Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Japan, deel 2

18-03-2011 Zilverpaul

De ernst van het ongeluk met de kerncentrale in Fukishima is verhoogd naar niveau 6 op de RISE schaal, een schaalverdeling tussen 1 en 7. Zoals het er nu voor staat bevindt het kernongeluk qua ernst zich tussen Three Miles Island en Tsjernobyl in. Het grootste gevaar bestaat momenteel uit het bassin waarin de afgewerkte brandstofstaven zich bevinden. Onduidelijk is of, en zo ja, hoeveel water zich in het bassin bevindt. Zonder water ontploft de boel en dan zal Tsjernobyl verbleken wat betreft de gevolgen, omdat Japan, anders dan Rusland, dicht bevolkt is en bovendien de derde economie van de wereld is. Voor meer info, zie deze uitstekende link via marketskeptics.

De schade aan de Japanse economie is fors. Op zich valt de stralingsschade, behalve voor de direct betrokkenen, nog wel mee, omdat , behalve de eerste twee dagen, de wind de radioactieve deeltjes over zee heeft weggeblazen. Toch is al een deel van Japan licht besmet, wat problemen gaat geven met de voedselvoorziening. Daarnaast heeft Japan te maken met de gevolgen van de aardbeving en tsunami, wat chemische verontreiniging geeft door bv oliebranden en biologische verontreiniging door niet werkende rioleringen. De export zal, behalve door de energietekorten, een enorme knauw krijgen door al of niet terechte angst voor besmetting van exportproducten. Het zal een klein wonder zijn als het de medewerkers van de centrale lukt het bassin onder controle te krijgen, al zal een deel van de werkers dit met hun leven zullen gaan bekopen.

Een prima site voor goede info, inclusief uitleg over de RISE schaal.

Japan heeft een grote voorraad Amerikaanse staatsleningen in bezit. De verwachting is dan ook, dat men die zal proberen te verkopen om de herstelwerkzaamheden te kunnen gaan betalen. Dit zal een forse toevloed van deze waardepapieren gaan betekenen op de markt, wat de waarde hiervan nog verder onder druk zal gaan zetten.

Twee dagen geleden ging na sluiting van de Amerikaanse beurzen de waarde van de Yen in een klap zo’n 4 % omhoog ten opzichte van alle andere grote valuta. Een ongehoorde beweging, die aangeeft dat zowel de Yen-carry-trade verleden tijd maar ook dat de onrust op de financiële markten zich gaat vertalen in steeds grotere bewegingen.

Ook opmerkelijk is dat de waarde van de dollar naar beneden is gegaan de laatste week. Normaal gesproken is de dollar een traditionele vluchthaven in tijden van onrust. Dat dit nu niet gebeurd is, en de dollar door zijn steunlijnen aan het zakken is, geeft aan dat we in de einddagen zitten van ons financieel systeem.

Daarmee is ook meteen verklaard waarom goud en zilver mee naar benden zijn gekomen. De markt van deze metalen is aanmerkelijk kleiner dan de valutamarkt en daarmee dus makkelijker te manipuleren. Dat gebeurd, omdat men tot het laatste moment wil voorkomen dat goud en zilver hun wereldrol als veilige haven gaan opeisen. Toch zal uiteindelijk deze strijd verloren gaan worden vanwege het tekort aan fysiek goud en zilver, en daarmee de westerse financiële hegemonie.

Met de ramp in Japan is het toch al wankele financiële kaartenhuis nog verder in de problemen gekomen, en het zal me niet verbazen dat we een zeer onrustige periode tegemoet gaan. Ik kan u van harte de site van Chris Martenson aanbevelen, die een zeer helder en dringend stuk heeft geschreven over de koers die hij voor zich ziet.

Grote uitslagen op de borden, zowel naar boven als beneden. Onrust in Yemen, Bahrein en Libië. Een papieren zilvermarkt die zwaar onder druk staat vanwege het aflopen van de maartexpiratie, een dollar die zijn steun verliest, een mogelijke kernramp, een verdwijnende bijenpopulatie wereldwijd wat grote gevolgen gaat hebben op de oogsten, opstanden van de bevolking van de armste landen tegen hun leiders; het wordt de hoogste tijd u voor te bereiden, voor zover u het nog niet gedaan heeft.

