24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Het goud ligt voor het oprapen (blijkbaar?)

Afgelopen dagen kwamen er twee opvallende berichten in de krant over gevonden goud. Een vondst in een goudmijn in Australie en een toevallige vondst tijdens graafwerkzaamheden in het centrum van Rome. Blijkbaar ligt het goud vandaag de dag voor het oprapen.

Grootste goudklomp ooit gevonden

In Kambala, Australie, vond mijnwerker Henry Dole een enorme goudklomp met een gewicht van 93,5 kilogram. Tijdens zijn boorwerkzaamheden in de Beta Hunt-mijn in Australie stuitte hij op 500 meter diepte op deze enorme klomp goud. Dit is de grootste goudklomp die ooit is gewonnen en het doet de vorige recorhouder op naam van “Welcome Stranger” verbleken want die goudklomp woog ‘slechts’ 77,5 kilo. De klomp die Henry Dole vond zou zo’n 68 kilo goud bevatten. Maar dat was nog niet alles! Later op de dag vonden de mijnmedewerkers nog een goudklomp, dit keer 63 kilogram waarvan naar schatting 46 kilo goud. Er kwamen nog meer goudklompjes bovenwater en al met al heeft Doyle met zijn ploeg die dag zo’n 254 kilogram aan goudklompen opgegraven. Geschatte waarde? Ruim 11,2 miljoen euro!

Bron: Telegraaf

Goudschat aan antieke munten gevonden in Como

Ook in Rome was het raak. Op 9 september berichtte de Telegraaf dat hier tijdens graafwerkzaamheden een amfoor met talloze gouden munten zijn gevonden. Men stuitte puur bij toeval op deze goudvondst toen de graafwerkzaamheden gaande waren om Como van een nieuw centrum te voorzien. Volgens Luca Rinaldi, hoofdinspecteur archeologie in de Italiaanse provincie Como, is de waarde van deze vondst onschatbaar.

Het zijn onverhandelbare kostbaarheden, een uitzonderlijke vondst en daarom van onschatbare waarde.  — Luca Rinaldi

De munten zijn in uitzonderlijk goede staat teruggevonden, veilig opgeborgen in een antieke amfoor. De munten zijn afkomstig uit de vijfde eeuw na Christus. De vindplaats wordt voorzichtig onderzocht op nog meer verborgen schatten.

Bekijk ook