Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Hoe nu verder?

08-10-2012 Bas

Bij veel beleggers leeft de vraag hoe de schuldencrisis zal aflopen. Ook zitten velen met de vraag wanneer het tijd is goud en zilver te verkopen.

Een glazen bol heb ik ook niet. Maar er zijn meerdere scenario’s mogelijk. Elk scenario heeft wel z’n eigen kenmerken die al vroeg kunnen worden opgemerkt. Daarbij heeft deze crisis een politiek gezicht gekregen. Of anders gezegd, een politieke wil om uit de crisis te komen. Of nog anders vertaald, democratie blokkeert de oplossing. Noodzakelijk pijnlijke maatregelen worden nooit democratisch gekozen.

Wat is eigenlijk het probleem van dit moment?

Het huidige probleem is in hoofdzaak een schuldencrisis van overheden geworden. Het is niet zozeer een economisch probleem. De ECB en de FED willen ons zo graag laten geloven dat dit een kredietverlening probleem is en dat daarom de rente omlaag moet. Lage rente zou de economie weer aanjagen. Niet waar! Te lage rente is juist de oorzaak van de schuldencrisis, niet de oplossing. Langdurig lage rente blijft de crisis voeden. Lage rente helpt alleen de overheidsschuld aan lage rentelast. Kredietverlening aan bedrijven en particulieren zit zelfs met deze lage rente al muurvast. En lage rente blaast bubbels op, zo hadden we al kunnen ervaren.

Ook zijn er nog te veel en te hoge schulden en hypotheken bij particulieren en bedrijven. Ook als gevolg van langdurig veel te lage rente. De hele crisis is het product van wanbeleid bij de Centrale Banken die zulke idiote lage rentes oplegt buiten de natuurlijke marktwerking om. Hypotheekschulden zouden in de loop van de tijd kunnen worden afgebouwd en van kleine saneringen hierin gaan we niet ten onder. Banken zouden dan wel de meeste pijn leiden door steeds verder onder water komen van steeds meer hypotheken. Ook dit verlies is wel te overwinnen. Bij overheidsschuld ligt dat wel even anders. Overheden zijn te groot geworden en daardoor te duur. En daardoor moeten ze steeds meer geld uitgeven terwijl de opbrengst steeds harder terug loopt.

Maar dan nu de vraag, hoe loopt dit af?

Laten we eens met het beste scenario beginnen.

Keihard saneren, bezuinigen, hervormen, halveren van de overheid, bureaucratie tot minimum terug brengen, kapitaal en ondernemerschap de vrije ruimte geven. Het horrorscenario van de socialisten. Ze noemen dit kapot bezuinigen en volgens hen kan er geen economie bestaan zonder dat de overheid dit organiseert. Maar is dat wel zo? Laten we dan eens naar de feiten kijken. IJsland en Estland hebben dit proces al doorlopen. Vooral Estland is een uniek voorbeeld hoe het wel moet. Dit was het land waar de crisis als een van de eerste keihard toesloeg. Nu, amper drie jaar na de dramatische maatregelen, is dit het snelst groeiende land van Europa geworden met een economische groei van 8%.

Zowel IJsland als Estland zijn niet gezwicht voor de Keynesiaanse theorie die voorschrijft staatsschulden extreem hoog te laten oplopen. En hebben ook niet geluisterd naar de adviezen van de Centrale Bank.  Ze hebben zowel de overheid als de economie prachtig op de rails gekregen. Crisis voorbij en bovendien mogen ze zich met een groei van 8% gaan meten met de beste BRIC-landen. Ook zijn deze landen niet overgegaan tot het redden van banken met belastinggeld. Ze hebben de banken gewoon laten omvallen.

IJsland en Estland (en ook Letland) zijn de harde feiten dat we wel degelijk de crisis hadden kunnen oplossen! Mat nadruk op “hadden”, want voor deze oplossing is het voor de EU en VS te laat.

Met Keynes naar de afgrond.

