Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

James Turk: Goud in backwardation

05-08-2014 Rolf van Zanten

james-turk-goldmoney

In een recent interview met Kingworldnews stelt James Turk, oprichter van het bedrijf GoldMoney, dat goud in backwardation is. Op de fysieke goudmarkt treedt volgens Turk steeds meer krapte op en levertijden lopen zodoende op indien grote hoeveelheden goudbaren geleverd moeten worden. Er is sprake van backwardation op het moment dat de huidige prijs van een goed hoger is dan de prijs voor levering in de toekomst. Dat is nu het geval bij goud.

James Turk geeft aan in zijn interview met Kingworldnews dat het grote nieuws is dat goud deze ochtend (4 augustus) weer in backwardation raakte. Dit is voor het eerst sinds mei dat de LBMA rapporteert dat er sprake is van backwardation in de goudprijs.

Volgens Turk treedt dit fenomeen in de fysieke goudmarkt al een poosje op, waarbij de prijs voor directe levering hoger ligt dan de prijs voor levering in de toekomst. Vooral als het om substantiële hoeveelheden goud gaat, lopen levertijden op – een vergelijkbare indicatie als backwardation. Wat dit vertelt, is dat de fysieke goudmarkt de grote vraag niet aankan omdat er onvoldoende (fysiek) goud direct beschikbaar is. Belangrijker, aldus Turk, is om te stellen dat bezitters van fysiek goud liever vasthouden aan hun goud dan het te verkopen.

In tegenstelling tot diverse munteenheden kan een geval van backwardation op de goudmarkt niet worden verholpen met een boekhoudkundige truc. Waar dollars en euro’s vrij eenvoudig bijgedrukt kunnen worden, out of thin air, kan er geen nieuw aanbod op de goudmarkt komen zonder dat een partij daadwerkelijk de benodigde hoeveelheid fysiek metaal te verkoop aanbiedt en kan leveren. Deze eigenschap van de goudmarkt is één van de belangrijkste redenen waarom goud zo goed functioneert als echt geld en dat al 5.000 jaar doet.

Bronnen waaruit wél de benodigde hoeveelheid fysiek goud geleverd kan worden zijn beperkt. Er zijn volgens James Turk twee mogelijke bronnen. Ten eerste, de ongeveer 8 ton goud zoals dat elke dag opgegraven wordt uit mijnen en vervolgens wordt aangeboden op de goudmarkten in Londen en Zurich. Hierbij wordt geen rekening gehouden met goud gedolven in China omdat dit in lokale markten wordt verkocht en niet op de goudmarkt in Londen of Zurich terecht komt.  De tweede bron is bestaande voorraden, bijvoorbeeld van centrale banken of particuliere beleggers. Centrale banken kunnen hun goud uitlenen aan central planners die de goudprijs manipuleren, maar particuliere beleggers zullen hun goud enkel verkopen tegen een hoge prijs.

Het feit dat goud in backwardation is hoeft zeker geen indicatie te zijn van wat de goudprijs in de toekomst zal gaan doen. Wel geeft dit een sterk signaal dat goud ondergewaardeerd is en tegen de huidige prijzen relatief gezien goedkoop is.

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 • http://www.makkyater.com Savanna Eldridge

  Ik zocht een ongeveer zelfde onderwerp, maar ik was verrsast dat uw site eigenlijk beter past bij wat ik zoek. Dank u.

 • Huub

  Aandelen te hoog geprijsd?
  De Geus: Aandelen en echte economie groeien uit elkaar http://t.co/1blcvUKtCm

 • Erk

  Gerard, denkt men nog steeds dat de economie in VS beter gaat?
  #Gold Falls for Third Day on U.S. Inflation, Housing Data http://t.co/ngjjANfwEV via @BloombergNews
  Minder inflatie, dus minder groei!
  En minder inflatie, dus minder vraag naar goud als inflatie-hedge.
  Maak je borst maar nat als de Q3resultaten in october uitkomen.

 • Erk

  Ook op twitter dringt het door:
  Tweet 1: @huizenprijzen: Alleen als de fin. markten het vertrouwen in dit geldsysteem beginnen te verliezen kunnen rentes gaan stijgen, anders nog jaren extreem laag
  Tweet 2: @violacran: @huizenprijzen alleen als de reeele economie begint te groeien kan de rente stijgen

 • Gerard

  En CNBC staat zeker niet in mijn rijtje NOS en dergelijke. CNBC kijk ik vooral om de trends, goede analyses en ook de analyses op individuele fondsen. Kijk maar eens naar Jim Cramer. Ook vele Wall Street handelaren komen daar aan bod. Onderschat deze mensen niet. Heel veel meer heb je ook niet nodig. Zelf kwam ik op Tesla via Jim Cramer, en wel aan de koers van 40. Het regent daar nog steeds tips, en wel gratis en goed. Voor wie CNBC niet op TV kan ontvangen, kan ook de gratis app downloaden. In deze app kun je ook je eigen portfolio samenstellen waarvan je elk fonds door en door kan doorgronden in fundamentele analyses.
  Sommige beleggers betalen veel geld voor raporten met aandelentips, maar volgens mij komen die tips gewoon van CNBC af. Op de app kun je ook alle programmas terug kijken. Zelf op zoek gaan naar goede fondsen is gelukkig niet meer van deze tijd. Bij een tip kijk ik even op de app naar de beschrijving, cijfers en toekomstverwachtingen. Want ook dat staat er allemaal op. Natuurlijk hebben ze daar ook geen glazen bol, maar goede analyses en mogelijke scenarios helpen wel degelijk.

