Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Het gemak dient de mens

19-12-2013 Zilverpaul

Tot veler verrassing heeft de FED het toch aangedurfd het maandelijks steunbedrag van 85 miljard te verlagen naar 75 miljard dollar. Kan de vertrekkende Ben Bernanke met opgeheven hoofd zijn post verlaten: het herstel is onder zijn leiding eindelijk ingezet. Dat er geen feitelijke gegevens uit de economie komen die het zogenaamde herstel  ondersteunen laten we voor het gemak maar even achterwege.

Op dit fantastische nieuws zijn de goud- en zilverprijs weer eens onderuit gegaan met resp. 1,2 en 0,8 %. Waarom zou je immers het waardevolle geld omzetten in relieken uit het verleden, zeker nu de economie weer zo lekker aantrekt? Dat de daling in de goud-en zilverprijs werd veroorzaakt door het plotseling op de markt brengen van papieren contracten ( 7,064 shorts om 2.01 uur Amerikaanse tijd, gevolgd door 3.098 contracten 1 minuut later) laten we voor het gemak maar even achterwege.

Maar niet alleen goud en zilver reageerden, ook de Dow Jones liet zich niet onbetuigd met een stijging van 1,8 %. Hiermee staat de Dow weer op haar recordstand, als resultante van de bijzonder goede vooruitzichten van de Amerikaanse economie. Dat het merendeel van de handel op de beurs veroorzaakt wordt door de zgn. High Frequency Trading, en daarmee weinig tot niets van doen heeft met fundamentele factoren, laten we voor het gemak maar even achterwege.

Verder werd vandaag bekend dat de VS ongeveer 750 ton goud richting China heeft verscheept dit jaar. Waarom zou China toch zo’n enorme goudhonger hebben, denkt u? Maar ach, fundamentele factoren, laten we die op een mooie dag als vandaag maar even achterwege laten.

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

 • Sebassol

  Goud zakt langzaam verder, de 10y yield blijft op 2,93% staan.

  Heeft iemand hier inzicht in de grootte van de verkooporders??

 • Nadja

  Gerard, re: de FED-tapering
  Ongetwijfeld heb jij een opinie over het actuele gebeuren…..
  Het lijkt allemaal nogal heftig, tenminste zo lijkt het…
  Mensen verliezen het vertrouwen in PM, maar zouden volgens overheden, beleggers, MSM blij moeten zijn met de verbeteringen in de economie.
  Het is toch duidelijk dat als je even achter de cijfers kijkt het helemaal niet zo gunstig uitziet. Neem als voorbeeld het VS-werkeloosheidspercentage dat slechts gedaald is omdat de beroepsbevolking is afgenomen.

 • argentum

  Voordelen / Nadelen, aflossen hypotheek. Ik heb ze allemaal op een rijtje gezet en kan alleen tot de conclusie komen dat aflossen het beste is. Natuurlijk vergt dat nogal wat moed en standvastigheid. Ten eerste moet je de financiële ruimte hebben om af te kunnen lossen, daarna moet je sterk in je schoenen staan om bereid te zijn vele jaren achter elkaar je geld te steken in een aflossing ipv die nieuwe auto te kopen. Toch geeft het uit eindelijk ook rust in je hoofd. Je weet dat de hypotheek rente aftrek langzaam verdwijnt, en minder hypotheek is ook minder rente (ik beschouw dat toch als een vorm van sparen) Natuurlijk weten we niet of onze regering de eigen woning in box 3 gaat stoppen en dat we vervolgens vermogens rendement heffing van 1,2% netto kunnen gaan betalen, maar ik weet ook niet of ik morgen bij het oversteken niet omver wordt gereden. We kennen allemaal de jaren van voorspoed en honing, banken waren bereid tot wel 8-10 x het jaar salaris te lenen voor een hypotheek, aandelen lease, aflossing vrije hypotheek, en alle andere varianten, maar uit eindelijk zitten velen van ons met een hypotheek die voor een gedeelte onder water staat of ter hoogte van 70-80% woz waarde. Banken willen toch altijd hun geld terug hebben en ze trekken daarbij ook altijd aan het langste eind. Banken zijn wel al verandert maar het is nog niet zolang geleden dat je nota bene een boete kreeg als je versnelt je hypotheek wou aflossen. Iedereen zal zo ze eigen reden hebben om wel of niet af te lossen, maar reken je eigen situatie maar eens door. Vaak zal je nog versteld staan van de voordelen.

