Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Ik stop er mee

24-09-2010 Zilverpaul

Beste lezer,

Allereerst wil ik u mijn welgemeende excuses aanbieden voor de inhoud van de blogs die de laatste tijd van mijn hand zijn verschenen. Zelden heeft de inhoud van een artikel zo de plank misgeslagen als die van mij. En het betreft niet één artikel, maar alle stukjes door mij geschreven kunnen zo in de shredder.

Hoe vaak heb ik de Amerikaanse overheid en grote banken wel niet door het slijk gehaald, naar wat nu later blijkt geheel onterecht. Wat moet die arme meneer Blankfein van Goldman Sachs wel niet hebben gevoeld, wanneer keer op keer zijn bank in negatieve zin werd genoemd in allerlei verhalen. Al die zogenaamde waarheden waarmee de bankdirecteuren, Obama, ja zelfs de hele top van de financiële wereld te kak werd gezet.

Zelfs de olie van BP is opgeruimd; er is niets meer van te zien. Ach, hoe heb ik me mee kunnen laten slepen door allerlei informatie zonder het eerst te checken bij onze respectabele nieuwsagentschappen.

http://925.nl/images/2010-04/lloyd_blankfein-.jpg

die aardige meneer Blankfein

Ik kan niet anders dan mijn hoofd diep buigen.

Hoe heb ik me mee kunnen laten slepen in die goud en zilvergekte, zelfs mensen aansporend om dit edelmetaal in huis te halen! Waarom, vraag ik mij nu vertwijfeld af, heeft het waanidee bij mij postgevat dat ik het beter zou weten dan onze ministers en bankdirecteuren. Zij hebben er immers voor doorgeleerd. En wat ben ik, anders dan een flintertje plankton in de grote oceaan van kennis over economie en beurzen.

Ik moet het mijn vrouw nog vertellen, maar eerlijk gezegd ontbreekt mij de durf. Nog zo’n teken aan de wand dat ik als columnist, nee, zelfs als mens een tijdlang de geheel verkeerde weg ben ingeslagen. Mijn aandelenportefeuille van mijnbouwbedrijven in de goud en zilversector zal ik zo spoedig mogelijk van de hand doen, met hopelijk een niet al te fors verlies. Misschien kan ik nog iemand anders een plezier doen met wat glimmende muntjes, maar ja, wat moet je toch ook eigenlijk met die rommel. Je kunt het niet eten en bij de bakker kun je alleen met euro’s betalen.

Nu snap ik ook hoe het komt dat sommige mensen zich in de loop van hun leven op een bepaald moment aansluiten bij een sekte of zoiets. In een periode van verwarring sluit men zich aan in de hoop antwoord te krijgen op bepaalde levensvragen, en bijt men zich vast in een bepaald beeld hoe de wereld er uit ziet. Ik moet bekennen, bij mij was het niet anders. Toen de eerst berichten kwamen over de kredietcrisis ben ik meteen achter allerlei onheilsprofeten aangehold, in de verwachting daar mijn waarheid te vinden. Had ik maar naar die aardige meneer Bos geluisterd, die aangaf dat de BV Nederland met een beetje mazzel nog flink zou gaan verdienen aan de steun aan de banken. En ook hij had gelijk, naar van de week maar weer duidelijk werd op Prinsjesdag toen bleek dat het begrotingstekort minder groot was dan verwacht.

http://www.kickfm.nl/weblog/images/18-1-2009_-_obama.png

Ik las net dat steeds meer mensen in Amerika werkeloos zijn, nu wel zo’n 22 %. Ha, ik weet nu wel beter, dat ligt met zijn allen bruin te bakken aan de Mexicaanse golf! En die zogenaamde tentenkampen, ach wat zielig? Ik betaal me zomers scheel om ergens een plekje te bemachtigen voor de tent! Nee, mij krijgen ze niet weer gek.

Ik hoor trouwens net mijn vrouw bellen, ze had het over crisisdienst of zoiets, ik hoop wel dat het een andere crisis is, wat van deze heb ik mijn buik vol.

Ik stop nu, want er stopt een busje voor mijn deur, en er stappen twee witgejaste mannen uit.