Zorg dat u wat cash in huis heeft, levensmiddelen om het een tijdje uit te zingen, edelmetalen om uw vermogen te beschermen, en verder maar hopen dat u het niet te veel nodig zult hebben.

Eén ding blijft gelukkig hetzelfde. En dat zijn de bonussen voor de bankiers, en het geblaat van de Haagse schapen die om het hardst roepen dat het een schande is. Leve de ING! Hoezee! Hoezee!

Zilverpaul

www.silverstocks.nl

 • wil.

  @gerard.
  Kan ik wat munten meenemen naar de spelen om te ruilen voor tickets ;-)

 • Gerard

  Belangrijk voor de goudprijs de komende weken is Engeland.
  Per 31 maart zit Engeland officieel in “stagflatie”. Dat betekent 2 kwartalen achter elkaar economische krimp + inflatie. De krimp is behoorlijk en de inflatie heeft de grens van “no return” overschreden. Renteverhoging kan dan niet meer werken omdat het effect daarvan 1,5 jaar duurt.
  Van maand op maand zitten we nu op 10% stijging van inflatie (van januari op februari van 4% naar 4,4%).
  Hoewel ook daar veel twijfels zijn, omdat de meeste prijzen daar tussen 10% en 16% gestegen zijn. Vooral voedsel, energie (15%) en kleding (katoen).
  Willem Middelkoop zei 1 jaar geleden al dat hij verwacht dat Engeland het eerste land is welke in hyperinflatie zal belanden. Hij zal gelijk krijgen. Gezien de ontwikkelingen zal vrijwel zeker Engeland in hyperinflatie belanden binnen een jaar. Mede omdat Engeland GEEN renteverhoging gaat doorvoeren.

  Ik denk dat de huidige en komende goud&zilverprijs (naast India) vooral aangejaagd gaat worden door de vraag uit Engeland.

 • S. de Laan

  Wederom een record. Het wordt tijd voor de banken jp morgan hsbc om weer wat shoirt bij te kopen. Zie je steeds, een felle pullback van een dollar of wat en dan weer de weg vervolgend. Zou me niets verbazen als het terugvalt naar 35 en dan in 1 rits door naar de 40.

 • http://www.thesilvermountain.nl Rolf van Zanten

  Rik :
  Als je bijvoorbeld 10 kilo aan zilveren munen wilt laten omsmelten tot kilobaartjes .999 fijn, wat zouden dan de kosten (voor het omsmelten) per kilo zo ongeveer zijn.
  Is het correct dat als je met je eigen zilver komt aandragen je naderhand met BTW-vrije kilootjes weer huiswaarts keert?

  Dat is helaas niet toegestaan. Zilver baren worden namelijk als industrieel goed gezien en daardoor telkens met 19% BTW belast, zelfs wanneer u zelf het zilver aanlevert. Als je 10 kilo aanlevert aan .999 zilver, kun je uitgaan van verwerkingskosten etc. van zo’n EUR 30 per kilo puur zilver. Als er vervolgens zilver baren worden gekocht zullen de baarkosten zo’n EUR 15 bedragen en daarnaast nog een winstmarge voor de handelaar. Al met al is het een vrij prijzig verhaal. Ik vraag me ook af waarom je zilver baren zou willen hebben in plaats van zilveren munten?

 • gordijnen

  Rik@

  Zoek op edelmetalen Leidschendam. Dan kan je vragen wat de kosten zijn hiervan.

  Lijkt mij geen zinvolle actie.

  Succes

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  @maudri Wat bedoel je te zeggen?

 • Rik

  Als je bijvoorbeld 10 kilo aan zilveren munen wilt laten omsmelten tot kilobaartjes .999 fijn, wat zouden dan de kosten (voor het omsmelten) per kilo zo ongeveer zijn.
  Is het correct dat als je met je eigen zilver komt aandragen je naderhand met BTW-vrije kilootjes weer huiswaarts keert?

