24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Hoe de hoge goud/zilver ratio verraadt dat de zilverprijs kan stijgen

De goud/zilver ratio, de ratio die meet hoeveel ounces zilver je nodig hebt om een ounce goud te kopen, staat op een historisch hoogtepunt en noteert momenteel 109.61. In de afgelopen eeuw was het gemiddelde van de ratio rond de 60 en noteerde het overgrote deel van de tijd tussen de 30 en 90. Twee keer eerder naderde de ratio de 100, maar nog nooit eerder heeft die boven de 100 genoteerd. Volgens Nathan Rines, schrijver voor het financiële nieuwsplatform Seeking Alpha, zal de ratio weer dalen naar het historische gemiddelde en zal de zilverprijs dus stijgen.

Volgens Rines kan het zelfs gebeuren dat de zilverprijs met meer dan 40% stijgt. Hij beredeneert dat zilver tijdens de laatste financiële crisis in 2008 ook goed presteerde. Al kwam de stijging van zilverprijs wel trager op gang dan de stijging in de goudprijs. Uiteindelijk presteerde de zilverprijs relatief tot de goudprijs wel beter. Zo verdubbelde de zilverprijs in de eerste twee jaar na de crisis en verdubbelde de prijs daarna zelfs in een periode van zeven maanden totdat de zilverprijs een absoluut hoogtepunt bereikte in 2011. 

Toch zijn er ook geluiden uit de markt te horen dat de zilverprijs het de komende tijd misschien nog wel moeilijk gaat krijgen. Zo wijst Phil Streible, marktstrateeg bij Blue Line Futures, erop dat de zilverprijs sterk samenhangt met de aandelenmarkt. Ook Erik Norland, econoom bij CME Group, merkt op dat de corona crisis het verschil tussen goud en zilver goed zichtbaar maakt. Hij ziet in goud een ‘safe haven’ die onder andere beschermd tegen inflatie. De vraag naar zilver komt daarentegen steeds meer vanuit de verschillende industrieën. In 2019 kwam 68% van de zilvervraag van industrieën. Deze vraag is nu grotendeels opgedroogd door de economische crisis die veroorzaakt is door het coronavirus. 

Toch denkt ook Norland dat de goud/zilver ratio zal dalen. Hij wijst erop dat de zilvervraag 20 jaar geleden hard geraakt werd door de sterk afnemende markt in analoge camera’s waarbij zilver gebruikt werd bij het printen van de foto’s. Het effect van deze langzaam dalende vraag vanuit deze industrie zal de zilverprijs nu niet meer heel erg beïnvloeden. Hierdoor zal de zilverprijs stabiliseren. Daarnaast ziet het er niet naar uit dat de Fed negatieve rentes zal gaan invoeren. Hierdoor zal goud niet nog meer voordeel krijgen ten opzichte van zilver. 

Geïnteresseerd in de aankoop van zilveren producten? Bekijk onze zilveren munten en onze zilverbaren.

Bekijk ook