Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Kamervragen gesteld over de Nederlandse goudvoorraad

18-09-2011 Rolf van Zanten

Afgelopen vrijdag heeft Ewout Irrgang van de SP kamervragen gesteld over de Nederlandse goudvoorraad. Zoals wellicht bekend staat er onder andere goud op de Nederlandse balans als zijnde “goudvorderingen”. Deze zogenaamde vorderingen houden in dat Nederland goud tegoed heeft van andere landen. Het probleem met deze vorderingen is echter dat andere overheden diezelfde vordering op de balans tonen, waarbij het goud weer is uitgeleend aan een ander land. Daardoor is het lastig te traceren waar het fysieke goud daadwerkelijk aanwezig is en wie dit toekomt.

Hieronder het verslag van de gestelde Kamervragen:

Vragen van het lid Irrgang (SP) aan de minister van Financiën over de goudvoorraad (ingezonden 16 september 2011)

1. Heeft De Nederlandsche Bank (DNB) een deel van haar goudvoorraad uitgeleend? Zo ja, hoeveel en aan wie?

2. Waarom zijn in het jaarverslag van DNB het goud en de goudvorderingen bij elkaar opgeteld in plaats van deze beide posten afzonderlijk te vermelden?

3. Kunt u een overzicht geven van het jaarlijkse rendement dat het uitlenen van goud de afgelopen jaren heeft opgeleverd?

4. Waar ligt het fysieke goud van DNB? Om welke locaties gaat het en hoeveel is er op die locaties opgeslagen? Om welke reden is het goud nog steeds op deze plaatsen opgeslagen?

5. Wat was de belangrijkste reden voor DNB om het goud te verkopen? Zijn de kosten van het opslaan van goud een reden geweest om goud te verkopen? Hoe hoog zijn de kosten om het goud op te slaan?

6. Kunt u bevestigen dat er sinds 1991 van de 1700 ton goud ongeveer 1100 ton verkocht is? Klopt de waarneming van Peter de Waard (1) dat er door vroegtijdige verkopen van het goud ongeveer 30 miljard euro is gederfd? Zo nee, wat is volgens u dan wel het juiste bedrag?

7. Hoeveel is er in de afgelopen twintig jaar van de staatsschuld afgelost met de opbrengst uit goudverkopen? Wordt volgens u de houdbaarheid van de overheidsfinanciën verbeterd door enerzijds de staatschuld af te lossen en anderzijds de goudvoorraad te verkopen?

8. Wat is volgens u de huidige functie van de goudvoorraad?

9. Hoe verhoudt de grootte van de goudmarkt zich tot de grootte van de markt in goudderivaten? Wat zijn daarvan de mogelijke consequenties?

10. Kunt u bevestigen dat recentelijk een aantal landen juist haar goudvoorraad heeft vergroot? Hoe verklaart u deze ontwikkeling?

(1)    Volkskrant, “Moet Nederland zijn laatste goud verkopen?”, 7 september 2011

Uit het jaarverslag 2010 van DNB:

De reserves van DNB bedroegen ultimo 2010 EUR 46,9 miljard en bestaan uit externe reserves, een europortefeuille en een portefeuille Overige financiële activa (Ofa). De externe reserves kunnen worden uitgesplitst in goud (EUR 20,8 miljard), de Amerikaanse dollarportefeuille (EUR 6,9 miljard) en Special Drawing Rights (SDR-vorderingen op het IMF, van EUR 1,9 miljard). Alleen voor de dollar-, de euro- en de Ofa-portefeuille bestaat een actief beleggingsbeleid. De fysieke goudvoorraad van DNB vervult in tijden van financiële crisis een functie als ultieme reserve en vertrouwensanker. Verder wordt goud aangehouden uit diversificatieoverwegingen.

Verder staat in het jaarverslag dat er de afgelopen jaren geen goudverkopen hebben plaatsgevonden. De post fysiek goud en goudvorderingen is nu echter gecombineerd, waardoor het niet uit te sluiten valt dat fysiek goud is omgeruild voor een vordering in goud. En dat kan een groot verschil zijn, als blijkt dat het uitgeleende goud meerdere malen aan anderen is uitgeleend en daardoor moeilijk of onmogelijk opvraagbaar.

