn boten 25 meter langer te kunnen bouwen omdat zijn orderportefeuille daarom vroeg. Niet gekregen en dus vanaf december 2011 geen werk meer, nu moet bedrijf dicht en mensen op straat. Reactie van de gemeente: mijnheer had zijn vergunningen eerder aan moeten vragen. Schandalig!

 • gordijnen

  Grote banken polsen markt voor equivalent van omstreden product

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/11875300/__Banken_weer_in__CDO_s___.html

  Commentaar is ook goed om te lezen.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Nico Re: Ted Butler

  Goed stuk Nico. Moet je lezen als je wilt begrijpen hoe de manipulatie werkt.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien
 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Effe googelen: “chart shortpositions gold silver”

  De eerste hit:

  http://silverdoctors.blogspot.com/2012/04/25-year-cot-gold-silver-chart-analysis.html

  Ik heb het artikel niet gelezen, maar de charts spreken voor zich.

  Overigens het is normaal dat in een grondstoffen bull markt de short posities stijgen. Immers steeds meer mensen willen exposure aan deze grondstoffen. En de meeste doen dat via (vaak lokale) bank fondsen die op hun beurt zich via futures indekken.

  Zoals gezegd, een stijgende short positie is heel normaal.

  Is er manipulatie? Ja ik denk het wel. Maar ik geloof niet dat de manipulatie middels een short positie dump plaatsvind. Ik vermoed dat dit via een long positie dump gebeurt. De manier waarop lijkt me duidelijk: de MM (market makers) weten precies wie wat waar en hoeveel wil kopen en verkopen. Het is dan een peuleschilletje om de prijs omhoog te laten escaleren door alleen koop orders te accepteren. Dit zuigt het laatste koop-geld in de markt. Vervolgens wisselen de MMs naar de verkoop kant en vullen alleen verkoop orders. De stop-loss gekoppeld met een uitputting van long-money zorgen dan vanzelf voor een sterke dip.

  Is dit erg? wel, if you don’t want to get burned, don’t play with fire.
  Er zijn beursopzichters die dit soort spelletjes moeten onderdrukken. Overduidelijk doen zij hun werk niet. Maar dat is al sinds langere tijd algemeen bekend. Zoals gezegd: if you don’t want to get burned, don’t play with fire.

 • gordijnen

  @mismatch

  Dank je voor de verhelderende tekst. Dhr Balkende had het steeds over de concurrentie positie van Nederland, die wij moesten behouden en de salarisen niet te veel omhoog mochten. Kwam net uit een land waar de benzine € 0,35 per liter kost. Het verhaal klopt dus van geen kanten. Wees blij dat je bent verhuist. De uittocht in Nederland gaan wij nog krijgen. In Spanje en Griekenland al in volle gang. Jammer dat het allemaal zo moet gaan.

 • mismatch

  Bedankt Cinelux :)

  En sorry foor die paar spelfaudten.. ik vreet me gewoon helemaal op als ik me weer eens realiseer hoe ik me uit NL weggepest voel door die fantastische overheid van ons en dat werkt niet samen met foutloos schrijven :S

 • Cinelux

  Mismatch: Goed geschreven stuk waar ik het 100% mee eens ben.

  Wordt steeds moeilijker om als ondernemer overeind te blijven, laat staan wat nieuws op te zetten.

 • mismatch

  @Tallix

  Ik keek net nog even terug naar de commentaren bij de vorige column, en zag dat je nog een toelichting deed waarom 1350 per maand netto wel gaat. Aangezien ik dit best een belangrijk onderwerp vind licht ik graag nog even toe waar ik nou precies op doelde.

  Wanneer je in NL in de randstad een woning zoekt heb je de keuze tussen 10 jaar wachten op sociale huur of vrije sector. Sociale huur zijn meestal kleine appartementen, in buurten waar ik zelf niet vrolijk van wordt. Kies je voor vrije sector, vind dan maar eens wat redelijks voor minder dan 800 per maand. Op een inkomen (netto) van 1350 eur blijft er dan na de huur en de rest van de kosten (gas water electra) maar weinig over elke maand. Nou kun je zeggen, ja maar dat gaat best, maar dat was niet mijn punt. Nederland zegt men is een enorm rijk land. Dat kan kloppen als je alleen naar het BNP kijkt, maar wanneer je ziet wat de kosten zijn voor je basisbehoeften in verhouding tot een ‘normaal’ salaris, dan vind ik NL helemaal niet zo rijk. Sterker nog, als je kijkt wat een redelijk volgeladen boodschappen wagen kost in de supermarkt dan gaat het hard elke week.

  En dan vergelijk ik het met de kosten hier in dit prachtige ZuidAmerikaanse land. Neem huisvesting, ik heb een huis gekocht van 200m2 in een goede buurt, voor minder dan 1 ton in euros (2009) betaalt uit de ‘overwaarde’ van mijn 80m2 appartement in Amsterdam (gekocht in 2002 voor 240k en verkocht voor 345k eind 2008). Boodschappen kosten hier minder dan de helft van wat je in NL betaalt. Benzine is hier ongeveer 3.80 eur per gallon, dus zeg 1 eur per liter. Dan vraag ik mij dus af, waardoor dat enorme verschil in prijzen? Dat moet toch ergens door komen?

  En inderdaad, omdat de belastingen hoger zijn in NL, omdat op zo ongeveer alles een toeslag zit, dan wordt dus allemaal als een soort domino rijtje dat omvalt verwerkt in alle prijzen. Lonen liggen hier lager dan in NL, maar de koopkracht is helemaal niet zo verschillend, omdat de overheid hier veel minder belastingen vangt. Zou de belasting hier gelijkgetrokken worden met het niveau in NL, dan denk ik dat iedereen hier alleen nog maar zwart werkt. Er is sowieso al een groot deel van de economie hier in het informele circuit. Terwijl de economie in Europa krimpt groeit het hier gewoon verder.

  Trek ik dat door naar ondernemer zijn in NL. Zeker als je in een markt werkt waar de prijzen door concurrentie laag zijn. Dan om alleen al je kosten van huisvesting en opslag, en de salarissen van je personeel te kunnen betalen heb je een gigantische hoeveelheid verkopen nodig. En dan heb je nog geen cent verdiend en ook nog geen budget voor investeringen of productie. Dat maakt kleine bedrijven compleet kapot en dat is mij dus ook overkomen. Door de veel te hoge lasten wordt je in hoek gedrukt. De reden daarvoor is de gigantische verspilling en inefficientie van het systeem dat altijd tekort lijkt te komen.

