Goudprijs: € 69.738,58 Zilverprijs: € 823,30

De oorsprong en geschiedenis van goud als betaalmiddel

Zo’n 3.000 jaar geleden werd goud voor het eerst gebruikt als betaalmiddel. Sindsdien heeft goud altijd een grote rol gespeeld in de economie. Tegenwoordig bestaat er soms verwarring of goud ook gebruikt kan worden als geld. Met name omdat er ook veel gouden munten bestaan, die worden erkend als wettig betaalmiddel. In dit artikel wordt een vogelvlucht genomen door de geschiedenis van goud als geld en kijken we naar de huidige rol van goud in de economie.

Oorsprong gouden munten

Zo’n 1.000 jaar voor Christus werd goud in de vorm van blokjes, voor het eerst gebruikt als betaalmiddel in Azië. Koning Croesus van Lydia (het huidige Turkije) liet als eerste koning het goud slaan in de vorm van een munt. Gouden munten speelden vervolgens ook een belangrijke rol in zowel het Griekse als Romeinse rijk. De Romeinse Keizers introduceerde de traditie van het afbeelden van het staatshoofd op de munt.

De rol van de gouden standaard

Naarmate meer en meer landen goud gebruikten als betaalmiddel en de economie groeide, was er meer behoefte aan goud als grondstof voor munten. Hierdoor steeg de vraag en ook de prijs van goud. