Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Hoe nu verder?

08-10-2012 Bas

Bij veel beleggers leeft de vraag hoe de schuldencrisis zal aflopen. Ook zitten velen met de vraag wanneer het tijd is goud en zilver te verkopen.

Een glazen bol heb ik ook niet. Maar er zijn meerdere scenario’s mogelijk. Elk scenario heeft wel z’n eigen kenmerken die al vroeg kunnen worden opgemerkt. Daarbij heeft deze crisis een politiek gezicht gekregen. Of anders gezegd, een politieke wil om uit de crisis te komen. Of nog anders vertaald, democratie blokkeert de oplossing. Noodzakelijk pijnlijke maatregelen worden nooit democratisch gekozen.

Wat is eigenlijk het probleem van dit moment?

Het huidige probleem is in hoofdzaak een schuldencrisis van overheden geworden. Het is niet zozeer een economisch probleem. De ECB en de FED willen ons zo graag laten geloven dat dit een kredietverlening probleem is en dat daarom de rente omlaag moet. Lage rente zou de economie weer aanjagen. Niet waar! Te lage rente is juist de oorzaak van de schuldencrisis, niet de oplossing. Langdurig lage rente blijft de crisis voeden. Lage rente helpt alleen de overheidsschuld aan lage rentelast. Kredietverlening aan bedrijven en particulieren zit zelfs met deze lage rente al muurvast. En lage rente blaast bubbels op, zo hadden we al kunnen ervaren.

Ook zijn er nog te veel en te hoge schulden en hypotheken bij particulieren en bedrijven. Ook als gevolg van langdurig veel te lage rente. De hele crisis is het product van wanbeleid bij de Centrale Banken die zulke idiote lage rentes oplegt buiten de natuurlijke marktwerking om. Hypotheekschulden zouden in de loop van de tijd kunnen worden afgebouwd en van kleine saneringen hierin gaan we niet ten onder. Banken zouden dan wel de meeste pijn leiden door steeds verder onder water komen van steeds meer hypotheken. Ook dit verlies is wel te overwinnen. Bij overheidsschuld ligt dat wel even anders. Overheden zijn te groot geworden en daardoor te duur. En daardoor moeten ze steeds meer geld uitgeven terwijl de opbrengst steeds harder terug loopt.

Maar dan nu de vraag, hoe loopt dit af?

Laten we eens met het beste scenario beginnen.

Keihard saneren, bezuinigen, hervormen, halveren van de overheid, bureaucratie tot minimum terug brengen, kapitaal en ondernemerschap de vrije ruimte geven. Het horrorscenario van de socialisten. Ze noemen dit kapot bezuinigen en volgens hen kan er geen economie bestaan zonder dat de overheid dit organiseert. Maar is dat wel zo? Laten we dan eens naar de feiten kijken. IJsland en Estland hebben dit proces al doorlopen. Vooral Estland is een uniek voorbeeld hoe het wel moet. Dit was het land waar de crisis als een van de eerste keihard toesloeg. Nu, amper drie jaar na de dramatische maatregelen, is dit het snelst groeiende land van Europa geworden met een economische groei van 8%.

Zowel IJsland als Estland zijn niet gezwicht voor de Keynesiaanse theorie die voorschrijft staatsschulden extreem hoog te laten oplopen. En hebben ook niet geluisterd naar de adviezen van de Centrale Bank.  Ze hebben zowel de overheid als de economie prachtig op de rails gekregen. Crisis voorbij en bovendien mogen ze zich met een groei van 8% gaan meten met de beste BRIC-landen. Ook zijn deze landen niet overgegaan tot het redden van banken met belastinggeld. Ze hebben de banken gewoon laten omvallen.

IJsland en Estland (en ook Letland) zijn de harde feiten dat we wel degelijk de crisis hadden kunnen oplossen! Mat nadruk op “hadden”, want voor deze oplossing is het voor de EU en VS te laat.

Met Keynes naar de afgrond.

Helaas heeft men voor de Eurozone wel gekozen voor de Keynesiaanse theorie bij de aanvang crisis in 2008. Dit is fataal en onomkeerbaar. Voor dit vernietigingsmodel was helaas wel een democratische meerderheid onder de bevolking en politiek. Dit model heeft overheden aan de rand van de afgrond gedrongen. Ook in de VS. Nu daar ook blijkt dat Keynes averechts werkt en onhoudbaar is, gaat men over op de “fiscal cliff”. Fiscal Cliff betekent niet bezuinigen op overheidsuitgaven, maar de gaten opvangen met enorme belastingverhogingen. Dit is wat wij in Europa ook willen. Het wereldwijd advies van Keynesiaan Krugman en consorten hebben de overheden alleen maar in hopeloze bergen schuld gewerkt. Het zal mij benieuwen hoe lang die Hollande de Keynes theorie nog vast kan blijven houden. Hij is het vast van plan en won hierop zelfs de presidentsverkiezing. Obama heeft de VS met zijn Keynes methode gebracht tot ver onder het niveau van Griekenland in zowel staatsschuld als begrotingstekort. Een jaarlijks begrotingstekort van vlak onder de 60% maar liefst. 60% meer uitgeven dan er binnenkomt. Waarschijnlijk gaat Obama dat nogmaals  jaar op rij doen?

Maar toch vermoed ik dat men Keynes nu wel langzaam zal loslaten. De hopeloze schulden en tekorten die dat heeft opgeleverd zullen langdurig worden bijgeprint door de FED en ECB. Dit is wel de gebruikelijke weg naar hyperinflatie. Het kan ook zijn dat het nog lange tijd bij zeer hoge inflatie blijft. Maar dan zou men nu verstandige crisismaatregelen moeten nemen.

Gaat men door met Keynes, dan is hyperinflatie vrijwel zeker.

Overigens, Keynes schrijf wel iets anders voor dan wat de politiek erin leest. Keynes zegt dat de overheid de schulden fors moet laten oplopen in slechte tijden, maar ook dat hetzelfde bedrag er weer uitgehaald moet worden in economisch goede tijden. Dat laatste willen politici niet weten. Ze geilen alleen maar op geld uitgeven wat ze niet hebben. Maar oke, stel je eens voor dat men die Keynes waanzin gaat loslaten en alsnog gaat bezuinigen, hervormen, overheid saneren, belasting verlagen, en kapitaal en ondernemerschap gaat stimuleren. Dan gaat de schuldencrisis alsnog minimaal 10 tot 20 jaar duren onder hoge inflatie bij lage rente. De lage rente zal dan weer opnieuw bubbels opblazen die dan weer bestreden moeten worden.

Nog nooit is een land uit vergelijkbare hopeloze schuldencrisis geklommen zonder eerst failliet te gaan. Het zou een unicum in de geschiedenis betekenen. Zou dit dan toch de eerste keer zijn in de geschiedenis?

