24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Italiaanse banken verder in de problemen, handel stilgelegd

Vanochtend is de handel in aandelen van Italiaanse banken stilgelegd nadat de grote Italiaanse banken UniCredit, Intesa Sanpaolo, Monte dei Paschi di Siena en Mediobanca for onderuit gingen op de beurs. Koersverliezen tot wel bijna 7% stonden in de boeken en de index FTSE MIB (Milaan) ging met 4% onderuit.

De forse daling in deze aandelenkoersen volgde het nieuws dat de regering van Italie het begrotingstekort voor 2019 vastgesteld heeft op 2.4%. De financiele markten hadden echter juist verwacht dat er meer grip op de situatie zou komen en dat het tekort zo rond de 2% zou uitkomen. Dat het begrotingstekort nu al wordt ingeschat op 2.4% geeft meer ruimte voor onzekerheden en zorgen over een verdere stijging van de staatsschuld in Italie.

Mede door deze perikelen kwam ook de koers van de euro onder druk te staan. De euro daalde voor het eerst in twee weken tijd tot een niveau onder 1,16 dollar. De goudprijs steeg tot EUR 32.890 op het moment van schrijven maar staat genoteerd in dollars nog onder het psychologisch belangrijke punt van $1,200 per troy ounce.

Ondertussen kwam de BIS (Bank voor Internationale Samenwerkingen) naar buiten met een nieuw kwartaalrapport. In dit rapport wordt beschreven hoe de financiele markten een turbulente periode tegemoet kunnen zien. Volgens Claudio Borio (directeur van de BIS) is er ten opzichte van de laatste grote crisis anno 2008 niet veel veranderd. Hij vergelijkt de huidige toestand op de financiele markten met die van een patient die moet afkicken van zware medicatie – waarmee hij doelt op de eindeloze injecties van nieuw geld wat de afgelopen jaren in het systeem werd gepompt. Tevens wijst Claudio Borio op de grotere kans op extreme volatiliteit of de markten die vroeg of laat kan ontstaan en niet eenvoudig op te lossen is door ingrijpen van de Amerikaanse Federal Reserve of de Europese Centrale Bank.

Bekijk ook