24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Het gevolg van Basel III op goud

Basel III zal op 28 juni waarschijnlijk het een en ander gaan veranderen voor goud. Banken en financiële instellingen zullen zich dan namelijk aan strengere regels moeten houden. 

Bazelse Akkoorden

In 2008 dreigde Lehman Brothers failliet te gaan maar er werd verwacht dat de bank steun zou krijgen waardoor dit voorkomen zou kunnen worden. Het liep echter toch anders. De crisis zette door. Daarnaast was het ook het begin van de Bazelse Akkoorden. Dit zijn een reeks afspraken tussen centrale banken om de financiële gezondheid te helpen behouden. Deze afspraken zijn gemaakt onder leiding van de Zwitserse bank in Bazel, de BIS (Bank for International Settlements).

De manier van het verhandelen van fysiek goud, maar ook goud op papier, is momenteel verschillend. Basel III zal daar binnenkort verandering in kunnen hebben. De prijs van “goud op papier” kan worden gemanipuleerd door shorting en spoofing. Shorting, of ook wel short gaan, is het profiteren van het dalen en stijgen van de goudkoers. Beleggers die in short gaan verkopen aandelen die ze feitelijk nog niet in bezit hebben. Het doel hiervan is om de aandelen op een later moment weer terug te kopen wanneer het een lagere prijs heeft om winst te maken. Bij spoofing is er sprake van het plaatsen van spookorders waardoor het lijkt dat de marktprijs zal zakken. Dit kan andere beleggers aanzetten tot het maken van verkooporders, waarna de “spoofer” hiervan kan profiteren en de spookorders annuleren. Dit zal door Basel III lastiger worden.

Wat verandert er?

Door Basel III zouden banken in principe geen “goud op papier” meer kunnen bezitten. Dit komt omdat banken niet meer hun goud voor slechts 50% kunnen toewijzen als reservekapitaal. Het wordt dan een 1:1 ratio. Voorheen konden banken hun “goud op papier hetzelfde waarderen als fysiek goud, maar dat zal vanaf 28 juni met elkaar moeten matchen. Dit zal ervoor zorgen dat goud minder risicovol wordt en dat de prijzen fors zouden kunnen gaan stijgen. Financiële instellingen zouden hierdoor meer goud kunnen gaan kopen zodat ze hun solvabiliteit kunnen verhogen.

Er zal dus een onderscheid gemaakt worden tussen “goud op papier” en fysiek goud. Waar fysiek goud een dekking van 100% krijgt, krijgt “goud op papier” 0%. In fysiek goud zelf zal ook onderscheid gemaakt worden, maar dan tussen “allocated” en “unallocated” goud. 

Door Basel III zal er bij sommige beleggers sprake zijn van een afgenomen dekkingswaarde. Voor de waarde van uw goud in ETFs zal er zelfs geen enkele dekkingswaarde meer zijn. 

Squeeze

Onder beleggers is er onrust. Er wordt namelijk een squeeze verwacht die de goudprijs fors zou kunnen doen oplopen. Dit treedt op wanneer een koers plotseling aan sprong omhoog maakt. Volgens analisten bestaat er namelijk een grote kans dat particuliere beleggers hun goud ETF’s zullen omruilen naar fysiek goud. Het is het beste om dit voor te zijn. 

Bij The Silver Mountain kunt u goud kopen tegen een eerlijke prijs. Het goud is van uitstekende kwaliteit en bevat over een terugkoopgarantie.

Bekijk ook