Helaas heeft men voor de Eurozone wel gekozen voor de Keynesiaanse theorie bij de aanvang crisis in 2008. Dit is fataal en onomkeerbaar. Voor dit vernietigingsmodel was helaas wel een democratische meerderheid onder de bevolking en politiek. Dit model heeft overheden aan de rand van de afgrond gedrongen. Ook in de VS. Nu daar ook blijkt dat Keynes averechts werkt en onhoudbaar is, gaat men over op de “fiscal cliff”. Fiscal Cliff betekent niet bezuinigen op overheidsuitgaven, maar de gaten opvangen met enorme belastingverhogingen. Dit is wat wij in Europa ook willen. Het wereldwijd advies van Keynesiaan Krugman en consorten hebben de overheden alleen maar in hopeloze bergen schuld gewerkt. Het zal mij benieuwen hoe lang die Hollande de Keynes theorie nog vast kan blijven houden. Hij is het vast van plan en won hierop zelfs de presidentsverkiezing. Obama heeft de VS met zijn Keynes methode gebracht tot ver onder het niveau van Griekenland in zowel staatsschuld als begrotingstekort. Een jaarlijks begrotingstekort van vlak onder de 60% maar liefst. 60% meer uitgeven dan er binnenkomt. Waarschijnlijk gaat Obama dat nogmaals  jaar op rij doen?

Maar toch vermoed ik dat men Keynes nu wel langzaam zal loslaten. De hopeloze schulden en tekorten die dat heeft opgeleverd zullen langdurig worden bijgeprint door de FED en ECB. Dit is wel de gebruikelijke weg naar hyperinflatie. Het kan ook zijn dat het nog lange tijd bij zeer hoge inflatie blijft. Maar dan zou men nu verstandige crisismaatregelen moeten nemen.

Gaat men door met Keynes, dan is hyperinflatie vrijwel zeker.

Overigens, Keynes schrijf wel iets anders voor dan wat de politiek erin leest. Keynes zegt dat de overheid de schulden fors moet laten oplopen in slechte tijden, maar ook dat hetzelfde bedrag er weer uitgehaald moet worden in economisch goede tijden. Dat laatste willen politici niet weten. Ze geilen alleen maar op geld uitgeven wat ze niet hebben. Maar oke, stel je eens voor dat men die Keynes waanzin gaat loslaten en alsnog gaat bezuinigen, hervormen, overheid saneren, belasting verlagen, en kapitaal en ondernemerschap gaat stimuleren. Dan gaat de schuldencrisis alsnog minimaal 10 tot 20 jaar duren onder hoge inflatie bij lage rente. De lage rente zal dan weer opnieuw bubbels opblazen die dan weer bestreden moeten worden.

Nog nooit is een land uit vergelijkbare hopeloze schuldencrisis geklommen zonder eerst failliet te gaan. Het zou een unicum in de geschiedenis betekenen. Zou dit dan toch de eerste keer zijn in de geschiedenis?

We zouden dan het Japans scenario kunnen krijgen.

Japans scenario wordt al 20 jaar lang gekenmerkt door de volgende feiten:

– deflatie in huizen en duurzame goederen (kern-inflatie negatief)

– hoge inflatie in voedsel en energie

– steeds hoger oplopende staatsschuld

– onbeperkt bijprinten van geld

– dalende koopkracht

– spaar- en aflosgedrag door particulieren en bedrijven

– geen vraag naar kredietverlening door particulieren en bedrijven

– geen omloopsnelheid van geld

– kunstmatig rente langdurig op nul procent houden

– economische groei op nul tot licht negatief

– rondpompen van schulden

– zombie-banken (draaien uitsluitend nog op kapitaal van de Centrale Bank).

Deze kant lijken we nu ook op te gaan. Al deze kenmerken zijn bij ons nu ook aanwezig. Maar zowel de FED als de ECB hebben al aangegeven ten koste van alles dit te voorkomen. De printer zou moeten helpen. Bernanke heeft al vaker gezegd dat ze in Japan veel te weinig geld printen. Het is en blijft de vraag of dat lukt. Volgens Robert Prechter (deflatie-deskundige) ontkomen we hier niet aan. Kanttekening hierbij is wel dat de Japanse situatie en economie totaal niet te vergelijken is met Europa en de VS. De gevolgen zullen hier dan ook anders verlopen.