Doorgaans duurt het zo’n twee weken voordat Kamervragen beantwoord worden, dus wellicht weten we binnenkort meer… Wordt vervolgd.

 • http://polocommerce.com/ Penis enlargement forums

  oitqduiftjmwfsnpvoubjo, Just Host, QkxxuQW, [url=http://degicom-web.com/justhost/]Just Host[/url], NnivpKL, http://degicom-web.com/justhost/ Just Host, ELGXHFQ, Trade Rush, ZWMhIqP, [url=http://elmezcal.org/traderush-review/]Gold rush trade book[/url], goiZfPv, http://elmezcal.org/traderush-review/ Trade Rush, mEJrsUa, kamagra, iNmBiNB, [url=http://kamagra247buy.com/]kamagra[/url], rYoKXCr, http://kamagra247buy.com/ Wholesale kamagra, YtpaJbV, Metronidazole side effects, GyjUxEZ, [url=http://ksign-mall.com/]Metronidazole dose dogs[/url], CCtdNnB, http://ksign-mall.com/ Metronidazole tablet ussage for cats with upper respiratory, DmFfmKk, Bluehost 3.95, sDwBVLe, [url=http://doctorreiff.com/bluehost/]Bluehost Review[/url], yeulTFc, http://doctorreiff.com/bluehost/ Bluehost reviews, rThvARI, Penis enlargement surgery australia, nAEkPqo, [url=http://polocommerce.com/]Real penis enlargement[/url], WcezDPd, http://polocommerce.com/ Best penis enlargement pills, wyVUMDK.

 • http://anotherlookhgh.com/ Growth hgh hormone human review reviewnet

  keiluuiftjmwfsnpvoubjo, New extenze comercial, QbeFICD, [url=http://www.mahalo.com/extenze/]extenze[/url], kXfwnUr, http://www.mahalo.com/extenze/ Does extenze really work, cFqYsoy, Hostmonster Cpanel, fQJoJSe, [url=http://helloagentprovocateur.com/hostmonster/]Reviews of host monster[/url], xIVLDXI, http://helloagentprovocateur.com/hostmonster/ Hostmonster Cpanel, lasePdK, Intranasal ativan, szPmwkL, [url=http://www.aativan.com/]Ativan complication[/url], VqcnAzM, http://www.aativan.com/ Buy ativan, FdPNrVK, genf20, XGWmIOs, [url=http://iprayonline.com/]Genf20 hgh capsules[/url], fLzYiRR, http://iprayonline.com/ Gnc genf20, zKSsSMa, Vardenafil, lTkIJAG, [url=http://vardenafil-faq.com/]Vardenafil query buy vardenafil levitra[/url], qXobqJZ, http://vardenafil-faq.com/ Www medicinenet com vardenafil, UHfqwmb, Purchase hgh injection, rPnoLgl, [url=http://anotherlookhgh.com/]Hgh diet[/url], TUxzzDp, http://anotherlookhgh.com/ Hgh do i inject, gPGeLYe.

 • JKJ Pastoor

  Is er al antwoord gekomen op de vragen van Irrgang. Met name het antwoord op vraag 6 lijkt mij van belang en ik zou graag willen vernemen wat met de opbrengst is gebeurd.

 • AJ

  @Tegen
  Kun je daar een voorbeeld van geven?

 • AJ

  @greetjes
  “lieve schat AJ, onder hun politieke kleur zijn ze allemaal op hetzelfde uit: het knechten en uitmelken van de burger. Is het niet linksom dan rechtsom, letterlijk. Zowel linkse als rechtse staatslieden en politici worden uitgenodigd bij de Bilderberg conferenties om hun instructies op te halen. Ik zou wel willen dat het anders was, maar dat is het niet. Dit is het “rad voor de ogen van de burgers” draaien wat hen elke keer weer lukt. Terwijl wij bezig zijn ons politieke geloof te belijden, worden we beroofd van onze laatste dubbletjes. Ik blijf erbij: opposites are really opposames. Duidelijkste voorbeeld dat ik je kan geven: de “democraat” Obama: wat doet hij anders dan de “republikein” Bush? Allebei Bilderberg members. ”

