24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Hoge inflatie of hyperinflatie. Wat zal het worden?

Velen denken dat hyperinflatie voortkomt uit hoge inflatie. Een hardnekkig misverstand. Hyperinflatie komt voort uit een verlies van vertrouwen in geld. Op dat moment gaat er een enorme bubbel cash geld knappen. Simpel, want dat is alles. Moeilijker is het niet.

Er is een bikkelhard feit in dit systeem. Indien overheden door te hoge schulden ten onder dreigen te gaan, ontstond in vrijwel alle gevallen vroeg of laat hyperinflatie. Dat leert de geschiedenis ons wel.

Hoe het proces daar naartoe precies in z’n werk gaat is lastig te begrijpen, daarom beperk ik dit stuk met de hoofdlijnen en begrippen die je als belegger in goud en zilver zou moeten weten.

Massaal bijprinten van geld hoeft niet automatisch te leiden naar hyperinflatie. Daar hoort verlies van vertrouwen in geld bij, plus een opgeblazen bubbel. Dat kan een proces zijn van vele jaren.

Welk geld?

Geld wordt voor twee doeleinden gebruikt. Er zijn dan ook twee soorten geld. Het eerste geld voor het normale betalingsverkeer door consumenten, bedrijven en overheden. Hier gebeurt niets mee, dat gaat altijd goed. Het tweede geld wordt gebruikt als vooruitgeschoven vermogen naar de toekomst. Denk hierbij aan pensioenfondsen, banktegoeden, spaarrekeningen, obligaties, hedgefunds, enzovoorts. Dit is het gevaarlijke geld wat verantwoordelijk kan worden voor hyperinflatie.

Dit geld wordt in een gezonde economie gewoon in schulden gestopt. Denk hierbij aan bedrijfsinvesteringen, overheidsschulden en hypotheken. Maar wat gebeurt en nu indien de vraag naar schulden afneemt? En daarmee ook de vraag naar investeringen afneemt? Samengevat, indien de economie krimpt, ofwel deflatie-periode? Dan heeft het spaargeld geen bestemming meer terwijl dit vermogen toch blijft doorgroeien. Sterker nog, steeds harder zal groeien. Dat komt omdat bedrijven die graag zouden willen investeren dit niet doen en in plaats daarvan het vrijvallende geld ook in die spaarpot stoppen zonder bestemming.

Dit is een behoorlijk gevaarlijke situatie.

Juist dit fenomeen wordt nu bestreden. Vandaar dat Centrale banken er alles aan doen om de schulden op te hogen en de economie weer op gang te krijgen. Dit doen ze door de rente te verlagen in de hoop dat investeringen zullen toenemen.

En wat is er nu aan de hand? De rente staat al op nul en dit middel werkt niet meer. Tegelijkertijd zijn de schulden al veel te hoog waardoor men eigenlijk al failliet is. Hier wil men niet in beleggen.

Geldophoping, de bubbel

Indien het vertrouwen in “beleggen in schulden” afneemt, dan stijgt de rente. En dat terwijl lage rente juist het middel is voor herstel. Dat is nu precies wat we zien gebeuren. Schulden worden steeds minder door spaargeld gevuld. Banken willen bijna geen hypotheken meer verstrekken, bedrijven die willen investeren krijgen nauwelijks nog leningen, en zelfs overheden krijgen geen geld meer bij elkaar voor hun staatspapier. Dit laatste nu nog alleen in Griekenland, portugal, Italie en Spanje, maar dat kan zich gaan uitbreiden. Dit geld wat uit die landen getrokken wordt, stroomt naar de veilige gebieden zoals Duitsland en Nederland. Het achtergebleven schuldengat wordt steeds opnieuw dicht geprint door de Centrale Banken met vers geld. Zo kan men toch de rente laag houden om een totaal faillissement te voorkomen. Maar het vervelende is nu dat juist dit bijgeprinte geld in slechts twee stappen gewoon in de spaarpot beland die toch al te vol zat. En zo raakt het bijgeprinte geld steeds opgebruikt en moet er weer nieuw geld in hetzelfde gat geprint worden. Dit proces blijft zich herhalen. Hierdoor puilt de spaarpot steeds sneller en steeds meer uit. Een enorme berg aan liquiditeiten die steeds harder aanzwelt. Denk hierbij groot, denk aan tienduizenden miljarden.

