24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Hoe de negatieve olieprijs de goud/olie ratio beïnvloedt

Afgelopen maandag daalde de olieprijs naar een historisch dieptepunt, de prijs voor een vat West Texas Intermediate (WTI) werd zelfs negatief. Op maandagmiddag noteerde de prijs – 38 dollar per vat wat betekende dat kopers zelfs geld toe kregen voor het afnemen van olie. 

Om te begrijpen waarom je precies geld toe krijgt op het aanschaffen van olie, moet er gekeken worden naar verschillende bewegingen in de oliemarkt. Ten eerste zijn er veel partijen actief die alleen maar beleggen in olie met het doel er winst op te maken. Deze partijen willen echter helemaal geen fysieke olie, maar handelen in futures, en die contracten gaan vaak om de levering van miljoenen vaten olie. De future-contracten voor levering van olie in mei, liepen dinsdag af. Partijen die niet (meer) geïnteresseerd zijn in de fysieke levering van de contracten, kunnen normaliter hun contracten relatief makkelijk afsluiten door ze over te laten kopen. De vraag van kopers in de markt is echter sterk afgenomen doordat er bijvoorbeeld minder vliegtuigen vliegen en het wereldwijde verkeer minder is. Geschat wordt dat de wereldwijde vraag naar ruwe olie zo’n 30% gedaald is. Dit probleem wordt verergerd door het feit dat de opslagcapaciteit voor olie in tankers is afgenomen omdat het verbruik de afgelopen maanden is afgenomen. Op veel plekken zitten de olieopslagplaatsen nog vol en de opslagruimte die nog vrij is, is een stuk duurder om te huren. Beleggers die futures houden maar niet geïnteresseerd zijn in de fysieke levering of geen ruimte hebben om de olie op te slaan zijn inmiddels dus bereid om andere partijen, die nog wel ruimte hebben, te betalen om de olie over te nemen.

Sommige partijen kiezen nu uit kostenoverweging voor het opslaan van olie op zee. Momenteel dobberen er daardoor nu zo’n 160 miljoen vaten op zee. Handelaren die wel nog opslagplekken beschikbaar hadden en nu olie goedkoop hebben weten te kopen, wachten naar alle waarschijnlijkheid met de verkoop van deze ruwe olie om er later meer winst mee te kunnen maken. 

De vraag die bij veel mensen ook opkomt is waarom oliebedrijven niet de productie tijdelijk stilleggen. De reden hiervoor is dat als de productie wordt stopgezet de cashflow stopt en de raffinaderijen failliet zullen gaan. Nu ze doorgaan met pompen levert hen niks op maar ze gaan ook niet failliet. Daarnaast kan een olieveld beschadigd raken als de oliewinning wordt stopgezet en de druk van een olieveld wordt gehaald. 

Een ander onderliggend probleem van de recente prijsdaling is de prijzenoorlog die sinds enkele maanden gaande is tussen Amerika, Rusland en Saudi-Arabië. Rusland en Saudi-Arabië kunnen het meest kostenefficiënt olie produceren. Doordat zij de productie hebben opgeschroefd, is de olieprijs al langere tijd aan het dalen waardoor Amerikaanse producenten, die meer kosten moeten maken bij de productie, al langere tijd geen winst kunnen maken. Deze tactiek lijkt nu te ver zijn doorgeschoten en door de afnemende vraag naar olie is de prijs nu negatief wat voor Rusland en Saudi-Arabië niet meer goed uitpakt. Zij zullen daarom de komende tijd hun productie gaan terugschroeven.

 

Wat betekent dit voor de goudprijs?

Normaliter bestaat er een positieve correlatie tussen de olie- en goudprijs. Dat betekent dat wanneer de goudprijs omhoog gaat, de olieprijs vaak ook aan het stijgen is. Om de relatieve prijsverschillen over tijd te meten wordt er door veel analisten gekeken naar de goud/olie ratio. Die ratio drukt uit hoeveel vaten ruwe Amerikaanse olie je kan kopen voor een ounce goud. Gedurende de laatste 25 jaar noteerde deze ratio gemiddeld 15.8. De reden dat de prijzen vaak in dezelfde richting bewegen is bijvoorbeeld dat wanneer de economie groeit er veel vraag is naar olie. Tegelijkertijd groeit onder beleggers dan de interesse naar het kopen van goud om hun vermogen te beschermen tegen inflatie. Ook is het vaak zo dat door politieke onrust zowel de olie als de goudprijs stijgen. 

Soms bewegen de olie- en goudprijs echter in totaal verschillende richtingen. Zo noteerde de ratio in 2005 6.2 toen olieprijzen hoog waren en de goudprijs laag. In 2016 gebeurde het tegenovergestelde toen noteerde de ratio 47.6 als gevolg van een hoge goudprijs en een lage olieprijs. Afgelopen maandag brak de ratio een absoluut record en was het mogelijk om voor 1 ounce goud 200 vaten olie te kopen.

Het wordt interessant om te zien hoe de olie industrie gaat reageren op deze historische lage prijzen. De daling zet voorlopig zelfs nog even door. De goudprijs lijkt in ieder geval te hebben geprofiteerd van de daling van de olieprijzen. 

Interesse in de aankoop van goud om je vermogen te beschermen? Bekijk hier ons aanbod van beschikbare gouden munten.

 

Bekijk ook