  Lieve Greetjes. Voor een groot deel geef ik je gelijk. Dat Obama niet wezenlijk anders is dan Bush, heeft dezelfde oorzaken als dat Bos of Cohen niet wezenlijk anders zijn dan Rutte: het is een poppenkast met ‘linkse’ poppen en ‘rechtse’ poppen, maar het blijft een poppenkast die betaald wordt door het bedrijfsleven. En die poppenkast is bedoeld om ons te af te leiden van de werkelijke strijd tussen links en rechts, namelijk de strijd tussen arm en rijk. Die vindt plaats in fabrieken, vakbonden en op de werkvloer.
  Als personeel van schoonmaakbedrijven in inkomen achteruitgaan van 13 euro naar negen euro, dan maakt het niet uit of de instructies afkomstig zijn van Bilderberg of van de planeet Mars: het is de eeuwige strijd tussen arm en rijk, en het enige wat je kan doen om jezelf te beschermen, is je organiseren.

 • AJ

  @Gerard
  Gerard
  “Opkomen voor zwakkeren in de samenleving betekent in mijn ogen zeker NIET wegstoppen voor de rest van hun leven in een uitkering. Wat dat betreft komt VVD veel beter op voor de zwakkeren.”

  Correctie: Wat dat betreft ZEGT de VVD veel beter op te komen voor de zwakkeren. In de praktijk trappen ze ze gewoon de straat op, zonder enige hulp (het zijn ‘zwakkeren’, weet je nog, die hebben per definitie hulp nodig, anders zijn het geen zwakkeren)

 • AJ

  @NM156
  Beste NM156

  Er bestaat niet zoiets als een ‘achterhaald’ links/rechts beeld. De strijd tussen links en rechts is de strijd tussen arm en rijk, de haves en de have-nots. Die strijd zal er altijd zijn zolang er ongelijkheid in de wereld is.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @pietje
  “Het aantal mensen dat gokt op een crash van de S&P 500 steeg de voorbije maand naar zijn hoogste niveau in een jaar. Maar dat is nog niets vergeleken met het aantal mensen dat denkt dat de aandelenbeurzen in oktober een gigantische val zullen maken.”

  De massa van de investeerders is altijd fout. Of ze overschatten de kans op een val, of ze onderschatten deze.
  Normaal gesproken overschatten ze deze en komt het dus niet tot een crash. Maar heel soms onderschatten ze de crash. Wat er dan gebeurt wil je liever niet weten… :-0

 • No name

  @Greetje: Niet elke dag kijken naar de prijsontwikkeling van goud en zilver. Fluctuaties zullen blijven bestaan en zeker niet minder worden. Investeer alleen kapitaal waar van je zeker weet dat je het de komende maanden/jaren niet per se nodig hebt.

  PM is een soort verzekering voor slechte tijden en zou juist stress weg moeten nemen en rust moeten geven.

  Als je niet tegen die fluctuaties op korte termijn kunt, dan is Au/Ag niets voor jouw…

 • greetjes
 • andre

  @nico
  De koersen van Zilver en Goud hebben totaal niets te maken met vraag en aanbod en normale marktwerking !!
  Dat snap jij toch ook wel ….
  Als alles DIEP rood is, ….en kijk wat de edelmetalen doen ………
  Gewoon lachwekkend !!

 • Nico

  Silverlx
  De markt is gewoon onrustig,en dat blijft nog wel even zo,de kans bestaat zelfs dat er forse correcties gaan plaatsvinden en dat is altijd even slikken, maar alle factoren voor een uptrend zijn nog steeds aanwezig alleen de factor mens (hebzucht en angst) is moeilijk te vatten.

 • temp242

  Doet ie het of doet ie het niet?
  Natuurlijk doet ie het (nog) niet! Waarom??? Hij mag het nog NIET doen, zo simpel is dat.

 • Nico

  temp242
  Ja oke temp zit zeker wat in je probeert je in te dekken tegen mindere tijden, garanties in het leven zijn er immers niet alleen dat er een keer een einde aan komt ,dus moeten we het beste er maar van zien te hopen en maken.

 • Silverlx

  De zilverkoers gaat echt met grote stappen omhoog en
  dan weer omlaag. Wat gaat ie doen?

