Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

IMF rondt verkoop goud af

31-12-2010 Bas

http://1.bp.blogspot.com/_AWZcLupjfU4/TLHW8O46w2I/AAAAAAAAAA8/5hrp6TwIJGs/s1600/imf.gifWat vele lezers van dit blog weten is dat het IMF een verkoopprogramma van goud heeft. Dit programma is er om geld te creëren dat ze vervolgens uit kunnen lenen aan de ‘arme’ landen. Op dit moment heeft het IMF het laatste deel van dit programma afgerond, waarmee het totaal van verkocht goud op iets meer dan 400 (!) ton komt. Deze 400 ton representeert 13% van de totale goud reserves van het IMF.

Wat ook vele lezers weten is dat dit uiteindelijk een enorme invloed gaat hebben op de goudprijs. In eerste instantie zal dit niet direct zo zijn omdat vele landen verborgen houden hoeveel goud ze daadwerkelijk als reserve aanhouden. Hiermee zorgen ze ervoor dat de goudprijs laag blijft wat ze de mogelijkheid biedt om nog altijd voor zeer lage prijzen goud in te kopen. Stelt u zich eens voor wat de impact zal zijn als een Centrale Bank aan geeft dat deze 100 ton aan haar reserves heeft toegevoegd. Inderdaad, de prijs zal direct gaan stijgen!

De mogelijkheden die het IMF heeft om ‘arme’ landen te helpen nemen natuurlijk steeds verder af. De goudvoorraad van het IMF is namelijk niet onuitputtelijk en er is steeds meer steun nodig om deze landen niet failliet te laten gaan.

Al het goud dat het IMF heeft verkocht, hebben ze verkocht voor marktprijzen en we kunnen ervan uitgaan dat het meeste van dit goud is beland bij Centrale Banken. Wat hierbij opvalt is dat het goud voornamelijk is terecht gekomen bij landen uit het  “Wijze Oosten”. Zo hebben Rusland en Saoedi-Arabië al aangegeven dat haar goudreserves de afgelopen periode substantieel is gestegen.

Omdat goud nog altijd buiten de radar om wordt verhandelt en omdat landen niet aangeven als ze goud kopen begint de druk op de Verenigde Staten om een audit bij Fort Knox toe te staan steeds meer toe te nemen. Officieel gezien heeft de Verenigde Staten de grootste goudvoorraad, het lijkt er echter sterk op dat het meeste (zo niet alle) aanwezige goud is geleased of verkocht aan andere partijen.

Mocht deze audit er komen en blijken dat de Verenigde Staten inderdaad bijna al haar goud heeft verkocht dan zal dit verstrekkende gevolgen hebben voor het land. Waar de de devaluatie van de dollar nu nog verhult kan worden met de mede devaluatie van de Euro en de Pond Sterling, zal dat niet meer langer mogelijk zijn. Als blijkt dat de Verenigde Staten al haar goud heeft verkocht zal de ondergang van de Verenigde Staten met een stroomversnelling komen. De vraag is ondertussen niet meer of de Verenigde Staten nog bovenop de crisis komt, de vraag zal zijn wanneer deze terminale patiënt definitief ten onder zal gaan.

 • http://www.5fr.fr/site_m 5fr.fr

  When you need the information systems of your own really, be counted your pals. 5fr.fr http://www.5fr.fr/site_map.html/

 • http://www.7fr.fr/site_m 7fr.fr

  To everyone you might be a single person, although to one woman / man you might be the modern world. 7fr.fr http://www.7fr.fr/site_map.html/

 • Pingback: Nieuws « Edelmetaal-Info()

 • latcho

  ik las dat Nederland ook een pak goud in de VS heeft opgeslagen enkele decenia terug. Horen we daar nog iets van ?