 • Gerard

  Erk
  Nee hoor! Er is niet zo gek veel nieuws de afgelopen weken. Het kan ook niet altijd feest zijn?
  Deze week ook weinig nieuws. September kan het banencijfer VS weer voor opschudding zorgen.
  Maar het grotere vuurwerk gaat echt in oktober komen. q3 cijferseisoen. Dit wordt een belangrijke.

  Ingenieur,
  Vastgoedfondsen zijn jaren bezig geweest om om te schakelen van kantoor- winkelpanden naar woningen. Enkele vastgoedfondsen hebben dat goed gedaan, anderen niet.
  En inderdaad, woningen in Londen dalen alweer iets. Een beetje lucht eruit, meer niet. Het was ook extreem hard gestegen. Ook Chinaheeft hun vastgoedbubbel onder controle, zo lijkt het. Men is wel doodsbang voor een vastgoedbubbel, omdat dit de aanleiding was van de grote depressie sinds 2008. Nog zulk drama daar overheen kan de wereld niet meer trekken.

 • Ingenieur

  @ Lamberto
  Een beetje rauwe (rouwe) humor

  @ Huub
  Vastgoed kan inderdaad flink lager als de rente gaat stijgen. Vergeet alleen niet dat het begrip vastgoed heel groot is. Een van de belangrijkste componenten is locatie. Dat Londen een vastgoedbubbel heeft is overduidelijk. Net als China en andere plekken op de wereld.

  Als de rente gaat stijgen zal de woningmarkt zeker weer een schok krijgen. Ik denk dat veel mensen met de aangescherpte hypotheek regels een variabele rente hebben laten aansmeren. Aangezien je dan op het moment van afsluiten meer kunt lenen. De maandlasten voor een vaste rente liggen een stuk hoger maar altijd nog onder het historisch gemiddelde. Deze mensen komen straks in de problemen als de rente gaat stijgen. Dit kan weer tot verkopen lijden. Laat je alleen niet gek maken door de crash verhalen. Woningen en beursgenoteerd vastgoed is iets anders. Het zijn de rijke Chinezen en Russen met privaat geld die worden getroffen!

  Als we naar beursgenoteerd vastgoed kijken praten we niet over woningen maar over utiliteitsgebouwen. Vastgoedfondsen staan bekend om hun hoge dividendrendement door de regelgeving die bepaalt dat ze een groot deel van hun inkomsten moeten uitkeren aan aandeelhouders. Als de rente (lees inflatie) stijgt zijn dit soort fondsen door het aantrekkelijke dividend gewild.

  Tijd is de belangrijkste factor in het verhaal. Ik zie de rente voorlopig niet stijgen althans niet in Europa. In Amerika gaan al weer stemmen op om de rente ergens volgend jaar licht te verhogen. eerst zien dan geloven. Het beursgenoteerde vastgoed komt al vanaf 2009 niet echt van zijn plaats. Veel fondsen zijn afgelopen jaren bezig geweest om de rotzooi uit hun portefeuille weg te werken. Dit kan nog blijven doormodderen komende tijd. Maar aan het saneringsproces zal een einde komen. Uiteindelijk geldt voor alle aandelen dat je de juiste fondsen eruit moet pikken die hun zaakjes op orde hebben.

  @ Rise and Shine:
  U bent toch niet zo’n persoon als hierboven beschreven met een variabele rente? Ik kan niet oordelen wat je persoonlijke situatie is maar als je nog meer als 10 jaar aan je hypotheek vast zit is het wellicht verstandig om je rente zo lang mogelijk vast te zetten. Dan weet je in ieder geval wat je lasten zijn voor de komende periode. Je betaalt iets meer aan maandlasten maar je hebt wel een risico afgedekt.

 • Erk

  Ons Moraal, wat moet ik er van denken als u hier een statement maakt en er dan weer vantussen bent?
  Wat behelst degeen die dit zo doet? Wat beoogt u te bereiken?

 • Lamberto

  @Djennis

  Re: “Lamberto…. kom op zeg…???”.

  Beste Djennis,

  Humor is er in verschillende kleuren en maten.
  Ook bij Ons Moraal kan deze eigenschap niet worden ontkend.

  U mag er van uitgaan dat hij intelligent genoeg is om mijn bezorgdheid te begrijpen die omtrent zijn persoon in deze Re: “een trein terug” zit verscholen.

  Open onderstaande link en u gaat het misschien begrijpen.

  Ons Moraal @Lamberto

  http://www.youtube.com/watch?v=jyqCi-VFPXo

 • Erk

  Gerard, mag ik uit je (non)reactie concluderen dat CNBC inmiddels bij het rijtje met het NOS journaal staat :-)?

 • Huub

  Gerard, Ingenieur,
  Nu gaan ook de vastgoedprijzen corrigeren. In UK wellicht om vrees voor hogere rente.
  De vastgoedprijzen in Londen… dalen http://t.co/vmNfw7PTkj
  Geld onttrekt zich uit de huizenbubbel, en zo wordt cash nog meer King.

 • Djennis

  @ons moraal, leuk dat je er weer bent….@Lamberto…. kom op zeg…???

 • Lamberto

  @Ons Moraal

  Re: “EEN TREIN TERUG”.

  Beste Moraal,

  Wat fijn dat u mij bij de spoorweg overgang heeft zien staan, en ook nog toegezwaaid!
  Ik word hier echt helemaal emotioneel van.
  U kunt het geloven of niet maar laat ik nu net met de fiets vanaf het schapenkerkhof welke vlakbij de Woeste Hoeve aan de Oude Arnhemse weg is gelegen, op weg zijn geweest naar het treinstation om vandaar de trein richting huis te nemen.
  Met een beetje geluk hadden we daar met elkaar in de trein gezeten.

  http://www.schaapskuddeloenen.nl/1380/0/schapenkerkhof

  Zoals u in bovenstaande link hebt kunnen lezen, heeft de gemeentelijke afdeling Groen plannen gemaakt om de kring beukenbomen om het schapenkerhof te vervangen.
  Ze hebben echter vergeten te vermelden dat ook het “schapenkerkhof” zelf nieuw leven ingeblazen gaat worden.
  Zoals u toch behoort te weten, hebben vooral schapen op de Veluwe een heel goed geheugen.
  Ze zijn vast uw capriolen als voorzanger voor hun kudde tijdens het grazen op de grote stille heide niet vergeten.
  Het zal zo maar kunnen dat u hierdoor zo’n grote indruk heeft achtergelaten, dat ze u zelfs na uw dood in hun midden willen koesteren.
  Dus beste Moraal pas op dat u tijdens uw reis door het te overhaast in/of uit te stappen niet tussen het spreekwoordelijk perron en treinstel valt, en daardoor zo in de verdrukking raakt dat u in lamskotelet verandert.

  Om u niet van de wijs te brengen, plaats ik hier een link waarvan de inhoud u zeker zal bevallen.

  http://www.vakantiefietser.nl/reisimpressies/amerika/patagonie-chili-en-argentinie/

 • Rise and shine

  Silver update… poker?..

  http://youtu.be/F18KRk0-0vU

 • oxford.road

  GDX doet het opnieuw beter dan GDL …..

  http://stockcharts.com/h-sc/ui?s=gdx%3Agld

 • Rise and shine

  @ Ons moraal, de trein :)

 • Rise and shine

  Dit kan niet goed gaan of….?

  Zilver vrienden, heeft er iemand wel eens nagedacht over je huis afbetalen? ik heb daar de volgende gedachte over, en graag wil ik weten hoe vele van jullie hier instaan. mijn gedachte zegt: als ik nu kijk vanaf het moment dat de rente in 1984, 14 % hypotheek was en nu 2014 3 % hypotheek… denk ik ik betaal niet af omdat stel de rentes gaan weer stijgen zit je over een aantal jaren weer met dezelfde hypotheek lasten als een aantal jaar terug toch??? the big picture..

 • Ons Moraal

  EEN TREIN TERUG

  leest u a.u.b de content onder de video eens:
  https://www.youtube.com/watch?v=LNxqQSfxbO8

  Indien u op mijn naam klikt kunt u meerdere video’s inzien (indien er mensen zijn welke niet precies weten hoe dat YouTube werkt)

  Goud zit al geruime tijd in een tradingrange, met lagere highs en zet ondanks de onrust geen hogere highs in zijn range neer. Op fundamenteel gebied beloofd het WGC 2Q report ook niet veel goeds.
  Prijs = Vraag en Aanbod en niet de productieprijs van miners. Zo verging het ook met de bedrijven in de Dot.com/Zonnepanelen bubble. Dit noemt men een wash-out.

  Ik kan hier ijlen lange verhalen opnieuw gaan schrijven, wat voor zin heeft het? Waarom zou ik….?

  De spoorbomen gaan weer dicht, al wachtende op het station zal ik weer eens een overstap gaan maken. Met een razende snelheid ben ik weer naar de Noorderzon vertrokken. Tabee en wellicht zitten we nog eens samen in de trein!

  “Hey, wacht eens even… zie ik Lamberto nu op zijn fiets voor het spoorboom staan? Even zwaaien…..”

  Met Vriendelijke Groeten,

  Ons Moraal

 • pietje

  Gerard,
  Hier is het linkje van de kondratieff-theorie
  http://www.beursbox.nl/beurs-kennisbox/personen/kondratieff-theorie.html

 • lode

  CNBC iets intressants te melden??Als ge een week naar om het even welke zender kijkt zal er altijd wel ergens iets ts zitten ,al zal het bij CNBC mss wel 4 weken duren ip 1 week.

 • Lalinea
 • Erk

  Gerard, voorheen rapporteerde je wel eens over interessante onderwerpen die op CNBC aan bod kwamen.
  Kijk je er nog naar?
  Zo ja, is het minder interessant wat ze te melden hebben en dus geen vermelding hier waard?

 • oxford.road
 • Lamberto

  Russia: Aid trucks arrive at Ukrainian border’s Donetsk checkpoint.

  https://www.youtube.com/watch?v=w4L6Ln9H0tU

  Eindelijk is het dan zover, de burgers in de Oost Ukraine die al maanden lang door hun voormalige landgenoten onder aanvoering van een batterij op hol geslagen Nationaal socialisten met allerlei verboden wapentuig wordt belaagd, die er zeker voor gaat zorgen dat deze bandieten zich te zijner tijd in Den Haag bij het Internationaal Strafhof voor deze oorlogsmisdaden zullen moeten verantwoorden, worden door de Russen met het zenden van deze hulpgoederen geholpen om het leed een beetje te verlichten.

  Dat het zo lang heeft geduurd voordat dit Russische hulpkonvooi de grens met de Ukraine mocht oversteken, zal een reden hebben gehad.

  Persoonlijk denk ik dat Petro Porosjenko als chocolade President van de Ukraine door de boycot van zijn producten in Rusland zoveel voorraad in zijn magazijnen had verzameld, dat hij als het evenbeeld van de goedheiligman alles op alles heeft gezet om de 280 Russische vrachtwagens die toch enige ruimte over hadden, nog tig dozen van zijn overtollige voorraad bonbons mee te geven.
  Iedereen blij, de hongerige en angstige bevolking in de oost Ukraine dat ze te eten hebben en Petro dat zijn magazijnen leeg zijn.

