24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Hyperinflatie al mogelijk in 2013?

Het was allang niet meer de vraag “of” er hyperinflatie komt, maar alleen nog de vraag “wanneer”. Levensgrote kans op hyperinflatie VS in 2013. Dat is de boodschap van Paul Craig Roberts. Roberts is econoom en was assistent secretaris van het ministerie van financiën onder president Reagan. Hyperinflatie van de USD kan zich zelfs elk moment al aandienen, volgens Roberts. De klap komt op het moment dat buitenlandse investeerders de USD niet meer vertrouwen waarmee de steun voor deze valuta wegvalt.

In een eerdere blog had ik al eens uitvoerig uitgelegd dat hyperinflatie nooit komt door onbeperkt geld bijprinten, maar uitsluitend ontstaat door het wegvallen van vertrouwen. Dat blijkt ook wel uit de feiten want het was bij elke hyperinflatie zo gegaan.

Wat gebeurt er dan precies?

De VS heeft de reservemunt. Dat betekent dat men onbeperkt geld kan bijdrukken omdat dat geld toch in het buitenland terecht komt. De hele wereld handelt immers met de USD. Hiermee exporteert de VS de inflatie naar het buitenland. Op zich is dat niet erg omdat het overschot van die USD in het buitenland terug stroomt in VS staatspapier. De rentevergoeding daarvoor zou de geëxporteerde inflatie moeten compenseren. In dat geval zou je eeuwig door kunnen gaan met dit spelletje. Maar dat is nu niet meer het geval. De rente op VS staatspapier is extreem laag. Veel lager dan de inflatie. En dat verschil werd almaar groter en groter. Dit brengt buitenlandse investeerders ertoe om niet meer het VS staatspapier op te kopen en ook niet meer de geëxpireerde obligaties door te rollen. Dit extra gat in de staatsleningen moet dus aangevuld worden door de drukpers van de FED. Een gat dat ook nog eens groter wordt door het jaarlijks begrotingstekort van meer dan 50%.

Uit bovenstaande blijkt dat het vertrouwen in de USD alleen gerepareerd kan worden door de rente te verhogen, net zoals dat in 1980 gebeurde. Maar hiervoor is de schuld al te hoog opgelopen. Op dit moment is de totale schuld 16.500 miljard waarover rente vergoed moet worden. Bij slechts EEN procent renteverhoging creëer je dan een extra begrotingstekort van 1.650 miljard. Dan spreek je al over 65% tot 70% van de totale jaarlijkse belastinginkomsten van de hele VS (2.500 miljard, 2012). En de rente zou minimaal 2 a 3 procent omhoog moeten. Bij 2% rentestijging zit je al op een extra rentelast van 140% van de totale inkomsten. Dat kan natuurlijk nooit. En precies dat is hyperinflatie. Het is een vaststaand feit dat rentevergoeding boven de 60% van de overheidsinkomsten hyperinflatie niet meer te vermijden is. Daar zit de VS dus al ruim boven. Buitenlandse investeerders zijn ook niet achterlijk, die zien dat natuurlijk ook.

Wat doen buitenlandse investeerders op dit moment?

Bill Gross van Pimco, de grootste obligatie belegger ter wereld, heeft al aangegeven niet meer in VS staatspapier te willen. Paulson, de andere grootheid, heeft bijna al zijn VS staatspapier omgeruild in goud. Het zijn er nog veel meer, maar het heeft geen zin om hier alle namen en bedragen op een rijtje te zetten. Want laten we vooral eens kijken naar de allergrootste investeerder in VS staatspapier, China. En natuurlijk is dat China omdat China de grootste handelspartner is van de VS en daarmee krijgt China al die bijgeprinte USD op hun bordje.

Onderstaande grafiek spreekt voor zich:

Wat kan de FED nog doen?

Renteverhoging gaat niet. Dat zou onmiddellijk hyperinflatie en faillissement van de VS betekenen. Dan gaan ze dan ook zeker niet doen. Ze hebben steeds de rente omlaag gedrukt door zelf het staatspapier op te kopen. Dit heeft een tijd lang gewerkt, maar dat is nu uitgewerkt. Bovendien kun je dit niet eeuwig blijven doen, zoals Nout Wellink en Silvester Eijfinger al vaak hebben gezegd. De Centrale Bank kan hieraan ten onder gaan, en dat is nu precies wat de FED nu boven het hoofd hangt. Hoe raar het ook klinkt, de FED moet stoppen met de opkoopprogramma’s van staatspapier. En dat is nu precies wat ze op 2 januari 2013 ook aankondigde. Eind 2013 stopt waarschijnlijk de opkoop. Dit kan men natuurlijk ook zeggen om het vertrouwen in de USD aan te wakkeren. Waarschijnlijk is dat ook zo. En dan kan men via andere kanalen gewoon door blijven gaan met opkopen. Bijvoorbeeld via de banken. Het zou een mogelijke tijdelijke oplossing kunnen zijn. We weten dit niet.

De mogelijke oplossing waarop gehoopt was, was forse economische groei door geldcreatie. Dit is in ieder geval radicaal mislukt.

Een andere oplossing is te doen wat ze in Japan al 10 jaar doen. Namelijk de Japanse banken wettelijk verplichten om de staatsschuld op te kopen tegen 0% rente. De zogenaamde zombiebanken. Maar ja, Japanse schuld is niet in handen van buitenlandse investeerders. En dat is nu net het probleem in de VS. Uiteindelijk zal de FED gewoon blijven printen in het overheids-schuldengat, want de overheidsverplichtingen kunnen onmogelijk stoppen.

Of de FED nog ergens een hoge hoed heeft liggen waaruit ze nog trucs kunnen toveren, valt zwaar te betwijfelen. De vrees is dat het hier stopt.

Is het proces al gaande? Volgens Roberts dus wel. We zien niet alleen het terugtrekken van China uit staatspapier in bovenstaande grafiek, maar vooral als gevolg daarvan de behoorlijk stijgende rente op VS staatspapier. Is al meer dan 0,3% opgelopen in 3 weken. Aanhoudende stijgende rente is de eerste aanwijzing. Als die zo meteen gevolgd wordt door sterk oplopende onroerend goed prijzen, dan zijn de knollen gaar. Let hierbij vooral op dat stijgende rente en vastgoedprijzen door de massamedia worden gebracht als “het einde van de crisis”!!! Laat je niet misleiden.

Al met al denk ik dat we de uitspraken van Paul Roberts niet moeten onderschatten. Overigens komt dit ook keurig overeen met hetgeen we kunnen leren hierover bij Fofoa.

Wat er precies gebeurt als de dollar valt weten we niet. Volgens Mike Maloney vallen dan wereldwijd alle valuta’s heel kort achter elkaar om. Of dat zo is durf ik op dit moment nog niet te zeggen. Feit is wel dat de wereldeconomie inclusief het monetaire systeem als een grote brei aan elkaar vast zit. Naast het probleem van de FED kan ook de ECB niet tot in de eeuwigheid blijven doorgaan met opkopen van failliet staatspapier.

Vergeet in ieder geval even niet dat alle centrale banken wereldwijd enorme hoeveelheden goud aan het opkopen zijn. En dat is niet voor niks.

Tot slot nog de waarschuwing. Het is heel goed mogelijk dat in de aanloop naar die lang voorspelde “total collapse” de prijs van goud en zilver even flink mee naar beneden gezogen wordt. Vermoedelijk geholpen door nog grotere manipulatie door de centrale banken. De paniek in die verkoopgolf zullen de centrale bank aangrijpen om zelf flink op te kopen. Mogelijk zal ook de massamedia als instrument gebruikt worden om iedereen op het verkeerde been te zetten. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen! Koop de dips en verkoop NOOIT.

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Gerard zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook