24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins
Kenniscentrum - Beleggen in goud-

De belangrijkste verschillen tussen goud en cryptocurrencies

De belangrijkste verschillen tussen goud en cryptocurrencies

Cryptocurrencies, zoals Bitcoin, worden vaak vergeleken met goud. Beide beleggingsproducten kunnen immers niet zomaar bijgedrukt worden door Centrale banken. Bitcoin is bijvoorbeeld gelimiteerd tot 21 miljoen stuks die allemaal ‘gemijnd’ moeten worden voor 2140. Daarnaast bestaat bij beide producten geen tegenpartijrisico. Dit maakt ze geschikt als middel tegen inflatie. Toch heeft goud bepaalde kwaliteiten die cryptocurrencies (nog) niet hebben. In dit artikel worden deze belangrijke verschillen besproken.

Cryptocurrency is geen safe haven

In 2019 is een onderzoek gepubliceerd dat de koersresultaten van de Bitcoin over de jaren 2011-2018 heeft bekeken en geanalyseerd. Uit dit onderzoek blijkt dat Bitcoin geen correlatie heeft met de prestatie van andere financiële middelen, zoals aandelen of obligaties. Dit betekent dat wanneer de koers van bijvoorbeeld aandelen omhoog of omlaag gaat, dit geen direct effect heeft op de koers van Bitcoin. De ene keer zou de koers mee kunnen bewegen, een andere keer zou de koers van Bitcoin juist het tegenovergestelde kunnen laten zien.

De goudkoers laat echter wel een negatieve correlatie zien met andere financiële middelen. Dit betekent dat wanneer het slecht gaat met de economie en de koers van bijvoorbeeld aandelen dalen, de goudkoers juist omhoog gaat. Hierdoor wordt goud gezien als ‘safe haven’ op de financiële markt.

Cryptocurrency is niet waardevast

Waar de koersen van goud en andere edelmetalen relatief stabiel zijn, is dit niet het geval voor de koersen van cryptocurrencies. De volatiliteit van bijvoorbeeld Bitcoin is historisch gezien altijd aan de hoge kant geweest. Dit betekent dat in een relatief korte tijd de koers van Bitcoin erg hard kan stijgen of juist kan dalen. De volatiliteit van de koers van Bitcoin bereikte in maart 2020 zelfs een absoluut hoogtepunt, toen het in één week tijd 60 procent van zijn waarde verloor.

Cryptocurrency heeft geen intrinsieke waarde

Goud en ander edelmetaal wordt niet alleen verhandeld als financieel beleggingsproduct. Het wordt ook veelvuldig gebruikt in verschillende industrieën zoals de auto-industrie. Daarnaast wordt edelmetaal veel verwerkt in sieraden en horloges en is het in die vorm ook al eeuwenlang geliefd bij consumenten. Edelmetaal heeft daarmee een intrinsiek waarde.

Cryptocurrencies aan de andere kant hebben geen intrinsieke waarde. Als de koersen van Bitcoin op een dag helemaal instorten, kan je geen waarde meer halen uit het bezit van een Bitcoin. Bitcoin is namelijk slechts een stukje code. Dit is dan ook het laatste grote verschil tussen cryptocurrencies en edelmetaal.

 

Heeft u nog vragen over hoe beleggen in edelmetaal uw vermogen kan beschermen? Neem contact op met een van onze verkoopadviseurs.