Wanneer gaat het mis?

Het gaat mis op het moment dat de geldontwaarding te hoog oploopt ten opzichte van de rente die men krijgt. Die rente daalt immers omdat er geen vraag meer is naar zoveel geld. Op dat moment is niet alleen het vertrouwen weg in schulden, maar vooral in het geld zelf. Wat men dan gaat doen is het geld investeren in “vaste activa”. Dat zal zeker goud en zilver zijn, maar ook grond en woningen. Ook aandelen zijn vaste activa. De prijsstijging zal enorm zijn van die activa waardoor er steeds meer geld naartoe gaat stromen. Dat komt dan als een lawine over ons heen. Vooral omdat beleggers elkaar heel snel zullen opvolgen in hun gedrag. Het kuddegedrag.

De prijzen zullen dan zo hard stijgen en dat geld zal zo massaal zijn, dat het letterlijk in het rond spuit. Eenmaal een deel van dat geld in handen zal men opnieuw zo snel mogelijk vaste activa gaan kopen. Hierdoor gaat tevens de omloopsnelheid steeds harder. Immers, een 2x grotere omloopsnelheid is ook 2x zoveel geld in omloop. Er komt dus een punt dat men het geld niet meer wil, maar alleen de vaste activa.

Conclusie: er ligt een oceaan vol geld weg te rotten wat ooit in een klap een bestemming gaat krijgen.

Laten we eens kijken hoe dit in de Weimar gebeurde.

In een artikel van Han de Jong, hoofdeconoom ABN AMRO, citeert hij IMF economen.

Citaat: “…maar volgens de IMF-economen beweert Schacht dat de hyperinflatie niet het gevolg was van geldcreatie door de overheid of de Reichsbank, maar juist van geldcreatie door het bankwezen dat ‘pro-cyclisch’ van aard was.”

Han de Jong wil in dit artikel bewijzen dat hyperinflatie flauwekul is. Maar juist in deze zin staat gewoon wat er werkelijk gebeurde en verklaart alleen maar hoe het werkt.

Schacht had jarenlang extreem veel geld geprint wat vervolgens werd opgepot bij banken. En dan geeft deze Centrale Bankpresident de banken de schuld omdat ze dat geld gewoon gingen gebruiken.

In de jaren 20 bestonden er nog geen pensioenfondsen en hedgefunds. Het overtollige geld stroomde vrijwel geheel de banken binnen. De banken in Weimar Duitsland puilden letterlijk uit van het geld. Op het moment dat alle banken tegelijkertijd het weg rottende geld gingen investeren ging het mis. En natuurlijk, je investeert in pro-cyclisch als je denkt dat de economie weer wat aantrekt. Immers, de VS was in 1923 in topgroei. Hetzelfde zou dus hier ook zomaar kunnen gebeuren indien de economie plotseling aantrekt.

Maar dit citaat laat wel heel duidelijk zien hoe het dan precies gebeurt.

Han de Jong heeft in een handig opgesteld artikel de vloer aangeveegd met mensen die het huidige fiat geld systeem niet vertrouwen. De bankeconoom ten top!

Hier het hele artikel:

http://www.handejong.nl/category/inflatie/

Natuurlijk kun je alle hyperinflaties niet een op een met elkaar vergelijken. Het gaat te ver om de verschillen uit te leggen. Maar hier zal ik mij alleen beperken tot wat er nu staat te gebeuren in Engeland, Eurozone en de VS. Japan in principe ook, maar daar zijn wel duidelijke verschillen.

De signalen

Op vele sites staat te lezen dat het belegd vermogen almaar toeneemt. Hoeveel in totaal is niet te zeggen, maar op een gegeven moment zal dit parabolisch gaan. Pimco alleen al beheerd 905 miljard Euro wereldwijd. Blackrock heeft een beheerd vermogen van 925 miljard Euro. Hoewel Pimco een van de grootste is, is het wel een van de duizenden funds. En het aantal funds en beleggingsproducten groeit met de dag.