 • patricia

  Systeem crash.
  Reeds sinds 2007, na een brede wetenschappelijke studie van het westerse financiele systeem, werd op de Asiatische universiteiten( China), welke behoren tot de top tien van de wereld, aangegeven waar de zwakke plekken in het financiele systeem liggen. Het “systeem” hebben zij kunnen doorgronden, met behulp van de vele duizenden hoog opgeleide wetenschappers, opgeleid aan de westerse universiteiten( economen, sociologen etc), welke na afstuderen terugkeerden naar het land van herkomst.
  In 2007 gaf men het systeem( de VS) nog vijf jaar. Dat betekent dus ultimo 2012.
  Het is dus vijf voor twaalf.
  In deze verwijs ik gaarne naar het rapport van de Bank Societe Generale vierde kwartaal 2009 “Worst Case Debt Scenario;
  en de publikatie van Prof. Robert Mundell van de Columbia Universiteit(V.S.), mainstream Nobel Laureate.( We re in the terminal stages of the world most gigantic pyramid scheme)
  China is dat aangaande eerlijk tegenover haar bevolking, Staats media: bescherm uw vermogen met goud, zilver en andere harde assets.

 • Gerard

  Toch ben ik wel voor een deel met Johan eens.
  Geen enkele boom groeit tot in de hemel.
  Begrijp mij niet verkeerd, zelf zit ik tot ver over mijn oren in speculatie stijgende zilverprijs! Maar wel met vinger boven de entertoets!

  In de eerste plaats verwacht ik niet dat de Euro de herfinanciering van Italie gaat overleven. Spanje + Italie komen vanaf half maart t/m mei aan de beurt met een bailout van, SCHRIK NIET, 400 miljard! Goed nieuws voor goud en zilver natuurlijk.

  Zilver wordt bedreigt door de steeds slechter draaiende economie.
  1. De bedrijfsvoorraden zijn alweer veel te hoog aan het oplopen terwijl de werkloosheid ook nog iets oploopt.
  2. BRIC + meerdere Aziatische landen stampen VOL op de economische rem omdat de inflatie de pan uit vliegt. 12% (gemm.) inmiddels!
  3. Rente zal flink stijgen door de steeds moeizamere herfinancieringen.
  4. Dubbel dip lijkt weer op te duiken.

  4 slechte ontwikkelingen dus voor zilver. Hierdoor zal zilver vrijwel zeker een correctie krijgen van ergens tussen 25% a 60%. Maar… we weten ook weer niet de reactie indien USD of Euro gaat vallen. Of, wat komt eerst.
  Niemand weet op dit moment de richting, ik niet, Johan niet, Bernanke niet, niemand niet.

 • Johan

  @Snel

  Je hebt helemaal gelijk dat de muntontwaarding geen 40% was het afgelopen jaar. Ik denk dat je het anders moet bezien. De prijs van Goud is al die jaren (vanaf de $ hegemonie) in de grondstoffen-hoek geduwd. Door de prijs ongelofelijk te drukken is die in die hoek gebleven. Mensen mochten goud niet als een monetaire asset zien, maar net als koper en zilver als een commodity.

  Wat je vertelt van de jaren 80 is juist de val geweest van toen. Het goudloket werd gesloten door Nixon en toen begon men massaal goud in te slaan. Dit leidde tot een explosieve stijging. Echter, er was destijds geen alternatief voor de $ als wereldreservemunt. Dus alles knalde in elkaar toen de Amerikanen de deal met de saudi’s sloten, van Goud voor olie.

  Nu is de situatie totaal anders. Al wens ik het zo dat de prijs in elkaar stort, dit vergroot je hoeveelheid in grammen…..dat is alles wat telt. Laat je dus niet verleiden als de Comex-prijs van goud daalt, het kan zomaar de laatste poging zijn van de elite om ons te doen lossen. Daarom is het van levensbelang om in te zien wat het gehele verhaal is achter Goud…opdat u weet wat u te doen staat.

