24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

JDC wil dat IMF-goud verkoopt

Volgens de Guardian roepen verschillende schuldactivisten, waaronder American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op om een deel van het goud te verkopen. Om zo de schulden van de armste landen ter wereld te kunnen dekken voor de komende 15 maanden.

Veel landen hebben een klap gekregen door de crisis die Covid-19 met zich mee bracht en de meest kwetsbare landen hebben het hier uiteraard erg zwaar mee. De directeur van JDC, Sarah-Jayne Clifton, benoemd dat arme landen niet beschikken over de financiële buffer die rijke landen wel hebben om hun economie draaiende te houden. Het IMF zou door middel van het verkopen van een deel van hun goud deze arme landen helpen.

Het IMF bezit 90,5 miljoen ounce goud ter waarde van ongeveer $ 175 miljard met de huidige koers en de waarde van de goudreserves is zelfs sinds begin 2020 met $ 38 miljard gestegen. Volgens JCD kan de verkoop van minder dan 7% van het goud een winst van $ 12 miljard opleveren, wat de schulden van de 73 armste landen tot eind 2021 zou kunnen kwijtschelden.

Het kwijtschelden van de schulden zou een enorme impact hebben op de armere landen, aangezien dat ze erg zou helpen om de huidige economische en gezondheidscrisis onder controle te krijgen en daarmee ook kunnen werken aan een sneller economisch herstel. 

Gerry Rice, woordvoerder van het IMF, zegt dat de goudreserves fundamentele kracht bieden aan de balans van het IMF, waardoor het veilig en tegen lage kosten kan lenen aan zijn lidstaten. Volgens Gerry heeft het IMF gedurende deze pandemie al uitzonderlijke grote steun verleent aan zijn leden, waaronder ook de armste lidstaten. Daarom heeft het IMF op dit moment geen plannen om zijn goud te verkopen. Gerry voegt hieraan toe dat het IMF sinds maart noodfinancieringen van meer dan $10 miljard aan 47 lage-inkomenslanden heeft goedgekeurd en dat de schuldhulpverlening in schenkingsvorm voor 28 arme landen wordt verlengd met 6 maanden.

Bekijk ook