  Met een beetje geluk kan hij misschien voor deze goede daad wel subsidie ontvangen van de Europese commissie.
  Deze zijn er in ieder geval gek genoeg voor!

 • https://twitter.com/Floesh Floesh

  @marcel
  Rothschild Funding World War II – Dr Antony C Sutton Interview
  http://youtu.be/uixBexOyxBg

 • Erk

  Gerard, ik hoor dat jij duidelijk afwijkende situatie-beoordeling (situation-appraisal) als @Hoefgeest en Verheijen. Normaliter krijgen de schreeuwers geen gelijk, dus ben ik blij op dit blog te zitten waar we proberen de feiten te laten spreken.
  Dus crashen van aandelen is onwaarschijnlijk, wel een beperkte correctie van misschien wel 10-20%, om daarna weer zijwaarts of heel licht omhoog te gaan. Ongeveer hetzelfde scenario als goud, waar inmiddels de bubbel uit lijkt.
  Door de gemanipuleerd lage rente zit de echte bubbel in obligaties en vastgoed. Daar komt de crash als de rente stijgt.

 • oxford.road
 • Ingenieur

  http://www.progainbv.nl/tomlassing.htm
  De meneer weet meer van internetmarketing dan van economie.

  Zet beursbox maar op de lange zwarte lijst :p

 • Erk

  Goedemorgen Erik, Lamberto verwees ook al naar die site :-)

 • Erik
 • Tim
 • Lamberto

  @Gerard,

  Hier de bedenker van het verhaal.
  Als je weet hoe het werkt, is bijna ieder verhaal binnen 5 sec. te achterhalen.

  http://www.beursbox.nl/beurs-kennisbox/personen/kondratieff-theorie.html

 • Gerard

  Huub,
  Deflatie is een gevolg van. NIET een oorzaak.
  Niet erg, de meeste mensen maken die vergissing.
  Laat dit los want anders ga je het nooit snappen.

  Deflatie is een gevolg van dalende lonen, hoge schulden. Gevolg, dalende economie, hoge werkloosheid.
  Gevolg van, gevolg van, gevolg van. Aan het einde van die rij staat Deflatie.
  Zo werkt het, en niet anders.

  Daarom werkt bestrijden van deflatie ook nooit. Ook niet in Japan.
  Je moet de oorzaak bestrijden, niet het gevolg.

  En dan nog dit.
  Aandelen bubbelen met een KW van 15 gegarandeerd NIET.
  Huizenmarkt stijgt op dit moment 30% per maand. En wel in steeds meer landen. En OF dit bubbelt!!!

 • Gerard

  Pietje
  Wie heeft dit in geschreven?
  Wat een ongelooflijke onzin. De schrijver snaprt er totaal niks van. Winstgevende deflatie? Hoe krijg je het verzonnen. Desinflatie heet zoiets in herfst.
  Van dit soort onzin wordt je knaterdol van. Lees die troep niet. Er wordt wat onzin geschreven om maar wat te schrijven. Het gaat niet meer om een werkelijk verhaal. Het draait allemaal om de marketing die dit soort sites binnenhalen met affiliate. Dit zie ik de laatste tijd steeds vaker. Kijk maar eens naar beurs.com. Slimbeleggen gaat nu ook al die kant op. Jammer want dit was eerder wel een serieuze goede site.
  Minimaal 5 artikelen per dag moeten ze scoren. Zo populistisch mogelijk. En precies schrijven wat bepaalde lezers graag horen. Of het ook klopt, dat is niet meer belangrijk tegenwoordig.
  Van welke site heb je deze pulp vandaad?

 • SilverSurfer

  @seb ik heb Bayhorse Silver, kost 5 cent ofzo per stuk.

 • rise and shine

  http://youtu.be/BX1JO1LVPsk

  Ik geloof, goed ingeschat!!

 • seb

  weet voor mijn iemand penny stocks voor goud en zilver

 • didier

  Ja de euro valt recht in de confituurpot. Stay tuned lol.

 • marcel
 • marcel

  @Nadja ,Voor mij alleen fysiek .mvg

 • pietje

  Deze is voor Gerard al wist je dit al.

  Nikolai Dmyitriyevich Kondratieff (1892 – 1938)
  Wie was Kondratieff?

  De basis van de Kondratieff Theorie ligt in het communistische Rusland begin 20e eeuw. Het is een bijzonder verhaal van een man die uiteindelijk een bijzonder, maar niet bijster gelukkig leven heeft geleid.
  Kondratieff zal waarschijnlijk later als één der opmerkelijkste economen in de geschiedenis gezien gaan worden. Misschien wel juist omdat hij zijn theorie in opdracht van zijn communistische regering schreef. Een regering die hem zo dankbaar was, dat hij naar de Goelag gestuurd werd, alwaar hij uiteindelijk ter dood gebracht werd. De val van het communistische systeem gaf hem zijn uiteindelijke gelijk. De inzichten die Kondratieff de wereld heeft gegeven, zijn van onschatbare waarde. Zijn theorie kan worden uitgelegd in de vorm van een economie die door tijden van lente, zomer, herfst en winter gaat. Zo is het verhaal voor iedereen te begrijpen. De winstgevende inflatie periode staat voor de lente. Stagflatie staat voor de zomer. Winstgevende deflatie staat voor de herfst en deflatie zelf staat voor de winter. In 1949 eindigde de laatste Kondratieff golf. We zagen winstgevende inflatie in de periode 1949-1966, stagflatie in 1966-1982, winstgevende deflatie in 1982-2000 en zouden na 2000 in de winter deflatie moeten zitten. Die brengt ons dan naar een depressie. Geen leuk vooruitzicht, maar zo werkt het met de seizoenen.