  Het is als een rit met een eindbestemming, enkel het laatste station is belangrijk. Onderweg gaat men alles proberen om op u stoel te bieden, niets is uitgesloten. Want er zijn een heleboel mensen die de werkelijke waarde van goud weten.

  Een bekende uitspraak werd ooit gedaan door een zeer belangrijk persoon, die wellicht later geïntroduceerd wordt: Why would you sell your gold for paper with numbers on it like stars in heaven……..got it ;-)?

 • Snel

  Fiat geld zal dan wel minder waard worden maar het is toch echt niet zo dat wat het zilver of goud in waarde is gestegen de euro minder waard is geworden. B.V een fiets is niet 40% duurder dan een half jaar geleden, in euro’s. Kijk maar eens terug naar 1980 toen klapte de zilver en goud prijs zomaar in elkaar. Als het tegen zit zal dat zomaar weer kunnen gebeuren. Niemand weet nl welke kant het precies opgaat met de schuldencrisis.

 • Johan

  @ZackZilver

  ZackZilver :
  @Johan
  Enkel olie en goud? Mij lijkt dat vrijwel alle grondstoffen veel duurder gaan worden.
  Zilver mogelijk wel het meest omdat daar ontzettend meer geklungeld is door overheden en bankiers.

  Dat klopt, alle grondstoffen worden nominaal duurder. Dat komt door de waardevermindering van het fiat-geld waarin het is uitgedrukt. De $ momenteel.

  Maar daar is het nu precies waar het hier Niet om draait. Het draait hier om iets anders, namelijk het waardeloze papier (derivaten, obligaties, hefboomconstructies etc etc) zal worden naar haar intrinsieke waarde. De bezittingen (vermeende!) van de één, zijn momenteel juist de schulden van de ander! Bedenk je dit!?
  Tegenover deze (schuld)papieren aan de ene kant van je balans moet “iets” staan wat die waarde dekt. Dat is nu precies de Euro! En wat staat daar, juist goud gewaardeerd naar de marktprijs.

  Dus als je fiat-geld minder waard wordt, en dit is logisch want men blijft bijdrukken, dan stijgt de goudprijs en blijft je balans in evenwicht. Bekijk maar eens een goud-grafiek en begin dan in het geboorte jaar van de Euro ;-). Veel mensen weten dit (nog) niet maar het levert je een ahaa moment op…..

  Hier heb ik een artikel dat er dieper op ingaat, wellicht moet je het 2 x lezen om het te doorgronden, maar dit geeft zeer goed weer hoe we nu staan.

  http://zaplog.nl/zaplog/article/de_ecb_goud_strategie_een_snapshot

  MvG

 • temp242

  Beste zilver goud:

  Weldra METHAANKOE.COM!, dé melkkoe!
  Jim rogers zei het al, wordt farmer!
  Koeien en een gascentrale erop aan koppelen!
  Booooooooooeeeeeeeeeeeeehhhhhhhhhhhh!

 • zilver goud

  @Johan
  Johan
  Je hebt wel een punt in olie goud en de Euro.
  Maar als er in Duitsland iemand op staat en het volk toe zegt we stappen uit de euro en gaan weer terug naar de Mark dan weet je ook dan is het gedaan met de euro.
  Iets waar Merkel nu al rekening mee houd want meer dan 50% van de bevolking wil de Mark terug.
  Dit zal nog meer aangewakkerd worden door de media. Als diversen
  Euro landen dit jaar weer miljarden nodig hebben waar Duitsland voor een groot deel gerand voor zal moeten staan.

 • ZackZilver

  @Johan
  Enkel olie en goud? Mij lijkt dat vrijwel alle grondstoffen veel duurder gaan worden.

  Zilver mogelijk wel het meest omdat daar ontzettend meer geklungeld is door overheden en bankiers.

 • ZackZilver

  @Johan
  Enkle olie en goud? Mij lijkt dat vrijwel alle grondstoffen veel duurder gaan worden.