 • temp242

  Ja maar Nico, die met PM’s kunnen eten, de anderen kreperen.

 • Nico

  Ik ben benieuwd of je ooit nog wat aan je goud zal hebben als ik tenminste de uitleg van de kondratiev cyclus goed begrijp dan eindigt de winterperiode met een oorlog om de schulden te kunnen saneren, het is dan wel een ruilmiddel maar een lekker onbezorgd leventje gaat het zeer waarschijnlijk dan niet opleveren, de joodse bevolking had in de jaren dertig ook fysiek goud wat door de nazi’s werd geconfisceerd .
  de uitleg en verloop van de cyclus is hier te lezen:http://www.nieuwscollectie.nl/2011/08/de_kondratiev_cyclus.html

 • StefanB

  Het is de manier waarop.
  Donner kan ik een week een nieuwe wet invoeren.

  Maar als een nieuwe wet voor zwaardere straffen moet komen dan moet dat jaren duren.
  Met andere woorden, Als er geld valt te halen dan is de regering er als de kippen bij..

  Het zo ziek in Den Haag, niet normaal jongens.

 • pietje

  VOOR ZILVERPAUL:
  Misschien wordt het dan toch nog een heel hete herfst in plaats van Een hete zomer in september.

 • Snel

  @Ethan Even over windmolens gesproken: onze grote man Rutte heeft belooft direct met windmolens te stoppen als hij premier zou worden. Achterlijke onrendabele kolossale gevaartes noemde hij ze. Nu daar is dus niks van terecht gekomen. Wederom is het volk weer voor de gek gehouden.

 • XX

  Tja, je vraagt je af wat de rechterlijke macht nog waard is op zo een moment. Maar het was ook weer typisch “Nederlands” om gelijk na de uitspraak een run in te zetten voor een id kaart nodig of niet… Dat zet gelijk alle raderen op actief in den haag om hier een stokje voor te steken. Buiten dat snapt toch ieder weldenkend mens dat als gemeenten tekorten oplopen ze die weer bij de burger ophalen. Men is haantje de voorste om geld uit te sparen, maar als je ze wijst op de risico`s van geld op de bank ipv metaal in eigen beheer staan ze je aan te kijken of je van pluto komt…..

 • pietje

  Gebeurt het in oktober zal zilver de $50 grens doorbreken?
  Staan we aan de rand van een ‘zwarte oktober’? Die vraag dringt zich op nu massaal veel geld uit de aandelenmarkten wordt gehaald en er voor oktober volop wordt gespeculeerd op een nieuwe beurskrach. Wat weten de financiële markten dat wij niet weten? Een paar zaken waarschijnlijk, ook al krijgen we genoeg signalen dat er iets groots op til is…
  Wat we wel weten is dat met bron:
  #1 Het aantal mensen dat gokt op een crash van de S&P 500 steeg de voorbije maand naar zijn hoogste niveau in een jaar. Maar dat is nog niets vergeleken met het aantal mensen dat denkt dat de aandelenbeurzen in oktober een gigantische val zullen maken.
  http://money.cnn.com/2011/09/09/markets/short_selling/index.htm?iid=HP_LN

  #2 Sinds eind april hebben beleggers meer geld uit de aandelenbeurzen gehaald dan in de vijf maanden na de val van de Lehman Brothers Bank
  http://business.financialpost.com/2011/09/19/fund-withdrawals-top-lehman-collapse/

  #3 Siemens heeft meer dan een half miljard dollar uit twee Franse banken gehaald om het geld bij de ECB te parkeren.
  http://www.bnr.nl/topic/beurs/876155-1109/siemens-dumpt-geld-bij-ecb

  #4 Standard & Poor’s verlaagde begin deze week de kredietstatus van Italië van A+ naar A.
  http://www.express.be/business/nl/economy/sp-luidt-alarmbel-voor-italiaanse-schuldenberg-verlaagt-kredietrating/152797.htm
  #5 De Amerikaanse Federal Reserve, de Europese Centrale Bank, de Bank of England, de Bank of Japan en de Zwitserse Nationale Bank maakten vorige week bekend dat ze in de drie volgende maanden de Europese banken een onbeperkte hoeveelheid geld ter beschikking zullen stellen.
  http://www.cnbc.com/id/44536900

