24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Hoe lang blijft goud nog beter presteren dan aandelen?

Analisten op de financiële markten houden al een tijdje de ‘S&P 500 tot Goud ratio’ scherp in de gaten. Deze ratio geeft aan hoeveel troy ounce goud je kan kopen van 1 ‘aandeel’ in de S&P 500, een index van 500 grote Amerikaanse bedrijven. Wanneer goud verhandeld zou worden voor $1000 per troy ounce en de S&P 500 zou op 1000 punten staan, dan zou de ratio 1 zijn.

De ratio is populair bij analisten want het kan gebruikt worden om te kijken wat de stemming is op de financiële markten. Een lage ratio geeft aan dat investeerders weinig vertrouwen hebben in de economie en de prestaties van bedrijven, terwijl een hoge ratio laat blijken dat investeerders positief zijn over de economische verwachtingen en groei van bedrijvigheid. Een lage ratio geeft ook aan dat goud relatief duur is ten opzichte van aandelen, terwijl een hoge ratio aangeeft dat juist aandelen relatief duurder zijn dan goud. 

Trends in de S&P 500 tot Goud ratio

Gedurende de laatste 50 jaar zijn er 4 trends te ontdekken in deze ratio. In de jaren 70 stelden de aandelenmarkten teleur en steeg de goudprijs. In februari 1980 noteerde de ratio met 0,18 op zijn laagst. In de daaropvolgende twee decennia deden de aandelenmarkten juist goede zaken en noteerde de ratio op het hoogtepunt in augustus 2000 5,5. Vanaf dat moment to augustus 2011 steeg de goudprijs weer wat tot gevolg had dat de ratio daalde. Vanaf 2011 tot september 2018 steeg de ratio door goed presterende aandelenmarkten en een dalende goudprijs. Echter gedurende de laatste 18 maanden is de ratio wederom gedaald. Vanaf december 2019 tot eind maart dit jaar liet de ratio zelfs een sterke daling zien van 2,13 tot 1,77. Jesse Felder, uitgever van de Felder Report investeringsnieuwsbrief, constateert dat in de eerste 3 maanden van dit jaar de S&P 500 18,7% daalde, terwijl futures in goud 5% stegen. De lage ratio kan investeerders motiveren meer in goud te investeren, vooral omdat de onderzekerheid in de markt lijkt aan te houden. Tegelijkertijd doen overheden er alles aan om hun economieën te steunen. Deze maatregelen lijken te werken aangezien enig herstel in de markt zichtbaar is. Toch hoeft dit niet negatief te zijn voor de goudprijs. Met de overheidsstimuleringen van de economie zijn namelijk veel overheidsleningen gemoeid. En meestal stijgt de goudprijs  als het overheidstekort stijgt legt Felder uit. Hij ziet goud dan ook niet alleen als goed middel om uw beleggingsportefeuille te diversifiëren, maar acht het ook noodzakelijk om in goud te investeren omwille van het beschermen van uw vermogen. 

Ook geïnteresseerd in het beschermen van je vermogen? Bekijk hier onze actuele voorraad in zilver en goud.

 

Bekijk ook