  Zilver mogelijk wel het meest omdat daar ontzettend meer geklungeld is door overheden en bankiers.

 • zilver goud

  @temp242
  Wel grappig stront.
  Is nog geen grondstof maar kan dit wel worden in de toekomst.
  Er is meer gas uit koeien varkens en kippen stront te halen dan men nu op het moment uit Slochteren om hoog pompt.
  http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20031210_biomassa01

 • Johan

  Dat is nu hoe jullie het interpreteren, negatief. Waarom negatief als ik vragen mag? Omdat ik aangeef dat jullie op het verkeerde spoor zitten door te luisteren naar wat de media brengt, namelijk zilver is the place to be. Jullie verafschuwen de mainstream, als het derhalve met een prachtig verhaal komt over de investering van je leven, dan heulen jullie weer mee. Dit begrijp ik echt niet.

  Ik ben ervan overtuigd geraakt dat het maar om 1 ding draait in de wereld, of eigenlijk 2 dingen. OLIE en GOUD. PUNT, en mensen (zoals jullie) die hetzelfde onderbuik hebben gevolgd als ik, en in edelmetalen zijn gestapt, worden “weggelokt” van de bron. Met prachtige rendementen en outperformen van goud. Hoe vaak heb je dat niet gelezen laatst? Veelal en overal.

  Dit verzin ik niet zelf, sterker nog het is verankerd in onze prachtige munt, de EURO. Mensen die hier nogal eens posten schreeuwen en schelden over van alles en ook over deze munt, zonder te weten wat hier nu aan ten grondslag ligt. Hieronder plaats ik een prachtig artikel dat weergeeft hoe de Euro bedoeld is en gaat functioneren als eerste in haar soort….met een vrij vlottende goudwaarde!

  http://zaplog.nl/zaplog/article/de_euro_de_dollar_en_goud

  MvG

  p.s. vragen staat altijd vrij

 • temp242

  Beste Johan,
  Eerst en vooral ik wil je zeker niet als persoon ‘aanvallen’, kwestie van respect.
  Maar het was niet leuk als je steeds maar weer negatieve postings aangaande de materie op dit forum lanceerde, op den duur gaf je echt wel de indruk een bankiertje te zijn.
  Na het lezen van je ‘getuigenis’kreeg ik wel een heel ander beeld van u. Bij deze mijn excuses.
  Maar waarom dus zo negatief als je toch in bijvoorbeeld edele metalen zit, dan moet je er toch wel in geloven hé, anders sla je toch niet in???
  Mvg.
  Mvg.

 • wil

  Johan :@temp242
  Dat zou je nog best verbazen. Vermoed dat ik meer goud in bezit heb dan menig hier aan zilver…….fysiek, dus geen turbo of welk zilverflutfonds dan ook.

  in kilo of in geld ?;-)

 • Johan

  @temp242

  Dat zou je nog best verbazen. Vermoed dat ik meer goud in bezit heb dan menig hier aan zilver…….fysiek, dus geen turbo of welk zilverflutfonds dan ook.

 • Johan

  Omdat ik niet als een kip zonder kop achter de massa aanren? Eigenlijk verwijten jullie bankiers wat je zelf nu ook doet. Je hebt geen respect voor de dingen om je heen, maar denkt alleen aan je eigen rijkdom….no matter what.

  Goed bezig?

 • temp242

  Beste Wortelbea,
  Ja, Johan is een bankiertje, in de volksmond nu ook wel Bankster genoemd.
  Die jongen is allergisch aan alles wat echt is, als je stront moet verkopen, ga je op den duur in stront geloven hé.
  Vraag eens aan Johan wat de aandeeltjes binnen een maand of vier gaan waard zijn?
  Johan gelooft zeker in een beurshausse? Of moeten we straks met z’n allen Euro-obligaties gaan kopen zeker? Kwestie als domme ezels en garnalen de failliete Europese landen te blijven ondersteunen, laat me niet lachen hé.