Uiteenvallen Eurozone

Dit wordt wel gezien als het meest slechte scenario. En dat is het ook. De Euro valt en er komen nieuwe valuta’s over de hele Eurozone. Schulden worden niet meer afbetaald wat in goed Nederlands gewoon faillissement heet. De schulden zijn zo hoog dat schuldeisers ook failliet dreigen te gaan. Toch lijkt dit scenario onvermijdelijk en het meest waarschijnlijke.

https://www.thesilvermountain.nl/images/obama-printing-money.jpg

Helpt monetaire verruiming (QE) dan niet?

Nee, het werkt averechts. Het holt de koopkracht uit omdat het voedsel en energieprijzen duurder maakt. Daardoor houdt men minder koopkracht over voor zaken die niet direct noodzakelijk zijn als eerste levensonderhoud. Dan denk je aan vakanties, meubels, verbouwing, abonnementen, enzovoorts. Daardoor vallen er meer ontslagen en faillissementen in die sectoren. Dat is exact wat we nu zien. Monetaire verruiming holt de economie uit.

Waarom doen ze het dan toch?

Onder druk van drie partijen.

De eerste groep die blij is met geld printen (QE) zijn beleggers in aandelen, goud en zilver. Die stijgen gewoon mee met de geldhoeveelheid.

De tweede groep die blij is met geld printen zijn de banken. Dit is een sector die handelt in schuld. De handel in schuld neemt af, door minder vraag en hoger risico, en dus staat de sector op omvallen. Het verse geld stroomt tegen nul procent rente de banken binnen waarmee ze de balansen mee aanvullen en tegelijkertijd de aandelen en obligatiemarkt mee opgaan. Tenslotte verkleint het verdampen van geld hun verliezen op slechte leningen.

De derde partij die blij is met QE is de overheid. QE is namelijk een extra belastingopbrengst. Onze geldontwaarding komt ten goede van de staatskas. Spaarrekeningen verdampen, maar de staatsschuld ook. Dus bij een inflatie van 3% per jaar kan een overheid dus 3% meer uitgeven bij rentes rond de nul tot 1,5%. Hoewel de echte inflatie gewoon op 7,5% ligt.

Maar de echte reden voor QE is wel om de oplopende begrotingstekorten van de overheden te financieren. Aan failliete boedels wil niemand anders nog kredieten verlenen. De FED bezit nu al 60% van het VS staatspapier. Dus zodra de FED, ECB en BOJ stoppen met printen, is de overheid onmiddellijk failliet. Hogere rentes zijn niet meer op de brengen op hun schulden.

https://www.thesilvermountain.nl/images/euro-money-printed.jpg

Goud en zilver:

Kortom twee scenario’s, ofwel valt de Eurozone uit elkaar, ofwel gaan we nog 20 jaar pappen en nathouden met of zonder Japans scenario. Het eerste zal de Euro doen verdwijnen, het tweede zal zorgen voor hoge inflatie en uiteindelijk hoge kans op hyperinflatie. Voor goud en zilver maakt het niet meer uit welke kant we opgaan. Het geld gaat in beide gevallen hard ontwaarden tegenover hoge belasting op vermogen en lage rente. De verdampingstruc.  Een truc waartegen je jezelf alleen kunt beschermen met “vaste activa”. Goud en zilver zijn daar bij uitstek voor geschikt.

