Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Hoera, de zilverprijs wordt weer gedrukt!

04-05-2010 Rolf van Zanten

Deze column is ingezonden door Zilverpaul.

Donderdag 4 mei werd de zilverprijs tijdens de handelsdag ruim 5 % naar beneden gewerkt door JPMorgan. Blijkbaar is men daar bij JPMorgan niet bang voor een eventueel strafrechtelijk onderzoek door het Amerikaanse ministerie van Justitie naar hun manipulatie van de zilverprijs. Waarschijnlijk zal het met het aangekondigd vooronderzoek ook niet zo’n vaart lopen, al komt het Obama en consorten natuurlijk nu wel erg goed uit, nu hun populariteit tot een nulpunt is gedaald, om naar de eigen bevolking toe de spierballen te tonen.

Hetzelfde geldt waarschijnlijk ook voor het onderzoek wat loopt tegen Goldman Sachs. De SEC, het toezichthoudend orgaan wat geen toezicht houdt, heeft een juridisch zwakke zaak gekozen om namens heer Obama de bevolking te laten zien op wiens hand men is.

Toch hebben deze aanklachten ook een onvermoed effect: het lijkt dat met deze onderzoeken de doos van Pandora geopend is. Zonder de gevolgen te beseffen heeft de Amerikaanse regering het voorbeeld gegeven aan de wereld dat Goldman Sachs en JP Morgan, de twee grootbanken die symbool staan voor megalomane graaizucht en bedrog, niet onaantastbaar zijn. Nu al komen berichtjes in de krant dat CZ, een Nederlandse verzekeraar, een flink deel van zijn beleggingsportefeuille bij Goldman onder beheer heeft. Met als strekking van de mededeling, dat men daar bij CZ wel erg veel risico loopt met Goldman als bankier. Ook Europees gaan nu steeds meer stemmen op om Goldman Sachs te verbannen van het Europese financiële toneel.

Zo kan een symbolische handreiking aan het Amerikaanse electoraat uiteindelijk de ondergang inleiden van een onaantastbaar lijkende wereldwijde machtspositie.

Maar waarom zou u nu blij moeten worden van een plotseling fors lagere zilverprijs? Omdat het een ideaal instapmoment is, een kunstmatig gecreëerd opstapje voor de fysieke belegger.  Uiteindelijk zal de zilverprijs immers worden bepaald door vraag en aanbod. Elke dag komt het moment dichterbij, dat al het fysieke zilver is aangekocht door overheden en particulieren en dat JPMorgan gevraagd zal worden te leveren wat men niet heeft. Hoewel nu al zilvercontracten worden afgekocht met een premie van 25 % door de genoemde grootbank, zal ook dat op een bepaald moment niet meer baten en de zilverprijs skyhigh gaan.

Tot dat moment zal alles in het werk worden gesteld om u te laten geloven dat het business as usual  is: crises worden opgelost met tijdelijke stopmiddelen (Griekenland), op gezette momenten een aanval op de zilver en goudprijs, het hoog houden van de beurskoersen, het uitbrengen van gemanipuleerde cijfers over de economie en ga zo maar door.

Tot dat moment kunnen wij ons gelukkig warmen aan een dag als vandaag: hoera, de zilverprijs wordt weer gedrukt!

Zilverpaul

 • jason hommeles

  JPM is in feite niet meer of minder dan het knechtje van de Fed Resp. Obama om de zilverprijs laag te houden zodat de Dollar oploopt. Hoe kan men dat nu verenigen met
  ’n veroordeling ? Daar komt helemaal niets van.

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  http://truthingold.blogspot.com/2010/05/federal-agents-investigating-jp-morgans.html
  Hier is weer meer informatie… maar nog steeds in onderzoek

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  US Justice department start onderzoek JpMorgan

  http://www.gata.org/node/8615

  In hoeverre ze echt gaan onderzoeken is nog de vraag…. wsl zoiets als de belgische politiek, er jaren over zeuren, maar er niets aan doen.

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  Beste Ludo,

  Dit is een foute interpretatie van mij destijds geweest.
  Het blijkt dat er een uitzondering op de wet afstandsverkopen van toepassing is op de goederen die onder de margeregeling worden verhandeld, omdat de margeregeling binnen Europa over de grenzen werkt.
  De enige verkoop waarbij ik rekening dien te houden met de wet afstandsverkopen en dus het drempelbedrag van EUR 35.000 voor België, is bij de baren zilver (19% BTW).
  Ik kan dus zowel goud als zilveren munten onbeperkt naar België versturen. Mijn excuses voor de verwarring.

  Met vriendelijke groet,

  Rolf van Zanten

 • Ludo

  Beste Rolf,

  kan U op uw site eens vermelden wat wel en niet kan voor leveringen naar België voor aankopen van zilver en goud incl. maximumbedragen / BTW regelingen etc. Ik heb 2x via uw site gekocht (erg tevreden van service, snelheid etc. zoals U ook gemeld via e-mail), maar mijn derde bestelling hebt U geannuleerd wegens een wijziging in de Nederlandse wetgeving over de afstandsverkopen. Recent las ik op een blog die linkt naar deze site dat het wel weer mogelijk is om vanuit België bij U te kopen, dus verwarring troef. Kan U even klaarheid scheppen.

  Met vriendelijke groeten,
  Ludo