  Professor Nickolai Kondratieff hielp de Russische communisten kort na de revolutie in 1917 met het opstellen van het eerste Sovjet 5 jarenplan. Hij analyseerde daarbij de factoren die de Sovjet economie zouden stimuleren. In 1926 publiceerde Kondratieff zijn gegevens in een rapport met de naam: “Long Waves in Economic Life”. Josef Stalin was van mening dat de uitkomst van het rapport anti-communistisch was en daarmee anti Stalin. Stalin zag er een oppositie tegen de nationalisatie van de landbouw in. Kort na de publicatie van het rapport in 1928 werd Kondratieff dan ook ontslagen als directeur van het instituut voor de studie van ondernemingsactiviteiten. Hij werd gearresteerd in 1930 en werd veroordeeld tot de Russische Goelag (Gevangenis, met extreem zwaar regime, vaak gelegen in Siberië). Zijn veroordeling werd in 1938 heroverwogen, waarna hij de doodstraf kreeg. Naar alle waarschijnlijkheid is Kondratieff nog in 1938 omgebracht.

  Kondratieff’s belangrijkste uitspraak was dat kapitalistische economieën lange economische golven kenden van boom naar bust. Die golven duurden zo’n 50 tot wel 80 jaar. Kondratieff’s bestudeerde de periode 1789 tot 1926 en was gericht op de prijzen en op de rentestanden. Kondratieff’s theorieën uit de jaren 20 werden overduidelijk zichtbaar in de depressie van de jaren dertig.

  Op dit moment worden we zeker in het Westen (Amerika, Europa) weer geconfronteerd met een Kondratieff Winter (depressie). Dat terwijl de rest van de wereld een enorme economische groei verwacht. De FED probeert met alle macht de depressie buiten de deur te houden, maar haar handelingen zijn feitelijk de handelingen van een socialistische/communistische regering, die niet wil erkennen dat we door de verschillende fases heen zullen moeten gaan. Een bos zal ook iedere zoveel jaar afbranden. Dat houdt het bos gezond en weerbaar.
  Eén cruciaal punt in de Kondratieff theorie is dat het altijd een wereldwijd fenomeen is. Hoewel de huidige winter in Amerika en Europa overduidelijk lijkt, is dat nog niet het geval in de BRIC landen. Kan het zijn dat er toch meerdere seizoenen tegelijk in de wereld kunnen bestaan? Aan de andere kant, het lijkt nu wel lente in China en Brazilië, maar als het gaat vriezen bij ons, dan wordt het bij hen ook kouder. Als wij onze schulden aan hen niet meer betalen, dan gaan ook landen als China etc kapitaal verliezen en verliezen ze ook een afzetmarkt.

  Het mooie aan de theorie van Kondratieff is het feit dat hij zag dat ook het sentiment van mensen in de perioden duidelijk anders werd. Iets dat momenteel in Socionomics ook helder uitgelegd wordt. In Nederland zagen we dat aan Balkenende 4, het kabinet dat alles verbood en totale controle over de inwoners wilde verkrijgen. Niets mag en de regering moet alles weten. Van iedereen moet een volledig (medisch) dossier bestaan, compleet met vingerafdrukken en DNA. We kunnen straks alleen met het openbaar vervoer met een door de staat verstrekte pas die alle ritten die u maakt keurig bijhoudt. Dit is een compleet ander beeld als dat het kabinet Lubbers indertijd uitstraalde. Dat was het ‘zakenkabinet’ er moest gewerkt worden en vol optimisme werd er ook gewerkt. Minder overheid bemoeienis toen, terwijl de overheid nu alles wil reguleren en denkt dat er zonder haar geregel geen leven mogelijk is.
  Ook 11 september 2001 was in feite een gebeurtenis die ook echt alleen in die tijd kon plaatsvinden. Het leek wel of de wereld er rijp voor was. Amerika loopt altijd een paar jaar voor op Europa en de acties die Bush toen vervolgens met zijn ‘Patriot Act’ uitvoerde, zagen we in 2007/2008 terug in Balkenende 4.

  We kunnen dus aan de regering, maar ook aan de toonaangevende ondernemers zien in welke Kondratieff fase we met de economie zitten. Onze grote ondernemers en CEO’s die stuk voor stuk in financiële schandalen verwikkeld raken. Een teken van de tijd.
  Dat beeld werkt misschien niet op ieder individu, maar ook aan de algemene mode zien we of het lente of winter is. In de winter dragen we immers meer kleren. Zie de regering in Nederland, die behoorlijk zwaar christelijk is en liefst iedereen ziet lopen met veel bedekkende kleding. Weer niet teveel, want dan doet het aan de boerka denken, maar ‘oben ohne’ gaat het na de bankencrisis zomer van 2008 steeds moeilijker krijgen. Steeds meer badplaatsen willen al die blootheid afschaffen of het moeilijker maken. Het lijkt een grap, maar dat is het niet. Het is overduidelijk dat we in Nederland richting de winter gaan, net zoals Bush Amerika de winter in bracht. Zoals gezegd, de FED en de ECB doen er alles aan om dat te voorkomen, maar of het medicijn straks dan niet kwalijker is dan de ziekte zal wel blijken. Banken die ze zaak belazerden niet failliet laten gaan, houdt ook in dat de rotte appels niet uit de economie gesneden werden. Niemand heeft dan ook maar iets geleerd en de fouten blijven gemaakt worden.