  En dan tenslotte de uitsmijter… met al die belastingen en heffingen, dan nog komt de overheid structureel tekort en moeten er miljarden bijgeleend worden. Vandaar dat ik zeg dat de overheid in NL de bevolking totaal bij de strot heeft en tot op het bod uitwringt (en met de staatsschuld dus ook alvast in de toekomst uit aan het wringen is). En aan de economische cijfers te zien is het breekpunt bijna bereikt nu. Ik ben benieuwd hoe dat gaat aflopen. Ik verwacht dat over een paar jaar, alleen kijkend naar wat je krijgt voor je geld, men hier beter af zal zijn dan de meeste mensen in NL.

 • Gerard

  Ik zit nu net naar die geweldige Bernanke te luisteren.
  Hij vertelt veel, maar zegt niks.

  In ieder geval GEEN hint op QE3. En die verwacht ik nog steeds niet! De inflatie is nog steeds veel te ver uit de hand aan het lopen. QE3 zou pure zelfmoord economie betekenen.

 • Gerard

  Tja, beste M, moet ik daar nu echt op reageren?
  Ik zou zeggen, vertel eerst jou argumenten. Want die heb ik nog niet gezien.

 • Gerard

  @Andreas
  “Dit land verdient helemaal geen ondernemers.”

  Super, Andreas. Prima stuk en helemaal mee eens. Ik zie zulks dagelijks om mij heen. Ondernemers wordt het werken onmogelijk gemaakt en als het dan fout gaat wordt hij tot op het bot uitgekleed. Geen sociale vangnetten voor ondernemers. En inderdaad, de ZZPers worden nog harder geraakt.

  Maar we gaan het meemaken, een land met 50% minder ondernemers. En daar hoef je geen jaren meer op te wachten!

 • Gerard

  Vandaag gingen inderdaad de beurzen omlaag en goud omhoog, wat ik gisteravond ook schreef.
  Dit was niet zo heel moeilijk deze keer. Heel soms ligt het er dik boven op.
  Ook de ratio tussen goud en zilver is toegenomen, dat schreef ik al enkele weken gelden. Ook dat was goed te verwachten. Ook dit ligt er dik bovenop. Dat zal zeker nog wat verder oplopen.

  Nogmaals, voor alle duidelijkheid, ik voorspel niets, ik “verwacht” alleen.
  Ik probeer ook altijd uit te leggen “waarom” iets te verwachten is.

  Nu was het duidelijk omdat de VS zeer plotseling toch in de recessie blijkt te gaan. Of “dubble dip” zoals sommigen dit noemen. Verkeerde benaming als je het mij vraagt.
  Vervolgens is de vraag van de mijnbouw Australie sterk afgenomen. Dat is weer de indicator van de groei voor China. Want China exporteert de grondstoffen verwerkt in producten naar het westen.
  Dat is de manier van beredeneren die je moet hanteren.
  En zo doe ik dat ook. Heeft niets met “voorspellen” te maken.

  Ik ben dus een stuk pessimistischer geworden op grondstoffen voor de korte termijn. Er was een valse start. Zo ook de economische groei van de VS een valse start bleek (afgelopen donderdag).
  Die dingen gebeuren ook.

  De slechtere vooruitzichten zullen zilver niet zo snel naar boven gaan. De langdurig lage rente daarintegen zal goud wel hoger zetten.

  Het reageerde vandaag een stuk minder heftig dan ik verwachtte, maar de week is nog niet om. Dit kon toch nog een vervelende roerige week worden.

 • gordijnen

  Burgers helpen steeds vaker de politie

  .telegraaf.nl/binnenland/11876866/__Burgers_helpen_politie_vaker__.html

  In communistische landen, wist de bevolking ook niet meer, wie voor wie werkten.

  Vinden ze het soms gek, bij de overheid, dat iedereen zo op zichzelf leeft en weinig contact heeft met zijn buren.

  Misschien als de politie gaat staken, kunnen de vrijwilligers inspringen.

  Laatst toen de politie staakte, toen stonden ze koekjes uit te delen op straat.

  Waarschijnlijk koekjes van moeder de vrouw meegekregen.

  Erg verwarrend deze wereld.

  Laatst kwam iemand bij mij in de zaak en vertelde mij dat een loodgieter wel 28,- euro per uur vroeg. Vond ze wel erg veel.

  Wat denkt U dan dat een advocaat vraagt per uur? Kijkt ze mij gek aan!

 • wortelbea

  als goud daalt omdat de dollar stijgt, dan maakt dat voor ons in euro niet veel uit….

 • Nico

  Men verwacht dat als de markten verder zakken dat de dollar zal stijgen en daarmee het goud zal corrigeren dat is tenminste wat ik van de nieuwsbrief van Tuur de Meester opmaak.

 • Nico
 • Nico

  Johan de Velde
  Ik weet ook niet altijd wat ik van sommige economen moet denken,zijn ze verkeerd geinformeerd-willen ze optimistisch blijven om het sentiment niet te verstoren,of kunnen ze niet vrijuit spreken(wie betaald hen)en zo zijn er nog wel een paar punten op te noemen.
  Prof. Dr. Sylvester Eijffinger komt me nog het meest integer en onderlegd over.
  http://www.tilburguniversity.edu/nl/webwijs/show/?uid=s.c.w.eijffinger

 • Lamberto

  Beste Johan de Velde,

  Wel eens gehoord van het opleidingsinstituut “Windesheim”?
  http://www.nu.nl/binnenland/2746439/kwart-diplomas-windesheim-journalistiek-ondermaats.html
  Verder commentaar lijkt mij overbodig.