We zouden dan het Japans scenario kunnen krijgen.

Japans scenario wordt al 20 jaar lang gekenmerkt door de volgende feiten:

– deflatie in huizen en duurzame goederen (kern-inflatie negatief)

– hoge inflatie in voedsel en energie

– steeds hoger oplopende staatsschuld

– onbeperkt bijprinten van geld

– dalende koopkracht

– spaar- en aflosgedrag door particulieren en bedrijven

– geen vraag naar kredietverlening door particulieren en bedrijven

– geen omloopsnelheid van geld

– kunstmatig rente langdurig op nul procent houden

– economische groei op nul tot licht negatief

– rondpompen van schulden

– zombie-banken (draaien uitsluitend nog op kapitaal van de Centrale Bank).

Deze kant lijken we nu ook op te gaan. Al deze kenmerken zijn bij ons nu ook aanwezig. Maar zowel de FED als de ECB hebben al aangegeven ten koste van alles dit te voorkomen. De printer zou moeten helpen. Bernanke heeft al vaker gezegd dat ze in Japan veel te weinig geld printen. Het is en blijft de vraag of dat lukt. Volgens Robert Prechter (deflatie-deskundige) ontkomen we hier niet aan. Kanttekening hierbij is wel dat de Japanse situatie en economie totaal niet te vergelijken is met Europa en de VS. De gevolgen zullen hier dan ook anders verlopen.

Uiteenvallen Eurozone

Dit wordt wel gezien als het meest slechte scenario. En dat is het ook. De Euro valt en er komen nieuwe valuta’s over de hele Eurozone. Schulden worden niet meer afbetaald wat in goed Nederlands gewoon faillissement heet. De schulden zijn zo hoog dat schuldeisers ook failliet dreigen te gaan. Toch lijkt dit scenario onvermijdelijk en het meest waarschijnlijke.

https://www.thesilvermountain.nl/images/obama-printing-money.jpg

Helpt monetaire verruiming (QE) dan niet?

Nee, het werkt averechts. Het holt de koopkracht uit omdat het voedsel en energieprijzen duurder maakt. Daardoor houdt men minder koopkracht over voor zaken die niet direct noodzakelijk zijn als eerste levensonderhoud. Dan denk je aan vakanties, meubels, verbouwing, abonnementen, enzovoorts. Daardoor vallen er meer ontslagen en faillissementen in die sectoren. Dat is exact wat we nu zien. Monetaire verruiming holt de economie uit.

Waarom doen ze het dan toch?

Onder druk van drie partijen.

De eerste groep die blij is met geld printen (QE) zijn beleggers in aandelen, goud en zilver. Die stijgen gewoon mee met de geldhoeveelheid.

De tweede groep die blij is met geld printen zijn de banken. Dit is een sector die handelt in schuld. De handel in schuld neemt af, door minder vraag en hoger risico, en dus staat de sector op omvallen. Het verse geld stroomt tegen nul procent rente de banken binnen waarmee ze de balansen mee aanvullen en tegelijkertijd de aandelen en obligatiemarkt mee opgaan. Tenslotte verkleint het verdampen van geld hun verliezen op slechte leningen.

De derde partij die blij is met QE is de overheid. QE is namelijk een extra belastingopbrengst. Onze geldontwaarding komt ten goede van de staatskas. Spaarrekeningen verdampen, maar de staatsschuld ook. Dus bij een inflatie van 3% per jaar kan een overheid dus 3% meer uitgeven bij rentes rond de nul tot 1,5%. Hoewel de echte inflatie gewoon op 7,5% ligt.

Maar de echte reden voor QE is wel om de oplopende begrotingstekorten van de overheden te financieren. Aan failliete boedels wil niemand anders nog kredieten verlenen. De FED bezit nu al 60% van het VS staatspapier. Dus zodra de FED, ECB en BOJ stoppen met printen, is de overheid onmiddellijk failliet. Hogere rentes zijn niet meer op de brengen op hun schulden.

https://www.thesilvermountain.nl/images/euro-money-printed.jpg

Goud en zilver:

Kortom twee scenario’s, ofwel valt de Eurozone uit elkaar, ofwel gaan we nog 20 jaar pappen en nathouden met of zonder Japans scenario. Het eerste zal de Euro doen verdwijnen, het tweede zal zorgen voor hoge inflatie en uiteindelijk hoge kans op hyperinflatie. Voor goud en zilver maakt het niet meer uit welke kant we opgaan. Het geld gaat in beide gevallen hard ontwaarden tegenover hoge belasting op vermogen en lage rente. De verdampingstruc.  Een truc waartegen je jezelf alleen kunt beschermen met “vaste activa”. Goud en zilver zijn daar bij uitstek voor geschikt.

Goud en zilver is niet meer interessant wanneer de rente hoger ligt dan de werkelijke inflatie. Dat kan alleen maar gebeuren indien de schuldenproblemen zijn opgelost en er tevens weer stabiele hoge economische groei is. Dat zie ik voorlopig niet gebeuren. Maar beleggen in goud en zilver is uiteindelijk wel het ontduiken van de geldontwaarding die overheden en centrale banken binnen harken als opbrengst. Logisch dat men dit wil voorkomen door beleggers constant op het verkeerde been te zetten. Door o.a. hoge volatiliteit in de markt te pompen (manipulatie), maar ook door allerlei bubbelverhalen de wereld in te pompen door niet wetende economen zoals Bouman. Dezelfde economen die in 2005 al riepen dat de goudbubbel binnenkort zal knappen. Dit blijven herhalen maakt ze belachelijk. Trap daar dan ook niet in.
Vooral hoge volatiliteit en langdurige correcties maken beleggers angstig. Laat je hierdoor nooit van de wijs brengen. Zolang de rente lager blijft dan de werkelijke inflatie en het hele monetaire systeem langs de rand van de afgrond blijft wandelen, zolang hoef je nergens bang voor te zijn met je goud en zilver. En dan kan ook nog wel eens heel veel jaren gaan duren. En daar overheen komt nog iets. Rente hoger zetten dan de werkelijke inflatie zou de overheid meer verlies opleveren dan het afschaffen van de totale benzineaccijns. Dat gaat dus echt niet gebeuren. Rente overlaten aan de werkelijke vraag en aanbod gaan we voorlopig niet meer terug zien.