 • Henk

  Werk jij toevallig voor JP Morgan Johan ?

 • wil

  Johan :ik denk zilver rond de $20 eind van dit jaar.

  2.32 ?

 • wil

  @zilver goud
  denk ik ook, hebben ze het toch he ;-) zij zullen hen leiderspositie in de wereld niet zonder slag of stoot opgeven das zeker.

 • Johan

  Nooit gehoord van de massa die altijd fout zit. Op het moment dat iedereen roept het kan niet op, is dat een betrouwbare contra-indicator, Sorry voor mijn eigen mening. Sorry dat ik niet mee roep dat het alleen maar omhoog kan…….ik wil jullie sprookje echt niet verpesten.

 • http://edelmetaalblog silvershadow

  Kortom iedereen denkt het zijne ervan!
  Frappant is echter wel dat het Pantelisrapport nov. 2009 (hier door Rolf zelf meen ik op het blog geplaatst) het pijnlijk nauwkeurig voorspeld heeft met een uitbraak boven $21 en een koersdoel afgeeft van $50 voordat er sprake is van enige weerstand.
  Vandaar mijn nieuwsgierigheid naar het meest recente Pantelisrapport. Iemand die het gelezen heeft?

 • wortelbea

  haha, die johan toch…
  nu het kan natuurlijk, maar het is onze over enthousiaste Johan die ermee afkomt :-)
  is onze Johan dan echt een bankster ? lol

 • Johan

  ik denk zilver rond de $20 eind van dit jaar.

 • Procambarus

  Er is geen zinnig woord over de zilverprijsontwikkeling in 2011 te zeggen. Honderden miljarden moeten dit jaar door o.a. Italië, Portugal, Spanje en Frankrijk worden opgehaald en als het wantrouwen in de euro weer toeslaat schieten de grondstoffenprijzen weer omhoog. Voor zilver zou dat een prijs tussen $25 en $100 kunnen betekenen. Wie het weet mag het zeggen.

 • Henk

  Ter illustratie , van silversnowball.com:
  “A Loaf Of Bread For 25 Cents. Yesterday And Today.

  Take 2 quarters. One was minted in 1964 and is made out of silver. The other, minted in 1965, looks like the 1964 quarter but it is made from copper and nickel (It has no silver).

  To illustrate the difference between the buying power of these two coins:
  In 1964, a loaf of whole wheat bread cost .25 cents. The 1964 silver quarter today still buys a loaf of whole wheat bread. However it takes 10 or more of the 1965 quarters to buy the same loaf. Why is this? The 1964 quarter is worth $2.50 for its silver. The 1965 quarter is worth .25 cents because its value is determined by government policy. The price of silver in the 1964 quarter reflects the free market value and lost purchasing power of the dollar.”

 • Gerard

  Hmm, voor 2011?
  Tarwe 100
  suiker 80
  Melk 150
  Palmolie 250
  Marlboro 25
  Pilsje 10 euro?

 • Snel

  Waar hebben we het hier over ? Zilver is toch als bescherming voor als het fiat geldsysteem crasht ? Als het dan toch om de waarde in USD gaat schiet het met zilver etf jes meer op.

 • Henk

  De prijs van zilver of goud in nepgeld uitgedrukt interesseert me niet zo veel. Mij gaat het erom dan mijn koopkracht (grotendeels) behouden blijft na een crash.
  Ik wens u allen een voorspoedig 2011.

 • jeroen w

  zilver 100

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  $64
  you ain’t seen nothing yet!

 • wortelbea

  zilver 85
  goud 2200

 • Wouter

  Iedereen een gelukkig en gezond nieuwjaar. Dat 2011 een top jaar mag worden!

  Ik verwacht (helaas) dat dit jaar de problemen bij “Eurolanden” zullen aanhouden en dat er een reële kans is dat de VS dit jaar in een flinke crisis terecht komt. De bevolking zal geconfronteerd worden met stijgende prijzen en hogere belastingen, een ideale mix voor flinke woede, gericht tegen overheden en bankiers. Daarom verwacht ik stijgende prijzen voor goud, zilver maar ook voor overige grondstoffen.
  Goud…. ik verwacht een prijs tussen de $ 1.700 en $ 1.800 ($1.750)
  Voor zilver verwacht ik een prijs tussen de $ 42 en $ 45 ($ 43,50)

 • Theo

  $45,89

 • Sander

  50,43$

 • http://edelmetaalblog silvershadow

  profersor=professor
  antousiast=enthousiast
  Pas maar op, straks moet Rinse ook nog naar de ”zomerschool” in de grote vakantie van de ontevreden Amsterdamse wethouder!!
  Zin in een gokje voor de eindstand zilver per 31-12-2011?
  Laat ik de eerste gok doen met een stand van $40.
  Wie volgt?

 • rinse

  de beste wensen en een gelukkig nieuwjaar aan iedereen!
  en nu maar hopen dat het echte recht gaat zegevieren..

  ik heb gisteravond nog even naar nieuwsuur van de nos gekeken,
  de financieel profersor was niet anthousiast over de economie,
  ook hij had het er over dat de economie op het moment ligt stijgt, maar dat de onderligende problemen nog helemaal niet opgelost zijn…
  verder ging het nog over belegingen, alles licht positief.
  geen 1 woord over de edelmetalen!
  alsof ze zwijggeld krijgen

 • Snel

  En straks gaat het ligt uit, Zilvergoud.

 • Henk

  @Alexander
  Vanaf 4 januari kun je weer terecht, Rolf geniet even van een paar vrije dagen :-)

 • Alexander

  ik wou misschien zilverkopen hier bij silvermountain maar alles is uitverkocht zo lijkt het?

 • ZackZilver

  @ZackZilver
  diverse …

 • ZackZilver

  @JP
  Helder inzicht, die Kees.

  Ik vrees echter dat velen de diversen psychologische fasen bij “tragiek” individueel moeten/willen doorlopen.

  En ach, er moeten natuurlijk ook mensen zijn die zilver op USD 100 en USD 150 kopen.

 • JP

  Goed interview van Kees de Kort op BNR nieuwsradio. Kan je wellicht naar je ongelovige vrienden sturen :o): http://www.youtube.com/watch?v=u6qXYlsXjaQ&feature=sub

 • RB

  @ ZackZilver: Mee eens.
  @ ZackZilver: Mee eens.
  @ ZackZilver: Mee eens.
  @ ZackZilver: Mee eens.
  @ ZackZilver: Mee eens.

  ;-) Iedereen nog een mooi verguld/verzilverd nieuwjaar.

 • zilver goud

  Als Amerika het grootten deel van ze goud voorraad heeft verkocht maar toch nog in fort knox heeft liggen blijft de grootte vraag gaan ze het uiteindelijk wel lever
  Als de landen die er recht op hebben het fysiek gaan op eisen wat kunnen ze doe als Amerika zegt sorry maar we betalen jullie gewoon de prijs er van in dollars.
  Er is geen enkel land in staat om het daar even op te hallen aangezien de USA nog steeds een van de machtigste legers ter wereld heeft. Zal het goud gewoon blijven liggen waar het licht.
  JP Morgen doet dit al met het zilver geen zilver wel van die waardeloze dolars al

 • Theo

  ZACK ZILVER
  Toetsenbord even schoon maken ze blijven hangennnnnnnnnnnnnnn.

 • ZackZilver

  Er lijkt veel bewijs dat het fort Knox goud er maar voor een deel is. Of is het er wel maar gefractioneerd … dus is het er in dat geval feitelijk ook maar voor een deel.