 • Ron

  We zijn de kikkers in de pan.
  Wie 10 jaar geleden had gezegd dat er over 10 jaar in elke stad een voedselbank zou zijn was voor gek verklaard…we blijven allemaal maar akkoord gaan..raar eigenlijk.

 • Ws

  @ Oxford,.road
  Wat zegt Warren Buffett over ons goud ……

  Goud wordt ergens in Afrika of een ander oord uit de grond gegraven ….Vervolgens smelten
  we het , graven een nieuw gat …. en betalen we dan wat mensen om er rond te gaan staan
  en het te bewaken ……Het brengt niets op , het kost ons alleen maar veel geld ….
  Als een marsmannetje dit zou gadeslaan , zou hij zich peinzend in de haren krabben …..

  Onzin verhaal,
  Maar alles wat echt zeldzaam is wordt nog steeds verzameld, iets wat je niet kan produceren of namaken, zoals goud, zilver en alle edelmetalen, diamant, ivoor, oude kunst en antiek en zal altijd zijn waarde behouden.
  Sommige mensen zitten slecht in elkaar, simpel gezegd, ze kraken iets af om het vervolgens op te kopen.
  Maar de wereld draait tegenwoordig voor de massa anders.
  Je laat van kunststof en afval schoenen, kleding, parfum etc maken in China, Indonesië, Korea etc, je betaald deze mensen 1 $ per dag en zet er dan Nike, Boss, Versace, Louis Vuitton , Chanel etc. en vraagt hier de hoofdprijs voor, en dat wil de massa klootjesvolk.

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  Murphy, Turk & Boehringer Answer Questions on Gold and Silver: http://youtu.be/h63exHSkMPo via @youtube

 • Nico

  De Europese Bankenunie is een feit

  wat is veilig? spreiden en dat geld nog steeds wat zeg ik? meer dan ooit.

  Het is verleidelijk om te denken dat de Europese Bankenunie daadwerkelijk iets oplost

  Nu de Europese Bankenunie er in 2014 wel degelijk gaat komen, raad ik iedereen met een spaarvermogen van meer dan 100.000 euro met klem aan om dat meerdere in veiligheid te brengen, want het spaargeld boven de ton zal er bij een nieuwe bankencrisis met zekerheid aangaan, terwijl het nog te bezien valt of aandelen- en obligatiehouders ook geschoren zullen worden. Dat laatste is wel de bedoeling, maar papier is geduldig.

  Natuurlijk roep ik niet op tot een bankrun. Het is gewoon een kwestie van zorgvuldig omgaan met je eigen geld in het licht van een ongrijpbare overheid die met de introductie van de bankenunie officieel bevestigt dat banken niet te vertrouwen zijn. Nog geen drie jaar geleden zou deze wetgeving als politieke aanzet tot de vorming van een criminele organisatie zijn beschouwd en afgewezen. Nu wordt het abnormale als vanzelfsprekend gekenmerkt. We leven in rare tijden………………………………..http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/column/rene-tissen/de-europese-bankenunie-een-feit

 • Ron

  Het komt hier op neer:
  Heb je vermogen, in welke vorm dan ook..geregistreerd..dan weten ze je uiteindelijk wel te vinden.
  Of dat nu geld op de bank, eigen woning etc is..je wordt geplukt….mijn idee

 • piet

  @Argentum

  Ik vind dat je zeker gelijk hebt met de hypotheek…

 • Wendel

  De gebroeders Hunt joegen de zilverprijs van 2 dollar naar ruim 50 dollar per ounce.
  Iedereen kent het verhaal wat zich in de jaren ’80 afspeelde.
  Het einde van wat een mooi sprookje leek eindigde dus in een regelrechte nachtmerrie!
  En 30 jaar later onder andere omstandigheden gebeurt het weer!