 • Chris
 • Johan de Velde

  “Genieten” jullie ook altijd zo van die Economische en Financiële experts die regelmatig door het NOS journaal en op de radio worden geïnterviewd. Ze acteren uitstekend en doen alsof ze de waarheid en de wijsheid samen in pacht hebben. De journalisten hangen aan hun lippen en slikken alles wat ze zeggen voor zoete koek. Ze hebben vaak titels en salarissen waar je u tegen zegt.
  Ze zijn altijd positief, en zelfs bij de slechtste barometerstanden voorzien zij alweer het mooie weer. Ze zijn permanent bijziend. Iemand die het waagt om kritiek op hen te hebben, wordt nauwelijks serieus genomen. Het zijn immers “topeconomen’.
  Ik vond het dan ook bijzonder om het volgende artikel te lezen: http://www.ftm.nl/original/blunderende-expertise.aspx

  Hierin worden de laatste zes jaar van “topeconoom” Sveder van Wijnbergen onder de loep genomen. En worden al zijn verwachtingen en uitspraken op realiteit getoetst.
  Het is ongelofelijk hoe vaak deze man geblunderd heeft met zijn verwachtingen. Beter gezegd: hij heeft het vaker fout gehad met zijn prognoses dan goed. Oftewel: een peuter had hem kunnen verbeteren. Het meest verbazingwekkende is nog wel dat hij nog steeds niet van zijn voetstuk is gevallen. Als hij bij mij op de loonlijst zou staan; lijkt me oneervol ontslag wegens ondermaatse prestaties Toch eigenlijk wel het minste.
  Wie wil er eigenlijk iemand interviewen die het aantoonbaar vaak bij het verkeerde eind heeft?

 • Rudolf

  Tja Gordijnen, dat vinden wij allemaal, helaas is onze politiek een andere mening toebedeeld… Maar dit kan volgens mij gewoon niet anders dan leiden tot een totale ineenstorting van de EU-zone. De grote vraag is: wie stapt er als eerste uit?

  Als één schaap over de dam is…

 • gordijnen

  Portugese banken lenen recordbedrag bij ECB

  http://www.nu.nl/economie/2783307/portugese-banken-lenen-recordbedrag-bij-ecb.html

  Voor hoeveel miljarden staat Nederland al garant?

  Misschien de boetes wat omhoog, voor de verkeersveiligheid.

  Het is de hoogste tijd om dit prijzencircus te stoppen.

 • Rudolf

  Het overeind houden van de Eurozon gaat ons heel veel meer geld kosten. Iets wat ik en velen hier met mij al wisten maar het wordt alleen maar duidelijker.
  http://xandernieuws.punt.nl/?id=657607&r=1&tbl_archief=&amp;
  En dan lees je in de Televaag dat we een corrupt en armlastig land als Roemenie in de Schengenzone er ook nog bij moeten hebben? Vervolgens hebben die ook nog eens flinke krietiek op onze politiek. Moet niet gekker worden…

 • Nico

  Wijros
  wellicht nemen de grondstoffen er al een voorproefje op,laat maar spreken die man.

 • WijRos

  @Nico
  De beurs reageert maar Bernanke gaat weer een toespraak houden en misschien een nieuwe QE hetgeen zeker goed is voor edele metalen.

 • Nico

  Gerard heeft een goede inschatting gedaan de beursen in amerika gaan goed onderuit grondstoffen blijven nog redelijk gespaard,nou zijn die ook wel koopwaardig op het moment
  olieprijs zakt wel,maar goed het is maar een momentopname,het sentiment kan zo weer veranderen.

 • Snel

  De dow index -1% dus de beurs reageert wel.

 • Nico

  Ethan
  gemiddeld 50%,mocht het systeem de geest geven,zou ik het daarmee moeten kunnen redden,zie ik echter dat het veel ernstiger wordt verhoog ik de marge naar 75%

 • Ethan

  Vraagje:

  Ik was eigenlijk benieuwd wat jullie hier zo’n beetje aanhouden qua het percentage wat jullie van je vermogen in G&Z (willen) hebben zitten..

  5%….15%… 50%… 90%………”all in” ;)

 • De Heraut

  Bedankt, Wortelbea!

 • WijRos

  @ M

  Fel reageren is niet erg maar kom dan wel met tegen argumenten. U en ook Wim en nog een aantal lieden weet altijd precies wat er niet goed is maar komen niet met argumenten. Gerard probeert steeds aan te geven waarom hij verwacht dat de beurs of iets omhoog of omlaag gaat. Ben je het met die argumenten eens dan doe je mee en anders niet en zou je kunnen uitleggen waarom niet.
  Natuurlijk we horen steeds hetzelfde en dat is niet verkeerd omdat er fundamenteel niets verbetert. Er zijn verder allerlei randverschijnselen in de maatschappij die ergernis wekken bij degenen die relatief veel belasting moeten betalen en degenen die ontvangen hebben daar natuurlijk een heel andere mening over. Je mag aannemen dat beide partijen op de blog aanwezig zijn.

 • wortelbea

  eeuh @ De Heraut. ik heb wat problemen met mijn toetsenbord zo te zien :p

 • wortelbea

  @reaut,
  bij mij liggen ze +- 1% somls 2% hoger dan officieel 1 ounce. er zit wat variatie in tussen mijn munten (tot 2 % !). meestal wel wat teveel eerder dan teweinig.

 • wortelbea

  @reaut,
  bij mij liggen ze +- 1% somls 2% hoger dan officieel 1 ounce. er zit wat variatie in tussen mijn munten (tot 2 % !). meest

 • De Heraut

  Beste mensen, wie heeft er voor mij het exacte gewicht van een zilveren Maple Leaf op een goud/zilver weegschaaltje? Alvast bedankt!

 • Nico

  Enrico
  Dat kan ik alleen maar onderschrijven,voorspellen is ook eigenlijk geen mensenwerk(wellicht in de zwarte magie)maar verwachten kunnen we wel veel,ik denk dat gerard daar eerder op doelt,het is maar een woordspel(l)ing,je moet daar niet zo zwaar aan tillen anders krijg je een dagtaak om alles en iedereen te bekritiseren,en dat is vermoeiend en maak je ook geen vrienden mee.

 • Enrico

  @Andreas #49
  helemaal mee eens, duimpje omhoog.

  @M
  Misschien iets minder fel reageren, de mensen op dit blog hebben wat mij betreft alleen maar het beste met iedereen voor. Of Gerard het nu juist of mis heeft doet er niet zo toe. Het is aan een ieder zelf om de boodschap achter zijn voorspellingen wel of niet in het achterhoofd te houden.