Tenslotte moet je nooit vergeten dat goud en zilver uiteindelijk gewoon de geldhoeveelheid volgt.

https://www.thesilvermountain.nl/images/goud-10-2012.gif

Uit bovenstaande grafiek van de goudprijs blijkt dat we nog steeds keurig in de uptrend zitten. Dit ondanks een vol jaar daling van de prijs.

https://www.thesilvermountain.nl/images/printingmoney.jpg

 

Disclaimer: De mening van Gerard als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Anna

  Bericht nogmaals geplaatst vanwege nieuwe posting (WijRos, dank alvast voor je reactie).

  De algemene voorspelling lijkt dat zilver/goud eerst een douw krijgt voordat de prijs weer omhoog gaat. Wat denken jullie dat de bodemprijs zal worden?

  Ook denk ik erover om RICI-Enhanced certificaat van Jim Rogers aan te schaffen. Wat mij tegenhoudt is onbekendheid met aandelen en zaken doen met Royal Bank of Scotland (de bank kan onverwacht het certificaat beeindigen en bij omvallen van de RBS kun je alles kwijtraken). Ik wil geen daghandelaar worden, zelfs geen maandhandelaar. Waarom ik toch iets met aandelen/certificaten wil doen is om spreiding, geloof in noodzaak van landbouwgrondstoffen, vertrouwen in het oordeel van Jim Rogers. Ik zal altijd zelf blijven nadenken maar zou heel graag jullie gedachten hierover horen.

 • WijRos

  Beste Anna,
  Ik vraag mij af of het zo is dat als de RBS valt dat dan ook de certificaten waardeloos worden. Dat is alleen zo als ze het geld in andere zaken belegd hebben zoals MF Global deed.
  Ik denk dat een certifikaat niet waardeloos wordt als RBS failliet gaat. Je zult diep in de kleine lettertjes moeten duiken om dit precies uit te zoeken.
  De AFM zou hier toezicht op moeten houden maar die zijn incapabel en incompetent voor alles wat ze moeten doen dus daar hoef je niets van te verwachten.
  Je kunt beter de aandelen kopen die onder het certificaat liggen dan heb je al die problemen met de RBS niet. Op lange termijn is dat vaak ook goedkoper dan via een beleggingsfonds.

 • Anna

  De algemene voorspelling lijkt dat zilver/goud eerst een douw krijgt voordat de prijs weer omhoog gaat. Wat denken jullie dat de bodemprijs zal worden?

  Ook denk ik erover om RICI-Enhanced certificaat van Jim Rogers aan te schaffen. Wat mij tegenhoudt is onbekendheid met aandelen en zaken doen met Royal Bank of Scotland (de bank kan onverwacht het certificaat beeindigen en bij omvallen van de RBS kun je alles kwijtraken). Ik wil geen daghandelaar worden, zelfs geen maandhandelaar. Waarom ik toch iets met aandelen/certificaten wil doen is om spreiding, geloof in noodzaak van landbouwgrondstoffen, vertrouwen in het oordeel van Jim Rogers. Ik zal altijd zelf blijven nadenken maar zou heel graag jullie gedachten hierover horen.

 • en toen schoot ik in de lach

  @spinnekop
  Mooi verhaal spinnekop

  Denk nu eens 2 minuten na waarom het zogezegd crisis is en waarom er draconische maatregelen moeten komen. Juist ja, alleen zo krijgen we ze buiten.
  Niet meer niet minder

 • en toen schoot ik in de lach

  Sebassol
  Ja natuurlijk, stel dat je zoiets in de schoot geworpen krijgt, zeg je neen zeker. Zucht, ja zo praten allen die weten dat ze er geen enkele kans op maken.
  Is handelen in opties dan zo niet in strijd met die bepaalde normen en waarden? Dacht het niet hé.

 • spinnekop

  Dit moet je eens lezen, er zit een echte levensles in.

  Vooral het einde van dit verhaal is de oplossing voor ons balkon.


  Ik kocht een vogelvoederbakje

  Ik hing het op mijn achterbalkon en vulde het met zaad.

  Wat een mooi vogelvoederbakje was het, toen ik het liefdevol vulde met zaad.

  Binnen een week hadden we honderden vogels, gebruik makend van de onafgebroken stroom van vrij en gemakkelijk bereikbaar voedsel.

  Maar toen begonnen de vogels nesten te bouwen in de holtes van het balkon, boven de tafel en naast de barbecue.

  Toen kwam de poep.

  Het ligt overal: op het tegelterras, de stoelen, de tafel, overal!

  Toen werden een aantal van de vogels vervelend.

  Ze maakten duikvluchten en probeerden mij te pikken, zelfs al had ik ze uit mijn eigen zak gevoed.

  Andere vogels waren onstuimig en luid. Ze zaten op het vogelvoederbakje en krijsten en schreeuwden tegen me. Alle uren van de dag en nacht en eiste dat ik het moest vullen als het voedsel bijna op was.

  Na een tijdje kon ik zelfs niet meer zitten op mijn eigen balkon achter het huis.

  Dus ik nam het vogelvoederbakje weg en in drie dagen waren de vogels verdwenen.

  Ik heb hun rommel schoongemaakt en haalde de vele nesten die ze overal op het balkon hadden gebouwd weg. Al snel, was het achterbalkon weer als vroeger.

  Stil, rustig….. en geen een kwam nog op voor €‹hun recht op een gratis maaltijd.


  Laten we nu eens zien.

  Onze regering geeft gratis eten, sociale woningbouw, gratis medische zorg en gratis onderwijs, en laat iedereen die hier is geboren automatische bewoner zijn.

  Toen kwamen de illegalen met tienduizenden.

  Plotseling gingen onze belastingen omhoog voor gratis diensten; kleine appartementen voor vijf gezinnen; Je moet nu 6 uur wachten voor een spoedeisende hulparts; Uw kind uit groep 4 is achter met andere scholen, omdat meer dan de helft van de klas geen Nederlands spreekt. Havermoutpap komt nu in een meertalige doos.

  Ik moet ‘Druk op een’- knop drukken om mijn bank in het Nederlands tegen me te horen spreken. Dan wapperen mensen met vlaggen anders dan voor oude glorie, krijsend en schreeuwend door de straten en eisen meer rechten en gratis vrijheden.
  Gewoon mijn mening, maar misschien is het tijd voor de overheid om de vogelvoederbakje weg te nemen.

  Als u het hiermee eens bent, geef het door, zo niet, ga gewoon verder het schoonmaken van de poep.
  Tags: poep

 • Sebassol

  Wie zegt dat hij WIL meespelen in die commisies? sommige mensen hebben normen & waarden en doen uit princiepe niet mee of niet meer mee aan zulke volksnaaierij.

 • en toen schoot ik in de lach

  Dus Gerard doet nu kinderachtig en praat over “roverheid” omdat hij niet meer mag meespelen in die commissies
  hahahahahahaha
  Nu heb je je versproken mijn beste

  Geef me nu maar veel minnetjes stelletje kleuters hier, want jullie vinden je gerard blijkbaar een alwetende..
  En ik slaap zeker niet want ik heb al fysiek goud in mijn bezit sinds meer dan 10 jaar.

 • Andreas

  Beste Gerard
  En wij maar naar Griekenland wijzen

  Met Nederland gaat het uiteindelijk ook niet beter aflopen. MAAR VOLGENS JAMES NIET. WANT DIE SLAAPT NOG. ZZZZZZZZZZZZZZZZzT.
  Mvg

 • Gerard

  @Snel
  Wat een goed stukje!
  Waarom konden wij niet stemmen op die Prof. Drs. G.B.J. VanFrikschoten ?

  En OF hij gelijk heeft!!

  Nederland telt zo’n 3000 overheidscommissies. Ooit heb ik ook in zo’n commissie deel genomen. Heel even maar, want ik draagde een oplossing aan. Dat mag dus niet. Commissie koste 2 miljoen per jaar. Daarnaast werden vele wereldreizen, duurste hotels en galadiners gedeclareerd. De directeur heeft secretaresses in dienst en zelfs een eigen jufrouw die de koffie moest inschenken. Een commissielid schenkt NOOIT zelf z’n eigen tas koffie in.
  Echt, het was een hele ervaring. Na 2 jaar letterlijk NIKS doen dan feesten werd de commissie opgeheven en de heren namen weer plaats in een nieuwe commissie.

  Onze werkeloze ex PvdA voorman Cohen kreeg ook een commissie toebedeeld.
  Hij moet de rellen in Haren gaan onderzoeken. Een commissie duurt altijd 2 jaar, waarna opnieuw gekeken wordt of de commissie nog zin heeft. Pas over 2 jaar hoor je van Cohen wat er mis ging in Haren. Ook weer na vele wereldreizen (om te kijken hoe dit elders geregeld is), galadiners en uitstapjes. Salarissen lopen soms op tot 10.000 per uur. Zo ontving Paul Rozenmuller 40.000 voor 4 uur werken per maand in de commissie “integratie marrokaanse vrouwen”, nadat hij was uitgekotst als partijleider. Samen met Maxima overigens die ook hierin deel nam.

  En wij maar met de vingertje naar Griekenland wijzen! Hier gebeurt precies hetzelfde.
  3000 commissies telt de overheid!

 • Gerard

  @WijRos
  “Ik ben ik echter niet eens met jouw eerste punt die blij zou zijn met het geld printen. Ik ben het oneens met jouw stelling dat beleggers in aandelen, goud en zilver blij zouden zijn met het printen.”

  Toch wel. Het bijgeprinte geld gaat zitten in aandelen, goud en zilver. Beleggers proberen dit geld op te dweilen. Er gaan veel hoeraatjes op in Wall Street bij zulk besluit. Wordt altijd gefilmd door CNBC!
  Het lijkt echt of alle handelaren tegelijk de hoofdprijs in de staatsloterij gewonnen hebben, zo gaan ze tekeer.

  Maar wat ik wel met je eens ben, het is zeker heel ongezond voor de economie en vooral heel zuur voor Jan met de Pet die elke morgen weer naar zijn werk moet (als die nog werk heeft), en elke maand weer minder te besteden heeft. Maar ja, dit zijn nu eenmaal geen beleggers.
  Beter wordt het er zeker niet van, maar beleggers en traders kijken daar niet meer naar. Die kijken alleen in welke hoek het geld stroomt, om vervolgens daar te dweilen.

 • Lamberto
 • temp242
 • Snel

  Het is echt niet moeilijk om aan 40 miljard te komen.
  Zo geregeld, zonder aderlatingen voor de burger.

  http://www.amsterdampost.nl/vanfrikschoten-rekent-het-even-voor-op-de-achterkant-van-een-bierviltje-40-miljard-voor-het-grijpen-jaarlijks/

 • Nico

  Gerard
  Nog nooit is een land uit vergelijkbare hopeloze schuldencrisis geklommen zonder eerst failliet te gaan. Het zou een unicum in de geschiedenis betekenen. Zou dit dan toch de eerste keer zijn in de geschiedenis?

  Nee ik geloof wel in uitstel maar niet meer in wonderen op dit gebied,ik lees dat ze griekenland de schulden willen kwijtschelden,maar dat heeft tot gevolg dat de franse banken zwaar in de problemen komen vanwege dergelijke saneringen, kortom de puinhoop voed zichzelf en word groter.
  Maarten heeft nog een stuk over hyperinflatie:

  Hyperinflatie in Iran: enkele lessen voor beleggers

  door Maarten Verheyen op oktober 9, 2012

  in inflatie

  Roland Vandamme schreef dat hyperinflatie eerst langzaam gaat en dan plots. Hij haalde daarbij het voorbeeld van Iran aan.

  Iran mag inderdaad toegevoegd worden aan het lijste van landen die getroffen werden door hyperinflatie. Met een inflatie van 70% op jaarbasis wordt de waarde van de lokale munt compleet onderuit gehaald.
  De voorbije maanden leek er weinig aan de hand. De munt verstevigde zelfs nog een beetje ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
  En dan ging het opeens snel.
  Je hoort economen wel eens zeggen dat we niet bang moeten zijn voor inflatie omdat de vraag laag is. En de werkloosheid hoog.
  Je kan je oren eigenlijk niet geloven als je dergelijke zaken leest. Hyperinflatie heeft niets te maken met de vraag of de hoogte van de werkloosheid.
  Hyperinflatie is altijd en …………http://www.aandelen.com/blog/hyperinflatie-in-iran-enkele-lessen-voor-beleggers/.

 • seppel

  ’t Is godgeklaagd. ‘k Zou wel eens willen weten hoe die Toscaanse vriend van rode Cohen Bandiet aan zijn centen geraakt is. Politiek is “dienen”. Ja wadde.

 • temp242

  Juist Beste Seppel, ik gun die speklap geen opties meer, ik drink al jààààààààààààren geen Jupafval meer.MVG.

 • seppel

  @Andreas
  Opletten Dréke, slecht onderwerp voor jou………..

 • seppel

  @Temp
  Tja Temp, ’t is echt spannend wat ons te wachten staat. En daarmee bedoel ik niet de verkiezingen, ’t is klaar en duidelijk dat in Vlaanderen de rode, de blauwe en de tjeven (nog het minste) een pak slaag gaan krijgen. Veel spannender is wat daarna staat te gebeuren en wat, inderdaad, stilgehouden wordt. Zoals de Dexia-bom. Tussen haakjes, gelezen wat de kloeke van Vilvoorde aan Inbev opties heeft staan ? Zo’n dikke 5 mio eurootjes…

 • Andreas

  JAMES
  IS JE BRIL STUK OF DENK JE DAT IEDEREEN HIER BLIND OF SLECHTZIEND IS ?