  Kondratieff noemde in zijn werk over de winter de gevolgen van een niet populaire oorlog een winter kenmerk. De vorige golf zag de Tweede wereldoorlog als eindpunt en met het grote herstel na die oorlog begon de lente. Momenteel verliest Amerika haar rijkdom in Irak en Afghanistan en is de onwinbare ‘oorlog tegen het terrorisme’ steeds minder populair aan het worden. Daar worden mensen depressief en ontevreden van en dat zien we dan overal terug.
  Hoe we het ook wenden of keren, we gaan in het Westen naar de Kondratieff winter toe, als we er al niet al jaren midden in zitten.

  Ons geluk is dan nog het feit dat mogelijk andere delen van de wereld toch nog altijd in de lente lijken te verblijven. Deze mogelijke ‘weeffout’ in de Kondratieff theorie kan voor actieve beleggers de redding zijn. Als dat namelijk inderdaad zo is, kunnen we dus de bakens verzetten en in ieder geval ons kapitaal nog in een ander jaargetijde laten vertoeven. Let wel, hun lente kan wel eens een korte warmere periode in de winter blijken te zijn als we in het Westen volledig onderuit gaan.

  Lente (winstgevende inflatie, groei)
  De groei fase van een economie, zoals we die nu in Brazilië, Rusland, India en China (BRIC) zien, duurt ongeveer 25 jaar. Wat in die periode opvalt, is dat consumenten hard werken en steeds meer producten willen bezitten. De werkloosheid is laag en productiviteit en lonen gaan omhoog. De overheid is hier een redelijk passieve participant in de economie.

  Zomer (inflatie, stagflatie)
  Op een gegeven moment komt er een moment dat men van die verkregen weelde wil gaan genieten. Men wil meer vakantie, meer pensioen en meer rechten. Er ontstaat gaandeweg wat sociale onrust. De zomer is aangebroken. Een mooie tijd, want iedereen is rijk, maar de eendracht waarmee men in de lente aan het werk was, is verdwenen. De rijkdom is enorm en vol optimisme stapt men maar zo in een ondoordachte oorlog. 1812 was zo’n oorlog, maar 1865 in Amerika ook. 1914-1918 was ook zo’n oorlog. Was Vietnam niet ook zo’n overbodige luxe oorlog?
  Werk is niet meer heilig en wat werk precies moet zijn, wordt heroverwogen. De oorlog die men vol optimisme heeft ingezet is er mede oorzaak van dat de herfst haar intrede doet.

  Herfst (Winstgevende deflatie, groei)
  Uiteindelijk blijkt de groei gekeerd te worden door gebrek aan grondstoffen en eventueel willige werknemers. De wil om er collectief voor te gaan is er niet meer. Men eist nu de rechten op basis van de verworvenheden op. Het zijn toch ook nog vaak tijden van groot optimisme, zoals we dat zagen in de roaring twenties 1920 – 1929, en de nieuwe wereldorde van Bush Sr. 1982 – 2000.
  Grondstoffen worden schaarser en duurder. Door te besparen en te lenen kan men nog lang op hetzelfde welstandniveau blijven leven/feesten, maar de volgende generatie ziet langzaam in dat ze niet zo welvarend zal worden als dat de vorige was. Er is ook niet meer voor iedereen werk. De herfst komt af en toe met een storm en geeft al een indruk van hoe de winter kan worden. De winter willen we geen van allen in, maar uiteindelijk komen we er toch omdat de economie de last niet meer kan dragen. Steeds minder mensen actief, steeds duurdere en schaarsere grondstoffen en belastingen is veel en veel te hoog worden.

  De winter breekt aan (deflatie, krimp)
  Hier gaat het mis. Het financieel bestel kraakt onder haar eigen gewicht en kan bezwijken. De in de herfst aangegane leningen worden onhoudbaar en onbetaalbaar. (Klinkt dit bekend?) Men kan zich niet langer meer uit de problemen lenen.
  Opvallend is steeds weer de opkomst in de winter van religieus extremisme. De KKK rond en na 1865, de nazi’s in de jaren dertig en in de jaren nul van de 21e eeuw zagen we het moslimextremisme en niet te vergeten de kliek waartoe Bush behoord, die in feite ook besloot de wereld te veroveren.

  In een klassieke winter zijn er drie depressie jaren en 15 hersteljaren waarin de economie vlak blijft en daardoor op adem komt.
  Er is deflatie en lonen dalen dramatisch. Dit is de periode waarin we enorme oorlogen zien. We zijn boos op de buren en willen hebben wat zij hebben. In 1835 tot 1844 de USA-Mexicaanse oorlog, 1875 tot 1896 de Spaans – Amerikaanse oorlog. 1929-1945 de periode van de 2e wereldoorlog en 2001 tot … de oorlog tegen het terrorisme.

  Voor Kondratieff was de winter de schoningstijd. In deze periode werden alle rotte plekken uit de economie gesneden. In feite werd de economie er weer gezond van en kon na verloop van tijd, als alle schulden vereffend waren, de lente weer aanbreken. Een beetje leuke winter oorlog kon ook zorgen voor een wat kleinere hoeveelheid arbeiders, zodat de werkloosheid via die weg ook een stuk minder werd en er minder monden te voeden waren.
  In de loop van de winter konden eerdere uitvindingen beter uitgewerkt worden en was er de tijd om innovaties een kans te geven. Juist die vreselijke oorlogen waren dan ook vaak tijden waarin veel nieuwe uitvindingen gedaan werden. Uitvindingen die pas in de lente eventueel van pas kunnen komen.
  In de omslag van winter naar lente zien we ook vaak dat de samenleving radicaal veranderd. Iets wat in de groei periode nog extreem gevonden werd, kan in de daarop volgende lente zomaar gemeengoed worden.

