24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Keerpunt Cyprus

Hoe de kwestie Cyprus ook gaat uitpakken, het vertrouwen in de financiële autoriteiten gaat een zeer forse deuk oplopen. En u weet hoe het gaat vertrouwen; het komt te voet, en gaat te paard. Op dit moment ziet het er naar uit dat vooral de bankrekeningen boven de €100.000 geplunderd gaan worden, met een haircut van zo’n 20 %. Maar ik heb ook al hogere percentages voorbij zien komen. Maar eigenlijk is het percentage niet zo belangrijk. Het feit dat er geld van de bankrekeningen wordt afgehaald om het banksysteem overeind te houden is hetgeen een schokgolf te weeg aan het brengen is die de val van Lehman Brothers zal doen verbleken. U weet wellicht nog dat deze laatste gebeurtenis het officiële startsein was voor de kredietcrisis.

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2013/03/20130323_depo_0_0.jpg

Ons hele banksysteem is gebaseerd op het feit dat door u verdiend geld kan worden gestald op een veilige plek, waar zowel u als de bank profijt van hebben. Uw geld is veilig, en u ontvangt nog wat rente, en de bank kan uw geld weer uitlenen tegen een hogere rente, waardoor de bank ook wat verdiend. Deze basis wordt nu weggevaagd door de roof van uw spaarcentjes door de autoriteiten. Noem mij dan nog een reden waarom iemand zijn geld te bewaren afgeeft op de bank.
De kans dat Boris Boef thuis bij u langs komt om uw geld af te pakken is immers aanmerkelijk kleiner dan 20 %, en de rente die u bij de bank ontvangt op uw spaargeld stelt met de lage rente ook bijzonder weinig voor. Ik vermoed dat dit in basis de gedachtenlijn zal zijn van veel eigenaren van grotere bankrekeningen.

Dan zit er maar een ding op: het geld van de bankrekening halen. Maar vervolgens komt de vraag boven wat met dit geld aan te vangen? Thuis in een oude sok stoppen? Een mogelijkheid, maar de vraag is wat er na een tijdje nog over is van de koopkracht van de u verstopte euro’s. En bovendien, de 20 % haircut van bankrekeningen kan ook net zo goed gaan gelden voor thuis gestald cash geld, maar dan bijvoorbeeld in de vorm van een belastingheffing. Als geld een onveilige manier van bezit wordt zit is een alternatief het omzetten van geld in tastbare goederen die hun waarde wel behouden, zoals bijvoorbeeld grond, huizen die al in prijs afgewaardeerd zijn en edelmetalen. En krijgt deze beweging momentum, zal de omloopsnelheid van het geld vergroten en een vicieuze cirkel in beweging zetten die het einde zal betekenen van ons huidige geldsysteem.

Of dit laatste geschetste scenario zich op korte termijn zal ontvouwen is echter een kwestie van afwachten. Het is een mogelijkheid, maar geen zekerheid. Wellicht keert men op zijn schreden terug, en stopt men gewoon Cyprus tien miljard toe, om de boel nog even overeind te houden. Of vindt men op een andere manier een ‘oplossing’, die de druk weer even van de ketel haalt. Fundamenteel doet het er misschien wel niet zo veel toe, wat er de komende dagen besloten wordt. Het feit alleen al dat men nu openlijk aan het kijken is naar het bezit van burgers om de gaten in het banken-systeem te dichten, geeft aan dat een grens is overschreden waarvan geen terugkeer mogelijk is.

Dat goud en zilver hier in prijs nu nog niet op reageren is niet zo van belang. Het prijsvormend systeem van beide edelmetalen is immers nog in handen van het bankenkartel. De hamvraag is echter tot hoelang. Vooralsnog echter vaart het stoomschip ECB-IMF op ramkoers richting Cyprus en Rusland, echter niet beseffend dat de scheepshuid bestaat uit plaatwerk van 1 mm staal. Staal overigens aangeschaft in China, dat dan weer wel.

Zilverpaul

Zilverpaul.nl
Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook