Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Keerpunt Cyprus

24-03-2013 Zilverpaul

Hoe de kwestie Cyprus ook gaat uitpakken, het vertrouwen in de financiële autoriteiten gaat een zeer forse deuk oplopen. En u weet hoe het gaat vertrouwen; het komt te voet, en gaat te paard. Op dit moment ziet het er naar uit dat vooral de bankrekeningen boven de €100.000 geplunderd gaan worden, met een haircut van zo’n 20 %. Maar ik heb ook al hogere percentages voorbij zien komen. Maar eigenlijk is het percentage niet zo belangrijk. Het feit dat er geld van de bankrekeningen wordt afgehaald om het banksysteem overeind te houden is hetgeen een schokgolf te weeg aan het brengen is die de val van Lehman Brothers zal doen verbleken. U weet wellicht nog dat deze laatste gebeurtenis het officiële startsein was voor de kredietcrisis.

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2013/03/20130323_depo_0_0.jpg

Ons hele banksysteem is gebaseerd op het feit dat door u verdiend geld kan worden gestald op een veilige plek, waar zowel u als de bank profijt van hebben. Uw geld is veilig, en u ontvangt nog wat rente, en de bank kan uw geld weer uitlenen tegen een hogere rente, waardoor de bank ook wat verdiend. Deze basis wordt nu weggevaagd door de roof van uw spaarcentjes door de autoriteiten. Noem mij dan nog een reden waarom iemand zijn geld te bewaren afgeeft op de bank.
De kans dat Boris Boef thuis bij u langs komt om uw geld af te pakken is immers aanmerkelijk kleiner dan 20 %, en de rente die u bij de bank ontvangt op uw spaargeld stelt met de lage rente ook bijzonder weinig voor. Ik vermoed dat dit in basis de gedachtenlijn zal zijn van veel eigenaren van grotere bankrekeningen.

Dan zit er maar een ding op: het geld van de bankrekening halen. Maar vervolgens komt de vraag boven wat met dit geld aan te vangen? Thuis in een oude sok stoppen? Een mogelijkheid, maar de vraag is wat er na een tijdje nog over is van de koopkracht van de u verstopte euro’s. En bovendien, de 20 % haircut van bankrekeningen kan ook net zo goed gaan gelden voor thuis gestald cash geld, maar dan bijvoorbeeld in de vorm van een belastingheffing. Als geld een onveilige manier van bezit wordt zit is een alternatief het omzetten van geld in tastbare goederen die hun waarde wel behouden, zoals bijvoorbeeld grond, huizen die al in prijs afgewaardeerd zijn en edelmetalen. En krijgt deze beweging momentum, zal de omloopsnelheid van het geld vergroten en een vicieuze cirkel in beweging zetten die het einde zal betekenen van ons huidige geldsysteem.

Of dit laatste geschetste scenario zich op korte termijn zal ontvouwen is echter een kwestie van afwachten. Het is een mogelijkheid, maar geen zekerheid. Wellicht keert men op zijn schreden terug, en stopt men gewoon Cyprus tien miljard toe, om de boel nog even overeind te houden. Of vindt men op een andere manier een ‘oplossing’, die de druk weer even van de ketel haalt. Fundamenteel doet het er misschien wel niet zo veel toe, wat er de komende dagen besloten wordt. Het feit alleen al dat men nu openlijk aan het kijken is naar het bezit van burgers om de gaten in het banken-systeem te dichten, geeft aan dat een grens is overschreden waarvan geen terugkeer mogelijk is.

Dat goud en zilver hier in prijs nu nog niet op reageren is niet zo van belang. Het prijsvormend systeem van beide edelmetalen is immers nog in handen van het bankenkartel. De hamvraag is echter tot hoelang. Vooralsnog echter vaart het stoomschip ECB-IMF op ramkoers richting Cyprus en Rusland, echter niet beseffend dat de scheepshuid bestaat uit plaatwerk van 1 mm staal. Staal overigens aangeschaft in China, dat dan weer wel.

Zilverpaul

Zilverpaul.nl
Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • http://newjerseytrain.tumblr.com/post/35628469080/new-jersey-ticket kurituc bor

  This is a very great place to reside in.

 • Lamberto

  Doug Casey There Will Be Panic Into Gold.

  http://www.youtube.com/watch?v=qnflkFLmwII

 • Lamberto
 • Silvester

  Ja Gerard, automatisering wordt toch de doodsteek voor werknemers. Er komen meer mensen en steeds minder banen door automatisering.