  Waar staan we begin 2008?
  In mijn ogen zijn er twee bewegingen gaande.
  In bijvoorbeeld Argentinië, Rusland en Brazilië heeft men de ineenstorting van schulden en de munt al achter de rug. De lente is er aangebroken. China en India zitten niet precies in die situatie, maar ook daar is men overduidelijk lente-achtig bezig. Deze economieën lijken daarmee voor te lopen op het Westen, dat eind jaren negentig ook in dezelfde problemen had moeten komen, maar door Greenspan werd ‘gered’. Door toen de ‘ziekte’ niet uit te snijden, maar door haar door te laten rotten, werd in 2007 wederom een groot financieel schandaal duidelijk. Amerika en Europa zijn daarom in feite in de winter blijven steken, terwijl de rest van de wereld al in de lente is gekomen. Het is nu de vraag, of Amerika, Japan en Europa de rest van de wereld terug de winter intrekken, of dat de opbouw van waarde in de andere landen al zo snel gaat, dat die in de lente blijven en wij via die weg toch uiteindelijk relatief makkelijk door de winter heen komen. Gezien de koersverliezen op de beurzen, begin 2008, ziet het er voor dat laatste scenario niet best uit. De onwil van vooral Amerika om bedrijven failliet te laten gaan als ze dat verdienen, werkt tegen. Die instelling is pertinent niet kapitalistisch. De economie heeft het nodig dat het rotte fruit de mand uitgegooid wordt. Bedrijven en politici die de zaak bedonderden moeten verdwijnen. Doe dat niet en hun slechte gedrag zal anderen stimuleren.

  Ik schreef al eerder, Bush is in feite de meest beroerde president die Amerika zich op dit moment zou kunnen wensen. Pas als hij uit beeld is, kan het echte kapitalistische Amerika weer opstaan en de lente doen aanbreken. Die lente kan in Europa en Amerika dan nog wel een jaar of vijf op zich laten wachten, maar hoe beroerder Bush het nu doet, des te gunstiger is het voor het aanbreken van de lente.
  Langzaam aan zal de wereld in de komende golf gelijk komen te lopen. Na een wat kortere Westerse lente (minder accumulatie van rijkdom) gaan we dan gelijk met BRIC mogelijk al wat sneller de zomer in. De zomer waarin de BRIC landen hun luxe oorlogen zullen gaan ontketenen. Het Westen heeft dan die luxe niet meer.

  Hoe ver kunnen de beurzen dalen in de wintertijd?
  In een klassiek patroon verliest de beurs 90% van haar waarde. Voor u dat onmogelijk lijkt, moet u eens kijken naar de grafiek van de Nasdaq. Die index daalde tot 1620 op 4 april 2001. Op 10 maart 2000 stond die index nog op 5132. Het zat er voor de Nasdaq, waar de schoning wel heeft plaatsgevonden, dus redelijk klassiek uit.
  De Dow Jones, wiens bedrijven wel gered werden door de FED, zag er duidelijk anders uit. Er werd wel veel verloren, maar lang niet genoeg om de winter uit beeld te krijgen.

  De kans bestaat, dat we in het Westen nu al vanaf 2000 met de winter bezig zijn. Een Internet- en tech sector heeft de depressie al doorlopen en zit er deels nog midden in. Kijkt u naar bedrijven als Ordina. LogicaCMG en een Getronics dat recent voor een prikkie door KPN is overgenomen.
  De bankensector zit er begin 2008 midden in. We zien daar nu koersdalingen die al dicht bij 70% komen. De FED doet wat ze kan om de winter buiten de deur te houden, maar ondertussen wordt sector na sector ‘geschoond’. Het probleem is alleen dat er te weinig bedrijven definitief uit de economie gesneden worden. De dollardaling is ook een winteruiting. Ook daar zien we een daling die al extreem genoemd mag worden.
  We kunnen het ons amper indenken, maar de Dow Jones zou in een ideale correctie terug naar 2000 moeten. Punt is alleen dat die index nogal raar wordt samengesteld en daarmee beter niet als voorbeeld kan dienen.
  De S&P500 is een betere index om naar te kijken. We zien in die index een dubbele top en een hoogste stand van 1576 en een laagste stand van 788 op 12 mrt 2003. ‘Slechts’ een daling van 50%. De S&P zou in een klassieke beweging terug naar onder de 300 moeten. We staan momenteel net boven de 1300. Er is dus nog wel wat ruimte omlaag. Met de dubbele top die zichtbaar is, is die ruimte er technisch ook wel. Ik wil niet teveel als een doemdenker gezien worden, maar als we de Kondratieff voor ‘waar’ aannemen, dan weten we dat het onafwendbaar is dat de S&P richting 300 zal gaan.
  Dat is als Amerika de winter nog niet serieus gehad heeft. De daling tot 788 lijkt simpelweg niet heftig genoeg voor de schoning die Kondratieff voor ogen had. Het is niet leuk om te constateren, maar ik kan het op dit moment niet anders zien.

  Aanvulling 2012:

  Griekenland zag haar beurs al met 90% dalen. De winter is daar via de beurs nu werkelijkheid geworden. Door de aanhoudende lapmiddelen is Europa er nog altijd alleen maar beroerder voor komen te staan. Als we in 2007 zwaar hadden gesaneerd hadden we nu al licht aan het einde van de tunnel kunnen zien. Helaas is er niets gedaan, de tunnel werd langer en we staan nog slechts aan het begin.