  Wanneer het er wel is dan is er nog veel meer reden voor China, Japan, Brazilie, Rusland etc. etc. om goud te kopen omdat zij anders “eeuwig slaven” blijven van het zieke USD systeem, gerund door de USA. Dat komt omdat ze zelf dan nog zieker zijn, zich hebben laten verlekkeren en corrumperen door slimme en vastbesloten spelers in de US die de WOII oorlogsbuit zeer uitgebreid verzilverd hebben.

  Wanneer het goud er wel in zijn volledigheid is heeft dat weinig betekenis; de waarde er van is nog steeds zeer weinig afgezet tegen de hoeveelheid USD politiek geloofsgeld dat in omloop is. Daarbij wordt dat politiek geloofsgeld dagelijks enthousiast verder uitgehold
  Goud heeft dus ook in dat geval mi nog een hele lange weg opwaarts te gaan.

 • Johan

  Zoals wij allen weten is het IMF een instrument van de Vs om kleine landen klein te houden, en hun kredieten te verstrekken. Die kredieten kunnen ze op termijn nooit terugbetalen (weet men vooraf). Dit afbetalen gebeurt dan met grondstoffen. Zo blijft men arm en de VS rijk. Nu is de rijkdom van de VS er mede op gebaseerd dat de $ gehandhaafd blijft als wereldreserve-munt.

  Wel nu, wat speelt er momenteel. Verscheidene landen hebben aangegeven om in de toekomst niet alleen de $ maar ook de € te willen gaan gebruiken om hun olie in af te rekenen. Dit is een flinke, flinke streep door de Amerikaanse rekening en voor hun het begin van het einde. In dit licht moet men ook bezien aan wie en hoeveel goud er daadwerkelijk is verkocht.

  veelal is terecht gekomen in “the indian ocean”. Waarschijnlijk omdat hier nog wat te winnen valt voor de Vs. Tijd kopen lijkt het devies……

  Er was ook een bieding van een particuliere partij op het IMF-goud, maar die werd resoluut afgewezen, vreemd toch, als je geld nodig hebt voor de arme landen ;-)

  Wat je schrijft over de goudvoorraad van de VS is pure speculatie. We weten het gewoonweg (nog) niet. Wat wel een feit is dat er enorm veel goud uit Europa in de VS opgeslagen ligt. Of dat er nog is is de grote vraag, dit is tevens rede voor de duitsers om al redelijk te panikeren aangezien het grootste gedeelte van hun voorraad daar (VS) ligt. Echter, het zal mij (en velen anderen) niet verbazen als hier het konijn uit de grote hoed verschijnt die iedereen op den duur verwacht. Wat als nu blijkt dat al het goud er nog wel is? Of juist meer dan verwacht?

  Je kan zeggen wat je wil, maar wat de Amerikanen nu al bijna 40 jaar volhouden met een fiat-geld systeem gebaseerd op niets dan lucht is bijna een wereldrecord. Nog 1 jaar en het is daadwerkelijk zover…….we kunnen zeggen wat we willen, maar dom zijn ze dus zeker, zeker niet. En iemand die verwacht dat ze zich naar de slachtbank laten leiden zoals ze nu doen zonder een alternatief en zo achteloos kan wel eens helemaal verkeerd gedacht hebben.

  Misschien wel leuk om te weten dat juist Alan Greenspan een enorm liefhebber en voorstander van Goud als monetaire rol in een fiat-systeem was/is. Dat hij wist dat dit niet verkocht kon worden binnen de Amerikaanse gedachte…..en daarom de voorwaarden zo geschapen heeft (internet bubble, housing bubble rente van 0%) dat dit systeem uiteindelijk wel MOET falen en uitlopen in een oplossing zoals de Euro die 8 jaar geleden al bedacht heeft. Namelijk een vrij vlottende asset (GOUD) op je balans tegenover al je paieren schulden, derivaten etc etc etc……

  Zou deze Greenspan zomaar al het goud verkopen terwijl hij dit al decade’s predikt?