  We wachten rustig op je nieuwe stuk Gerard.

  Wijros je hebt wel gelijk, we hebben met zijn allen veeel te veel schulden. Misschien is het beter om een gedeelte van de staatschuld te saneren. Of dat kan? Ik weet het niet. En anders oorlog, dat is meestal de oplossing.

 • Andreas

  Beste Wijros
  Natuurlijk blijf ik positief. Maar ik had het over veilingen van machines. Ik volg dat een beetje en verbaas mij inderdaad wat er nog geboden wordt. Vaak is het goedkoper bij de machinehandel te koop. En dan komt er nog iets van 16% opgeld overheen.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @John

  Re: Als nou die 21M bt zijn uitgegeven, en iedereen zou die accepteren, dan krijg je toch, net als bij fiat, altijd mensen en firmas waar de cointjes zich gaan stapelen. (denk aan Apple die graag oppot). Wat gebeurt er dan?

  Zo werkt het niet John.
  Kijk eens naar je spaarrekening, welk bedrag staat daar op?
  Laten we zeggen dat je er warmpjes bij zit, en er 100.000 euro op staat.
  Heb jij dan 100.000 euro, maw is je vermogen 100.000 euro?
  Misschien komt dit als een verassing of schok: Nee, je hebt geen 100.000 euro.
  De bank heeft 100.000 euro, en of je deze ooit terug krijgt valt nog te bezien.
  Denk maar even aan Cyprus.

  Ook apple met zijn tig-miljard verkeert in dezelfde situatie.
  Die tig-miljard zijn allang weer uitgegeven. Maar ze blijven toch op de boeken staan.

  Geld in de hedendaagse economie staat nooit stil. Het rolt altijd ergens naar toe.
  Het is altijd op weg.

 • Stafke

  Ik lees dat de portugese regering op het plan broedt zijn ambtenaren een maandje in overheidspapier uit te betalen ipv cash!

  Men is hier in Europa echt grenzen aan het verleggen zeg!

 • Gerard

  @Silvester
  Nieuw stukje is onderweg. Wordt morgen geplaatst.

 • Gerard

  @Silvester
  Schaliegas gaat veel dingen veranderen, dat lijkt wel zeker. Maar of VS dit uit de shit gaat redden? Dat geloof ik ook weer niet.
  Overigens was de VS altijd al een beter gebied om te investeren. De economie is daar heel flexibel.
  Maar ook de VS moet nu de omslag maken naar een andere maatschappij. Grote multinationals groeien wel, maar juist op basis van fors minder personeel. Dat wordt ook hier een ernstig probleem.
  Maar ook MKB draait veel beter zonder personeel. Kijk maar eens naar onbemande tankstations. Of internetwinkels. Dit is een nieuw probleem welke in de toekomst tot rare dingen gaat leiden.
  Uiteindelijk gaat deze ontwikkeling de economie zeker niet helpen.

 • Gerard

  WijRos :
  re. Gerard is volgens mij nu wel bekeerd.
  Even voor de duidelijkheid, ik ben geen evangelist, het waren de omstandigheden die Gerard op andere gedachten hebben gebracht.

  Valt wel mee hoor. VVD heeft een coalitie met de PvdA. Logisch dat er voor de helft ook links beleid uitkomt.
  Maar omstandigeheden brengen mij voortdurend op andere gedachten. Maar dat geldt wel voor alles. Maar lijkt mij eerder gezond dan een verwijt. Dat heet ook flexibel zijn. Het zijn ook de feiten die voortdurend en onverwacht veranderen.

 • WijRos

  @Silvester

  re. Het is straks weer rendabel voor bedrijven om in Amerika te vestigen. En dat allemaal door het schalie gas wat in de grond zit. Gerard had het er al een paar maanden geleden over.

  Beste Silvester, ik weet het, ik ben een echte doemdenker maar ik geloof er niets van. Volgens de K cyclus moet de VS eerst nog door een enorm dal. Je ziet nu op veel plaatsen dat gas en olie bedrijven wel produceren maar erg veel geld verliezen. De olie en gas prijzen zullen dus sterk moeten stijgen om het winstgevend te maken. Het is maar de vraag of er markt voor dat dure spul.

  Het levert natuurlijk niet veel op als je vele vaten olie nodig hebt om er één te kunnen verkopen.