Het trof me dan ook als een mokerslag, het bericht van de Amerikaanse overheid dat de recessie nu officieel voorbij is.

 • Black Water

  Beste Zilverpaul ; nu heb ik pas echt medelijden met u en nog erger door he feit dat u een geniepige Blankfein de hemel in prijst. Mijn god, het lijkt wel of ze u bij de Bilderberg hebben binnengerijfd…..hoe kan men zo’n draai van 180° maken, maar wees gerust uw eerste gedachte was de correcte…en trouwens uw respectabele nieuwsagentschappen worden “gestuurd” door deze heerschappen…logisch dat zij u een ander beeld voorhouden….. hoe kun je zo blind zijn…wacht tot binnen 2 jaar, dan zullen uw ogen alsnog open gaan….dd. 02/08/2011…………R.I.P.

 • Frits

  Liegen bij mensen is ook een zaak van survival of the fittest. Daarom staan er zoveel goede leugenaars aan de top. Het ligt in het verlengde van ander bedrog in de natuur, simpelweg omdat het werkt. Omdat de mens zo’n succesvol dier is, is de noodzaak voor liegen niet meer zo evident als bij andere organismen. Maar de tactiek werkt nog steeds voor ‘kleinigheden’ (voor zaken die niet direct leiden tot je eigen leven of dood, maar wel over miljoenen in valuta of de levens van anderen).

  Wat de mens echt onderscheidt van de rest van de natuur is onze droom van eerlijkheid.

 • Nico

  @Frits – de voorbeelden van prooidieren om belagers te misleiden is een zaak van survival of the fittest. De homo sapiens stelt zijn vermogen om in spreektaal te communiceren in dienst van het opzettelijk vals getuigen. Je mag veronderstellen dat iedereen liegt, tenzij hij per ongeluk de waarheid verkondigt.

 • Frits

  Nou zeg, wat een zelfhaat.

  @Nico
  De natuur staat bol van het bedrog en het is één van de belangrijkste overlevingsmechanismen; in camouflage, in houding en in sociale interactie. Een zweefvlieg ‘liegt’ de hele dag dat het een wesp is, een kraaghagedis doet zich groter voor dan hij is en als de leider van een apengroep zwakte toont, zit er al snel een spreekwoordelijk mes in z’n rug.
  De mens heeft denk ik als hersenen-afhankelijk dier de overlevingsopdracht om het liegen te perfectioneren. Een maatschappij gebaseerd op grof geweld is veel eerlijker, maar gelukkig zitten weinigen daarom te springen.

  @RB
  Onverteerbaar afval is vast wel aan een geit te voeren of in brand te steken of desnoods in de zon te schieten. ;)
  De reflex om anderen die geen slimme uitvindingen hebben eventueel uit te schakelen is in principe bevorderend voor de gemiddelde overlevingsdrang van ons DNA. Daarnaast helpt het goed tegen overbevolking en overgebruik van onze planeet. Niet dat ik een wereldoorlog wil promoten; maar met een oorlogsreflex binnen een populatie van 6 miljard zonder natuurlijke vijanden is biologisch gezien niets mis.

  Na een culturele herprogrammering zit het denk ik met de overleving van de Homo Sapiens wel snor! De eerste stap is wat mij betreft een overgang naar vrije valuta, wat in de praktijk zal neerkomen op een edelmetaal standaard. Het inflatie-consumentisme model is de basis van de ideologie van de ‘eeuwige groei’. Terwijl iedereen wel weet dat eeuwige groei niet erg waarschijnlijk is. Afgezien van het koloniseren van het universum, natuurlijk.

  Ik lees net dat een rottende mispel een lekkernij is, dus misschien heb ik je vergelijking niet helemaal goed begrepen. ;)

 • RB

  @ Nico

  De mens onderscheidt zich in nog een paar zaken van andere levende organismen. Het is de enige soort die onverteerbaar afval produceert, nieuwe uitvindingen als in een soort reflex test op de mogelijke militaire waarde ervan en voortdurend tegen zichzelf vecht.

  Goed beschouwd is Homo Sapiens als DNA-overlevingsvehikel zo rot als een mispel. ;-)

 • Nico

  @Paul – helaas ben ik het roerend met je eens. De recessie is inderdaad voorbij; de depressie daalt op ons neer.
  Die arme Zuid Afrikaners moeten bij deze goudprijs elke dag 5000 meter diep in de ingewanden van deze planeet de laatste restjes goud zien los te peuteren. Je moet er toch maar wat voor over hebben.
  De mens onderscheidt zich van alle andere levende organismen in één kenmerkend opzicht: Hij liegt van zijn wieg tot aan het graf.

 • Frits

  @Jan

  Al in 1966 heeft Greenspan een artikel geschreven over het heil van de goudstandaard.

  http://www.constitution.org/mon/greenspan_gold.htm

  In die tijd was hij nog voor vrijheid, kapitalisme en een vrije markt en tegen inmenging van de overheid. Hoe een oprecht mens van een goudlievende objectivist en vriend van Ayn Rand kan verworden tot geldprinter numero uno is een raadsel. Zelf vindt hij het een logisch compromis.

 • olaf

  Beste Paul,
  Als huisvuilophaler heb ik die jaren gezweet en gezwoegd. Nooit had ik eens de mazzel met aandelen of grondstoffen. Todat ik een bak tegenkwam die niet te tillen was. Wat was dat ding loodzwaar. LOOD? Nee het was jouw bak. Zou je nog 1 advies kunnen doen? In welke valuta ik dit oude ijzer moet omzetten? Oja doe het aub via deze blog. Onze winkel in Zeewolde hebben we immers gesloten en zitten nu reeds op de maledi(e)ven. Voor de lezers die nog wel wat edelmetaal hebben. Met een jaar of 30 zal het wel weer eens wat waard worden. maar let op over 20 jaar begin ik alweer met opbouwen van posities.

 • Fred

  Hahahaha! Ik lach te weinig zegt m’n vriendin maar dat is nu ruim ingehaald.

 • http://www.edelmetaal-info.nl Wilbert

  Zilverpaul,

  Je kunt je melden bij deze meneer, die snapt het!
  De slechtnieuwsshow van Kees en Willem:
  http://www.beurs.nl/opinie/expertopinies/3073601/de-slechtnieuwsshow-van-kees-en-willem

  Groet
  Wilbert

 • http://goudportal.nl Richard

  Ik kap er ook mee. Ik zie een death cat bounce in de goud en zilverkoesen. We zitten nu in het laatste stukje van de bounce en daarna wordt goud geen hol meer waard. Ik ben zwaar aan het afbouwen en ik ben allemaal dollars onder me bed aan het stoppen. Deze gaan vet veel waard worden, kijk maar naar de dollar index. Die zakt nu dan wel een beetje, maar ik geloof stellig dat dit weer goed gaat komen. Er is zo veel vraag en behoefte naar de dollar, dat ze gewoon non stop aan het drukken zijn. Momenteel wordt de waarde van de dollar heel heftig onderdrukt omdat ze willen exporteren, maar binnenkort kent de wereld alleen nog maar dollars.

  Ik ga binnenkort ook zo een stukje schrijven op goud-portal… ik heb me kapot gelachen haha!

 • Niels

  Ik hoop dat je niet stopt met schrijven Paul:)

 • Zilverpaul

  Beste Ludo,
  ik was graag op je aantrekkelijk aanbod ingegaan, ware het niet dat net mijn mijn vrouw de muntjes aan de vuilnisman heeft meegegeven!

 • Ludo

  @ Thijs : dit is geen sarcasme maar een schitterend stukje ironie van onze huiscolumnist !!

  Paul, je kan je zilveren glimmende munten aan mij verkopen aan 15€/ounce. 2 vliegen in 1 klap : je vrouw blij en jij van die troep vanaf. Opgelet, dit is een eenmalig aanbod en ik zou er maar snel op ingaan als ik jou was, want binnenkort zijn die dingen compleet waardeloos :-)

 • Roland

  @Gerard

  Hallo Gerard; Hier een filmpje over Iceland, een crisis die “niemand zag aankomen”. Iets zeer interessants wordt gezegd over de rol van DNB = Nout Wellink in dit “spelletje” (ongeveer op 75-80% in de duratie van het filmpje). Weet je nog; Nout wist ook van “niets” en had dit niet zien aankomen…. !!?? http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2009-2010/bankroet/de-ijsland-ervaring.html
  Aan jou de keuze wie te geloven.

  Tegenlicht (VPRO) maakt zeer interessante documentares. Mocht je deze gemist hebben: “Quants” is zeer informatief: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2009-2010/Crisis-als-kans/quants-de-alchemisten-van-wall-street.html
  Als je nog de edele hoop had, als kleine belegger, iets te betekenen en een kans te hebben………ha…….Zoals ZilverPaul schrijft: “een flintertje plankton in de grote oceaan”.

 • Gerard

  Tja Roland, ook ik luisterde altijd naar die verkeerde mensen als Faber, Schiff en Celente.

  Maar al die andere zoals Wellink en Bernanke hebben NOOIT een cris kunnen zien aankomen.
  Wellink zei letterlijk voor commissie de Wit, “niemand” kon die crisis aan zien komen, ook wij niet.
  Niemand??
  Faber, Schiff, Rogers, Celente, Paul zagen de crisis wel aankomen. Al vanaf 2005!!
  YouTube stond er toen al vol van! De halve wereld zag die crisis aankomen, behalve Wellink en Bernanke…

  Dus wie gaan we dan voortaan geloven?

 • Jan

  Zilverpaul,

  Ik heb nog wel een schrale troost voor je. Greenspan die deze ellende mee veroorzaakt heeft, komt voor zijn dood toch nog “tot bekering” Ik las zojuist dat hij nu toch anders over goud denkt dan toen hij nog FED voorzitter was: http://www.nysun.com/editorials/greenspans-warning-on-gold/87080/

  Wie weet wordt Greenspan nu ook wel afgevoerd door mannen met witte jassen….
  want de elite wil het spelletje wat ze spelen natuurlijk wel zo lang mogelijk volhouden

 • Jan

  Tja, je kunt nog wel wat verdienen door al je columns te bundelen en uit te geven, ZilverPaul.
  Ik sta altijd weer verbaasd over hoe de mainstreammedia de leugenmachines van banken, economen en politici ondersteunen. Economen hebben een vreemde eigenschap: slecht nieuws “had niemand vooraf kunnen voorspellen”, maar een verbetering zien ze al van verre aankomen. Slechte resultaten zijn er niet, het is altijd “beter dan verwacht”.
  Manipulatie van cijfers zijn ze supergoed in, en ze liegen gewoon alsof het gedrukt staat door continu de berekening van werkeloosheids cijfers en inflatiecijfers naar hun eigen voordeel bij te stellen.
  De burger die vijf kilometer te hard rijdt krijgt een boete, maar Wouter Bos die miljarden van ons geld aan de banken gaf heeft een riante wachtgeldregeling. En de bankdirecteuren glimlachen; hun bonussen worden gewoon doorbetaald. Wil je weten hoe het komt , lees dan het artikel vandaag in de Telegraaf met het intervieuw met Bosma

 • johan

  Ik stop er ook mee……..heb het ook niet goed aangepakt. Veel te voorzichtig ingekocht de laatse jaren, better go all in now ;-)

 • Thijs

  Ik bespeur sarcasme ;)

 • Rafael

  Bespeur ik hier sarcasme of? Als dit gemeend is dan doet de mainstreammedia z’n werk wel zeer goed. Ik wil gerust wat feiten onder je neus schuiven!!!

  btw: wat je aandelen betreft houdt ik je niet tegen!

 • Roland

  Je hebt volkomen gelijk; ik stop er ook mee ! Zelfs Hans de Geus, van RTLZ, zegt dat goud een tulpenmanie is en goud totaal geen intrinsieke waarde heeft. Volgens de minister van financiën is de dubbele dip ook van de baan.
  Hoe heb ik ook zo stom kunnen zijn mij mee te laten slepen met Robert Kiyosaki, Mike Malony, Jim Willy, Marc Faber, Max Keiser, en vele anderen; van die “Gloom, boom en Doom denkers?
  We moeten wel snel zijn; de zeepbel loopt al leeg !! De euro steeg vandaag en de goud-prijs zakte al.
  Ook deze consultant begreep er niets meer van: http://www.youtube.com/watch?v=thSTpGnWEAs&feature=related

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  moge god uw ziel hebben