 • high five
 • Andreas

  M
  Gerard lijkt me niet een arme jongen. Daarnaast begrijp ik dat vandaag een aantal beursen gesloten zijn en Gerard heeft het om 2 uur vannacht geschreven. Dus morgen gaat uitsluitsel geven. Ik ben het wel met je eens dat we nu al maanden hetzelfde horen en lezen. En dat gaat ook bij mij vervelen. Maar beter 10 keer te veel en te vroeg gewaarschuwd als 1 keer te laat. Maar ik lees wel steeds vaker dat analisten ook niet meer begrijpen wat er gebeurt. Sommige gebeurtenissen gaan tegen iedere logica in. Een enorm faillesementsgolf en massaontslagen en de beursen hebben het beste eerste kwartaal sinds 15 jaar. Dat is dan ook weer in een paar dagen tenietgedaan, maar toch. Nu was er enorme bezorgdheid de afgelopen maanden over Griekenland die slechts 2% van de eurozone uitmaakt. De vraag was of we Griekenland wel konden redden en of we de prijs daarvoor wel wilden betalen. En nu zit Spanje eraan te komen. Vele malen groter. Er komt natuurlijk een moment dat de uitkomst een ieder duidelijk is. En tot die tijd zie je de meest onlogische dingen. Iemand als Gerard die toch nog iets probeert te verklaren verdient dan geen afzeiken. Meestal onderbouwt hij het aan de hand van links en andere gegevens. Als je het dan niet met hem eens bent, onderbouw dat dan ook. Dat is wel zo netjes. Ik heb in ieder geval het nodige van hem opgestoken. Maar ik heb ook afgeleerd nog een tijdsschema aan een voorspelling te hangen. Niets is meer normaal en juist daar schuilt ook het gevaar om alsnog overvallen te worden door komende gebeurtenissen.

 • M

  @Andreas
  Ik doe niet de hele tijd aan voorspellingen die niet uitkomen. Degenen die dat wel doen omdat ze denken alles zo goed te weten zijn gewoon zielig. Degenen die goed kunnen voorspellen zitten op een berg goud in een warm oord en hebben niets op dit blog te zoeken.

  @Snel
  O kom niet aan Gerard, het op handen gedragen orakel van dit blog. Waar zijn Pietje en Rien eigenlijk? De mensen die het meest zinnige te melden hebben en niet totaal kritiekloos edelmetaal aanbidden, worden hier weggejaagd.

  @Fleur
  Geen idee wie Hans is. Denk je nu werkelijk dat er maar 1 persoon is die niet bereid is om alle lariekoek hier als zoete koek te slikken?

 • gordijnen

  Bevestiging manipulatie edelmetalen markt.

  biflatie.nl/artikelen/46-edelmetalen/24242-bevestiging-manipulatie-edelmetalen-markt

  Lees ook vooral de reacties.

 • greetjes

  @Fleur

  ik heb sinds een week of 2 het idee dat er zich een paar doelgerichte manipuleerders op dit forum bevinden; de 2de Maria en M en nog wel een paar die die richting op gaan. Het verstoort de harmonische flow van de berichtgeving hier als de posters steeds serieus op deze “false flags” in gaan. Ik zou willen dat we gezamenlijk konden besluiten om ze te negeren. Dan houdt dit het snelste op.

  Het geeft wel de waarde van dit forum aan als er gerichte verstoring op af gevuurd wordt en dat zegt voor mij al genoeg.

 • Fleur

  M = de naamgebruiker van Maria = Hans van een tijdje terug?

 • Andreas

  Shamrock
  Het is ook makkelijker om een emmer te beschermen als een hele moestuin. Eerst vreten de vogeltjes je zaad weg. En daarna komen de roofvogels voor je oogst. En als je die overleefd heb en je verkoopt wat, komen daarna de aasgieren van de roverheid om je winst af te pakken. En vliegt al je werk weg.

 • Snel

  Mensen als M zijn de losers van de toekomst.
  Alleen maar kritiek op anderen en waarschijnlijk zijn dat soort mensen zelf niet voldoende voorbereid op de dingen die komen gaan.

 • shamrock

  Ik heb net een sample van houdbaar voedsel besteld,dit lijkt mij beter dan dat geschoffel in een moestuin,want dat vreet calorieen!

 • Nico

  Volgens dit bericht hebben we nog wel even de tijd voordat het echt spannend wordt.

  De volgende Grote Depressie? In 2030…
  De wereld stevent tegen 2030 op een economische ineenstorting af als de snelheid waartegen grondstoffen worden geconsumeerd niet onder controle wordt gebracht. Tot die conclusie komt een groep onderzoekers aan het Jay W. Forrester Instituut van het MIT (Massachusetts Institute of Technology)
  http://www.express.be/business/nl/economy/de-volgende-grote-depressie-in-2030/165675.htm

 • Lamberto

  Beste Gerard,

  Hier deel twee.

  http://www.salaris-informatie.nl/Sectoren/Horeca/CAO/CAO_horeca_2010-2012.pdf
  Ik hoop dat deze informatie voldoende is geweest om uw nieuwsgierigheid te bevredigen.
  Overigens vind ik dat gejammer over werktijden en andere onzin die er vaak bijgehaald wordt totaal overbodig.
  Als je de baan of het zelfstandige beroep niet meer aan staat, dan zoek of begin je toch wat anders.
  Iedereen is in dit land vrij om deze keuze te maken.

 • Lamberto

  Beste Gerard,

  Mijn bijdrage aan Gordijnen was ludiek bedoeld.
  Maar als u vraagt ga ik natuurlijk leveren.
  http://www.cao-politie.nl/downloads/atw_capaciteit/Operationele_toelage.pdf
  Omdat ik op dit forum geen twee linken in een artikel kan plaatsen, volgt zo deel twee.

 • wortelbea

  @M
  het enige wat Gerarard mist is rekening houden dat de logica weg is. Een paar jaar geleden zou hij wellicht bijna 100% juiste voorspellingen gemaakt hebben.

  Vergelijk het met wat Newton zou voorspellen op fysica vlak, nadat voor een of andere redenen de wetten van fysica niet meer zouden gelden door toedoen van een of andere magische hand.
  zijn berekende resultaten zouden niet overeenkomen met de ‘realiteit’, maar dit zou Newton nog steeds niet tot een lul herleiden.
  zolang de ‘magishe hand’ zijn ding doet kunnen er geen voorspellingen meer gemaakt worden.
  behalve misschien dat als men teveel met de natuurwetten knoieit het vroeg of laat in uw gezicht ontploft. dat zal met de economie wellicht niet anders zijn.

