Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Hyperinflatie al mogelijk in 2013?

07-01-2013 Gerard

Het was allang niet meer de vraag “of” er hyperinflatie komt, maar alleen nog de vraag “wanneer”. Levensgrote kans op hyperinflatie VS in 2013. Dat is de boodschap van Paul Craig Roberts. Roberts is econoom en was assistent secretaris van het ministerie van financiën onder president Reagan. Hyperinflatie van de USD kan zich zelfs elk moment al aandienen, volgens Roberts. De klap komt op het moment dat buitenlandse investeerders de USD niet meer vertrouwen waarmee de steun voor deze valuta wegvalt.

In een eerdere blog had ik al eens uitvoerig uitgelegd dat hyperinflatie nooit komt door onbeperkt geld bijprinten, maar uitsluitend ontstaat door het wegvallen van vertrouwen. Dat blijkt ook wel uit de feiten want het was bij elke hyperinflatie zo gegaan.

Wat gebeurt er dan precies?

De VS heeft de reservemunt. Dat betekent dat men onbeperkt geld kan bijdrukken omdat dat geld toch in het buitenland terecht komt. De hele wereld handelt immers met de USD. Hiermee exporteert de VS de inflatie naar het buitenland. Op zich is dat niet erg omdat het overschot van die USD in het buitenland terug stroomt in VS staatspapier. De rentevergoeding daarvoor zou de geëxporteerde inflatie moeten compenseren. In dat geval zou je eeuwig door kunnen gaan met dit spelletje. Maar dat is nu niet meer het geval. De rente op VS staatspapier is extreem laag. Veel lager dan de inflatie. En dat verschil werd almaar groter en groter. Dit brengt buitenlandse investeerders ertoe om niet meer het VS staatspapier op te kopen en ook niet meer de geëxpireerde obligaties door te rollen. Dit extra gat in de staatsleningen moet dus aangevuld worden door de drukpers van de FED. Een gat dat ook nog eens groter wordt door het jaarlijks begrotingstekort van meer dan 50%.

Uit bovenstaande blijkt dat het vertrouwen in de USD alleen gerepareerd kan worden door de rente te verhogen, net zoals dat in 1980 gebeurde. Maar hiervoor is de schuld al te hoog opgelopen. Op dit moment is de totale schuld 16.500 miljard waarover rente vergoed moet worden. Bij slechts EEN procent renteverhoging creëer je dan een extra begrotingstekort van 1.650 miljard. Dan spreek je al over 65% tot 70% van de totale jaarlijkse belastinginkomsten van de hele VS (2.500 miljard, 2012). En de rente zou minimaal 2 a 3 procent omhoog moeten. Bij 2% rentestijging zit je al op een extra rentelast van 140% van de totale inkomsten. Dat kan natuurlijk nooit. En precies dat is hyperinflatie. Het is een vaststaand feit dat rentevergoeding boven de 60% van de overheidsinkomsten hyperinflatie niet meer te vermijden is. Daar zit de VS dus al ruim boven. Buitenlandse investeerders zijn ook niet achterlijk, die zien dat natuurlijk ook.

Wat doen buitenlandse investeerders op dit moment?

Bill Gross van Pimco, de grootste obligatie belegger ter wereld, heeft al aangegeven niet meer in VS staatspapier te willen. Paulson, de andere grootheid, heeft bijna al zijn VS staatspapier omgeruild in goud. Het zijn er nog veel meer, maar het heeft geen zin om hier alle namen en bedragen op een rijtje te zetten. Want laten we vooral eens kijken naar de allergrootste investeerder in VS staatspapier, China. En natuurlijk is dat China omdat China de grootste handelspartner is van de VS en daarmee krijgt China al die bijgeprinte USD op hun bordje.

Onderstaande grafiek spreekt voor zich:

Wat kan de FED nog doen?

Renteverhoging gaat niet. Dat zou onmiddellijk hyperinflatie en faillissement van de VS betekenen. Dan gaan ze dan ook zeker niet doen. Ze hebben steeds de rente omlaag gedrukt door zelf het staatspapier op te kopen. Dit heeft een tijd lang gewerkt, maar dat is nu uitgewerkt. Bovendien kun je dit niet eeuwig blijven doen, zoals Nout Wellink en Silvester Eijfinger al vaak hebben gezegd. De Centrale Bank kan hieraan ten onder gaan, en dat is nu precies wat de FED nu boven het hoofd hangt. Hoe raar het ook klinkt, de FED moet stoppen met de opkoopprogramma’s van staatspapier. En dat is nu precies wat ze op 2 januari 2013 ook aankondigde. Eind 2013 stopt waarschijnlijk de opkoop. Dit kan men natuurlijk ook zeggen om het vertrouwen in de USD aan te wakkeren. Waarschijnlijk is dat ook zo. En dan kan men via andere kanalen gewoon door blijven gaan met opkopen. Bijvoorbeeld via de banken. Het zou een mogelijke tijdelijke oplossing kunnen zijn. We weten dit niet.