 • temp242

  Beste Oom Dagobert, het had makkelijk 50 miljard euro kunnen zijn geweest, maar ja, de policorruptici van toen, vonden het een akte van staatsmanschap door in de jaren negentig tonnen goud, bezit van het Belgische volk, te verkopen aan bradeerprijzen om toch maar de Maastrichtnorm te halen. Noem het gerust een goudroof. Waar is dit goud eigenlijk?, wie heeft die tonnen spotgoedkoop opgekocht? Idem dito voor Golden Brown, PM van dienst in de UK.Uiteindelijk maakt het echter niets uit als de goudvoorraad nu 10/50 of meer miljarden euro’s waard zijn. De financiële kernbom Dexia alleen al kost vandaag 50 miljard euro, dit bedrag is écht opgebrand hé, angstvallig stilhouden voor de verkiezingen van zondag aanstaande, wacht maar eens in november/december aanstaande!MVG.

 • Oom Dagobert
 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @De Heraut

  Ik vermoed dat over een poosje de energieheffingskorting wegvalt voor paneelbezitters.
  Daar zal het voorlopig wel bij blijven. Tenslotte zijn er niet zo heel veel paneelbezitters in ons “huur landje”.

 • Snel
 • De Heraut

  @Rien

  “Maar als je het zelf doet betaal je die 13 cent belasting per KWh niet :) ”

  Herstel,

  NOG niet :D

 • temp242
 • http://www.zilver-inkoop.nl/zilverprijs.html Zilverprijs

  Mensen die nog willen kotsen:

  Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil dat de inflatie in Nederland en Duitsland stijgt naar drie tot vier procent. Dat zou goed zijn voor de economie van de eurozone, schrijft het IMF in zijn dinsdag gepubliceerd World Economic Outlook. Een stijging van de inflatie moet worden bereikt door de loonmatiging los te laten.

  De hoge inflatie in Nederland en Duitsland moet dienen ter compensatie van prijsstijgingen tussen de nul en één procent in de perifere eurolanden Griekenland, Ierland, Italië, Portugal en Spanje. Op die manier zou de inflatie van de hele eurozone op het door de Europese Centrale Bank (ECB) gewenste niveau van twee procent blijven. Ook wordt dan meteen het verschil in concurrentiekracht tussen het noordelijke en zuidelijke deel van de eurozone aangepakt.

  De ECB verwacht dat de gemiddelde inflatie in de eurozone bij het huidige economische beleid begin volgend jaar daalt tot onder de twee procent. Volgens het IMF zouden Nederland, waar de inflatie nu 2,3 procent bedraagt, en Duitsland vanwege ‘hun sterke arbeidsmarkt’ een hogere inflatie aan moeten kunnen.

  Een hogere inflatie is bovendien goed voor de groei van de binnenlandse consumptie. Die blijft de laatste jaren met name in Nederland ver achter bij het Europese gemiddelde.

  Of die hogere inflatie er ook echt gaat komen, is de vraag. Met name voor Duitse beleidsmakers is een inflatie van rond de twee procent heilig. Bovendien voelt Duitsland er steeds minder voor steeds maar weer te moeten opdraaien voor het oplossen van de problemen van andere eurolanden.

  Het IMF probeert de zuidelijke eurolanden in het beleidsstuk nog een tweede reddingsboei toe te werpen. Het fonds, dat deel uitmaakt van de trojka die de bezuinigingsmaatregelen van de schuldenlanden beoordeelt, pleit ervoor op korte termijn soepel om te gaan met de Europese begrotingseisen. Volgens het IMF is het vooral belangrijk dat het structurele tekort wordt teruggedrongen.

 • Roi

  @ James

  1.Die info haalt hij klaarblijkelijk uit alle kranten en van verscheidene economen over de hele wereld! De huidige situatie waar we inzitten is welliswaar uniek, maar de geldontwaardig is al sinds de middeleeuwen een issue!

  2.Hij wil ons vertellen dat het de verkeerde kant opgaat wat betreft de economie en je eigen financiele positie daarin!

  3.Nutteloos is op dit moment jouw bijdrage hier!

  4. Als je dingen herhaalt blijft het beter hangen en ik waardeer dit soort waarschuwingen!

  5.En ja, hij gelooft dat zelf, anders zou hij het niet opschrijven!

  Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geinformeerd en hoop dat je niet op een dag wakker wordt en al je spaargeld is verdampt.(mits je dat hebt natuurlijk) Dan zal je nog eens terug denken aan die waarschuwingen van deze blog schrijver!

 • WijRos

  @JAMES

  Beste James, vertel ons waar u anders over denkt en beargumenteer het. Als er fouten in het stuk staan laat ons dat dan weten en geef aan wat u denkt dat het wel moet zijn.

  En wanneer kunnen we uw column verwachten?

 • WijRos

  @Gerard

  re. Helaas hebben we wel een overheid nodig voor gezondheidszorg, infrastructuur, scholing, rechtspraak, defentie, enzovoorts.

  Beste Gerard, ik denk (ik ben er niet zeker van) dat we misschien een overheid nodig hebben voor wat orde handhaving en defensie maar de rest kunnen we met vrije ondernemingen een stuk beter dan de huidige overheid. We zouden het maar eens moeten proberen. Ik ben dan ook voor nieuwe van de staat onafhankelijke banken zonder DNB en ECB.

 • JAMES

  DEZE COLUMNIST IS WEL VOL VAN ZICH ZELF , WAT EN WAAR LEEST HIJ DEZE INFO EN OP WELKE MANIER WIL HIJ ONS IETS VERTELLEN .
  LOS ZAND , NUTTELOOS, HERHALING OP HERHALING VOLGENS MIJ GELOOFT HIJ HET ZELF ALLEMAAL .

 • Roi

  @Lars

  Je laat me schrikken…. maar het is 6.08%. Rond deze koers jojo’en ze al een tijdje!

  http://www.bloomberg.com/quote/GSPG10YR:IND

 • Lars

  De spaanse rente vliegt ook weer omhoog met 6.8%
  Iemand een idee waardoor ?