  Gerard, ik lees uw voorspelling wel graag: ze leren mij de echte economie, en leren mij mijn ogen te openen als er iets totaal anders gebeurt.

 • Andreas

  M
  Ik stel voor dat jij het voorspellen over neemt als je het zo goed weet. Iemand afzeiken is makkelijk. Maar prijs de dag niet voor het avond is.

 • M

  Gerard, nou wat een drama zeg die beurzen vandaag, niet te geloven wat een ellende vandaag!

  Het valt me op dat je er vaker naast zit dan goed. Waarom doe jij eigenlijk nog aan voorspellingen als je er zo slecht in bent?

 • Andreas

  Wijros
  Ik denk dat we hier nog hele rare zaken mee gaan maken met ondernemers wiens levenswerk er aan gaat. Het valt mij wel eens op dat ondernemers ook hier als pure geldwolven afgeschildert worden. En dat stoort mij ook. De meerderheid van de ondernemers heeft wel de hoop op een klapper die meestal uitblijft, maar steldt zich tevreden met een stukje ingebeelde vrijheid. En gaat het na 25 jaar alsnog mis mag hij zijn spaargeld en eigenlijk alles wat hij bezit inleveren. Dit in tegenstelling tot de medewerker die alles mag houden en daarnaast een uitkering krijgt. De medewerker kan direct op zoek naar een nieuwe baan. En de ondernemer krijgt nog jarenlang met de curator en schuldeisers te maken. Het is niet voor niets dat 80% van de huwelijken strandt na een faillesement. Dit niet alleen omdat de verdiensten wegvallen maar meer nog door de spanningen die deze levensfase met zich meebrengt. Ik heb nog geluk gehad omdat ik een BV had. Maar iemand met een eenmanszaak gaat helemaal naar de kloten. En je ziet de mensen denken, net goed, weet jij ook wat armoe is. Wat een klotementaliteit in dit land. Dit land verdient helemaal geen ondernemers.

 • Gerard

  Drama op de beurzen verwacht morgen!
  Het vreselijke banancijfers van donderdag gaat heel negatief uitpakken!
  Duidelijk genoeg, de VS economie gaat pijlrecht naar beneden!

  Maar Bernanke geeft morgen al een toespraak !!
  Dit kwam vrij onverwacht.
  Het is duidelijk, de FED duldt GEEN daling van de aandelenbeurzen.

  Dit kon wel eens HEEL gunstig uitpakken voor goud!

  Dit gaat toch spannend worden.

 • WijRos

  @Cinelux
  Beste Cinelux, ik begrijp dus dat een kleine zelfstandige niet geestelijk ziek mag worden. Er zijn anders legio redenen dat deze mensen dat als gevolg van overheidsinmenging en politieke idioten als mevr. Thieme stapel gek worden.
  Er is geen boer die met opzet zijn 500 varkens vermoord of verwaarloost. Dit kost enorm veel geld en er is ook nog zoiets als een arbeids etos bij boeren. Er zijn altijd andere redenen die niet in de krant komen omdat dan het verhaal niet zo smeuïg meer is en het beeld van de uitbuiter zou kunnen verdwijnen. Het probleem is dat veel kleine zelfstandigen zo weinig verdienen en kapot geknepen worden door moralisten zoals u dat ze zich niet kunnen bij verzekeren om hulp te krijgen als dat nodig is. Het is zelfs de vraag of deze man geestelijk in staat was hulp te vragen. Ik ken ook kleine ondernemers die wel verzekerd zijn maar als het op uitkeren uitkomt dan heeft de verzekering altijd een reden om dat niet te doen.

 • Gerard

  Ik sprak van de week een goede bekende van mij. Een ex financieel adviseur bij een grote bank. Hij had zelf ontslag genomen omdat de fraude en oplichting in de sector gewoon doorging.

  Hij vertelde mij dat hij een varkensboer bij mij in de buurt een “belggings-pensioen-verzekeringspolis” had aangesmeerd volgens de bankregels. Voor 900.000 euro. Een rijke boer, het bedrag werd in een keer gestort. Binnen 24 uur werd 65% van dit bedrag al teruggestort bij de bank als “commissie”. De overige 35% is de netto winst van de verzekeringsmaatschappij. De arme boer is zijn 900.000 euro gewoon kwijt, voor 100%. Krijgt “letterlijk” geen dubbeltje terug! En uiteindelijk is hij helemaal nergens voor verzekerd.
  Toch is alles zo legaal als maar kan. Het beleggingsdeel is niet te controleren. De belegging kan dus negatief zijn (en dat is dus bij voorbaat al geregeld!). Vervolgens is het verzekeringsdeel (levens- pensioen en arbeidsongeschiktheid) zo hoog dat dit het complete bedrag omvat.

  In de eerste plaats: Indien je zomaar 900.000 euro op je bankrekening hebt staan, wat moet je dan nog verzekeren?? Toch helemaal niks meer?
  Hij vertelde me, “dat zijn nu net de mensen die het meeste verzekeren van allemaal!”

  Nederlanders worden steeds slimmer…………….

 • Gerard

  Om nog even op die interessante discussie loonkosten Nederland terug te komen.
  Dit is een regelrechte hefboom op de neergang economie Nederland.
  Dit is gewoon niet lang meer vol te houden. Als vakbonden en socialistische bestuurders hier stug aan vast blijven houden, dan krijg je een extreme golf van ontslagen door Nederland. Bovendien aangewakkerd door het idiote ontslagrecht.
  Voor veel werknemers, vooral 50+, zijn hierdoor gedwongen om ZZPer te worden. Dat gebeurt heel massaal. Het NOS Journaal meldt dan weer “trots” dat er in 2011 een record aan nieuwe bedrijven werd ingeschreven bij KvK. Weet iemand dit nog?
  In de kern is dat NIET gelogen, maar toch wel degelijk bewuste misleiding.
  ZZPer is een regelrecht drama. Ze komen steeds dieper in de put, en voor deze groep GEEN sociaal vangnet. Tenzij je er zoveel premie voor betaald, dat je eenmanszaak niet eens kan bestaan. In de praktijk gebeurt dat dus niet.
  Je wordt “gedwongen” ZZPer, vervolgens verlies je alle rechten, en als klap op de vuurpijl is er niet genoeg werk om te overleven. Ik ken ZZPers die gewoon honger lijden. Al hun verdiende loon gaat op aan vaste lasten en belastingen.
  Maar de staatsomroep (NOS Journaal) spreekt dus gewoon over record nieuwe bedrijven, de crisis is voorbij!