Goud en zilver is niet meer interessant wanneer de rente hoger ligt dan de werkelijke inflatie. Dat kan alleen maar gebeuren indien de schuldenproblemen zijn opgelost en er tevens weer stabiele hoge economische groei is. Dat zie ik voorlopig niet gebeuren. Maar beleggen in goud en zilver is uiteindelijk wel het ontduiken van de geldontwaarding die overheden en centrale banken binnen harken als opbrengst. Logisch dat men dit wil voorkomen door beleggers constant op het verkeerde been te zetten. Door o.a. hoge volatiliteit in de markt te pompen (manipulatie), maar ook door allerlei bubbelverhalen de wereld in te pompen door niet wetende economen zoals Bouman. Dezelfde economen die in 2005 al riepen dat de goudbubbel binnenkort zal knappen. Dit blijven herhalen maakt ze belachelijk. Trap daar dan ook niet in.
Vooral hoge volatiliteit en langdurige correcties maken beleggers angstig. Laat je hierdoor nooit van de wijs brengen. Zolang de rente lager blijft dan de werkelijke inflatie en het hele monetaire systeem langs de rand van de afgrond blijft wandelen, zolang hoef je nergens bang voor te zijn met je goud en zilver. En dan kan ook nog wel eens heel veel jaren gaan duren. En daar overheen komt nog iets. Rente hoger zetten dan de werkelijke inflatie zou de overheid meer verlies opleveren dan het afschaffen van de totale benzineaccijns. Dat gaat dus echt niet gebeuren. Rente overlaten aan de werkelijke vraag en aanbod gaan we voorlopig niet meer terug zien.

Tenslotte moet je nooit vergeten dat goud en zilver uiteindelijk gewoon de geldhoeveelheid volgt.

https://www.thesilvermountain.nl/images/goud-10-2012.gif

Uit bovenstaande grafiek van de goudprijs blijkt dat we nog steeds keurig in de uptrend zitten. Dit ondanks een vol jaar daling van de prijs.

https://www.thesilvermountain.nl/images/printingmoney.jpg

 

Disclaimer: De mening van Gerard als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Anna

  Bericht nogmaals geplaatst vanwege nieuwe posting (WijRos, dank alvast voor je reactie).

  De algemene voorspelling lijkt dat zilver/goud eerst een douw krijgt voordat de prijs weer omhoog gaat. Wat denken jullie dat de bodemprijs zal worden?

  Ook denk ik erover om RICI-Enhanced certificaat van Jim Rogers aan te schaffen. Wat mij tegenhoudt is onbekendheid met aandelen en zaken doen met Royal Bank of Scotland (de bank kan onverwacht het certificaat beeindigen en bij omvallen van de RBS kun je alles kwijtraken). Ik wil geen daghandelaar worden, zelfs geen maandhandelaar. Waarom ik toch iets met aandelen/certificaten wil doen is om spreiding, geloof in noodzaak van landbouwgrondstoffen, vertrouwen in het oordeel van Jim Rogers. Ik zal altijd zelf blijven nadenken maar zou heel graag jullie gedachten hierover horen.

 • WijRos

  Beste Anna,
  Ik vraag mij af of het zo is dat als de RBS valt dat dan ook de certificaten waardeloos worden. Dat is alleen zo als ze het geld in andere zaken belegd hebben zoals MF Global deed.
  Ik denk dat een certifikaat niet waardeloos wordt als RBS failliet gaat. Je zult diep in de kleine lettertjes moeten duiken om dit precies uit te zoeken.
  De AFM zou hier toezicht op moeten houden maar die zijn incapabel en incompetent voor alles wat ze moeten doen dus daar hoef je niets van te verwachten.
  Je kunt beter de aandelen kopen die onder het certificaat liggen dan heb je al die problemen met de RBS niet. Op lange termijn is dat vaak ook goedkoper dan via een beleggingsfonds.

 • Anna

  De algemene voorspelling lijkt dat zilver/goud eerst een douw krijgt voordat de prijs weer omhoog gaat. Wat denken jullie dat de bodemprijs zal worden?

  Ook denk ik erover om RICI-Enhanced certificaat van Jim Rogers aan te schaffen. Wat mij tegenhoudt is onbekendheid met aandelen en zaken doen met Royal Bank of Scotland (de bank kan onverwacht het certificaat beeindigen en bij omvallen van de RBS kun je alles kwijtraken). Ik wil geen daghandelaar worden, zelfs geen maandhandelaar. Waarom ik toch iets met aandelen/certificaten wil doen is om spreiding, geloof in noodzaak van landbouwgrondstoffen, vertrouwen in het oordeel van Jim Rogers. Ik zal altijd zelf blijven nadenken maar zou heel graag jullie gedachten hierover horen.

 • en toen schoot ik in de lach

  @spinnekop
  Mooi verhaal spinnekop

  Denk nu eens 2 minuten na waarom het zogezegd crisis is en waarom er draconische maatregelen moeten komen. Juist ja, alleen zo krijgen we ze buiten.
  Niet meer niet minder

 • en toen schoot ik in de lach

  Sebassol
  Ja natuurlijk, stel dat je zoiets in de schoot geworpen krijgt, zeg je neen zeker. Zucht, ja zo praten allen die weten dat ze er geen enkele kans op maken.
  Is handelen in opties dan zo niet in strijd met die bepaalde normen en waarden? Dacht het niet hé.

 • spinnekop

  Dit moet je eens lezen, er zit een echte levensles in.

  Vooral het einde van dit verhaal is de oplossing voor ons balkon.


  Ik kocht een vogelvoederbakje

  Ik hing het op mijn achterbalkon en vulde het met zaad.

  Wat een mooi vogelvoederbakje was het, toen ik het liefdevol vulde met zaad.

  Binnen een week hadden we honderden vogels, gebruik makend van de onafgebroken stroom van vrij en gemakkelijk bereikbaar voedsel.

  Maar toen begonnen de vogels nesten te bouwen in de holtes van het balkon, boven de tafel en naast de barbecue.

  Toen kwam de poep.

  Het ligt overal: op het tegelterras, de stoelen, de tafel, overal!

  Toen werden een aantal van de vogels vervelend.

  Ze maakten duikvluchten en probeerden mij te pikken, zelfs al had ik ze uit mijn eigen zak gevoed.

  Andere vogels waren onstuimig en luid. Ze zaten op het vogelvoederbakje en krijsten en schreeuwden tegen me. Alle uren van de dag en nacht en eiste dat ik het moest vullen als het voedsel bijna op was.

  Na een tijdje kon ik zelfs niet meer zitten op mijn eigen balkon achter het huis.

  Dus ik nam het vogelvoederbakje weg en in drie dagen waren de vogels verdwenen.

  Ik heb hun rommel schoongemaakt en haalde de vele nesten die ze overal op het balkon hadden gebouwd weg. Al snel, was het achterbalkon weer als vroeger.

  Stil, rustig….. en geen een kwam nog op voor €‹hun recht op een gratis maaltijd.


  Laten we nu eens zien.

  Onze regering geeft gratis eten, sociale woningbouw, gratis medische zorg en gratis onderwijs, en laat iedereen die hier is geboren automatische bewoner zijn.

  Toen kwamen de illegalen met tienduizenden.

  Plotseling gingen onze belastingen omhoog voor gratis diensten; kleine appartementen voor vijf gezinnen; Je moet nu 6 uur wachten voor een spoedeisende hulparts; Uw kind uit groep 4 is achter met andere scholen, omdat meer dan de helft van de klas geen Nederlands spreekt. Havermoutpap komt nu in een meertalige doos.

  Ik moet ‘Druk op een’- knop drukken om mijn bank in het Nederlands tegen me te horen spreken. Dan wapperen mensen met vlaggen anders dan voor oude glorie, krijsend en schreeuwend door de straten en eisen meer rechten en gratis vrijheden.
  Gewoon mijn mening, maar misschien is het tijd voor de overheid om de vogelvoederbakje weg te nemen.

  Als u het hiermee eens bent, geef het door, zo niet, ga gewoon verder het schoonmaken van de poep.
  Tags: poep

 • Sebassol

  Wie zegt dat hij WIL meespelen in die commisies? sommige mensen hebben normen & waarden en doen uit princiepe niet mee of niet meer mee aan zulke volksnaaierij.

 • en toen schoot ik in de lach

  Dus Gerard doet nu kinderachtig en praat over “roverheid” omdat hij niet meer mag meespelen in die commissies
  hahahahahahaha
  Nu heb je je versproken mijn beste

  Geef me nu maar veel minnetjes stelletje kleuters hier, want jullie vinden je gerard blijkbaar een alwetende..
  En ik slaap zeker niet want ik heb al fysiek goud in mijn bezit sinds meer dan 10 jaar.

