Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
Deze week, op dinsdag 3 maart, kondigde de voorzitter van de Federal Reserve Board (FED) aan dat het de rente zal verlagen met 0.5% punt. Met deze ingreep wilde de FED de Amerikaanse belegger vertrouwen geven na de grote verliezen van vorige week. Het gewenste effect van een stijgende beurs, bleef echter uit, en juist de goudprijs lijkt te hebben geprofiteerd van deze maatregel. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, leggen we hier uit.
De FED verlaagt normaliter de rente om de economie te stimuleren en een impuls te geven aan de beurskoersen. Dat de FED de maatregel deze week aankondigde is uitzonderlijk want het betekent dat het besluit buiten het reguliere vergaderschema om genomen is. En dat gebeurd niet vaak en eigenlijk alleen wanneer er sprake is van een acute crisis. Voorbeelden van wanneer dit in het verleden is gebeurd zijn dan ook schaars, maar het kwam bijvoorbeeld voor bij de crisis in 2008 en 2009 en ten tijde van de dotcom-bubbel aan het begin van deze eeuw. Aanleiding om nu over te gaan op deze maatregel is de impact die het Corona-virus heeft op de wereldwijde beurzen en economie. Zo was vorige week de slechtste beursweek op Wall Street sinds de crisis in 2008. Jerome Powell, voorzitter van de FED, legde uit dat ze op deze manier een steentje kunnen bijdragen aan het bestrijden van het virus door de economie draaiende te houden.
Afgelopen maandag herstelde de beurzen van de zware verliezen in de week daarvoor met een stijging van meer dan 5 procent. Na het aankondigen van de renteverlaging op dinsdag, reageerde de beurzen hier negatief op en daalde met ongeveer 1 procent. Dat de aankondiging van de FED leidde tot een koersdaling in plaats van stijging kan er mee te maken hebben dat beleggers het niet verwacht hadden. Zij kunnen het als teken zien dat er wellicht meer aan de hand is waardoor de maatregel ze schrik aanjaagt in plaats van gerustgesteld. Van de dalende koersen en de toenemende onzekerheid over de economische groei profiteerde de goudprijs wel. Na de koersdaling in het weekend, schoot de goudprijs dinsdag weer omhoog. Dat is niet verrassend, aangezien de goudprijs vaak profiteert van onzekerheid op de market en dalende beurskoersen. Aangezien het nog maar de vraag is hoeveel effect de renteverlaging van de FED heeft op de beurzen en economie, zal die onzekerheid onder beleggers nog aanhouden. Dit zou in de nabije toekomst ook een impuls kunnen geven aan de goudprijs.