 • ZackZilver

  Het Westen verliest iedere dag aan invloed op het Midden Oosten en dus aan invloed op de olieprijs.
  Olie op 105 USD is derhalve een koopje.

  Goud is op 1440 USD ook een koopje, en zilver is op 37 USD verhoudingsgewijs het goedkoopst van de drie.

 • maudri

  Waarom we hier in de media weinig horen van Japan in Mei worden in Borssele ook MOX staven aangebracht,
  Verhagen zal samen met Nuon hun zin doordrukken om een kerncentrale neer te gooien.
  En wij brave zilver en goud kopers laten dat gebeuren.

 • Gerard

  p.s.
  Ik doe aan dat belastinggedoe niet meer mee. Ik koop er liever zilver en goud voor.

  Zowel goud als zilver braken vandaag fors door de weerstandlijn heen. Overigens wel normaal in deze tijd van het jaar (huwelijken India). Maar 6 dagen op rij hoger vraagt toch om een klein dipje, maar dan is het Bingo!

 • RB

  @ Gerard

  Tip: bouwmarkten zoals Hellweg zijn ook goedkoper dan in NL. Scheelt soms tientallen procenten.

  ‘Ideen muss man haben’ ;-)

 • Gerard

  Tip! Bijna belastingopgave. Vergeet niet je margin op short put opties als “schuld” op te voeren.
  Ik las het op Beursbox van Tom Lassing. Nog even nagetrokken met mijn belastinginspecteur (hij vult altijd mijn opgave in), en klopt inderdaad!
  Vergeet dus dit jaar op 31 december NIET om op suffe aandelen zoals Ahold e.d. naked short put opties te schrijven. Precies zoveel dat je tegen het nul-punt van liqidatie portfolio zit. Op 2 januari koop je die weer terug!
  Ze heb je een geheel belastingvrije portfolio!
  DAAAAAG roverheid met je 1,2% diefstal in box 3 !!
  Zegt het voort! Het werkt echt.

  Maar goed dat die roverheid mijn geld niet krijgt. Ze gooien het immers toch maar weg. Nu wil die idiote anti-Nederlandse eilandbewoner van D66 weer honderden miljoenen ontwikkelinggeld gaan schenken aan rijke oliestaten. Daar betaal ik dus echt niet aan mee!
  Ik betaal helemaal niks meer. Zelfs geen BTW betaal ik. Ik tank in Duitsland (woon vlakbij) en doe daar ook gelijk alle boodschappen. Bespaar je mooi 25%!!

 • RB

  Is Libya being bombed by bloody U.S. Zio thugs because Gaddafi wants to introduce gold dinar?

  Since gold yuan coinage was announced by China, talks about the gold standard had been brought up in the Middle East. The main initiator of non-payment in dollars and euros is the Leader and Guide of the Revolution in Libya, Colonel Muammar Gaddafi. He called on Arab and African world to adopt a single current – the gold dinar.

  http://www.kavkazcenter.com/eng/content/2011/03/22/13882.shtml

  Tja, Muammar, dat mag niet, he?

 • greetjes

  Nog iets vrolijks; efficiënt vervoer
  http://twitpic.com/4chhf5

 • greetjes

  Japan, zucht… volgens dit interview met deze Japanse kernenergie-expert is er echt maar één oplossing voor de brandende kerncentrales. Dat zou levens redden. Maar (en hier komt ie weer, zucht…) de economische belangen gaan weer voor.
  http://www.infowars.com/what-theyre-covering-up-at-fukushima/

 • greetjes

  Japan: nog meer helden. The Fukushima Fifty. Minuutje stilte….
  http://www.zerohedge.com/article/fukushima-fifty

 • greetjes

  @high five
  Dr Ron Paul maakt zich ook al kwaad over het ongrondwettelijke besluit van Obama:
  http://earth-matters.nl/11/1875/verborgen-nieuws/ron-paul-over-obamas-nieuwe-oorlog.html

 • greetjes

  Japan: verhaal van een held….

  http://badassoftheweek.com/akaiwa.html

 • RB

  Reminder: bezwaar maken tegen WOZ

  Ik ben er net mee bezig. ;-)

 • temp242

  Beste Zarathustra, eens met je wat betreft kunst, wat is kunst? kunst is de prijs van het geld, welk geld? dat de zot er voor geeft… Diamant(en) daarentegen zijn juist wél goed, die passen bij wijze van spreken in een luciferdoosje, handig als je wil of moet vluchten.