 • Andreas

  Beste Gerard
  En wij maar naar Griekenland wijzen

  Met Nederland gaat het uiteindelijk ook niet beter aflopen. MAAR VOLGENS JAMES NIET. WANT DIE SLAAPT NOG. ZZZZZZZZZZZZZZZZzT.
  Mvg

 • Gerard

  @Snel
  Wat een goed stukje!
  Waarom konden wij niet stemmen op die Prof. Drs. G.B.J. VanFrikschoten ?

  En OF hij gelijk heeft!!

  Nederland telt zo’n 3000 overheidscommissies. Ooit heb ik ook in zo’n commissie deel genomen. Heel even maar, want ik draagde een oplossing aan. Dat mag dus niet. Commissie koste 2 miljoen per jaar. Daarnaast werden vele wereldreizen, duurste hotels en galadiners gedeclareerd. De directeur heeft secretaresses in dienst en zelfs een eigen jufrouw die de koffie moest inschenken. Een commissielid schenkt NOOIT zelf z’n eigen tas koffie in.
  Echt, het was een hele ervaring. Na 2 jaar letterlijk NIKS doen dan feesten werd de commissie opgeheven en de heren namen weer plaats in een nieuwe commissie.

  Onze werkeloze ex PvdA voorman Cohen kreeg ook een commissie toebedeeld.
  Hij moet de rellen in Haren gaan onderzoeken. Een commissie duurt altijd 2 jaar, waarna opnieuw gekeken wordt of de commissie nog zin heeft. Pas over 2 jaar hoor je van Cohen wat er mis ging in Haren. Ook weer na vele wereldreizen (om te kijken hoe dit elders geregeld is), galadiners en uitstapjes. Salarissen lopen soms op tot 10.000 per uur. Zo ontving Paul Rozenmuller 40.000 voor 4 uur werken per maand in de commissie “integratie marrokaanse vrouwen”, nadat hij was uitgekotst als partijleider. Samen met Maxima overigens die ook hierin deel nam.

  En wij maar met de vingertje naar Griekenland wijzen! Hier gebeurt precies hetzelfde.
  3000 commissies telt de overheid!

 • Gerard

  @WijRos
  “Ik ben ik echter niet eens met jouw eerste punt die blij zou zijn met het geld printen. Ik ben het oneens met jouw stelling dat beleggers in aandelen, goud en zilver blij zouden zijn met het printen.”

  Toch wel. Het bijgeprinte geld gaat zitten in aandelen, goud en zilver. Beleggers proberen dit geld op te dweilen. Er gaan veel hoeraatjes op in Wall Street bij zulk besluit. Wordt altijd gefilmd door CNBC!
  Het lijkt echt of alle handelaren tegelijk de hoofdprijs in de staatsloterij gewonnen hebben, zo gaan ze tekeer.

  Maar wat ik wel met je eens ben, het is zeker heel ongezond voor de economie en vooral heel zuur voor Jan met de Pet die elke morgen weer naar zijn werk moet (als die nog werk heeft), en elke maand weer minder te besteden heeft. Maar ja, dit zijn nu eenmaal geen beleggers.
  Beter wordt het er zeker niet van, maar beleggers en traders kijken daar niet meer naar. Die kijken alleen in welke hoek het geld stroomt, om vervolgens daar te dweilen.

 • Lamberto
 • temp242
 • Snel

  Het is echt niet moeilijk om aan 40 miljard te komen.
  Zo geregeld, zonder aderlatingen voor de burger.

  http://www.amsterdampost.nl/vanfrikschoten-rekent-het-even-voor-op-de-achterkant-van-een-bierviltje-40-miljard-voor-het-grijpen-jaarlijks/

 • Nico

  Gerard
  Nog nooit is een land uit vergelijkbare hopeloze schuldencrisis geklommen zonder eerst failliet te gaan. Het zou een unicum in de geschiedenis betekenen. Zou dit dan toch de eerste keer zijn in de geschiedenis?

