24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins
Kenniscentrum - Beleggen in goud-

Dé gouden munt die al meer dan 200 jaar wordt erkend

Dé gouden munt die al meer dan 200 jaar wordt erkend

Wie is er niet groot geworden met de films van James Bond? De superspion 007 voerde talloze missies uit en gebruikte daarbij de slimste gadgets om iedereen te slim af te zijn. In één van de films, From Russia With Love, heeft Bond een aktetas bij zich die kan exploderen. Dit koffertje is echter om meerdere redenen speciaal want niet alleen kan het exploderen, er zit ook het één en ander in. Zo zit er een verborgen opvouwbaar geweer in en een dolk maar er zitten ook 50 gouden munten in deze koffer verstopt.

Britse spionnen hebben bij hun gevaarlijke missies in de werkelijkheid ook altijd gouden munten bij zich gedragen als universeel ruilmiddel op het moment dat ze in problemen komen om zich zo vrij te kunnen kopen. En niet alleen de Britse spionnen deden dat, ook in oorlogsgebieden droegen Britse soldaten hun gouden munten op de huid voor noodgevallen.

Het gaat hierbij om de gouden sovereign munten die worden uitgegeven door de Royal Mint uit het Verenigd Koninkrijk. Tijdens wereldoorlogen, depressies en ook geheime missies heeft deze gouden munt haar rol glansrijk vervuld ter bescherming van degene die deze munt bij zich droeg.

Toen de gouden Sovereign munten hun beste periode kenden werden er liefst 40 miljoen exemplaren in een jaar geslagen. Om dit in perspectief te zetten: dit is gelijk aan 20x de hoeveelheid van de gouden Eagles van 1 troy ounce uit het Verenigde Koninkrijk wat per jaar wordt geslagen.

Het grote voordeel van de gouden Sovereign is dat dit een relatief goedkope munt is die toegankelijk is voor iedere belegger, ook met een beperkt budget. De munten bevatten 0,2354 troy ounce goud en zijn daardoor een stuk toegankelijker dan de 1 troy ounce munten zoals de Maple Leaf en de gouden Eagle. Sovereigns zijn derhalve geschikt als discrete en eenvoudig verhandelbare munt, een ideaal ruilmiddel.

Vertrouwd in vijandig gebied

Strijdkrachten van de Royal Air Force hadden gouden Sovereign munten vastgetaped aan de binnenkant van hun riem gedurende de Golf Oorlog, om de mogelijkheid te hebben zich uit de problemen te kopen op het moment dat ze gepakt werden. Gedurende de 2e wereldoorlog droegen de commando’s met hetzelfde doel gouden Sovereign munten bij zich, temeer omdat het papiergeld van destijds te volatiel was – de koopkracht was op die manier niet zeker te stellen en er was sprake van hyperinflatie.

En ook James Bond droeg 50 gouden Sovereigns bij zich, goed verborgen in zijn aktetas in de film From Russia With Love.

Ook in het verre verleden werden de gouden Sovereign munten gebruikt als universeel ruilmiddel. Het goudgehalte van deze munt werd wereldwijd erkend en daarmee was dit één van de best verhandelde gouden munten. Tijdens de ontdekkingsreizen droegen kapiteins van het Verenigd Koninkrijk dan ook altijd Sovereign munten bij zich.

Gedurende de Industriële Revolutie werd er wereldwijd steeds meer verhandeld. Goud was daarbij het betaalmiddel bij uitstek en de gouden Soverein verwisselde van eigenaar bij handelshavens van Bombay tot aan Boston.

Ook vandaag de dag speelt de gouden Sovereign munt nog een rol van betekenis. Het lage gewicht en hoge gehalte goud van deze munten maakt het een ideale munt om in kleine coupures goud te kopen en verkopen. En juist ook door de rijke historie is dit een munt die wereldwijd bekend is en goed geaccepteerd is.

 

https://www.thesilvermountain.nl/media/catalog/product/cache/1/image/450x450/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/2/0/2018_gm_sovereign.jpg

Bekijk de gouden munt Sovereign 2018

  • Munthuis: Royal Mint, Verenigd Koninkrijk
  • Gewicht: 7,988 gram
  • Gehalte: 22 karaat
  • Jaar van uitgifte: 2018