24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins
Kenniscentrum - Beleggen-

Bull vs bear markets

Bull vs bear markets

Bij bull en bear markets, of stierenmarkt en berenmarkt, gaat het niet letterlijk over stieren en beren. Deze termen worden al sinds de 18e eeuw gebruikt en gaan over de aandelenmarkt. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk precies?

bear vs bull mark

Bull market

Een bull market betekent dat de aandelenkoersen stijgen. Het gaat hier meestal niet om een rechte lijn, maar één met kleine schommelingen erin. Het marktsentiment is gedurende een bull market vaak positief. Dit is dan ook een goed moment om te beleggen. De markt wordt gewoonlijk als een bull market beschouwd, wanneer er een waardestijging is van meer dan 20%.

Bull markets geven vertrouwen aan beleggers om marktaandelen te kopen in de hoop hun beleggingsportefeuille te laten groeien. Het kan moeilijk zijn om te voorspellen wanneer een markt een bull market zal zijn, of wanneer een bull market zal eindigen, maar er zijn veilige beleggingen om u tegen elke onzekerheid op de markt te beschermen. Deze beleggingen werken als een afdekking van bescherming tegen onvoorziene schommelingen op de aandelenmarkt.

Aangezien een bull market zo positief is, zijn er op de beurzen van zowel Amsterdam als New York een standbeelden van een stier geplaatst.

standbeeld bull markt

Oorzaken bull market

Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot een bull market. Sommige hiervan zijn: een dalende werkloosheid, een toename in inkomen, hogere winstgevendheid van ondernemingen en een toenemend vertrouwen in de markt. Ook kan de oorzaak van een bull market zijn dat de prijzen van aandelen, obligaties en grondstoffen hoger zijn dan hun onderliggende waarde.

Bear market

Een bear market is het tegenovergestelde van een bull market. Wanneer er gesproken wordt over een bear market, dan gaat het over aandelenkoersen die naar beneden gaan. Net zoals bij een bull market, gebeurt dit vaak niet in een rechte lijn, maar met schommelingen. Wanneer er een daling plaatsvindt, is er niet direct sprake van een bear market. Dit is pas zo wanneer de beurkoersen met minstens 20 procent dalen vanaf de meest recent gemeten piek. Deze daling houdt gedurende een aantal maanden aan. Een voorbeeld hiervan is een beurscrash. Een beurscrash betekent dat er plots een sterke daling is in de beurskoersen.

Gedurende een bear market is het marksentiment voornamelijk negatief. Op zo’n moment worden aandelen minder waard waardoor beleggers verlies maken. Niet alleen op de aandelenmarkt kan er gesproken worden over een bear market. Dit kan ook het geval zijn voor individuele aandelen, obligaties, valuta en grondstoffen.

Oorzaken bear market

De factoren die leiden tot een bear market zijn het tegenovergestelde als bij een bear market. Het gaat hier namelijk bijvoorbeeld over toename in werkloosheid, een daling in inkomen en een lagere winstgevendheid van ondernemingen. Ook neem het vertrouwen in de markt af gedurende een bear market.

Het aanhouden van aandelen in een bear market kan riskant zijn, omdat de belegging volledig in waarde kan zijn gedaald. Er is sprake van een bear market wanneer aandelen ten minste 20 procent van hun topniveau dalen. Van een correctie is sprake wanneer aandelen 10 procent dalen.

Historisch gezien duurt de gemiddelde bear market 15 maanden. Er is niet zo zeer een verschil tussen hoe vaak bull- en bear markets voorkomen. Het is echter wel zo dat bull markets langer duren dan dat bear markets doen.

Hoewel er verschillende oorzaken zijn voor bear market, is het belangrijk om te kijken naar andere bronnen voor een rendement op beleggingen in deze tijden. Bear markets zijn volatiel omdat ze onvoorspelbaar zijn en dus kunnen beleggers een aanzienlijke hoeveelheid geld verliezen. Vijftien maanden in een dalende markt zonder correctie is verwoestend voor de portefeuille van elke belegger en de schade kan zelfs resulteren in het verlies van meer activa dan waarmee u bent begonnen.

Wanneer investeren in Edelmetaal?

Omdat de aandelenmarkt soms een volatiele en onvoorspelbare financiële arena is, is er één belegging die veilig is. Edelmetalen en hun spotprijzen volgen de koersen van bull en bear markets niet en daarmee is investeren in goud of zilver een veilige belggingsmogelijkheid. De goud- en zilverprijzen zijn van oudsher stabiel gebleven, zelfs in tijden dat de aandelenmarkt op een laag pitje stond.