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @greetjes
  “hoe democratie wel kan werken, in kleine samenstellingen welteverstaan”

  Precies!
  Democratie kan werken zolang iedereen iedereen kent.
  Zodra “de ander” annoniem is vervalt democratie altijd en zonder uitzondering in een “stem in je eigen voordeel”.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Theo
  Ah, zonnepanelen … die kunnen alleen uit vanwege de hoge energie belasting…
  Eneco lever stroom voor ca 6 a 8 cent per KWh.
  Zelf doen kost minstens 15 cent per KWh.
  Maar als je het zelf doet betaal je die 13 cent belasting per KWh niet :)

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @WijRos
  Klopt Wijros, ze zorgen niet voor groei.
  Maar als je nu de overheidsuitgaven drastisch gaat beperken dan moet de economie zich enorm aanpassen. De wensen van de mensen zijn niet de wensen van de overheid. Er zou een heel ander consumptie patroon ontstaan. Daarom zal er wel degelijk een periode zijn waarin het economisch gezien even heel erg slecht gaat.
  Dat is echter maar kortstondig, en daarna zal het voor iedereen beter gaan dan tevoren.
  Dit probleem staat ook wel bekend onder de term “lokaal maximum”. I.e. we zitten economisch gezien op een lokaal maximum dat steeds verder afneemt. Maar om op een hoger maximum te komen moeten we door een dal heen (dat ook steeds dieper wordt naarmate we langer wachten).
  Dat is het politieke dilemma. Een politicus die dit wil doorvoeren zal met zekerheid niet herkozen worden als het niet binnen de 4 jaar veel beter gaat dan tevoren. Maar erger nog: hij zal die 4 jaar niet eens vol kunnen maken omdat hij na 1 jaar -als de economie is ingestort- al afgezet wordt.
  Ergo: er is geen werkbare oplossing dankzij de vormgeving van de moderne samenleving.

 • Theo

  Weer een goede uitzending van de VPRO Tegenlicht.
  oa. hoe een Deens eiland Samso zelf de touwtjes in handen neemt.
  duur 50 min. met veel plezier gekeken.

  http://www.nederland2.nl/programmas/1300-tegenlicht-power-to-the-people/uitzending/35836?missed=true

  nog een link van een goedkopen aanbieder van panelen
  is ook een zilver belegging je ziet het zitten.
  En mensen niets is leuker dan dat je je E.meter terug ziet lopen.

  http://www.zonnepanelen.nl/complete-systemen.html

  vr.gr.Theo

 • temp242
 • temp242
 • Gerard

  Ik las net ergens dat we 3 landen hebben met hyperinflatie binnen 4 jaar!
  2008 Zimbabwe, 2010 Noord Korea, 2012 Iran.
  Gaat goed.
  Wordt vervolgt…….

 • Gerard

  @WijRos
  Je snapt het helemaal. Helaas hebben we wel een overheid nodig voor gezondheidszorg, infrastructuur, scholing, rechtspraak, defentie, enzovoorts. Dat zorgt niet voor groei, dat klopt, maar wel voor een belangrijk onderdeel voor de economie.
  Dat de overheid groei moet aanjagen is de grote fout van dit moment. Dat ging alleen maar ten koste van koopkracht en bedrijven, de echte economie dus.

 • WijRos

  @Gerard

  re. Natuurlijk. Het overbodige deel van de overheid wegsnijden kost zeker veel economische groei.

  Beste Gerard, we zijn het vaak eens maar denk jij echt dat overheidsuitgaven ooit tot groei hebben geleid?

  De overheid werkt met gestolen geld dat uit de economie wordt genomen en deels weer in de economie wordt gestopt waar het vrijwel altijd minder productie oplevert dan dat een ondernemer het zou doen. De rest gaat verloren in corruptie en parasitisme.

  Per definitie leiden alle overheids ingrepen tot verlies van economische productie activiteit.

  We praten nog steeds over BNP (bruto nationaal PRODUCT), de overheid produceert alleen maar problemen en consumeert.

  Zo lang overheidsuitgaven en leningen in het BNP verdisconteerd worden zijn de BNP cijfers onbetrouwbaar met betrekking tot economische activiteit.

  Het is volgens mij een Keynesiaans waanidee dat de overheid ook maar enige positieve invloed op economische productiegroei kan hebben middels meer uitgaven als de lening niet direct terugbetaald wordt in perioden van echte economische groei hetgeen sinds de zeventiger jaren niet meer opgetreden is.

 • Roi

  Part 3: Financial Repression van het Spiegel artikel

  stukje uit de tekst,

  The flight into supposedly safe government bonds. But there may be a method behind interest rates approaching zero, at least in the United States: With the combination of very low interest rates and palpable inflation, the government can pay off a portion of its debt over the years and borrow money at cheap rates. Economists call this financial repression.

  This is how the trick works: The central bank buys government bonds, thereby pushing the interest rates to levels below the rate of inflation. This means that inflation is greater than the growth in interest rates, so that real interest rates become negative. Put differently, inflation consumes assets. Or, to put it even more bluntly: Saving becomes pointless.

  Wanna Read more
  http://www.spiegel.de/international/europe/how-central-banks-are-threatening-the-savings-of-normal-germans-a-860021-3.html

 • Roi

  Zo het Duitse blad der Spiegel pakt ook uit met een heel groot artikel over de aanstaande inflatie.En over de sluimerende inflatie die er nu al gaande is. Hopelijk gaan die Duitsers ook eens beseffen dat hun spaargeld hier de dupe van wordt!

  The Inflation Monster
  How Monetary Policy Threatens Savings

  http://www.spiegel.de/international/europe/how-central-banks-are-threatening-the-savings-of-normal-germans-a-860021.html

 • gordijnen

  Ik zag toevallig pownews. ex minister Zalm en directeur van de abn/amro was aanwezig om dat de flipperkast zoveel jaar bestaat.

  Zalm was snel de bal kwijt. De journalist vroeg hem hoe dat nu kon. De jeugd is beter. Verslaggever zegt: Het lijkt wel op het moderne bankieren. Je kan gaan sparen, maar het gaat ergens mis.

  Zalm kon alleen maar lachen. Zoals wij kennen van dat kennen van o.a ook Rutte.

 • RB

  Natuurlijk kan democratie wel werken, maar niet als er daadwerkelijke macht aan is verbonden. Dan treden andere krachten in werking, die de beslissingen liever niet aan het ‘gepeupel’ willen overlaten. Voorbeeld wederom: het referendum over de Europese grondwet waar onze baasjes zich rot zijn geschrokken over het Franse en Nederlandse ‘Nee’.

 • greetjes

  Gerard, dankjewel!

  Vanavond weer een prachtige Tegenlicht-aflevering gezien. Jij ook RB? Dat was nou een mooi voorbeeldje hoe democratie wel kan werken, in kleine samenstellingen welteverstaan.

 • Gerard

  @Snel
  Mogelijkheid 3. Ook een goed verhaal van iemand die het begrijpt.

  In dat artikel viel mij een zin erg op!
  Ik erger mij DAGELIJKS aan dit !!

  Citaat: “Het verwisselen van oorzaak en gevolg lijkt de nieuwste mode bij het corrupte zootje dat vanuit het Brusselse… ”

  Oorzaak en gevolg omdraaien doen ook Bernanke en Draghi in elke toespraak.
  Ook politici doen het.
  De makkelijkste manier om desinformatie te strooien. De beweringen zijn waar, alleen in de verkeerde volgorde, 90% trapt daarin.
  De nieuwste mode: oorzaak en gevolg omdraaien.

 • Theo

  goldmoney kan niet voor Nederlanders door onze vrienden van de A.F.M.
  ik woon in Portugal dus ik maak er wel gebruik van.
  vr.gr.Theo

 • Snel

  Wat?

 • Smitje

  @Snel

  Dat kan via een goudrekening bij bijv:
  Bullionvault of goldmoney

 • Snel

  Dit is volgens Mecking de allerlaatste kans om goud en/of zilver aan te schaffen.

  https://www.doijerkalff.nl/marktnieuws/allerlaatste-kans-om-goedkoop-goud-te-kopen/2012/10/02/

 • Snel

  Deze is ook nog niet geplaatst.

  Als je dit zo leest komt geen van de twee scenario s die Gerard schetst uit. Het lijkt er gewoon op dat de euro als munt uit elkaar knalt.
  Dan hebben we het hyperinflatie traject gewoon overgeslagen.

  Ja, dit zou mogelijkheid 3 kunnen zijn.

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/10/sprookjesachtig-eurolandschap

 • Snel

  @pietje

  Pietje ik zie mezelf niet iedere keer met m n monster box naar de handelaar lopen om het de ene dag te verkopen en een week later weer terug te kopen.
  Bovendien is de provisie die je dan betaalt vele malen hoger dan een transactie op internet.

 • Snel

  @Gerard

  re Voorlichting zou kunnen helpen, maar helaas wordt heden voorlichting via de massamedia OOK gemanipuleerd.

  Daar heb je zoiets.
  Maar je moet ook niet vergeten dat de massa helemaal niet voorgelicht wil worden. Mensen verdoen liever hun tijd met het kijken op tv naar een talentenjacht of iets dergelijks.
  Het vertrouwen dat er is onder de bevolking dat alles goed geregeld is door onze leiders is nog enorm.

 • pietje

  @Snel
  Je wil toch je geld beschermen of niet?
  Nou dit doe je niet met papier zilver of goud want als dan de bom ploft weet je zeker dat je niets meer heb.
  Met fysiek heb je at niet, je kan alleen de peg hebben als je het net hoog heb verkocht dat dan de bom barst. Dus het merendeel van de tijd heb je gewoon fysiek zilver en goud.

 • temp242
 • temp242
 • Gerard

  @Rien
  Natuurlijk. Het overbodige deel van de overheid wegsnijden kost zeker veel economische groei. Dat gebeurde ook in Estland en IJsland. De zure appel.
  Maar een economische recessie maakt alles ook weer gezond.

 • Gerard

  @WijRos
  “Dit betekent natuurlijk niet dat de meerderheid het bij het rechte eind heeft. De meerderheid kiest altijd voor de gemakkelijkste weg.”

  En zo is het maar net. En dat is nu precies het probleem. Kiezers kiezen liever zoetjes i.p.v. zure appels. Erger nog, ze weten het verschil niet eens. Democratie is “de ondeskundigheid bepaalt”.
  Helaas is er geen goed alternatief voor democratie.
  Voorlichting zou kunnen helpen, maar helaas wordt heden voorlichting via de massamedia OOK gemanipuleerd.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Klopt Gerard,
  Ik schat (buikgevoel) dat slechts 20 a 25% van wat de overheid uitgeeft effectief is, de rest is weggegooid en moet afgebouwd worden.
  Maar dat neemt niet weg dat dit afbouwen wel een enorm economisch dal veroorzaakt.
  Zoals gezegd, liever nu dan morgen.

  PS: Ik vermoed dat we ook in NL het point of no return gepasseerd zijn. De komende 3 tot 6 maanden zullen behoorlijk zwaar worden. Koopkracht gaat alom terug, en dan de belasting verhogingen van volgend jaar erbij….

  En dan de huizenmarkt…. het lijkt me dat de jaar-op-jaar vergelijkingen volgend jaar wel een zouden kunnen uitkomen op een prijsval van 15-20%

 • Gerard

  @Roi
  Bedankt voor de positieve reactie.
  Natuurlijk is er veel meer activa mogelijk dan goud en zilver. Ik heb daar een week of 6 terug een hele blog over geschreven. Daarin werd eigen huis, aandelen en obligaties ook in aangehaald. En ook de spreiding. Ik weet alleen niet meer precies wanneer en hoe die blog heet.

 • Gerard

  @Rien
  ““Het huidige probleem is in hoofdzaak een schuldencrisis van overheden geworden. Het is niet zozeer een economisch probleem.”

  Het tweede zinnetje had je toch echt weg moeten laten.”

  Had wel commentaar verwacht op die zin. Het is wel waar dat de overheid goed is voor 60% van de economie. Maar, het is vaak “verplillings-economie” die draait op schulden.
  Onlangs in het nieuws geweest, Spanje die miljarden projecten zoals stadions en vliegvelden heeft gemaakt en totaal overbodig zijn en NOOIT gebruikt zullen worden.
  Obama heeft scholen laten bouwen die altijd leeg zullen blijven staan.
  Naast dit soort schulden-economie, heb je ook nog een overheid die alleen bezig is met herverdeling inkomens. Dan spreek ik nog niet eens over totaal overbodige subsidies zoals cultuur-subsidies en inburgerings- en integratiesubsidies. Alleen die laatste al voor 20 miljard per jaar en al 20 jaar lang. En alles op “schuld”. En ja, je kunt dit een economie noemen. Discussie mogelijk. Maar wel een economie die de ECHTE gezonde economie uitholt en opvreet door te hoge belastingdruk en inflatie.
  Dit is wat ik ermee bedoel te zeggen. Dit is Keynes. Bouw maar overbodige stadions, winkelcentra en vliegvelden ergens in niemandsland. Dit verhoogt de schuld. En de economie van bouwvakkers en aannemers blijft hierdoor draaiende.
  Dit gaat goed totdat de schulden de ECHTE economie om zeep helpt. Je ziet dit nu ook echt gebeuren in Spanje waar zelfs de bouw van overbodige stadions nu is stopgezet. De reportage hierover ging alleen over de regio Catalonie en Valencia. Maar elke regio heeft daar z’n eigen “werkgelegenheidsproject”.

  Overigens kan het niet lang meer duren of Obama moet ook stoppen met dit soort waanzin.

