24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Japan

De vreselijke gebeurtenissen in Japan tonen maar weer eens aan hoe kwetsbaar ons leven is, en hoe we alle dingen om ons heen die we als gewoon aannemen dat vooral zijn omdat we het gewend zijn. Veiligheid, warmte, voedsel, een dak boven je hoofd; het zijn zaken die we nauwelijks meer opmerken omdat we nooit zonder hebben gezeten. Terwijl op de ene zender de apocalyptische beelden uit Japan te zien zijn, vertelt op een andere zender Nancy uit de States ons hoe geweldig het is om voortaan door het leven te gaan met een Fit-Your-body-Belly-Braker-Slim-Fast-Cruncher, voor een voordeelprijs van  €119,50 , en dan krijg je er nog de nodige hulpstukken gratis bij!

Het leven is bizar.

Japan, de derde economie van de wereld, zal een stevige veer gaan laten op economisch gebied. Eerste voorzichtige schattingen gaan uit van een krimp van tussen de 2 en 5 % van het BNP, en de schattingen van de schade lopen uiteen tot wel 1 triljard euro. Als gevolg van de ramp heeft de Japanse bank alle geldsluizen opengezet, op zich natuurlijk een voorstelbare reactie.

Gezien de verwevenheid van alle landen binnen het Westers financiële systeem valt ook te verwachten dat de schade niet tot Japan beperkt zal blijven, denk maar aan de grote herverzekeraars als München re.

Wat me ook niet zou verbazen, is als de Fed de gebeurtenissen in Japan zou aangrijpen om een versnelde invoering van QE3 te rechtvaardigen. Nu komt het de heren wel goed uit, aangezien de potten van QE2 vrijwel leeg zijn en men met de nodige kunst- en vliegwerk de boel nog net rond krijgt.

Merkel heeft verklaard pas op de plaats te maken met betrekking tot nieuwe kernenergiecentrales, een fraai voorbeeld van korte termijn daadkracht gericht op politiek gewin. Nu kan ze wel wat ondersteuning gebruiken, want de beslissing van Europa om de potten van het noodfonds te verhogen zal niet best vallen bij de Duitse bevolking.

Naast de financiële consequenties zal ook het energievraagstuk opnieuw, en sterker, de aandacht gaan opeisen. Het zal er mijn inziens van afhangen wat het zwaarst zal gaan wegen: het verminderende aanbod van energie of een verminderende vraag door een zich ontwikkelende economische wereldwijde teruggang.

Verder las ik dat een Kamermeerderheid pleit voor meer macht voor de AFM. Dit zal met gejuich worden ontvangen in de bestuurskamers van de grote spelers, want de AFM heeft een fraai track-record in het achteraf waarschuwen voor gedane zaken en het jagen op het kleine wild, het grote wild zijn gang latend. Zo herhaalt de geschiedenis zich; tijdens de grote depressie in de US werden ook de kleintjes aangepakt, en de werkelijke aanstichters van de narigheid werden uit de wind gehouden. Eigenlijk ook geen wonder, gezien de verwevenheid van de toezichthouders met de Powers that be.

Op het moment dat ik deze column schrijf worden de berichten dat een kernramp zich aan het voltrekken is steeds sterker. Als gevolg daarvan duikelen de beurzen, en wordt ook goud en zilver meegenomen in de maalstroom. Dit laatste is een voorspelbare reactie, want elke tegenslag, hoe groot of klein, wordt aangegrepen om de rol van vluchthaven van de edelmetalen te kleineren.

Tot slot nog een lichtpuntje: Martin Armstrong is vrijgelaten. De man, die jarenlang op grond van uiterst dubieuze gronden gedetineerd heeft gezeten heeft zijn cel mogen verlaten om thuis de verder rechtsgang af te wachten. Ik kan u al zijn artikelen van harte aanbevelen.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Bekijk ook