 • WijRos

  @Andreas

  re. Pand en machines leveren bij een veiling nog flink geld op.

  Beste Andreas, wat ben jij weer positief. Als dat al zo mocht zijn dan zal dat wel zeer snel veranderen. Alleen mensen met cash kunnen nog iets kopen en die worden steeds zeldzamer. De groep die met machines geld wil gaan verdienen zijn volgens mij nog zeldzamer en de omstandigheden maken ze vanzelf zeldzaam.

  Produceren en werken in Nederland dat doe je niet lang meer want dat is/wordt illegaal.

 • Silvester

  Ja Snel dat is ook over.

 • Snel

  En vergeet de kart/bowlingbaan in Hippo niet.
  Ook klaar.

 • Silvester

  Ja dat klopt Andreas. Er zijn er op het ogenblik teveel. En voor dat de bouw weer aantrekt zijn we heel wat jaartjes verder..

  Als je op nl 2 gekeken hebt zit Amerika straks op rozen en is het straks weer een export land.
  Het is straks weer renddabel voor bedrijven om in Amerika te vestigen. En dat allemaal door het schalie gas wat in de grond zit. Gerard had het er al een paar maanden geleden over.

  Oke Ethan ik zal er straks naar kijken.

 • Andreas

  Silvester
  Ik betwijfel of bij een doorstart de oude directie nog meedoet. Volgens mijn informatie zit Ruiter er met al zijn geld in. En voor een doorstart zal hij dan toch met geld over de brug moeten komen. Mogelijk wordt het door een concurrent worden overgenomen maar wat heeft dat voor zin bij de huidige overcapaciteit? Men zal eerder blij zijn dat er wat capaciteit van de markt verdwijnt.

 • Ethan

  @Silvester

  Als je dat een interessant onderwerp vindt, dan kan ik je dit interview sterk met Ian Crane sterk aanraden:

  http://www.redicecreations.com/radio/2013/03/RIR-130331.php

  “an R Crane is an ex-oilfield executive who now lectures, writes and broadcasts on the geo-political webs that are being spun, with particular focus on US Hegemony and the NWO agenda for control of global resources. Primarily Ian focuses his attention and research on the geopolitical arena but has a deep personal interest in folklore, mythology and the cosmological belief systems of ancient and indigenous cultures. In this program, we’ll discuss fracking or hydraulic fracturing, the process of forcing open fissures in subterranean rocks, specifically oil and gas rich shale, to be able to extract it. There are many problems with this procedure, causing serious side effects. Ian will detail a few of these effects. We’ll also discuss the globalist financial war against mankind and the systematic destruction of various cultures around Europe. Cyprus, Ireland and Sweden have all been decimated since they joined the European Union. In the second hour with Ian, we will continue to discuss the systematic destruction of the ecosystem and how despite the green wave and environmentalism, projects like Agenda 21 are about moving people out of the rural areas and into cities. Fracking is something that aids this more than anything else, making large areas uninhabitable, forcing people off their land where they can live as they please. Later, we’ll talk about the Georgia Guidestones, the underlying agenda, the game of monopoly, corporate fascism and crony capitalism. Government claims to keep us safe by rules, laws and regulation but fail on every level, all the while sanctioning bad behavior. At the end of the hour, Ian ties in the BP Deepwater Horizon scandal in the gulf.”

 • Silvester

  Nu op nl 2 alles over schaliegas

 • Silvester

  Ja inderdaad Andreas.
  Ik weet ook wie de geldschieters zijn, misschien jij ook wel. Het is zonde. Maar er is ook eigen schuld bij.
  Altijd werk zat, maar geen planning.

 • Andreas

  Silvester
  Er stond dus dat er geen gebrek aan werk was. Met fatsoenlijke prijzen ga je dan ook niet failliet. En de afgelopen jaren zijn er al diverse mensen geweest die met raad en geld hebben geholpen. Het schijnt gewoon niet goed te komen. En zelfs na een schuldenafbouw en dus een doorstart blijft het een enorme fabriek met hoge vaste kosten.

 • Silvester

  Hij werkt echt voor bodenprijzen in deze tijd en dat gaat gewoon niet meer. In de bouw zijn er projecten van tien huizen, waar een ton verschil tussen zit. tussen aanemer 1 en 2. dat is veel geld. Dus de kat is goed ziek. al jaren.