De mogelijke oplossing waarop gehoopt was, was forse economische groei door geldcreatie. Dit is in ieder geval radicaal mislukt.

Een andere oplossing is te doen wat ze in Japan al 10 jaar doen. Namelijk de Japanse banken wettelijk verplichten om de staatsschuld op te kopen tegen 0% rente. De zogenaamde zombiebanken. Maar ja, Japanse schuld is niet in handen van buitenlandse investeerders. En dat is nu net het probleem in de VS. Uiteindelijk zal de FED gewoon blijven printen in het overheids-schuldengat, want de overheidsverplichtingen kunnen onmogelijk stoppen.

Of de FED nog ergens een hoge hoed heeft liggen waaruit ze nog trucs kunnen toveren, valt zwaar te betwijfelen. De vrees is dat het hier stopt.

Is het proces al gaande? Volgens Roberts dus wel. We zien niet alleen het terugtrekken van China uit staatspapier in bovenstaande grafiek, maar vooral als gevolg daarvan de behoorlijk stijgende rente op VS staatspapier. Is al meer dan 0,3% opgelopen in 3 weken. Aanhoudende stijgende rente is de eerste aanwijzing. Als die zo meteen gevolgd wordt door sterk oplopende onroerend goed prijzen, dan zijn de knollen gaar. Let hierbij vooral op dat stijgende rente en vastgoedprijzen door de massamedia worden gebracht als “het einde van de crisis”!!! Laat je niet misleiden.

Al met al denk ik dat we de uitspraken van Paul Roberts niet moeten onderschatten. Overigens komt dit ook keurig overeen met hetgeen we kunnen leren hierover bij Fofoa.

Wat er precies gebeurt als de dollar valt weten we niet. Volgens Mike Maloney vallen dan wereldwijd alle valuta’s heel kort achter elkaar om. Of dat zo is durf ik op dit moment nog niet te zeggen. Feit is wel dat de wereldeconomie inclusief het monetaire systeem als een grote brei aan elkaar vast zit. Naast het probleem van de FED kan ook de ECB niet tot in de eeuwigheid blijven doorgaan met opkopen van failliet staatspapier.

Vergeet in ieder geval even niet dat alle centrale banken wereldwijd enorme hoeveelheden goud aan het opkopen zijn. En dat is niet voor niks.

Tot slot nog de waarschuwing. Het is heel goed mogelijk dat in de aanloop naar die lang voorspelde “total collapse” de prijs van goud en zilver even flink mee naar beneden gezogen wordt. Vermoedelijk geholpen door nog grotere manipulatie door de centrale banken. De paniek in die verkoopgolf zullen de centrale bank aangrijpen om zelf flink op te kopen. Mogelijk zal ook de massamedia als instrument gebruikt worden om iedereen op het verkeerde been te zetten. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen! Koop de dips en verkoop NOOIT.

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Gerard zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Q&Q

  @ Sebassol

  Gelukkig bestaan er mensen als Dr, Rath. :)

  Het merendeel van de bevolking weet nog niet eens wat de Codex Alimentarius inhoudt! :(

  Dit wordt ons gewoon door de neus geboort door de farmaneu(k)tice industrie en (vrijwel) niemand heeft het door dat het om onze gezondheid/ ons welzijn gaat, hierbij proberen ze zelfs de informatie omtrent natuurlijke geneesmiddelen en de uitleg van de werking van diverse (natuurlijke)middelen in de ban te doen! :(

  Hoop dat dit vage besluit dmv oa internet aan de kaak gestelt gaat worden, daarom de petitie tekenen! ;)

  Zie bijvoorbeeld dat monsanto ook steeds minder voet aan de grond krijgt, dit vind ik dan een positieve wending. :)

  Hoop dat de Codex Alimentarius snel teruggedraait wordt, vind dit eigenlijk een aantasting van de vrijheid/ aanval op de gezondheid en wij (de meesten!) maar denken dat we in een democratie leven! ;)

 • Sebassol

  @ Q&Q

  Die Dr. Rath is een goeie kerel, zijn visie is echt perfect in mijn ogen.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Re: 165 ipv 1650

  Rukt dit het hele plaatje uit zijn verband?
  IMO niet. Het verandert wel de tijdslijn maar de exponentiele functie blijft zijn werk doen. En dat weten de kapitaal markten ook. Als de rente begint op te lopen zal geanticipeerd worden of het komende faillisement van de USA. (En vele andere landen) Als dat punt eenmaal gepasseerd is is er geen weg terug.
  Ik ben dan ook nieuwschierig of de fed QE gaat stoppen of niet. Lijkt me onmogelijk want het zou gelijkomen met de vraag een snelle crash (geen QE), of een langzame crash (wel EQ).

