24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

HSBC en JP Morgan beschuldigd van manipulatie zilverprijs

HSBC en JP Morgan zijn officieel in staat van beschuldiging gesteld vanwege het bewust manipuleren van zilver futures en opties. Door het aannemen van verschrikkelijk grote short posities in zilver future contracten konden ze flink profiteren van prijsdalingen. Volgens de aanklagers hebben HSBC en JP Morgan met deze manipulaties honderden miljoenen tot miljarden illegale winst gemaakt.

Het CFTC geeft al sinds september 2008 aan dat er sprake is van manipulaties op de zilvermarkt. Tijdens een hoorzitting op 27 oktober zei CFTC commissaris Bart Chilton dat er “sprake is geweest van frauduleuze pogingen om de zilverprijs te controleren” en dat de schuldigen hieraan moeten worden veroordeeld.

Investeerder Peter Laskaris beweert dat vanaf maart 2008 de banken hebben samengespannen om de prijs van zilver futures te onderdrukken zodat de call opties, het recht om te kopen, zouden afnemen en de put opties, het recht om te verkopen, zouden stijgen. Een bijkomend doel van het samenspannen was om de prijs op zo’n niveau te houden dat als opties zouden aflopen deze waardeloos zouden zijn.

De banken plaatsten een zogenaamde schijnorder, dit is een order die zo groot is dat het direct invloed heeft op de prijs, en voordat de order uitgevoerd kan worden wordt hij weer ingetrokken. De verandering in de prijs heeft dan echter al plaatsgevonden.

Een soortgelijke klacht werd gister ook ingediend door een andere investeerder, Brian Beatty. Beatty noemde dezelfde banken als verdachten naar aanleiding van contact tussen het CFTC en een klokkenluider vanuit deze banken. Deze klokkenluider vertelde dat de banken inderdaad samenwerken om de prijzen van zilver futures te onderdrukken en zo te profiteren van de gigantische short posities in deze zilver futures.

Voor de mensen die zich verdiept hebben in de wereld van edelmetaal zullen deze beschuldigingen een bevestiging zijn van wat ze allang hadden ingeschat, namelijk dat de prijs van zilver op dit moment historisch laag is. Het feit dat de manipulatoren nu worden aangepakt betekent dat zilver langzaam gerevalueerd moet gaan worden. Met een verhouding van 1:56 is zilver op dit moment nog altijd goedkoop, zeker gezien het feit dat de verhouding uit historisch oogpunt altijd op 1:16 hoort te staan.

Bekijk ook