24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Investeren in zilver, beleggen in goud

De huidige economische malaise is nog niet voorbij

Volgens vele experts is het einde van de crisis nog lang niet in zicht. Het lijkt er misschien op dat alles er op dit moment iets rooskleuriger uitziet maar schijn bedriegt, we zitten nog steeds in het midden van een recessie en dit misschien nog wel voor een lange tijd. Het valt natuurlijk moeilijk te ontkennen dat er inderdaad een groei in de markt is geweest de afgelopen maanden. Als u bijvoorbeeld aandelen had gekocht ergens begin dit jaar dan zullen ze op dit moment zeker en vast al wel wat hebben opgebracht. Maar de vraag die we ons daarbij moeten stellen is: Hoe is die groei ontstaan en biedt de groei ook zekerheden op lange termijn? En dan is het antwoord kort en krachtig nee. Het herstel van de markt was namelijk maar een herstel van de opgelopen schade zonder daarbij de oorzaak en de dieper liggende wortels van het huidige financiële klimaat aan te pakken. Denken we maar aan de banken die het op dit moment beter doen. Allemaal een gevolg van wat wij hebben bijgedragen en de daaruit vloeiende miljoeneninjecties van de overheden in de banksector. Dit biedt echter geen economische garanties voor de toekomst. We moeten verder durven kijken dan onze neus lang is en ons gaan realiseren dat een einde pas in zicht is als de financiële bijdrages ook resulteren in positieve gevolgen voor onszelf. Return-on-investment dus. Wat op dit moment nog zeker het geval niet is.

Kortom, een economie is pas terug op de goede weg als men een groei binnen alle sectoren van de economische en sociale sector kan vaststellen. Denken hierbij maar aan het groeien van het aantal banen, de vermindering van de werkloosheid, de toename van nieuwe bedrijven enzovoorts. De cijfers van de huidige werkloosheid liegen er niet om, Nederland telt momenteel om en bij de 5% werklozen (van de beroepsbevolking) terwijl dit ongeveer een jaar geleden nog rond de 4% lag. Vaak moeten bij de officiële cijfers nog enkele procenten bijgeteld worden. Geen reden om te juichen dus. Nog steeds niet.

Sparen, sparen en nog eens sparen

Een gevolg van de huidige recessie is dat mensen ook steeds meer gaan sparen. Het spaargedrag is het laatste jaar dan ook weer drastisch toegenomen. In Nederland gaven de bewoners gemiddeld zo’n 2,7 % minder uit, een bedrag dat grotendeels op het spaarboekje terecht komt. Op zich is het sparen van geld natuurlijk geen misdaad maar omdat het om een soort van asymmetrisch sparen gaat, moet er toch een kanttekening bijgemaakt worden. De gewone werkende mensen namelijk, of iemand nu kassierster of advocaat is, zijn niet máár gaan sparen. Het zijn echter de mensen die het niet zo breed hebben die zich nu al helemaal niet meer op de consumentenmarkt begeven en die ervoor zorgen dat in de huidige maatschappij het geld niet rolt. Door deze samenloop stokt de economie. Door het overmatig sparen daalt echter ook de rente, veel brengt het op lange termijn dus niet op.

Goud sparen is er wel bij varen

De aanhoudende recessie en het spaargedrag van de consumenten zorgen er wel voor dat sommige sectoren het uitermate goed doen. Toch moet een onderscheid gemaakt worden tussen sectoren die het goed doen omwille van goede redenen en sectoren die het goed doen omwille van de verkeerde onderliggende redenen. Onder de tweede categorie kan men sectoren verstaan zoals de reis- en vrijetijdssector, die zogezegd van een herstel genieten dat enkel en alleen maar met de financiële injecties te maken heeft. Andere sectoren dan weer zoals de energie- en de mijnsector, doen het uitstekend omwille van een groeiende onderliggende vraag en omwille van het feit dat mensen inzien dat het investeren in goud hen veel meer kan opleveren dan de centen op een bankrekening. Goud zal namelijk wel zijn waarde behouden over een ruime tijd gezien en daardoor een zeer interessante investering vormen. De huidige prijs voor een ounce goud schommelt momenteel rond de $1000. Toch zijn vele specialisten, experts en analisten ervan overtuigd dat over een looptijd van een aantal jaren deze prijs verdubbeld zal zijn. Om een idee te geven van het huidige succes van goud. De Chinese overheid heeft jarenlang de aankoop van goud verboden. Met de mooie toekomst van goud echter en de positieve gevolgen voor het land zelf, heeft China deze beperking zo snel mogelijk afgeschaft en is er nu bij wijze van spreken wel in ieder postkantoor of bank goud te koop. Goud sparen is er dus wel bij varen!

Gouden en zilveren beursspelers om in het oog te houden

Ondanks dat er een algemeen positieve trend heerst betreffende het goud- en zilvergebeuren op de beursmarkt, en u weinig verkeerd kan doen door in deze markt te investeren, toch enkele tips van beursspelers die net dat extraatje meer te bieden hebben en die het wel eens uitstekend zouden kunnen gaan doen de komende maanden. Twee zilverbedrijven die het de afgelopen maanden zeer goed gedaan hebben en die deze trend nog wel eens een tijdje zouden kunnen volhouden zijn de Pan American Silver Corp. (TSX:PAA) (Nasdaq:PAAS) en het ECU Silver Mining Inc. (TSX.V:ECU), dat werkzaamheden uitoefent in Mexico en hoogtes en laagtes heeft gekend maar een zeer goede zaak is gebleken voor menig investeerder.

Binnen de goudwereld dan weer is het vooral Rob McEwen’s nieuwe bedrijf, U.S. Gold Corp., dat best in het oog wordt gehouden en wel eens een goede investering zou kunnen vormen. Het bedrijf is werkzaam in Nevada en is op een ongelooflijk goede locatie gelegen met zeer veelbelovende ontginningsgronden. Een ander groot goudbedrijf dat het in het verleden steeds uitmuntend heeft gedaan en dat nog altijd kan genieten van een uitstekend beheer en uitstekende ontginningslocaties is Kinross Gold Corporation (K.TO) (NYSE:KGC). En als laatste is zeker en vast ook nog AngloGold Ashanti Ltd. (NYSE:AU) (LSE:AGD) (JSE:ANG) (ASX:AGG) het vernoemen waard. Het bedrijf is onlangs overgenomen door de gerenommeerde CEO Mark Cutifani, die er nu ongeveer een jaar werkzaam is en die het bedrijf bij de horens heeft gevat, het hele management heeft omgegooid en van de slapende Zuid-Afrikaanse goudreus een bloeiend en goed draaiend mijnbedrijf heeft gemaakt. Dit heeft de beurswaarde al doen stijgen maar toch wordt dit bedrijf nog niet naar volle waarde geschat en kan het een zeer interessante investering zijn.

Bekijk ook