24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Het geleidelijke herstel van de zilverprijs

Nadat zilver vrijdagochtend, 11 december, een opwaartse trend kende richting $17,60 zakte de zilverprijs door de dag heen naar $17,13 bij het afsluiten van de beurs in New York. De belangrijkste reden hiervoor waren de reacties van zowel zilver als goud op de stijgende waarde van de Dollar, nadat beter dan verwachte handelscijfers bekend gemaakt werden. Op maandag echter werd dit positivisme rondom de Dollar al meteen de kop ingedrukt toen het bericht de wereld werd ingestuurd dat Abu Dhabi zich voor maar liefst $10 miljard borg heeft gesteld voor zijn onder schulden lijdende buurman Dubai. Deze bekendmaking zorgde al gauw voor een negatieve beweging van de Dollar ten opzichte van de Euro en de Yen, en een stijgende zilverprijs die op maandag op $17,42 per ounce werd afgesloten.

Zo zien we de zilverprijs geleidelijk aan weer stijgen nadat het eerder deze maand toch enkele klappen had gekregen toen de veelbelovende economische cijfers van afgelopen maanden werden bekend gemaakt, die zouden wijzen op een licht economisch herstel. Het positieve economische nieuws zorgde voor een sterker geloof in economisch herstel en een snelle terugkeer naar normale rentevoeten, met als gevolg dat de vraag naar edelmetalen zoals goud en zilver afnam en de Dollar met maar liefst 3 procent steeg. Zilver zakte na dit nieuws richting $17 terwijl het begin december nog de grens van $19 had overschreden nadat toen de stijgende Amerikaanse werkloosheidscijfers bekend werden gemaakt.

Het volgende belangrijke gebeuren dat de beurscijfers wel eens grondig zou kunnen beïnvloeden, wordt vandaag bekend gemaakt. Op woensdag 16 december namelijk zal de Amerikaanse overheid zijn laatste beleidsvergadering van 2009 houden. Afwachten dus maar wat de uitkomst hiervan zal zijn en welke impact deze zal hebben op de waarde van goud en zilver.

Bekijk ook