  De lente van China en Brazilië ‘kan’ niet volgens Kondratieff. Toch is het er nog altijd in ieder geval lente-achtig. Valt de Euro-zone uiteen, of verdwijt het vertrouwen in de Euro, dan zullen ook de landen waar het nu een lente in de economie lijkt te zijn vervallen tot de winter. In die winster komen er oorlogen tussen China en de Philipijnen vanwege enkele olierijke eilanden tussen deze landen. Ook de Korea’s zullen eerder verder uit elkaar dan nader tot elkaar gaan komen. Thailand en Cambodja zullen elkaar in de haren gaan vliegen en India en Pakistan gaan ook nog maar weer eens kijken wie van hen de dominante partij is. Al die regionale oorlogen zullen ook dat deel van Azië snel terug in de winter brengen. Amerika zal Afghanistan misschien wel verlaten, maar zal mogelijk vervolgens een avontuur in Iran aan willen gaan. Ondertussen zullen Brazilië en Argentinië elkaar de huid vol schelden en erger en zan Venezuela ook proberen binnenlandse problemen te verminderen door buitenlandse avonturen. Daarbij valt niet uit te sluiten dat de voormalige Nederlandse Antillen uiteindelijk bezet gaan worden door de troepen van Chavez.

  Hoe dan ook, het worden geen gezellige jaren de aankomende tien jaar.

  Blijft het de vraag of Kondratieff het bij het juiste eind had. Die conclusie moet ieder voor zich maken. Het is nogal wat.

 • Q&Q

  “@Qen Q ik heb alvast een zilveren ring opgegeten mmmmm LOL”

  @ Marcel:

  Dan is het te hopen dat ie niet ergens blijft hangen! ;)
  ( alhoewel je dan wel heel goed letters kan ……!) ;)

 • Nadja

  Marcel, re: grafiek

  Als denkt dat die prijs zo ontwikkelt adviseer ik je mijnaandelen te kopen ivm de hefboomwerking.
  Maar wie weet of dat zo gaat? Wat kan er niet allemaal gebeuren in 10 jaar?

 • Nadja

  Huub, re: en dan krijgen we een situatie waar de Lehman-crisis bij verbleekt en is het te hopen dat je “hard assets” bezit in plaats van waardes op papier. Behalve obligaties zullen dan dus ook vele aandelen en valuta onderuit gaan.

  Hoor ik hier Willem Middelkoop? :-)

 • Q&Q

  “Luister nou toch eens naar president Poetin! ”

  President Poetin van Rusland kan in de ogen van het “vrije Westen” geen goed doen! Als hij een konvooi met hulpgoederen stuurt naar het door oorlog getroffen rampgebied in oost Oekraïne, dan is dat een verkapte invasie van een “onafhankelijk” buurland. Dat hij legervrachtwagens wit liet spuiten, is het bewijs van zijn duivelse sluwheid. Dat dit konvooi met militaire discipline is georganiseerd, bewijst dat het een aanval is! Als blijkt dat sommige vrachtwagens leeg of half vol zijn, dan is dat geen foutje in de Russische organisatie, maar een bewijs van Poetins kwade wil. Intussen is de NATO bezig met “humanitaire bombardementen” op de IS (voorheen ISIS) in noord Irak. Maar wat lijkt nou beter en wat zien we liever, humanitaire bommen of militaire voedselhulp?

  Toen in 2011 de “wrede dictator Gadaffi” van Libië werd uitgeschakeld, heeft Rusland in de veiligheidsraad van de VN geen veto uitgesproken. Gadaffi voorzag de bevolking van Libië van voedsel, huisvesting, schoon drinkwater, een moderne infrastructuur, gratis onderwijs en gezondheidszorg voor iedereen. Maar het “vrije Westen” stuurde wat “Allah-akbar-hooligans” naar Libië en beweerde vervolgens dat Gadaffi zijn eigen bevolking bombardeerde. Onder het mom van “Responsibility to Protect” (R2P) kreeg Gadaffi een “No Fly Zone” over zich heen, waarna Libië volledig in puin werd gebombardeerd. Het is er nog altijd een chaos! Men noemt dat “vrijheid en democratie”.

  Vervolgens werd de “wrede dictator Assad” van Syrië op hetzelfde recept getrakteerd, maar ditmaal wist Poetin er een stokje voor te steken! Hij was in 2012 nogmaals tot president verkozen, na een periode van 4 jaar als premier. In Syrië heerst nog steeds chaos, dank zij de “bevrijding” door het “Free Syrian Army”, een bonte verzameling van groepen terroristen afkomstig uit ruim 40 verschillende landen en getraind en bewapend door het “vrije Westen”. Zij worden tevens gefinancierd door Saoedi Arabië, want ook dat is een land van “vrijheid en democratie”! Alle gekheid op een stokje! Luister liever naar Poetin.

  Kijk/ lees verder:

  http://www.boublog.nl/2014/08/16/luister-nou-toch-eens-naar-president-poetin/

 • marcel

  @Ren S Als die grafiek werkelijkheid wordt trakteer ik mvg

 • marcel

  @Qen Q ik heb alvast een zilveren ring opgegeten mmmmm LOL

 • rise and shine
 • Q&Q

  @ Marcel:

  Heb persoonlijk zeer goede ervaringen met col. zilver, of het ook tegen Ebola werkt weet ik niet ( geen ervaring mee!) maar ik heb het voor de zekerheid in huis! ;)

  ( er is genoeg documentatie te vinden dat bacteriën/ schimmels niet resistent kunnen worden tegen col. zilver, dus…!) ;)