Onlangs in het nieuws: “Pimco adviseert klanten hun beleggingen voor zover mogelijk uit Europa terug te trekken en elders hun heil te zoeken.” Het verlies aan vertrouwen is dus al een feit!

Wat als Pimco hetzelfde adviseert voor beleggingen in de VS? De vraag is, waar gaat al dat geld naar toe?

Praten we nog niet eens over de derivatenhandel waar ook een gigantische bubbel in zit. Daar kunnen ook best enorme bedragen aan onttrokken worden.

Een belangrijk signaal zal forse rentestijging zijn op staatspapier van VS, Engeland of Eurozone. Dat is het teken dat geld wordt teruggetrokken uit schulden. Daarna zal je stijgende inflatie zien bij dalende rente in veilige havens. De rentespreads lopen op.

Zelf ben ik van de inmiddels afgedankte generatie en dus heb ik de run op grond, huizen, goud en zilver in 1979 en 1980 bewust meegemaakt. Een duidelijker signaal kun je niet krijgen.

Meer signalen zal je verder ook niet krijgen. Het komt plotseling als niemand het verwacht.

Kort samengevat:

1. Hyperinflatie vindt zijn oorsprong in het bijprinten van geld wat gestopt wordt in schulden waar het echte geld geen vertrouwen meer in heeft.

2. Het echte geld hoopt zich steeds hoger op in een bubbel waar geen bestemming meer voor is.

3. Inflatie stijgt, rente blijft laag.

4. Het echte geld komt los in vaste activa. In een keer en allemaal tegelijk.

Hoe en vooral wanneer dit gruwelbeeld gaat gebeuren weet niemand. Je kunt natuurlijk de signalen in de gaten houden die wel steeds heftiger worden. Bovendien voorspelt de enorme stijging van de FED en ECB balans ook niet veel goeds. De stijging is overigens nog dubbel zo groot bij Bank of England.

In het gunstigste geval blijft het grote geld lange tijd binnen de dijken. Dan gebeurt er niets. Maar dan nog zal er evengoed heel hoge inflatie gaan plaatsvinden. Reken op 10% of hoger. Wat overigens niets te maken heeft met hyperinflatie. Hoewel hoge inflatie bij lage rente het vertrouwen in geld wel schaadt.

Maar of het nu hyperinflatie wordt of alleen maar hoge inflatie, je spaargeld rot weg. En wel steeds harder. Je zult hyperinflatie nooit helemaal voor kunnen zijn. Je kunt het ook niet aan zien komen in de eindfase. Net zo min als je een beurscrash aan kunt zien komen. Het is er ineens, en wel zomaar als niemand het verwacht. Hyperinflatie is kuddegedrag van beleggers. De eerste koe begint plotseling te rennen en de hele kudde volgt.

Ga het dan ook niet af zitten wachten. Beleg op tijd in fysiek goud en zilver. Dit zal je beschermen tegen zowel hoge inflatie als hyperinflatie. Ga vervolgens ook niet wakker liggen van dagkoersen. Het kan een proces zijn van vele jaren. In al die jaren zal goud en zilver gewoon stijgen. Het zal uiteindelijk gewoon de ECB en FED balans blijven volgen, met een vertraging van twee tot vier jaar. Twee tot vier jaar is de tijd welke geld nodig heeft om zich te nestelen in prijzen.

Tot slot nog een dingetje waar veel beleggers in goud en zilver erg mee zitten. De dreigende hyperinflatie in 1979 en 1980 werd op de valreep afgebroken door de rente in een klap op te trekken tot 12%. De massale run op huizen, grond, goud en zilver was in een klap voorbij. De prijs van goud en zilver ging daarop steil naar beneden in enkele dagen. Als men nu de rente optrekt naar 12% zijn letterlijk alle overheden in alle Westerse landen in een klap failliet. Dat zie ik echt niet gebeuren.

Rente fors verhogen is de bekende oplossing voor dit probleem in Kondratieff-eindzomer. Eindwinter is dit onmogelijk en wordt dit probleem opgelost door het oude geld ongeldig te verklaren tegelijk met de invoering van een nieuw geldsysteem. De gebruikelijke reset.

 

Disclaimer: De mening van Gerard als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook