24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins
Kenniscentrum - Beleggen-

De verschillende soorten kwaliteitsnormen van munten

De verschillende soorten kwaliteitsnormen van munten

Wanneer u zich oriënteert op de muntenmarkt en u zich verdiept inverschillende munten zult u er snel achterkomen dat er veel termen bestaan die iets zeggen over de kwaliteit van een munt. Munten worden namelijk op verschillende manieren geslagen en dit heeft veel invloed op de kwaliteit van de munt. In dit artikel leggen we verschillende termen uit die gebruikt worden om de kwaliteit van een munt uit te beschrijven.

Circulatiekwaliteit

Munten van circulatiekwaliteit worden door consumenten dagelijks gebruikt om mee te betalen. Munten van circulatiekwaliteit gaan van consument naar consument en worden op verschillende plekken bewaard. Hierdoor slijten de munten sneller en zijn ze vaak op verschillende plekken beschadigd.

Uncirculated (UNC)

Uncirculated munten worden geslagen alsof ze in de omloop gaan, ze we worden echter niet in omloop gebracht. Deze munten worden rechtstreeks verkocht aan muntverzamelaars. Tijdens het productieprocess worden de munten in een metalen bak opgevangen, hierdoor zijn er soms oppervlakkige beschadigingen te zien. Ze worden vaak in een muntrol verpakking doorverkocht aan verzamelaars.

Brilliant Uncirculated (BU)

Naast Uncirculated munten bestaat wordt er in kwaliteit ook nog onderscheid gemaakt tussen Brilliant Uncirculated. Deze munten worden geslagen met een nieuwe muntstempel waardoor ze meer glimmen dan munten met circulatiekwaliteit of uncirculated munten. Ook deze munten zijn niet bedoeld voor de omloop maar worden verkocht aan verzamelaars.

Proof

Munten van proof kwaliteit hebben de hoogst mogelijke kwaliteit. Dit is terug te zien in scherpe details door een groter verschil in achtergrond en relief. De achtergrond is ook gaver en glimmender. Vroeger werd met de term proof munt, een munt bedoeld die was geslagen als test om te kijken hoe een nieuw ontwerp op een munt stond. Slechts enkele proefexemplaren waren nodig om het productieproces te testen. Vandaag de dag worden munten met proof kwaliteit individueel geslagen, waarna ze in een apart in een capsule bewaard worden om de kans op beschadiging te verkleinen. Omdat de kans op beschadigingen groter is dan bij reguliere munten mogen proof munten ook alleen worden vastgepakt met handschoenen aan.

Prooflike

Ten slotte wordt er in de muntenmarkt ook gewerkt met een kwaliteitsnorm die prooflike heet. Munten van deze kwaliteit lijken erg op proof munten. Er is echter wel een verschil. Tijdens het productieproces van prooflike munten worden de stempels wel gepolijst en de muntplaatjes op een speciale manier behandeld. Daarentegen worden meerdere munten geslagen met dezelfde paar stempels. Desalniettemin moet met prooflike munten ook voorzichtig worden omgegaan om de kans op beschadigingen te verkleinen.