 • Silvester

  Andreas Ik weet precies hoe Ruiter werkt. Door zijn nieuwe machinepark maakt hij de goedkoopste kozijnen.
  Alleen de kwaliteit is wel wat minder. Het blijven Italiaanse machines. En vroeger was alles pen en gat. En nu contramal met deuvels.

 • Andreas

  Silvester
  Voor Ruiter zou het mooi zijn maar ik waag het te betwijfelen. Dan moet er nog flink geld op tafel komen. Pand en machines leveren bij een veiling nog flink geld op. In de krant stond dat aan werk geen gebrek was maar er stond niet bij tegen wat voor prijzen. En dan nog de toekomstverwachting die toch zeker niet rooskleurig genoemd mag worden. Zo’n fabriek moet het hebben van flinke tot grote projecten. En hoeveel zijn er daar nog van?

 • Dave

  @Andreas

  Ik ben een gezagsgetrouw burger dus ik geef elke maand m’n eurootjes keurig uit. Aan pm’s dat dan weer wel…

  @Silvester

  Over bitcoin valt niet veel te melden. Gewoon een digitale portemonnaie waar je niet meer geld in moet stoppen dan je ook in je normale portemonnaie stopt.

 • Silvester

  Ja ik denk dat Ruiter wel een doorstart maakt.

  Ik weet ook dat Noor er ook met geld in zat bij Ruiter.

 • Andreas

  Beste Dave
  Het liefst willen ze dat mensen weer gaan spenderen. Als dat niet lukt moet men maar gedwongen aandeelhouder van een failliete bank worden. Maar liever geen PM. Lollig is wel om her en der ijzeren munten of boutjes en andere ijzeren dingen in je tuin te begraven. De roverheid maakt nogal graag gebruik van moderne opsporingsmethoden. Dan is na hun bezoek je tuin direct omgespit en klaar als moestuin. Zo kost het niet veel om zelfvoorzienend te worden.

 • Andreas

  Silvester
  Ja, dat mag je zeggen. Weer een hypermoderne timmerfabriek failliet. En een weg en waterbouwbedrijf. Gaat geweldig.

 • Silvester

  Gaat ook erg goed met de bedrijven in Medemblik he Andreas?

 • Silvester

  Het wordt tijd voor een nieuw stukje trouwens.
  Misschien kan Dave en Ethan wel een stukje schrijven over de Bitcion.

 • Silvester

  Nou iedereen dave????
  De meeste hebben niet eens een zilveren gulden

 • Dave

  @Andreas

  Ze willen gewoon iedereen in pm’s jagen zodat ze de euro kunnen devalueren en het systeem kunnen redden of zie ik het verkeerd?

 • Silvester

  Gewoon die laatste centen eraf halen dat weten jullie nou toch wel eens een keer??

 • Silvester

  Heb toch geen ton op de bank. Wel een regenton in de tuin.

 • Andreas

  Nee hoor beste Ron
  Zoiets gebeurt niet in Nederland. Dat heb Dijsselbloem zelf gezegd. Geen zorgen hoor.

 • ron

  De president van de Duitse Bundesbank, Jens Weidmann, heeft in bedekte termen laten weten dat in noodgevallen ook Europese bankrekeninghouders met een tegoed van onder de € 100.000 niet helemaal veilig zijn voor een gedwongen afschrijving, ook wel ‘bail-in’ genoemd.

 • Sebassol

  WijRos :@Edwin
  Beste Edwin, ik mis één belangrijke groep in uw opsomming. Persoonlijk denk ik dat vakbonden aanmerkelijk meer schade aan de maatschappij hebben aangericht dan bijvoorbeeld de Bilderbergers. Vakbonden hebben net als politici een korte termijn visie. Vandaag meer loon en morgen vragen we nog meer. Ik hoor zelden iets structureel opbouwends van een vakbondsleider laat staan van een vakbondsstrategie.

  Dan praat je over peanuts, dingen als oorlogen, hypotheekbubbels etc zijn een veel grotere klap.

  Ben het wel met je eens over de korte termijn visie, maar dat heeft iedereen tegenwoordig lijkt wel.

 • Edwin

  Vakbonden? Ach, die hebben in het verleden best eens een positief effect veroorzaakt voor arbeiders die door bedrijven uitgebuit werden. Zoals vaak ontspoort dat in een later stadium. De opsomming was niet bedoeld om compleet te zijn….