24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Hoera, de zilverprijs wordt weer gedrukt!

Deze column is ingezonden door Zilverpaul.

Donderdag 4 mei werd de zilverprijs tijdens de handelsdag ruim 5 % naar beneden gewerkt door JPMorgan. Blijkbaar is men daar bij JPMorgan niet bang voor een eventueel strafrechtelijk onderzoek door het Amerikaanse ministerie van Justitie naar hun manipulatie van de zilverprijs. Waarschijnlijk zal het met het aangekondigd vooronderzoek ook niet zo’n vaart lopen, al komt het Obama en consorten natuurlijk nu wel erg goed uit, nu hun populariteit tot een nulpunt is gedaald, om naar de eigen bevolking toe de spierballen te tonen.

Hetzelfde geldt waarschijnlijk ook voor het onderzoek wat loopt tegen Goldman Sachs. De SEC, het toezichthoudend orgaan wat geen toezicht houdt, heeft een juridisch zwakke zaak gekozen om namens heer Obama de bevolking te laten zien op wiens hand men is.

Toch hebben deze aanklachten ook een onvermoed effect: het lijkt dat met deze onderzoeken de doos van Pandora geopend is. Zonder de gevolgen te beseffen heeft de Amerikaanse regering het voorbeeld gegeven aan de wereld dat Goldman Sachs en JP Morgan, de twee grootbanken die symbool staan voor megalomane graaizucht en bedrog, niet onaantastbaar zijn. Nu al komen berichtjes in de krant dat CZ, een Nederlandse verzekeraar, een flink deel van zijn beleggingsportefeuille bij Goldman onder beheer heeft. Met als strekking van de mededeling, dat men daar bij CZ wel erg veel risico loopt met Goldman als bankier. Ook Europees gaan nu steeds meer stemmen op om Goldman Sachs te verbannen van het Europese financiële toneel.

Zo kan een symbolische handreiking aan het Amerikaanse electoraat uiteindelijk de ondergang inleiden van een onaantastbaar lijkende wereldwijde machtspositie.

Maar waarom zou u nu blij moeten worden van een plotseling fors lagere zilverprijs? Omdat het een ideaal instapmoment is, een kunstmatig gecreëerd opstapje voor de fysieke belegger.  Uiteindelijk zal de zilverprijs immers worden bepaald door vraag en aanbod. Elke dag komt het moment dichterbij, dat al het fysieke zilver is aangekocht door overheden en particulieren en dat JPMorgan gevraagd zal worden te leveren wat men niet heeft. Hoewel nu al zilvercontracten worden afgekocht met een premie van 25 % door de genoemde grootbank, zal ook dat op een bepaald moment niet meer baten en de zilverprijs skyhigh gaan.

Tot dat moment zal alles in het werk worden gesteld om u te laten geloven dat het business as usual  is: crises worden opgelost met tijdelijke stopmiddelen (Griekenland), op gezette momenten een aanval op de zilver en goudprijs, het hoog houden van de beurskoersen, het uitbrengen van gemanipuleerde cijfers over de economie en ga zo maar door.

Tot dat moment kunnen wij ons gelukkig warmen aan een dag als vandaag: hoera, de zilverprijs wordt weer gedrukt!

Zilverpaul

Bekijk ook