24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Hoge inflatie in combinatie met geo-politieke onrust zorgt voor veel vraag naar beleggingsgoud

Uit de nieuwste rapportage van de World Gold Council komt een duidelijke conclusie naar voren: In het eerste kwartaal van 2022 is de vraag naar (fysiek) goud fors toegenomen. De combinatie van extreem hoge inflatiecijfers en geopolitieke onrust zorgde ervoor dat de goudprijs heel volatiel was en met 8% steeg.

De stijging van de goudprijs was gelijk ook de grootste stijging sinds het 2e kwartaal in 2020, toen goud reageerde op de gevolgen van de coronapandemie. Als we kijken naar de diverse beleggingscategorieen kunnen we stellen dat goud hoorde tot de best presterende categorie in het 1e kwartaal van 2022. De aandelenmarkten noteerden negatieve resultaten en ook staatsobligaties bleken door de gevolgen van de stijgende rente geen goed rendement op te leveren.

Stijgende rente is toch nadelig voor goud?

Normaal gesproken zou een stijgende rente ongunstig zijn voor de goudprijs. Er zou dan ook veel minder vraag ontstaan naar goud en particulieren zouden dan eerder geld op een spaarrekening aanhouden. Echter heeft de hoge inflatie dit effect geheel overschaduwd, zeker in combinatie met de Russische inval in Oekraine.

Als gevolg van economische sancties is een groot deel van de reserves van de Russiche centrale bank bevroreren. Ook loopt de inflatie in Rusland op als gevolg van onzekerheid over de waardevastheid van de Roebel. De Russische Centrale Bank heeft recentelijk aangegeven goud op te kopen tegen een vast tarief van 5.000 roebels per gram en brengt op die manier de goudstandaard terug om de waarde van haar munt te koppelen aan goud — en om daarmee zekerheid over de waardevastheid en courantheid van de roebel te garanderen.

Vlucht naar goud

Als gevolg hiervan is een duidelijke toename te meten in de hoeveelheid goud die is gekocht in het 1e kwartaal van 2022. Met name in Europa en Noord-Amerika is de vraag naar goud fors toegenomen, wat te meten is in de goudvoorraad van de ETF’s.

De munthuizen kunnen de huidige vraag naar goud en zilver amper aan. Zo rapporteert de US Mint de grootste vraag naar gouden Eagle en Buffalo munten sinds 1999.

Bekijk ook