Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Het inflatiespook. Inflatie of deflatie op komst?

01-06-2010 Zilverpaul

Er bestaat veel verwarring rondom de begrippen inflatie en deflatie. De meest gehoorde opvatting is dat inflatie te maken heeft met het bijdrukken van geld en dat inflatie het duurder worden van artikelen betekent.

Beide opvattingen zijn maar ten dele waar.

Inflatie en deflatie zijn elkaars tegengestelden en hebben beiden te maken met zowel de geldhoeveelheid ( H) als de omloopsnelheid (O) van geld. Het product van beide is het bruto Nationaal Product. In een formule uitgedrukt: H x O =BNP.  Het BNP is op zijn beurt weer het product van prijs en hoeveelheid goederen. Bij inflatie gaat de prijs van een artikel omhoog, bij deflatie gaat de prijs naar beneden. Zowel het duurder als het goedkoper worden is dus een gevolg van het samenspel van de hoeveelheid geld en omloopsnelheid ( er van uit gaande dat de hoeveelheid goederen gelijk blijft ).

Het bijdrukken van geld, zoals nu wereldwijd gebeurt, wil niet zeggen dat er automatisch ook inflatie op volgt. Als de geldhoeveelheid groeit, en de omloopsnelheid daalt, gebeurt er uiteindelijk nog niets.

De omloopsnelheid is het getal dat aangeeft hoeveel keer een munt per jaar van eigenaar wisselt.

De omloopsnelheid van geld wordt vooral bepaald door het vertrouwen wat de eigenaar heeft in de munt en de economie. Heeft men weinig vertrouwen in de economie, maar wel vertrouwen in de munt, zal men gaan sparen ( een appeltje voor de dorst), waardoor de omloopsnelheid zal dalen.https://www.thesilvermountain.nl/img/inflatie-spook.jpg

Wanneer men echter het vertrouwen in de waarde van de munt ook gaat verliezen, zal men proberen de munt zo snel mogelijk om te zetten in tastbare goederen, waardoor de omloopsnelheid toeneemt.

Op dit moment lijkt Nederland, en Europa, zich vooral op het deflatoire pad te bevinden. Ondanks het vele geld wat door de overheden in de economie gepompt wordt. Dit valt te verklaren doordat het geld zijn weg niet vindt in de economie, maar blijft steken in de kassen van de banken die daarmee hun failliete handel nog even overeind kunnen houden. Omdat de burger merkt dat er slecht economisch weer zit aan te komen wordt er minder besteedt en gaat men meer sparen, waardoor de omloopsnelheid eerder lager dan hoger wordt. Deflatie is dan ons deel. Dat is bijvoorbeeld terug te zien in de waarde van huizen; deze worden minder waard.

Anderzijds zijn er ook wel inflatoire tendensen aan te wijzen, met name bij de grondstoffen en edelmetaalprijzen. Deze worden duurder.

Het is dus niet zo, dat deflatie altijd inflatie uitsluit. Ze kunnen ook samen voorkomen, maar dan op verschillende terreinen.

De inflatie waar men bang voor is heet hyperinflatie, waarbij de bevolking zo weinig vertrouwen meer heeft in de waarde van de munt, dat de omloopsnelheid omhoog knalt en het brood wat gisteren 10 euro kostte nu 20 euro kost. Dit betekent dat de opgespaarde gelden in de vorm van spaarpotten, pensioenen en verzekeringen in rap tempo hun koopkracht aan het verliezen zijn.

Of dit in Nederland ons voorland is valt te bezien. Niemand kan men zekerheid voorspellen wat gaat gebeuren. Wordt op redelijk korte termijn een Noord-Europese euro ingesteld met een goudcomponent, zal dat het vertrouwen in de munt ondersteunen waardoor de omloopsnelheid niet onnodig opgejaagd zal worden. Uw spaargeld zal dan deels zijn koopkracht behouden.

Als maatregelen uitblijven en de bevolking het vertrouwen in de overheid, banken en de economie steeds verder verliezen, zal de omloopsnelheid toenemen. Zoals u weet komt vertrouwen te voet, maar gaat hij te paard. Er zijn dan ook in de recente geschiedenis voorbeelden te vinden dat in 1 jaar tijd een hele economie werd opgeblazen door hyperinflatie.

Mondiaal gezien lijkt een scenario met een korte periode van (toren)hoge inflatie het meest voor de hand liggende, voorafgegaan door een langere periode met enige deflatie. Dit lijkt ook de enige uitweg voor de overheden: deflatie maakt de schuldendruk alleen maar groter, terwijl bij inflatie de last van de schulden steeds kleiner wordt.

https://www.thesilvermountain.nl/img/inflatie-spook.jpgIn beide gevallen is er maar één weg om uw welvaart en onafhankelijkheid te waarborgen, door uw waardepapieren om te zetten in tastbare goederen. En kunnen tastbare goederen bij het inzakken van de wereldeconomie nog een deel van hun glans verliezen omdat er minder vraag naar zal ontstaan, zijn er maar twee dingen echt bestand tegen het inflatie- en deflatiespook: goud en zilver.

