24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Het Nederlandse goud

In een uitzending van Nieuwsuur van afgelopen vrijdag werd bekend gemaakt waar het goud van de Nederlandse Bank zich bevindt; 10% in Nederland en 90% in het buitenland, te weten in Canada, Amerika en Engeland. Als officiële reden werd gegeven dat het historisch zo gegroeid is; in het verleden is het goud verscheept onder de dreiging van Nazi Duitsland en later op grond van de dreiging vanuit communistisch Rusland. Tevens zou dit handig zijn voor de handel in goud; het zou immers transportkosten e.d. vermijden. Klaas Knot, de nieuwe directeur van de Nederlandse Centrale Bank zag daarom voor de camera geen reden dit beleid te wijzigen.

Een aantal zaken zijn hierin mijn inziens opvallend. Ten eerste uiteraard de grote hoeveelheid buitengaats goud. Het vertrouwen dat Knot uitsprak dat het goud nog steeds van ons was baseerde hij op de goede werkrelatie die hij had met de genoemde centrale bankiers van die landen. Sinds, ik meen vorig jaar, ook de centrale bank van Canada onder leiding staat van een Goldman Sachs bankier kun je je afvragen wat een goede werkrelatie nog waard is in tijden van oorlog. Zeker, geen openlijke oorlog, maar wel een muntoorlog, waarin de Europese tegenstanders worden aangevallen met afwaarderingen door de Amerikaanse ratingbureaus. Het gevolg daarvan is dat nu de dollar al weer enige tijd ondersteund wordt doordat kapitaal Europa ontvlucht en zijn heil zoekt in Amerikaanse waardepapieren, en Europa op het punt van instorten staat. Zo fijn is die werkrelatie dus niet.

Opvallend is trouwens de rol van Engeland op het macro-economische toneel. Je hoort namelijk bijna nooit iets over het economische reilen en zeilen van dit land. Toch blijkt dat bijvoorbeeld in het MFGlobal gebeuren dat de vrijheid die financiële instellingen hebben in Engeland nog groter is dan in Amerika. Misschien klopt het beeld dan ook wel niet dat Engeland zijn rol als financiële supermacht heeft verloren aan Amerika. Zeker, qua volume heeft Amerika Engeland fors overvleugeld, maar de vraag is wie er daadwerkelijk aan de touwtjes trekt. Wellicht is de VS vooral een groot buitengebied van Engeland waarin de City nog steeds aan de touwtjes trekt.

Terug naar ons goud; een tweede opvallend punt is dat Klaas Knot deze gegevens heeft geopenbaard. Zijn voorganger Wellink heeft deze cijfers nooit prijs willen geven. Wellicht luidt dit dan ook wel een koerswijziging in van de Nederlandse Centrale Bank om het goud daadwerkelijk terug te halen. De ophef die hierover ontstaat kan Knot immers een stok geven om zijn collega’s uit het westen me te slaan; ‘ helaas, ik moet het goud wel terugnemen, want ik word hiertoe gedwongen door het parlement/bevolking ‘. Op zich zou dit passen in de initiatieven die achter de coulissen worden ontvouwd om samen met Duitsland een soort Nordic Euro in te voeren, welke gekoppeld wordt aan de roebel en de Chinese munt. Deze combinatie als vervanger van de dollar zou worden gedekt door onder meer de goudreserves van deze landen.

We gaan het zien. Ondertussen wordt de opwaartse druk op zilver steeds groter. Zo is de prijs die u betaalt voor zilver uit het fonds van Sprott al 32% hoger dan de zilverprijs volgens de Comex. Het enige verschil tussen die twee is dat u bij het Sprott fonds zeker weet dat u ook daadwerkelijk zilver in uw bezit heeft, en geen papieren belofte tot levering. Er begint hiermee een steeds groter verschil te komen tussen de Comexprijs van zilver en de werkelijke fysieke zilverprijs, en daarmee verliest de Comex langzamerhand steeds meer van zijn invloed. En dat is goed nieuws voor de bezitters van zilver, want dat zou het einde betekenen van de onderdrukking van de prijs van echt zilver. Maar nog niet te vroeg gejuicht; de tegenstander is pas verslagen als het hoofd duurzaam van de romp is gescheiden, en zover is het nog niet.

Daarnaast is opvallend dat zilver zich weer in in backwardation bevindt. Dit betekent dat een futurescontract goedkoper is dan de aankoop van echt zilver in het hier-en-nu. Men betaalt liever nu meer dan dat men later er op moet vertrouwen dat het zilver ook daadwerkelijk geleverd wordt indien men dat wenst.

Backwardation is een teken van een tekort ( in dit geval van zilver), maar het kan ook het tekort aan vertrouwen betekenen .

de rode lijn geeft de backwardation weer

Het verleden (laatste kwartaal 2010-eerste kwartaal 2011) heeft bewezen dat zo’n periode van backwardation gepaard gaat met flinke stijgingen van de zilverprijs.

Tot slot nog een grafiek van de omzet van de Amerikaanse goud- en zilver Eagles. U ziet dat de omzet in beiden fors omhoog beweegt, maar ook dat de omzet in beiden vrijwel gelijk is. Opmerkelijk, aangezien zilver ruim 50 maal goedkoper is dan goud.

Paul de Boer

www.Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook