24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

IMF: nieuw Global Stability Report

Ieder halfjaar brengt de IMF een Global Stability Report uit. Dit report geeft een beoordeling van het financiële systeem en de markten. Dit is op wereldniveau. De focus is hierbij de huidige marktomstandigheden en dan voornamelijk systeemproblemen die een risico zouden kunnen zijn voor bijvoorbeeld financiële stabiliteit. 

IMF

IMF staat voor Internationaal Monetair Fonds. Het IMF is een VN-organisatie die het monetaire systeem in de gaten houdt. Op deze manier moet financiële stabiliteit behouden worden. Er zijn zo’n 200 landen aangesloten bij het IMF. Het IMF adviezen die de verschillende lidstaten kunnen volgen om zo hun marktomstandigheden positief te houden en problemen tegen te gaan.Dit wordt onder andere gedaan via het Global Stability Report. 

In het afgelopen report dat het IMF onlangs heeft uitgebracht wordt er gewaarschuwd voor cryptovaluta. Landen die cryptovaluta als wettig betaalmiddel erkennen zouden hun eigen financiële stabiliteit in gevaar brengen. 

Cryptoisatie

Er zijn verschillende landen die cryptovaluta als wettig betaalmiddel erkennen. Dit wordt ook wel cryptoisatie genoemd. El Salvador is er hier een van. Afgelopen zomer was El Salvador de eerste in de wereld die bekend maakte dat de bitcoin in het land als wettig betaalmiddel gebruikt mag worden. Het IMF richt zich daarom ook vooral op dit land. 

Het IMF wil cryptoisatie tegen gaan en financiële stabiliteit verbeteren. Manieren hoe ze dit aan zouden willen pakken is door het verbeteren van financiële infrastructuren. Dit zou cryptoisatie namelijk ontmoedigen. 

Euroisatie en dollarisatie

Naast cryptoisatie zijn ook euroisatie en dollarisatie een ding. Dit is wanneer de euro of dollar in landen gebruikt wordt omdat hun eigen munt niet goed genoeg presteert. Dit is echter vrij normaal en kan ervoor zorgen dat het beter met een land gaat. 

Naast cryptoisatie heeft het IMF het ook over andere risico’s voor de financiële stabiliteit. Het IMF zegt dat deze onder controle wordt gehouden als gevolg van aanhoudende beleidsondersteuningen. Daarnaast helpt de herstellende wereldeconomie hier ook aan mee. Toch zijn er nog steeds veel aspecten die de herstellende wereldeconomie tegenhoudt. De moeilijkheden in de toeleveringsketen is er hier een van en doet de angst voor inflatie nog verder opspelen. Daarnaast herstellen sommige sectoren beter dan anderen. Dit laat hier en naar nog steeds onzekerheid toenemen.

Naast de problemen in de toeleveringsketen worden grondstoffen ook steeds duurder. Dit duidt op inflatie. Goud kan in gevallen als deze zekerheid bieden en beschermen. Een veilige haven in goud vinden kan via The Silver Mountain. Doormiddel van het kopen van gouden munten en/of goudbaren zet u uw geld vast. Omdat goud al eeuwenlang waardevast is, kan het helpen de waarde van uw geld te behouden.

Bekijk ook