24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Investeren in goudmijnen of fysiek goud

De stijgende goudprijs heeft al de fases van ongeloof, aanvaarding en nu optimisme doorstaan. De volgende fase, volgens de voorzitter van DundeeWealth Inc Ned Goodman, zal euforie zijn, de moeder van alle bubbles. Verwijzend naar de vermeende bubble in goud. Ned Goodman zal volgens vele analisten niet ver van de waarheid verwijderd zijn. Alleen al een kijkje naar de Google statistieken levert bijvoorbeeld al een opmerkelijke stijging van het zoekwoord goud en gold bubble op tijdens de afgelopen maand november.

Toch stellen velen zich de vraag of investeren in echte bedrijven die kunnen genieten van een goede cash flow en goudreserves niet beter is dan investeren in fysiek goud. Als de goudprijs zou blijven stijgen, zouden deze bedrijven dat niet een nog betere investering zijn? Er is namelijk de eenvoudige theorie dat als goud stijgt ook de goudmijn aandelen stijgen. Historisch gezien, was en is het investeren in de aandelen van mijnbedrijven steeds riskant geweest maar investeerders die een gezond gevoel voor risico hebben, kunnen er zo hun voordeel uit halen.

Het is duidelijk dat goudkoorts meer dan eens de weg naar steeds meer investeerders vindt. Enkele leidinggevende en grote namen binnen de investeringswereld echter hebben zich niet langer op het echte goud geworpen maar hebben resoluut voor de aandelen van de achterliggende mijnbedrijven gekozen. Mark Johnson van USAA Precious Metals & Minerals Fund bijvoorbeeld kiest vooral voor aandelen van jonge mijnbedrijven met een goede reputatie zoals Great Basin Gold, Aurizon Mines, Allied Nevada Gold en Agnico Eagle Mines. Rachel Benepe van het bekende First Eagle Gold Fund opteert dan weer eerder voor Zuid-Afrikaanse mijnbedrijven zoals AngloGold Ashanti, Harmony Gold Mining en Gold Fields. Ten laatste trekt ook Joe Foster van Van Eck International Investors Gold Fund de goudmijn kaart. Hij kiest vooral voor bedrijven die een groeiende productie aantonen zoals daar zijn IAMGold, wat hij zelf beschrijft als een bedrijf met veel groeimogelijkheden dankzij de ontdekking van nieuwe mijnvelden, en Red Black Mining, door hun nieuwe ontdekkingen in West-Afrika.

In ieder geval of u nu investeert in goud of in de bedrijven achter het goud. De goudkoers volgen, is nog steeds de beste optie!

Bekijk ook