  En weer eindigt dit dus in een regelrechte nachtmerrie!
  Geschiedenis herhaalt zich al zijn de omstandigheden niet met elkaar te vergelijken.
  Alleen de meeste onder ons zullen geen 30 jaar meer hebben om dit nogmaals mee te maken zodat hun aankopen weer wat op zullen leveren.
  Het lijkt dat we bij 1 ounce zilver of goud ook 1 deel lucht gekocht hebben!

 • Ron

  Argentum.
  Ook over gedacht maar aflossen hypotheek heeft niet alleen voordelen.
  Tuurlijk, je bent schuldenvrij, betaald geen rente meer etc maar….
  Mogelijke nadelen:
  1.Wat als ze op het plan komen om overwaarde ook als vermogen te zien en dus vermogenbelasting moet betalen?..Nu nog 1,2% maar als de rente omhoog vliegt nóg meer?
  2. Wordt je werkloos?…kun je straks alsnog je eigen huis opvreten?..of …met pensioen?..ja meneer…eet eerst Uw huis maar even op.
  3. Indien hyperinflatie is de eventuele 200.000 hypotheekschuld 3 jaar later een schijntje?

 • marcel
 • marcel
 • argentum

  Ze lullen er allemaal maar wat op los !! Ik trek mijn eigen plan. Met zilver en goud zit ik op mijn streef gewicht :-) koop voorlopig niet meer bij en het kan mij ook niets schelen waar de prijs heen gaat de komende jaren. Na mijn aankopen goud/zilver ga ik het laatste restje hypotheek aflossen zodat ik daar schuldenvrij in ben. Aflossen van je hypotheek is ook een soort investering, alleen is die ‘markt’ niet te manipuleren door banken of wie dan ook. Wat ik aflos is van mij en daar hoef ik geen rente meer over te betalen. Zijn er meer die er zo over denken of zitten we allemaal nog aan onze hypotheek-max ? 30 jaar+ rente betalen voor geld ‘van de bank’ waarvoor zij helemaal geen risico lopen. Nee, dat gaat deze jongen niet meer doen.

 • marcel

  @Ons Moraal yep je snapt hem

 • Ons Moraal

  @marcel,

  nee, no boobies bij Nomi ;)

  die was grappig!!

 • Ron

  Dit moet hem zijn..we zijn er bijna…correcties zijn gezond:
  http://oi39.tinypic.com/1io5mx.jpg

 • Wendel

  Volgens mij is iemand, ik weet zn naam niet meer hier voor gek verklaard toen hij in deze richting zijn zegje deed.

  Nu schrijft Pietje!

  “Laad je niet verlijden om nu in te stappen in goud of zilver de prijs zo zal nog veel meer zaken in 2014 kan zilver zo maar terug vallen naar 450 dollar per kilo en goud naar de 800 dollar per ounce.”

 • Genpensioneerde

  Als ze nu morgen een koudegolf afkondigen , hogere olieprijzen dus, dan gaat die tienjaarsrente stijgen.
  En Bernanke heeft wel niet geleerd voor weerman.

 • marcel

  @gepensioneerde lol ;-]

 • Genpensioneerde

  Waarom ben ik positief voor goud. Het afgelopen jaar hebben ze 1300 ton moeten ophoesten uit Londen
  om het goudtekort aan te vullen. Waar ze dat binnenkort moeten vandaan halen is me een raadsel.
  Op korte termijn weet ik het ook niet. Maar jullie weten ook wel mijn koersdoel van goud, dat ik voor eind 2014, onder zwaaare druk van Marce,l heb opgegeven.