Mocht u meer willen weten over dit onderwerp: surf dan naar www.martimarmstrong.com , en lees het artikel: Sometimes the Lunatic Fringe do get it right.

 • Nico

  Speculatie over de nieuwe orde na de ineenstorting van het kaartenhuis is wat prematuur. Onze westerse wereld is al lang niet meer geconditioneerd in de kunst van het overleven. Het beeld van bejaarde Russische vrouwen die in de vrieskou op het plein hun laaste bezittingen verkopen voor wat voedsel, is te ver van ons bed. Daarbij komt nog de omstandigheid dat landen die met hyperinflatie te kampen hebben gehad, een weerbaarder demografische opbouw hebben dan onze verwende en vergrijsde samenleving. Het zou niet de eerste keer zijn dat een crisis met oorlog wordt beslecht.

 • Zilverpaul

  Beste Rob,
  hoewel ik ook niet in de toekomst kan kijken, verwacht ik niet dat goud en zilver weer in waarde zullen gaan dalen, omdat het nieuwe geldsysteem, in welke vorm dan ook uiteindelijk, mede gebaseerd zal zijn op goud en zilver om de dan broodnodige stabiliteit te waarborgen, en goud en zilver dus zolang die koppeling zal worden aangehouden niet hun waarde zullen verliezen.

 • rob

  Ja, Paul, ondanks dat jouw artikel een sterk en helder technisch verhaal is, blijf ik met het onderbuik gevoel zitten dat we door onze overheid en bankiers voor de gek worden gehouden met hun officiële cijfers. Het deflatie-inflatie verhaal is voor mij lastig te grijpen. Het zal naar mijn idee nooit helemaal zwart-wit zijn: eerst een deflatoire periode gevolgd door hyperinflatie of andersom, ik denk dat we nu in een periode zitten van beide: grondstof gerelateerde goederen die je bijna dagelijks gebruikt nemen in prijs toe en duurdere goederen die je eens in de zoveel jaar aanschaft vertonen deflatoir gedrag. Maar deflatoir of inflatoir, voor mij is de uiteindelijke uitkomst van belang. En voor mij staat als een paal boven water dat binnen 24 maanden al het fiat-geld tot bijna nul is gereduceerd. Maar ook goud en zilver zullen een piek bereiken (welke nog zeker een vervijfvoudiging van de huidige prijzen weg ligt) en daarna snel in waarde afnemen (bijvoorbeeld door de introductie van een nieuwe munteenheid). Het is dan zaak om op tijd je goud en zilver weer om te ruilen voor nuttiger zaken als landbouwgrond en eten.

 • Zilverpaul

  Beste Rob,
  dat met die afbakbroodjes was me ook opgevallen!
  Maar zonder gekheid; je ziet inderdaad dat met name een aantal artikelen die direct met grondstoffen te maken hebben al flink in prijs zijn gestegen.
  Bij producten die een ingewikkelder fabricageproces vereisen zie je vaak dat de fabrikant zoveel mogelijk probeert de prijsstijging eerst op te vangen door te bezuinigen op het fabricageproces, voor het aan de klant door te berekenen.
  Bij veel artikelen blijft de prijs wel gelijk, maar wordt de kwaliteit van de geleverde waar steeds minder. Zo wordt de dikte van een houten stellingkast van een groot Zweeds meubelbedrijf met de jaren smaller, terwijl de prijs wel gelijk blijft.
  Het blijkt dus erg lastig om met grote stelligheid uitspraken te doen over inflatie en deflatie: enerzijds omdat het er erg van af hangt van welke gegevens je uit gaat, en anderzijds omdat veel officiele gegevens maar beperkt met de werkelijkheid van doen hebben.

 • rob

  Toch heb ik het idee dat het vele bail-outgeld voor een deel wel al naar beneden sijpelt de economie in. Bijvoorbeeld doordat de bankiers hun vele miljarden aan bonussen aan het uitgeven zijn.
  Als ik naar de prijzen in de bouwmarkten kijk dan zie ik dat sinds 2005 de prijzen voor bijvoorbeeld een litertje verf, latex of een inbouw-wc (om maar wat te noemen) met 50% zijn gestegen. En zie ik ook de laatste paar maanden de prijzen voor de laagste artikelen in de supermarkt met 25% stijgen – bijvoorbeeld afbakbroodjes van 17 naar 22 cent.
  Daarentegen stijgen de prijzen voor duurdere goederen zoals witgoed, elektronica, auto’s en huizen niet tot minimaal.

 • libertaar

  The Velocity of Circulation beter uitgelegd:
  http://mises.org/daily/2916

 • http://- Wouter

  De link naar martimarmstrong.com werkt niet, het moet martinarmstrong.org zijn of armstrongeconomics.com

 • Niels
 • http://goud-portal.nl Richard

  Super Artikel! Heel leerzaam.