 • cp

  roi: ik ben voor een deel in whisky en in kunst gegaan.. in het kader van ‘leuk’ maar ook omdat ik (dat wat ik gekocht heb) een stijgende lijn zie. Zal zeker niet voor alle whisky en kunst gelden..

 • temp242
 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  @ WijRos

  Nee hoor, democratie bestaat niet (meer). De puurste vorm is een referendum en dat enge mechaniek hebben ze maar snel afgeschaft na het ‘debacle’ omtrent de Europese grondwet. En heb jij referendumpartij D66 er nog wel eens over gehoord?

 • Snel

  Nou het verkopen van fysiek zilver staat volgens mij niet ter discussie.
  Als je steeds wil aan kopen op het laagste punt (zoals Pietje) en verkopen op het hoogste punt kun je dat het beste met papier doen. Lijkt mij.

  Overigens heb ik afgelopen vrijdag toch mijn zilver papier van de hand gedaan.
  Iemand enig idee tot welk punt zilver zakt?

 • Roi

  Allereerst, goed stuk Gerard!

  Ik lees wel vaker dat mensen verstandige crisismaatregelen moeten nemen. Maar verder als goud en zilver komen ze dan niet!
  Correct me if im wrong.. maar is het ook niet verstandig om ipv spaargeld in grote/sterke hoog dividend betalende bedrijven te investeren?

  Ik zou graag wat meer tips willen waar je je geld zo in kan investeren dat je niet opeens wakker wordt en er blijkt hyperinflatie te zijn!

 • WijRos

  @ RB

  re. Rolf, dit laatste zinnetje raakt kant noch wal. Je veronderstelt hier iets abstracts – democratie – dat allang niet meer bestaat.

  Beste RB, democratie bestaat. Ik ben van overtuigd dat wat er nu in de westerse wereld gebeurt de instemming heeft van een grote meerderheid. Dit betekent natuurlijk niet dat de meerderheid het bij het rechte eind heeft. De meerderheid kiest altijd voor de gemakkelijkste weg.

 • pietje

  Op de langere termijn zullen zilver en goud zeker stijgen maar tussentijds kan het wel heel internzand zijn om je goud en zilver te verkopen als de prijs te snel omhoog schiet zal het ook weer hardt gecorrigeerd worden.

  Dus verkoop hoog en koop laag terug zo krijg je meer goud en zilver en kost het je niets.

 • WijRos

  @ Gerard,

  re. Helaas heeft men voor de Eurozone wel gekozen

  Wij hebben nooit voor Keynes gekozen maar wat we nu Keynesiaans noemen is een religie aan gehangen door de meeste economische en sociale faculteiten in de westerse wereld. Onze jeugd wordt met deze religie vergiftigd vanaf de kleuterschool tot en met dat ze af studeren. Ook de media speelt hier een enorme rol in. Iedereen die aangeeft dat Keynes allerlei kanttekeningen gemaakt heeft bij zijn stimuleringstheorieën wordt direct uitgemaakt voor asociaal en slechte mensen. Het is een religie die het meest gemakkelijk en erg aantrekkelijk is daarom hebben alle andere economische ideologieën het tot nu toe verloren.

  Ik denk dat wij allen, op deze site, inzien dat geld printen niets oplost en uiteindelijk alleen maar tot verliezers leidt met uitzondering van een aantal lieden die altijd al misbruik van alle ontwikkelingen hebben gemaakt. Dit zijn de opportunisten zoals politici en bonustrekkers.

 • WijRos

  @ Gerard,

  re QE drives

  Het is volgens mij jouw 4e punt die samen met jouw 2e punt de grootste drive opleveren voor de printerij. Het derde punt motiveert de “verantwoordingnemende” politicus ook zijn bijdrage te leveren. Daarom is het bijprinten ook onafwindbaar.

 • WijRos

  @ Gerard

  re. De eerste groep die blij is met geld printen (QE) zijn beleggers in aandelen, goud en zilver.

  Beste Gerard, allereerst wilde ik je vertellen dat je een goed verhaal hebt geschreven.

  Ik ben ik echter niet eens met jouw eerste punt die blij zou zijn met het geld printen. Ik ben het oneens met jouw stelling dat beleggers in aandelen, goud en zilver blij zouden zijn met het printen. Het is andersom ze gaan beleggen in dit soort zaken om de schade te beperken. Een ieder die zo wijs is in dit soort zaken te gaan ziet ook wel in de geld printen uiteindelijk alleen maar verliezers kent.
  Het printen gebeurt, volgens mij, zeker niet onder druk van deze partij!

 • Lamberto

  “Hoe loopt dit af”
  ===========

  Hoe dit af gaat lopen kan men het beste aan de Zwitsers vragen.
  Zij weten als geen ander hoe met geld om te gaan.
  Tevens hebben ze als klein volk in het verleden praktijkervaring opgedaan hoe zich zelf te verdedigen tegen onverlaten die meenden hun rijkdom en vrijheid te kunnen stelen.
  Zie wat deze vooruitziende slimme mensen momenteel aan het voor bereiden zijn.
  In de rest van Europa zullen alleen de “aluhoedjes”, dat zijn zij die zich goed voorbereid hebben op wat komen gaat, deze turbulente periode misschien ongeschonden doorkomen.
  Dus kasten vol kleding, voedsel in grote voorraden aanwezig en natuurlijk niet vergeten goud en zilver.
  Dit laatste zal als betaalmiddel door het volk in de parallelle samenleving die zeker gaat ontstaan, vol enthousiasme worden gebruikt.

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2012/10/07/schweizer-armee-bereitet-sich-auf-unruhen-in-europa-vor/

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  “Het huidige probleem is in hoofdzaak een schuldencrisis van overheden geworden. Het is niet zozeer een economisch probleem.”

  Het tweede zinnetje had je toch echt weg moeten laten. Dit is wel degelijk een groot economisch probleem.
  De overheid is inmiddels direct of indirect voor meer dan 50% van de economische activiteiten verantwoordelijk.
  Een reductie in overheidsuitgaven (hoe nodig ook) zal onvermijdelijk tot een economisch einstorting voeren. Hieraan is niet te ontkomen, op geen enkele manier. Maar men kan dit probleem nog uitstellen door nog meer economie onder overheidscontrole te brengen. Dan wordt natuurlijk ook de val groter. …..
  TANSTAAFL

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  ‘Helaas heeft men voor de Eurozone wel gekozen voor de Keynesiaanse theorie bij de aanvang crisis in 2008. Dit is fataal en onomkeerbaar. Voor dit vernietigingsmodel was helaas wel een democratische meerderheid onder de bevolking en politiek.’

  Rolf, dit laatste zinnetje raakt kant noch wal. Je veronderstelt hier iets abstracts – democratie – dat allang niet meer bestaat.