 • Paul

  Aan de auteur. Kan je nog eens kijken naar het stuk :’Maar hiervoor is de schuld al te hoog opgelopen. Op dit moment is de totale schuld 16.500 miljard waarover rente vergoed moet worden. Bij slechts EEN procent renteverhoging creëer je dan een extra begrotingstekort van 1.650 miljard. Dan spreek je al over 65% tot 70% van de totale jaarlijkse belastinginkomsten van de hele VS (2.500 miljard, 2012). En de rente zou minimaal 2 a 3 procent omhoog moeten. Bij 2% rentestijging zit je al op een extra rentelast van 140% van de totale inkomsten. Dat kan natuurlijk nooit. En precies dat is hyperinflatie. Het is een vaststaand feit dat rentevergoeding boven de 60% van de overheidsinkomsten hyperinflatie niet meer te …’
  1% van 16.500 is niet 1.650 maar 165 dus je verhaal lijkt m.i. op dat stuk volledig uit zijn verband getrokken. Ik oordeel niet over de rest maar graag een update met correcte cijfers aub. Of het moest zijn dat ik er volledig naast ben.

 • Q&Q

  Voedsel: Codex Alimentarius: gezondheid aan banden gelegd..!

  http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/voedsel/codex-alimentarius-gezondheid-aan-banden-gelegd/

 • Sebassol

  Ook weer zo’n vaag geval shooting, valt bij mij onder de groep als 9/11.

  Jammere is 99% van de mensen gelooft dat dit allemaal echt gebeurd is zonder vooropgezet plan, schaapjes zijn het.

 • De Heraut

  Voor wat het waard is:

  Op vimeo is nu een vierde! tribute/eerbetoon gevonden van notabene ruim een maand vóórdat de shooting in Newtown plaats zou hebben gevonden. Dat betekent dus dat het nu op Google is voorgekomen, op Facebook, de steun Newtown pagina (zie daarvoor het originele artikel van vandaag hieronder) en dan nu ook op Vimeo. Eerder vandaag pasten we het onderstaande originele artikel ook al aan voor de derde vinding van een plaatsing van voor de datum van de shooting en hebben daar geen update van gemaakt. Dit stinkt allemaal op een ondragelijke manier.

  Meer info: http://niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=3859:google-bewijst-dat-sandy-hook-vooropgezet-plan-was-update-video&catid=20:het-complot&Itemid=33

 • Sebassol

  Is het niet gek dat Chavez nu kanker heeft? 2 jaar geleden wou hij het goud terug en nu is hij ernstig ziek….

 • Gerard

  @WijRos
  Ook. De grondstoffentax is wel van langere tijd. In Australie bestaat die ook al bijna 2 jaar nu. Ik denk dat dit wel allemaal in de prijs zit nu. Maar blijft in enkele landen wel boven het hoofd hangen.

  Maar een mijn heeft niet zo’n heel lange levensduur. Nu blijft de gedolven 2400 ton goud (2012) redelijk stabiel, het daalt overigens wel al iets jaar op jaar. En beleggen in goudmijnen kijk je niet meer naar 10 jaar geleden, maar voor minimaal 5 tot 10 jaar vooruit.
  En dan ga je die peak-gold toch wel zien.

  En natuurlijk zal papiergoud de prijs drukken. Maar (ongedekte) derivaten inwisselen voor fysiek is al op gang in veel landen, Venezuela, Duitsland, Zwitserland, en wat we niet weten. Dit gaat de prijs ook weer opdrijven. iedereen weet inmiddels wel dat het er niet is. Het zal eerst uit de grond gehaald moeten worden. Er er komt maar 2400 ton boven per jaar. Wie weet is die derivaten-handel wel 10 keer zo groot.
  Maar ook de trackers zijn megakopers volgens WGC. En ook dat loopt nog steeds op.

  Natuurlijk heeft mijnbouw met een wespennest van verschillende factoren te maken. Dat ontken ik niet.