 • Cinelux

  WijRos: Een 35-jarige varkensboer in Schaijk heeft zeker 500 van zijn dieren een gruwelijke dood laten sterven.De man kreeg 200 uur voorwaardelijke werkstraf voor het verwaarlozen van de varkens, en voor het niet opruimen van de stoffelijke overschotten.

  Veel te weinig straf voor zo’n delict.Gelijk zijn vergunning innemen en nooit meer teruggeven.Hoe kan jij hier nog begrip voor hebben ?
  beetje een verkeerd normbesef blijkbaar.

 • WijRos

  Rene

  Beste Rene, Wim denkt er al heel wat van te weten, blijkbaar net afgestudeerd in dit vak. Hij denkt dat de hoeveelheid short of long samenhangt met het volume van het verbruik ten opzichte van de productie of iets dergelijks. Dat is echter lang niet altijd zo zoals we bij Cacao zien. Ook edelemetalen als Platina en Palladium worden bijna niet gespaard en toch zien we grote short posities.

  Kortom er is geen relatie tussen short positie en verbruik. Er zijn alleen grote short posities in comodities waar bovenmatig in gemanipuleerd of gespeculeerd wordt. Met andere worden de getoonde chart geeft wel degelijk iets aan waar bovenstaand verhaal over gaat. Het toont echter niet het verschil in open short posities zoals ik steeds aangegeven heb.

  hierbij nogmaals de chart: http://www.caseyresearch.com/gsd/sites/default/files/Days%20to%20Cover_44.png

 • Gerard

  @Lamberto
  Basissalaris politie is niet al te hoog. Dat is bekend. Maar daar zit het salaris ook niet.
  Maar om hier is vergelijk te maken met een horeca-medewerker is een regelrechte LEUGEN.
  Als je goed op de hoogte bent, vertel ons eens hoe het ook alweer zit bij nacht-, weekeinde- en avonddiensten?
  Vervolgens gaan we dat WEER vergelijken met horeca-personeel…..

 • René

  @Wim, ” Het lijkt mij onzinnig om goud en bijv. olie op die manier met elkaar te vergelijken. Olie wordt namelijk verbruikt en goud blijft bestaan”

  Dan vergelijk je toch zilver met olie op die manier.
  Zilver wordt namelijk ook verbruikt, net als olie.

 • WijRos

  @Wim

  re, short en verbruik.

  Beste Wim, ik heb echt geen verstand van dit soort zaken zoals u al aangaf, dus ik zou graag even hulp hebben.
  Hoe verklaard u de hoge short positie van Cacao? Ik als ondeskundige zou zeggen dat de producenten hebben alvast de cacao in het voren verkocht omdat ze verwachten dat de prijs nog verder gaat dalen. Als we uw theorie hanteren dan begint de eerste moeilijkheid dat de short positie nooit hoog kan worden want het product wordt verbruikt of denkt u dat er naast edelmetaal spaarders ook cacao spaarders zijn?

 • Tallix

  @gordijnen Over dat bekeuringen uitdelen ed. Je moet maar eens naar de website gaan van Jan van der Heijden, een bekende paragnost. Ik zal even wat stukjes knippen en plakken van zijn voorspellingen voor 2012 en daarna:

  De voorbereiding en komst van de nationale politie wordt een groot fiasco. ‘Stammenoorlogen’ tussen verschillende diensten ontstaan en worden uitgebreid in de media uitgemeten. Zelfbenoemde koningen in het politieapparaat willen hun macht niet opgeven. Het neemt de vormen aan van een heuse klucht. De criminaliteit kan intussen in alle rust tot volle wasdom komen omdat politieofficieren het te druk hebben met ruzie maken en rollebollend over straat gaan. De internationale misdaad gaat Nederland steeds meer beschouwen als luilekkerland, ze komen als vliegen op de strooppot af. De misdaadcijfers worden draconisch hoog.

  Het publiek neemt ‘de bonnenregen’ niet langer meer, er komt een massale betalings-weigering. Internet gaat een belangrijke rol spelen om de mensen te motiveren massaal de bonnen niet meer te betalen. Het systeem komt krakend tot stilstand.

  Het stuit de individuele politieman steeds meer tegen de borst dat ze moeten fungeren als ‘tollenaar in staatsdienst.’

  Een grootse creativiteit ontwikkelen politieke partijen om een vlieger op te laten over nieuwe belastingvormen: babyboombelasting, huur-, bejaarden-, pensioen-, ‘frisselucht-belasting’. Vooral de gemeenten gaan de meest idiote bokkensprongen maken om de gemeentekas te vullen: parkeerbelasting voor je auto wordt zelfs in kleine dorpen ingevoerd. Mobieltjes-belasting! De vuilcontainers worden verkleind, als je een grote container wilt moet je extra betalen. Burgers gaan massaal optreden tegen de belachelijke, gemeentelijke heffingen.

 • WijRos

  @Wim
  Beste Wim, ik begrijp dat u belegt in schaape darmen in plaats van edelmetalen. Misschien geen gek idee want iedereen is short in edele metalen en die darmen worden in elk geval verbruikt.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Spain Will Exit The Eurozone First—This Year

  In the LiraSPG Scenario “When The Euro Breaks”, I discussed what would happen to the euro and the eurozone when those countries—unable to continue under their massive debt burdens—began exiting the European monetary union.

  One of the assumptions I made was that one of the smaller nations of the eurozone would leave the monetary union first, thereby encouraging one of the bigger nations to follow their example and leave as well. I postulated that the small country would likely be Greece, and that the large country would probably be Spain.

  http://gonzalolira.blogspot.fr/2012/04/spain-will-exit-eurozone-firstthis-year.html

 • Wim

  Wijros, je gaat toch niet in op de argumenten dus laat maar.