 • temp242

  Beste NQ, ze gaan vooral kwaad zijn omdat de Portugese premier zijn ontslag niet de vrijdagavond NA beurs had ingediend, dat gààt klappen geven! Nu moet dat Europees genootschap twee beursdagen trotseren terwijl ze anders in het week-end, in hun achterkamertjes weer een of ander compromisje konden sluiten.

 • Zarathustra

  TheoS :
  Om de (Pl)euro te redden, gaat het Nederland vooralsnog 50 miljard kosten, maar dat is pas het begin! Gelukkig weet 95% van de bevolking dit niet! Vandaag USA in 40 jaar niet zo weinig huizen verkocht, nog geen 250.000. Portugal in de shit, wie volgen, ……….
  de insiders weten dat al, of niet Jan Kees? Bescherm je met GOUD, Zilver, landbouwgrond, diamant en kunst!

  Ik zou niet voor diamant en vooral niet voor kunst gaan.
  Kunst heeft geen intrinsieke waarde en is in meeste gevallen pure peop.
  Diamant is totaal niet liquide.

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  Een oorlog voeren door een president zonder akkoord van het congres is reden om een president af te zetten volgens Biden.

  http://www.prisonplanet.com/you-tube-admits-to-freezing-viewcount-on-biden-impeachment-video.html

 • zilver goud

  @NQ
  Het Suezkanaal dicht denk niet dat dit gaat gebeuren daar zorgt Israël wel voor.
  Israël heeft al aangekondigd agressief en verantwoordelijk” reageren om de rust en veiligheid in het land te bewaren.
  Dit komt door het recente oplaaiende geweld in de Palestijnse Gazastrook en op een bomaanslag eerder op de dag in Jeruzalem.
  Dus het leger staat al klaar om in te grijpen .
  Vergeet ook niet toen Israël de Saïnï woestijn terug gaf aan Egypte dat hier allerlei voor waarden aan verbonden waren. Als Egypte er maar één van schend geeft dit Israël direct een excuus om aangevallen en het Suezkanaal veilig te stellen .
  Wat ook weinigen weten is dat Israël de 3e of 4e atoom macht ter wereld is hier over heeft een artikel gestaan in National Geographic uit me hooft was dit in 2002.
  Toen werd er geschat dat ze ruim 200 atoom koppen hebben.
  Ook heeft Israël het best bewapenden en getrainde leger van het midden oosten.

 • Z.Nelis

  @Ethan
  Kijk eens naar het oosten en dan meer in het bijzonder Oost-Duitsland. Waarschijnlijk het meest goedkoop binnen de EU.
  Verrassend:
  http://www.immowelt.de/immobilien/immosuche.aspx?etype=3&esr=1
  http://www.immopool.de/

 • NQ
 • NQ

  @Ethan
  Nederland is onbetaalbaar, maar mocht je willen zoeken, Funda agrarisch vastgoed.
  Voor Frankrijk: Safer.fr en dan proprieté-rurales.com. Verder kun je een informeren bij Terre de Liens.
  In Spanje staat ook legio te koop, maar daar weet ik zo 1-2-3 geen sites voor.
  Bulgarije was ook heel goedkoop een aantal jaren terug, ‘k weet niet hoe dat nu zit.
  Succes!

 • RB

  @ Ethan

  Geen tips over landbouwgrond, wel iets anders: Window Farm. Erg inspirerend en voor iedereen te doen. ;-)

  http://www.youtube.com/watch?v=Cf2jW05TEwU