24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Het infuus van het IMF: Goud

Onlangs werd bekend dat het Internationaal Monetair Fonds (kortweg IMF) nogmaals een groot deel van haar goudreserves zal verkopen. Maarliefst 191 ton van de reserves zal worden aangeboden op de vrije markt. Eerder dit jaar werd ook al bekend gemaakt dat het IMF 212 ton van de goudreserves zal verkopen aan centrale banken in onder andere India en Mauritius. In totaal is hiermee de goudreserve van het IMF met één achtste deel (12,5%) afgenomen!

Het doel van de verkoop is om landen die in zwaar weer terecht zijn gekomen (zoals Griekenland) financieel te kunnen steunen. Als we kijken naar de geschatte inkomsten van de verkoop mogen we concluderen dat er ongeveer 6,2 miljard dollar zal worden binnengehaald; dit is waarschijnlijk niet eens voldoende om de schulden van Griekenland af te lossen. Nog belangrijker, dan hebben we het nog niet eens over de toekomst van een land als Griekenland gehad!

Dan het goede nieuws; want zoals u weet, ieder nadeel heeft ook zijn voordeel. Aangezien de organisatie haar goud zal aanbieden op de open markt zal het aanbod toenemen. Hoewel het IMF er zorg voor zal dragen (althans, dat is toegezegd) dat dit op een gestructureerde wijze gebeurt, betekent dit een lichtpuntje voor goudbezitters. Voor hen geld de “gouden” regel: Hoe minder goud het Internationaal Monetair Fonds bezit, hoe beter dat is voor de goudmarkt!

Als laatste haken wij graag nog in op een veelgehoorde voorspelling voor het jaar 2010. Deze voorspelling luidt dat de financiële markt dit jaar zal teruggaan naar haar roots: Goud, olie en graan. In de huidige tijd is de handel in goud zo modern dat het ook op politiek niveau een betrouwbaar liquide middel is geworden. Mede hierdoor zal goud verder toenemen in waarde; althans, zo luidt de verwachting.

Bekijk ook