 • Wim

  Gold Surges As Indian Jeweller Strike Ends, Equity Futures Slide
  Submitted by Tyler Durden on 04/08/2012 – 18:12

  As reported earlier, the Indian gold buying strike is now over, and just as we predicted, gold futures are off to the races right out of the gate, with the yellow metal surging $10 just as the electronic market broke for trading, touching $1647, about $30 higher compared to the liquidation rout from three days ago (has anyone seen Gartman today?). Unfortunately, while Indian purchases of gold are sure to provide a bid under the metal, their appetite for stocks appears to not have risen, and as a result, ES is continuing Friday’s downdraft lower, with the E-Mini touching on 1372 in the first minutes of trading. Finally, with Brian Sack no longer there to facilitate the overnight ramp higher, this just may be one of those overnight futures sessions where we do not see a miraculous melt up on absolutely nothing.

  bron: zerohedge

 • WijRos

  @Wim
  Beste Wim, ik ben zeer benieuwd wat de onjuistheden zijn.

 • gordijnen

  @Mark

  Dieren geven mensen soms veel plezier, maar dan volgens U heeft dit wel zijn grenzen.

  Nee pedofielen en TBS mogen op proefverlof los lopen van U belastingcenten.

  Parkeercontroleurs laten rondrijden met een taxi, omdat het sneeuwt buiten en een kado krijgen van de politieagent als U niet heeft gedronken. Sinterklaas bestaat echt.

  Ik zou in de politiek gaan, als ik U was.

 • Wim

  Velletje knakworst bijna duurder dan inhoud

  De fabrikanten van knakworstjes beginnen zich grote zorgen te maken. Het velletje van de zogeheten Weense worstjes is bijna duurder geworden dan de inhoud, klagen Oostenrijkse producenten zaterdag in krant Kronen Zeitung. De makers van de worstjes, ook wel Frankfurters geheten, kampen met een wereldwijd tekort aan schaapsdarmen. Die zijn de basis voor de worstenvelletjes. ,,Alleen met die schapendarmen krijg je een echte knak”, zei Christian Frey voorman van de Oostenrijkse darmhandelaren. De handelsprijs is de laatste tijd explosief gestegen. Volgens hem is het een kwestie van tijd tot de consumenten meer moeten betalen bij de supermarkt of worstenkraam

  Het tekort komt onder meer door sancties tegen Iran, een grote leverancier van schapendarmen. ,,Wereldwijd daalt het aantal schapen en bovendien stijgt de vraag uit China en Rusland”, zei Reinhard Kainz van de Oostenrijkse Kamer van Koophandel eerder. Ook speculanten zouden hun slag slaan bij het tekort.

  In februari luidden de makers van Duitse braadworsten al de noodklok over stijgende prijzen.

 • gordijnen

  @Mark

  Grappige reactie Mark.

  Je gaat anders praten, als je een aanslag binnen krijgt, voor die huishoudelijke hulp die bij jou 2 x per week schoonmaakt en geen belasting betaald.

  Of bijvoorbeeld die polen, die je huis hebben verbouwd.

  Ik ken U niet, maar Uw reactie lijkt wel op een gepensioneerde, die langs de kantlijn staat en zijn informatie haalt uit de telegraaf. Sorry moet er even uit. Waarschijnlijk bent U best een aardige man.

  U heeft eigelijk wel gelijk, de tolerantie is soms ver te zoeken. Meldpunten genoeg in Nederland. Tot dat jezelf aan de beurt komt, want de dans mag U niet ontspringen.

 • Wim

  Wijros, je somt een aantal onjuistheden op maar ik lees geen enkel argument voor de vreemde vergelijking in de chart. Je kunt de shortpositie van goud en olie niet vergelijken met elkaar als het gaat om aantal dagen productie. Olie wordt verbruikt en goud niet. Dit soort charts worden gemaakt door lieden die hun brood verdienen in de edelmetaalbranche. Begrijp je dat niet?

 • gordijnen

  @Wim

  Beste Wim, volgens mij kijk je teveel naar de details. Sorry

  Dat het fiat systeem en bijdrukken van geld, niet eindig is, zal je met mij eens zijn.

  Dat op goede vrijdag alle politieke kopstukken van heden en verleden natuurlijk naar het mattheus Passion zijn geweest. Omdat andere belangrijke zaken nog wel even kunnen wachten.

  Oud minister Ruding was ook van de partij. De man die namens het kabinet 92 miljard uit de kas van het ABP heeft genomen. Er was genoeg dekking voor de toekomstige pensioenen. Als zoethoudertje kregen de werkgevers en werknemers een verlaging van de bijdrage aan de pensioenen.

  Ik geloof niet dat dhr Ruding gebruik heeft gemaakt van de gelegenheid om Rutte hier op te attenderen.

  Het gaat om het grote geheel, dat ondanks tegenwerking van de media, voor steeds meer mensen zichtbaar wordt.

  Een journalist van de telegraaf wist zaterdag nog het volgende te melden. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de informatie op internet onjuist blijkt te zijn. Doet mij denken aan die hoogleraar die het veel wetenschappelijke rapporten uitbracht, die nergens op gebaseerd waren. Ook bij de financiele instellingen zie je mensen het zinkend schip verlaten. De beerput gaat steeds meer open. Wike Leaks enz.

  Op het laatst hoef je niks meer te bewijzen. Prettig is alleen als je op tijd tot inkeer komt.
  Natuurlijk willen ze hier iets verdienen, lijkt mij meer dan logisch als je ondernemer bent.

  Hier kan je tenminste nog iets van waarde kopen voor je euro’s.

 • WijRos

  @Wim
  Beste Wim, u mag de chart onzinnig vinden, ik en vele anderen hebben daar een geheel andere mening over. Uw opmerking geeft misschien alleen aan dat u niet begrijpt hoe deze handel werkt. Je kunt er twee dingen uit lezen nl. de 4 grootbanken denken dat de edelmetalen nog erg zullen dalen de komende weken maar zoals u al aangeeft dat schijnen ze al jaren te denken, of dat men overmatig short is gegaan om de prijs naar beneden te drukken. U zult ongetwijfeld gezien hebben, als deskundige, dat de shorts ontstaan zijn door HF trading waardoor de verkopers verlies leiden omdat de prijs snel daalt. Nu schijnt dat het doel van die lieden te zijn dus geeft de kaart precies aan wat zilverpaul bedoeld. Als een producent short gaat dan doet hij dat bij een hoge prijs en met kleine posities om de prijs niet naar beneden te duwen. Verder zijn de gedumpte posities vaak zo groot dat gen enkele producent dat kan leveren in een jaar. U zult dat als deskundige allemaal wel weten neem ik maar aan.
  Het plaatje was niet bedoeld om de verandering in short posities aan te geven maar om het verschil aan te geven in open posities van verschillende comodities. Je zou bijvoorbeeld bij een extreem hoge olie prijs die we nu hebben ook meer open posities in olie verwachten of niet? De hoge posities bij Pt en Pd zou je kunnen uitleggen met een verwachte crash van de auto industrie.