  Nee ik geloof wel in uitstel maar niet meer in wonderen op dit gebied,ik lees dat ze griekenland de schulden willen kwijtschelden,maar dat heeft tot gevolg dat de franse banken zwaar in de problemen komen vanwege dergelijke saneringen, kortom de puinhoop voed zichzelf en word groter.
  Maarten heeft nog een stuk over hyperinflatie:

  Hyperinflatie in Iran: enkele lessen voor beleggers

  door Maarten Verheyen op oktober 9, 2012

  in inflatie

  Roland Vandamme schreef dat hyperinflatie eerst langzaam gaat en dan plots. Hij haalde daarbij het voorbeeld van Iran aan.

  Iran mag inderdaad toegevoegd worden aan het lijste van landen die getroffen werden door hyperinflatie. Met een inflatie van 70% op jaarbasis wordt de waarde van de lokale munt compleet onderuit gehaald.
  De voorbije maanden leek er weinig aan de hand. De munt verstevigde zelfs nog een beetje ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
  En dan ging het opeens snel.
  Je hoort economen wel eens zeggen dat we niet bang moeten zijn voor inflatie omdat de vraag laag is. En de werkloosheid hoog.
  Je kan je oren eigenlijk niet geloven als je dergelijke zaken leest. Hyperinflatie heeft niets te maken met de vraag of de hoogte van de werkloosheid.
  Hyperinflatie is altijd en …………http://www.aandelen.com/blog/hyperinflatie-in-iran-enkele-lessen-voor-beleggers/.

 • seppel

  ’t Is godgeklaagd. ‘k Zou wel eens willen weten hoe die Toscaanse vriend van rode Cohen Bandiet aan zijn centen geraakt is. Politiek is “dienen”. Ja wadde.

 • temp242

  Juist Beste Seppel, ik gun die speklap geen opties meer, ik drink al jààààààààààààren geen Jupafval meer.MVG.

 • seppel

  @Andreas
  Opletten Dréke, slecht onderwerp voor jou………..

 • seppel

  @Temp
  Tja Temp, ’t is echt spannend wat ons te wachten staat. En daarmee bedoel ik niet de verkiezingen, ’t is klaar en duidelijk dat in Vlaanderen de rode, de blauwe en de tjeven (nog het minste) een pak slaag gaan krijgen. Veel spannender is wat daarna staat te gebeuren en wat, inderdaad, stilgehouden wordt. Zoals de Dexia-bom. Tussen haakjes, gelezen wat de kloeke van Vilvoorde aan Inbev opties heeft staan ? Zo’n dikke 5 mio eurootjes…

 • Andreas

  JAMES
  IS JE BRIL STUK OF DENK JE DAT IEDEREEN HIER BLIND OF SLECHTZIEND IS ?

 • temp242

  Beste Oom Dagobert, het had makkelijk 50 miljard euro kunnen zijn geweest, maar ja, de policorruptici van toen, vonden het een akte van staatsmanschap door in de jaren negentig tonnen goud, bezit van het Belgische volk, te verkopen aan bradeerprijzen om toch maar de Maastrichtnorm te halen. Noem het gerust een goudroof. Waar is dit goud eigenlijk?, wie heeft die tonnen spotgoedkoop opgekocht? Idem dito voor Golden Brown, PM van dienst in de UK.Uiteindelijk maakt het echter niets uit als de goudvoorraad nu 10/50 of meer miljarden euro’s waard zijn. De financiële kernbom Dexia alleen al kost vandaag 50 miljard euro, dit bedrag is écht opgebrand hé, angstvallig stilhouden voor de verkiezingen van zondag aanstaande, wacht maar eens in november/december aanstaande!MVG.

 • Oom Dagobert
 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @De Heraut

  Ik vermoed dat over een poosje de energieheffingskorting wegvalt voor paneelbezitters.
  Daar zal het voorlopig wel bij blijven. Tenslotte zijn er niet zo heel veel paneelbezitters in ons “huur landje”.

 • Snel
 • De Heraut

  @Rien

  “Maar als je het zelf doet betaal je die 13 cent belasting per KWh niet :) ”

  Herstel,

  NOG niet :D

 • temp242