  #6 Unicredit, Italië’s grootste bank heef dit jaar reeds de helft van zijn beurswaarde verloren, Italië’s tweede bank, Intesa Sanpaolo, verloor 44%.
  http://www.bloomberg.com/news/2011-09-19/italy-s-credit-rating-cut-one-level-to-a-by-s-p-as-government-debt-mounts.html
  #7 De Griekse crisis lijkt zijn hoogtepunt te bereiken. Volgens vandaag is dat 160%The Guardian is het bbp in het tweede kwartaal van 2011 nog eens met 7,3% gedaald. 900.000 van de 11 miljoen Grieken zijn werkloos, nog eens 300.000 zullen dat snel worden.
  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/sep/19/greece-must-default-and-quit-euro

  #8 In 2009 bedroeg de staatsschuld van Griekenland 115% van zijn bbp; , alle besparingsmaatregelen ten spijt.
  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/sep/19/greece-must-default-and-quit-euro

  #9 De rente op Griekse staatsobligaties met een looptijd van 1 jaar is nu 129% vergeleken met minder dan 10% een jaar geleden.
  http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=GGGB1YR:IND

  #10 De Griekse vice-minister van Financiën Filippos Sachinidis heeft bevestigd dat de Griekse staatskas in oktober leeg zal zijn.
  http://uk.finance.yahoo.com/news/Greece-cash-October-deputy-reuters_molt-3317944411.html?x=0

  #11 De rente op Portugese staatsobligaties met een looptijd van 2 jaar is nu 17% vergeleken met minder dan 4% een jaar geleden.
  http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=GSPT2YR:IND&n=y

  #12 Europese Centrale Banken kopen vandaag meer goud dan ze er verkopen. Dat gebeurde nooit eerder in de voorbije 20 jaar.
  http://www.cnbc.com/id/44574537

  #13 Volgens Christine Lagarde van het IMF gaat de wereldeconomie ‘een nieuwe gevaarlijke fase’ in.
  http://moneytalk.knack.be/economie/geld-en-beurs/beursnieuws/christine-lagarde-waarschuwt-dat-wereldeconomie-nieuwe-gevaren-loopt/article-1195100558458.htm

  #14 Israël heeft 46% van zijn Amerikaanse staatsobligaties verkocht; Rusland 95%.
  http://www.cnsnews.com/news/article/israel-has-dumped-46-percent-its-us-treasury-bills-russia-95-percent

  #15 Volgens Merrill Lynch maakt de Amerikaanse economie 80% kans om opnieuw in recessie te gaan.
  http://www.cnbc.com/id/44278624

  #16 Amerikaanse bedrijven houden 13.000 miljard dollar in cashreserves aan, wat betekent dat er grote onzekerheid over de toekomst bestaat.
  http://blogs.ft.com/the-a-list/2011/09/21/america-and-europe-are-on-the-verge-of-disastrous-recession/?Authorised=false#axzz1YcNjwacn

  Er is duidelijk maar één grote vonk nodig om de volledige reeks dominostenen in gang te zetten. De wereld lijkt elke dag een beetje meer op 2008. Geen van de problemen die de financiële crisis in 2008 hebben veroorzaakt zijn opgelost en de wereld is nog altijd niet hersteld van de crisis die ons toen trof. Een nieuwe grote financiële crisis zou vernietigende gevolgen hebben. Maar politici lijken elke dag opnieuw kansen te grijpen om kansen te laten liggen.
  http://blogs.ft.com/the-a-list/2011/09/21/america-and-europe-are-on-the-verge-of-disastrous-recession/?Authorised=false
  Als je dit allen maal leest en zilver is niet gestegen aan het einde van oktober na 45 A 50 Dollar dan zet ik wel hele grote ? bij zilver.
  Met vriendelijke groet PIETJE BEL.

 • pietje

  Met deze ‘Operation Twist’ wil de Fed de langlopende rente verder verlagen. De Fed hoopt dat door de zeer lage rente investeerders op zoek gaan naar andere en beter renderende beleggingen, zoals aandelen en bedrijfsobligaties en hopelijk ook naar zilver & goud maar zo ver gaan die nog lijnrecht naar beneden.