  Beste Wim ik hoop dat u ook nog iets positiefs kunt bijdragen aan deze discussie.

 • Mark

  Gordijnen, moeten we die stinkbeesten dan maar los laten lopen en de verkeersregels en de belasting dan ook maar meteen afschaffen?

 • Lamberto

  Beste Gordijnen,

  Hieronder een overzicht met het brutosalaris van politieagenten.
  Wettelijk Bruto maandsalaris voor Nederlandse werknemers bedraagt € 1.446, –
  Ze hebben bij u zeker de goedkoopste uitgave losgelaten!
  Het voetvolk dat de bonnen uitschrijft, moet als het zo door gaat rechtstreeks naar de voedselbank om hun maandsalaris aan te vullen.
  Zouden ze die bonnen soms uit frustratie schrijven!
  Het kan natuurlijk ook zijn dat ze provisie ontvangen.
  Het hogere kader gaat er zoals overal in Nederland het geval met de buit van door.
  http://www.inoverheid.nl/artikel/nieuws/1351988/salaris-bij-de-politie.html

 • Wim

  Beste M, ik denk dat broodheer Paul dat niet kan bewijzen. De afgelopen jaren zijn de shortposities niet opvallend gestegen.

  Beste Wijros, die chart geeft enkel aan: shortpositie t.o.v. aantal dagen productie. Het lijkt mij onzinnig om goud en bijv. olie op die manier met elkaar te vergelijken. Olie wordt namelijk verbruikt en goud blijft bestaan. Die onzinnige chart is vast ook door een broodheer gemaakt.

 • gordijnen

  Goed stuk Zilverpaul.

  De irritatie wordt op alle fronten goed opgevoerd. Altijd blij als iemand mij waarschuwd.

 • gordijnen

  @WijRos

  Dat mensen soms overspannen raken vind ik niet vreemd.

  Vandaag kwam ik de deur uit en daar waren ze weer bekeuringen aan het uitdelen, voor betaaldparkeren. (1e paasdag)

  Later zag ik dat het van iemand bij uit de straat was, waarschijnlijk zijn parkeerkaart niet aangemeld. 2 weken geleden had hij ook een busje van de belastingdienst in de straat op bezoek. Bestelbus met kantoorinrichting. De belastingdienst komt naar U toe.

  Een week eerder zag ik de straat geblokeerd, omdat de belastingdienst een wielklem moest aanleggen.

  En 3 dagen geleden kreeg een buurtgenoot een boete, omdat haar hond van 15 jaar oud niet aan de lijn was.

  De meeste mensen in mijn buurt hebben weinig inkomen, dus dit komt dubbel zo hard aan.

  Dan maar met de honden naar het bos, kwam ik weer politieagenten tegen die boetes aan het uitdelen zijn.

  Leuker kunnen wij het niet maken, wel makkelijker. Ik vind Nederland steeds meer triest worden, sorry. Soms kan je beter maar thuis blijven, dan hoef ik mij niet zo te storen aan dit soort zaken. Het kan natuurlijk ook aan mij liggen. Ik voel mij wel steeds minder thuis.

 • WijRos

  Beste M, hierbij een plaatje waarin de short positie aangegeven is van veel comodities.

  http://www.caseyresearch.com/gsd/sites/default/files/Days%20to%20Cover_44.png

 • WijRos

  uit de Google pers:
  Boer jaagt 500 varkens de dood in.
  Een 35-jarige varkensboer in Schaijk heeft zeker 500 van zijn dieren een gruwelijke dood laten sterven. Toen hij zwaar overspannen raakte, hield hij zowat een half jaar lang zijn varkensstal op slot. Dat is gisteren gebleken tijdens de rechtszaak, zo bericht het Brabants Dagblad. De man kreeg 200 uur voorwaardelijke werkstraf voor het verwaarlozen van de varkens, en voor het niet opruimen van de stoffelijke overschotten.

  Dit geeft nu precies aan zoals men en de overheid in NL tegen een ondernemer aankijkt.
  Als je werknemer bent dan is het één en al begrip maar als je ondernemer bent dan wordt je al gauw een misdadiger genoemd en wordt je ook nog eens zwaar gestraft omdat je ziek bent.

 • zilverpaul

  Beste M,
  als je het riedeltje al jaren hoort, en je hebt zelf nog nooit actie ondernomen om te onderzoeken hoe groot de short posities zijn, waarom vraag je mij dan om bewijzen?

 • WijRos

  @Snel
  Beste Snel, de concurrentie in Europa is eerlijk alleen de regelgeving en de beloningen in NL zijn buiten proportioneel. Dit komt omdat we een overheid hebben die alle contact met de werkelijke wereld verloren is.

 • Snel

  @mismatch
  re Wat moet ik met een Bulgaar, ik werk met goed opgeleide mensen.

  Beste Mismatch, ik probeer allen maar het verschil in loonkosten aan te geven op een betrekkelijk kleine afstand.

  @Andreas,inderdaad de regelgeving met betrekking tot het milieu en veiligheid van mensen is op betrekkelijk kleine afstand bizar te noemen. Hoe kunnen we ooit eerlijk concurreren in de EU met zulke verschillen.
  Alleen al om dit soort dingen is een project als de EU gedoemd te mislukken.

 • M

  Beste Paul, hoe groot zijn de shortposties dan? Kun je bewijzen dat ze zijn toegenomen? Ik hoor dit riedeltje al vele jaren namelijk.

 • WijRos

  Mijn advies is ook als je goud of zilver bij een instantie bewaart doe dat dan buiten het land waar je woont. Zwitserland, Canada of Australië zijn volgens mij goede opties.

 • WijRos

  Ik denk dat het heel moeilijk is om vooruit te bekijken hoe de overheid met hun centrale bank zal acteren. Fundamenteel blijft het goed voor edelmetalen dus koop wat u kunt krijgen voor een redelijke prijs. Het is ook zeker dat er erg moeilijke tijden aanbreken voor de houders van staatsobligaties. Dus de pensioenfondsen gaan een beroerde tijd tegemoet en degenen die een pensioen (gaan) ontvangen zullen het nog moeilijker krijgen.