24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Hoe logistieke problemen de goudmarkt stilleggen.

In de afgelopen weken is er door de media en analisten veel geschreven over het beschikbare aanbod van goud. Sommige artikelen beweren dat er een tekort is aan fysiek goud op de markt. Deze analyse gaat echter te kort door de bocht en brengt het huidige probleem op de goudmarkt niet aan het licht. 

Op de huidige goudmarkt is namelijk niet zo zeer een tekort aan fysiek goud. De huidige problematiek hangt samen met logistieke en productieproblemen. Zo stijgt de vraag naar goud op plekken waar goud, onder de huidige omstandigheden, niet (snel) naartoe kan worden gebracht of het goud is niet aanwezig in de juiste vorm. Deze problematiek is ontstaan door maatregelen die zijn genomen om het Coronavirus in te dammen. 

Welke logistieke en productie processen spelen een rol in de goudmarkt?

Voordat goud van de mijn waar het gedolven is bij de uiteindelijke koper terecht komt, moet het bepaalde productieprocessen doorlopen die verspreid zijn op verschillende plekken in de wereld. Daarom zijn er ook veel logistieke processen betrokken bij de productie van goud. Zo wordt ruw goud nadat het gemijnd is eerst verplaatst naar verschillende raffinaderijen om verder verwerkt te worden. Goud wordt in deze stap vaak vervoerd als 12,4 kilo baren of als recyclebaar materiaal. Soms maakt het zelfs nog een tussenstop in verschillende magazijnen voordat het aankomt bij een raffinaderij.

Door de vele (tussen)stappen in het productieproces, wordt goud vaak wel vijf keer verplaatst voordat het bij de uiteindelijke koper aankomt. Zo moet goud van de mijn naar een magazijn worden gebracht, vanwaar het naar een raffinaderij wordt gebracht. Daarna moet het in sommige gevallen geslagen worden tot munt bij een munten producent. Pas daarna kan een bullion handelaar het goud kopen, en die kan het vervolgens verkopen aan een individu.

Gedurende dit hele proces wordt goud van de ene naar de andere plek gebracht door bedrijven die de logistiek verzorgen. Omdat veel logistieke processen, zoals luchtvracht, zijn stilgevallen, is het verplaatsen van goud tussen verschillende landen problematisch geworden.

Sommige goudproducenten, zoals Voima, hebben het logistieke proces weten in te korten door goud rechtstreeks van een raffinaderij in te kopen. Hierdoor kunnen zijn sneller leveren.

De aanlevering van goud kent nu echter niet alleen logistieke problemen, maar ook productieproblemen door het Coronavirus. Zo hebben Zwisterse raffianderijen op last van de overheid hun productie stil moeten leggen omdat werknemers niet meer naar hun werk mogen reizen en soms zelfs niet kunnen werken omdat ze zelf ziek worden van Corona. 

De huidige problematiek van vraag en aanbod in de goudmarkt

Kortom, het is niet juist om te stellen dat het aanbod van goud niet toereikend is voor de huidige vraag. Om de huidige problematiek te begrijpen is het belangrijk om te kijken naar het gehele productie- en distributieproces van goud. Onder beleggers, waar momenteel veel van de vraag naar goud vandaan komt, zijn vooral munten en baren populair. Om die te kunnen produceren moet het goud vanuit de mijnen naar raffinaderijen vervoerd worden. Deze bevinden zich vaak in verschillende landen of zelfs werelddelen. Vanuit daar moet het goud weer gedistribueerd worden onder bullion handelaars die zich over de hele wereld bevinden. Het goud is er dus wel maar het kost bedrijven moeite om het van het ene naar het andere land te verplaatsen door restricties die er zijn vanwege het Coronavirus.

Uit bovenstaande afbeelding blijkt tevens dat de premies waartegen gold futures worden verhandeld op het hoogste niveau liggen sinds 1980.

Wel kan er gesteld worden dan het aanbod van goud niet aan het opdrogen is. Jaarlijks groeit het totale aanbod goud met 1% doordat goud gemijnd blijft worden. Het overige aanbod van goud bevindt zich in magazijnen, sieraden en in de handen van beleggers die al goud hebben ingekocht. Het huidige ‘tekort’ aan goud wordt dan ook ten dele veroorzaakt doordat huidige goudbezitters hun goud niet willen verkopen voor de huidige prijs of hun goud niet willen ruilen voor de zwakker wordende euro of dollar.

Het is aannemelijk dat wanneer de Corona crisis stabiliseert, de wereldwijde productie van goud weer kan worden opgepakt en goud wederom efficiënt gedistribueerd kan worden door middel van luchtvracht. Dit zal ervoor zorgen dat de goudmarkt stabiliseert.

 

Bekijk ook