24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Het spel om de knikkers

Wat wordt de waarde van zilver? Vooralsnog een lastig te beantwoorden vraag, temeer daar de prijs van zilver wordt gemeten in euro’s en dollars.

In ieder geval, een artikel waarin een gooi gedaan wordt naar de beantwoording van deze vraag vindt u hier. Maar er zijn ook andere manieren om de toekomstige waarde van zilver in kaart te brengen. Volgens onderzoek van Jeff Nielson kost historisch gezien een normaal huis 500 ounce zilver. Uitgaande van een huizenprijs van €250.000 kom je dan uit op €500 per ounce zilver.

Op de site van de GATA werd het loon van een gewone soldaat uit de Romeinse tijd vergeleken met de toenmalige prijs van zilver. Een soldaat verdiende een denarius per dag, wat gelijk stond aan 1/10 ounce zilver. Tien dagen werken leverde dus 1 ounce zilver op. In de US is het minimumloon $58 per dag werken, dus omgerekend kom je dan op een zilverprijs uit van $580 per ounce zilver.

Eind 16e eeuw verdiende een arbeider in Engeland een halve shilling per dag, wat uitgaande van een zilvergehalte van zilver van 5,65 gram per shilling uitkomt op 12 dagen werken voor 1 ounce zilver. Uitgaande van bovenstaand minimumloon kom je nu dus uit op een zilverprijs van $696 per ounce.

Het is maar om u een indruk te geven. Let wel, deze waarden voor de zilverprijs worden uitgedrukt in de huidige dollarprijs. Mochten de dollar en euro minder waard worden, wat niet geheel ondenkbeeldig is, kan de zilverprijs alleen maar verder oplopen.

Ondertussen doet men er van alles aan om goud en zilver het predikaat ‘gevaarlijk’ mee te geven. Een mooi voorbeeld was de koersbeweging in de laatste week van december, wanneer de omzetten traditioneel laag zijn. De goudprijs werd onder een belangrijk steunniveau gedrukt. Beleggers met stop-loss orders werden zo uit hun positie geholpen en het geweeklaag van edelmetaal bezitters was niet van de lucht. Tevens bleek uit cijfers van de Amerikaanse Mint dat de verkopen van gouden- en zilveren munten dramatisch inzakte.

We zijn nu twee weken verder, en wat blijkt? Recordomzetten in de eerste dagen van de US Mint! Wat blijkt, men heeft de verkopen van de laatste week van december boekhoudkundig overgeheveld naar de eerste week van januari. Zo creëer je dus angst onder beleggers die niet al te zeker zijn van hun zaak en probeer je ze uit hun positie te jagen. Dat de omzetten fors zijn blijkt ook dit artikel. Ondertussen is ook de goudprijs weer opgeveerd tot boven de steunlijn en gaan we gewoon over tot de orde van de dag.

Verder is het wachten op hetgeen komen gaat. Obama zal er alles aan doen om de Amerikaanse economie nog een klein jaar op te pimpen, in ieder geval tot hij herkozen is. De dollars zullen dan ook in ruime mate worden bijgedrukt. Maar Europa, dat wordt spannend. Zoals u zult weten loopt de rente die betaald moet worden door landen als Italië en Griekenland fors op. Behalve het gevaar dat met name Griekenland op korte termijn uit de euro zal stappen, kunnen de grootste klappen vallen in de hoek van de derivaten. Bedenk daarbij dat volgens de BIS, de Bank of International Settlements, 219.000 miljard euro aan rentederivaten uitstaan. Er hoeft dan maar 5 % zuur te gaan, en het banksysteem zit tegen een verlies aan te kijken van 10.000 miljard! Het behoeft dan ook geen verwondering dat de Europese banken snachts hun tegoeden massaal stallen bij de ECB. Zij weten immers dat het feest morgen voorbij kan zijn.

Maar goed, alles is beter dan een Iraans uraniumgeleerde te zijn. Een onverklaarbare reeks van aanslagen, waarmee men hoopt het Iraanse verrijkingsprogramma onder druk te zetten. De Westerse media zijn uitermate verontwaardigd door beschuldigingen vanuit Iran dat de VS of Israël hier achter zouden zitten. Toch niet geheel ondenkbeeldig, aangezien Israël zijn monopolie op het bezit van kernwapens zou kunnen kwijt raken in het Midden Oosten. En verder maakt Iran steeds minder gebruik van de dollar door de olie af te rekenen in de lokale munten. Dat zo’n actie niet in dank wordt afgenomen kon Kadaffi u alles over vertellen.

Het hele spel gaat om de knikkers. Wie de knikkerpot in handen heeft bezit de macht. Is de Westerse knikkerpot vooral gevuld met propjes papier, wordt de pot in het Oosten in snel tempo gevuld met steeds meer gouden en zilveren knikkers.

Gelukkig doet de Amerikaanse overheid er alles aan om haar onderdanen te beschermen, al is volgens mij nog niet helemaal duidelijk wie tegen wie moet worden beschermd, getuige deze video.

Zilverpaul

www.Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook