24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Jaap Raijmans in gesprek met Mike Maloney

Door Jaap Raijmans
Afgelopen dinsdag had ik het genoegen om Mike Maloney in Los Angeles te ontmoeten. Mike Maloney verwierf met zijn boek ‘guide to invest in gold and silver’ in 2007 wereldwijd erkenning dankzij zijn kritische blik op dit geldsysteem en zijn historisch onderzoek naar geldsystemen. Ondertussen is zijn boek in maarliefst acht verschillende talen uitgebracht. Mike Maloney is al sinds 2005 de adviseur van Robert Kiyosaki voor zijn beleggingen in edelmetaal.

Tijdens de ontmoeting, die bestond uit een lunch had ik de gelegenheid Mike Maloney enkele vragen te stellen.

Ratio’s

Ook dinsdag waren goud en zilver al aan correcties onderhevig. Mike Maloney zag dit enkel als fantastisch bijkoopmoment. Correcties zoals afgelopen week doen zich vaker voor en Mike ziet daarin geen reden om van zienswijze te veranderen. Naast zijn  eigen bedrijven is Mike volledig in goud en zilver belegd. Het is van de goud/zilver ratio afhankelijk hoe hij nieuwe aankopen over beide edelmetalen verdeelt. Met ratio’s van boven de 1 op 50 koopt hij beduidend meer zilver dan goud. Toen eind april de ratio echter richting 1 op 30 ging was het vrijwel alleen goud dat werd aangekocht enkel om dat bij hogere ratio’s om te ruilen voor zilver. Mike verwacht uiteindelijk een verhouding te zien waarbij goud nog maar 10 keer duurder is dan zilver.

Wealth cycles

Mike Maloney heeft het geregeld over wealth cycles. De cyclus waarin wij ons op dit moment bevinden zal een van de grootste verschuivingen in vermogen teweeg brengen. Een ieder die zich daarop voorbereid door fysiek goud of zilver aan te kopen zal meer vermogend uit de cyclus komen. Wat ik persoonlijk sterk vind aan Mike Maloney en het onderzoek dat hij doet is het zoeken naar de momenten waarop goud en zilver hun rol als veilige haven hebben gediend. Wanneer mag vermogen weer aan het werk? Wanneer je met 50 troy oz. goud een standaard gezinswoning in Amerika kunt kopen vind Mike vastgoed bijvoorbeeld weer interessant worden. 50 troy oz. goud is op dit moment $80.000 terwijl een gemiddelde woning in de VS nog steeds $220.000 kost. Tussen een hogere goudprijs en een lagere prijs voor woningen moet het uiteindelijke transitiepunt gevonden worden.

Euro of Dollar?

Hoewel de aandacht van de media de afgelopen weken volledig uitging naar de Euro en het mogelijk uiteenvallen van daarvan hechte Mike hier in onze optiek volledig terecht niet zoveel aandacht aan. Zowel de euro als de dollar zijn valuta die enkel nog gedekt worden door schulden. Dit hele systeem op zichzelf zal binnen nu en 10 jaar reden zijn voor een G20 top waarbij besloten zal worden over te gaan tot een reset van dit systeem, aldus Mike Maloney. Mike benoemde dat geldsystemen niet veel langer bestaan dan 40 jaar en dat ons huidige dollar systeem dit jaar zijn veertigste verjaardag heeft gevierd. Alle perikelen rond MF global vindt Mike op dit moment belangrijker dan de Euro ontwikkelingen. MF global heeft het vertrouwen in financiële instellingen wederom ernstige schade toegebracht. Private gelden waarvan verondersteld werd dat deze onaangetast zouden blijven zijn als puntje bij paaltje komt niks waard. Wanneer dit mensen zich hiervan bewust zouden worden is de self fulfilling prophecy een feit.

Wereldvaluta

Mike voorzag ons van een interessant inzicht. Nadat Nixon het goldwindow sloot werd de dollar officieel de wereldreservemunt. Hoewel in het internationale verkeer de dollar veelal gebruikt wordt gaat dat voor de wereldbevolking niet op. Een dollar heeft bij de Albert Heijn geen waarde evenals de Euro dat niet heeft bij een Wal Mart. Mike gaf aan dat er al duizenden jaren een valuta is die echt als wereldreservemunt kan worden beschouwd, namelijk goud. Praktisch ziet hij mogelijkheden door goud digitaal verhandelbaar te maken tot op de nanogram. Een echte goldcard zogezegd.

Raak geïnformeerd

Door het hele gesprek heen bleek de drang van Mike Maloney om zo veel mogelijk mensen tijdig te informeren over hetgeen dat ons te wachten staat. Financiële en economische bewustwording is niet of nauwelijks aanwezig bij het grote publiek. Het verschil tussen geld en valuta is zelfs  de meeste bankiers die hij spreekt niet duidelijk. Laat staan dat het grote publiek zich bewust is van de ongedekte valuta die de dollar heet. Op dit moment is Mike Malony bezig met het schrijven van maarliefst drie boeken. Ook wordt de laatste hand gelegd aan een documentaire met de werktitel ‘the secret of money’. Naar alle waarschijnlijkheid is deze per maart op de BBC te bekijken.

Wij kunnen iedereen zijn boek ‘guide to investing in Gold & Silver’ aanraden.

Bekijk ook