24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Het gevolg van corona op contant geld

De corona pandemie heeft zo zijn gevolgen gehad op de wereld en het gedrag van mensen. Mensen werden angstig en stortte zich onder andere op edelmetalen, op zoek naar een veilige haven. Volgens de Europese centrale bank zijn er ook veel mensen die zich op contant geld stortte. Deze mensen waren op zoek naar een alternatieve veilige haven. 

Minder gebruik van contant geld

Over het algemeen is het gebruik van contant geld afgenomen gedurende de huidige pandemie. Corona wordt makkelijk overgegeven en om dit te voorkomen wordt er erop gehamerd dat mensen afstand van elkaar houden. Veel mensen waren daarom ook bang dat corona verspreidt kon worden via contant geld. Achteraf blijkt dat de kans hiervan erg klein is. Het RIVM heeft dit bekend gemaakt, maar er zijn toch minder contante betalingen geweest dan voorheen. Ondanks dat het gebruik van contant geld is afgenomen zijn er juist relatief veel mensen die het gebruiken als een alternatief voor een veilige haven. 

Contant geld als alternatief spaarmiddel

De run op contant geld zou het gevolg kunnen zijn van de manier waarop men naar contant geld kijkt. Men ziet dat dat tegenwoordig namelijk steeds vaker als een alternatief spaarmiddel in plaats van enkel een betaalmiddel. 

Wanneer u geld op een bankrekening zet krijgt u te maken met een negatieve rente. Met contant geld is dit niet het geval. Daarnaast bent u met een bankrekening automatisch ook afhankelijk van een bank. U heeft het geld dan namelijk niet letterlijk in uw hand. Met contant geld is dit wel het geval. U weet dan exact wat u heeft en heeft er ook gemakkelijk toegang toe. 

In februari steeg de waarde van eurobiljetten met zo’n 12%. De waarde steeg namelijk van €1,28 biljoen naar €1,43 biljoen. Sinds de crisis van 2008 is de waarde van eurobiljetten niet meer zo snel gestegen. Destijds was de stijging een gevolg van een angst voor een instabiele bankensector. Mensen stortte zich toen op contant geld om zichzelf hiertegen te kunnen beschermen. Momenteel gaat de stijging wat meer geleidelijk dat dat het in 2008 deed. De grootte van de stijging daarentegen is net zo hoog. 

Thuis geld bewaren

Geld thuis bewaren is toegestaan maar het beschermt u niet tegen belasting. Vanaf €543, of €1.086 wanneer u een fiscaal partner heeft, dient u het geld dat u thuis bewaard wel op te geven bij de Belastingdienst. Wanneer u geld in huis heeft betekent dit voor de belastingdienst dus hetzelfde als wanneer u het geld op de bank zou hebben staan. 

Bekijk ook