24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

James Turk: Goud in backwardation

james-turk-goldmoney

In een recent interview met Kingworldnews stelt James Turk, oprichter van het bedrijf GoldMoney, dat goud in backwardation is. Op de fysieke goudmarkt treedt volgens Turk steeds meer krapte op en levertijden lopen zodoende op indien grote hoeveelheden goudbaren geleverd moeten worden. Er is sprake van backwardation op het moment dat de huidige prijs van een goed hoger is dan de prijs voor levering in de toekomst. Dat is nu het geval bij goud.

James Turk geeft aan in zijn interview met Kingworldnews dat het grote nieuws is dat goud deze ochtend (4 augustus) weer in backwardation raakte. Dit is voor het eerst sinds mei dat de LBMA rapporteert dat er sprake is van backwardation in de goudprijs.

Volgens Turk treedt dit fenomeen in de fysieke goudmarkt al een poosje op, waarbij de prijs voor directe levering hoger ligt dan de prijs voor levering in de toekomst. Vooral als het om substantiële hoeveelheden goud gaat, lopen levertijden op – een vergelijkbare indicatie als backwardation. Wat dit vertelt, is dat de fysieke goudmarkt de grote vraag niet aankan omdat er onvoldoende (fysiek) goud direct beschikbaar is. Belangrijker, aldus Turk, is om te stellen dat bezitters van fysiek goud liever vasthouden aan hun goud dan het te verkopen.

In tegenstelling tot diverse munteenheden kan een geval van backwardation op de goudmarkt niet worden verholpen met een boekhoudkundige truc. Waar dollars en euro’s vrij eenvoudig bijgedrukt kunnen worden, out of thin air, kan er geen nieuw aanbod op de goudmarkt komen zonder dat een partij daadwerkelijk de benodigde hoeveelheid fysiek metaal te verkoop aanbiedt en kan leveren. Deze eigenschap van de goudmarkt is één van de belangrijkste redenen waarom goud zo goed functioneert als echt geld en dat al 5.000 jaar doet.

Bronnen waaruit wél de benodigde hoeveelheid fysiek goud geleverd kan worden zijn beperkt. Er zijn volgens James Turk twee mogelijke bronnen. Ten eerste, de ongeveer 8 ton goud zoals dat elke dag opgegraven wordt uit mijnen en vervolgens wordt aangeboden op de goudmarkten in Londen en Zurich. Hierbij wordt geen rekening gehouden met goud gedolven in China omdat dit in lokale markten wordt verkocht en niet op de goudmarkt in Londen of Zurich terecht komt.  De tweede bron is bestaande voorraden, bijvoorbeeld van centrale banken of particuliere beleggers. Centrale banken kunnen hun goud uitlenen aan central planners die de goudprijs manipuleren, maar particuliere beleggers zullen hun goud enkel verkopen tegen een hoge prijs.

Het feit dat goud in backwardation is hoeft zeker geen indicatie te zijn van wat de goudprijs in de toekomst zal gaan doen. Wel geeft dit een sterk signaal dat goud ondergewaardeerd is en tegen de huidige prijzen relatief gezien goedkoop is.

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Bekijk ook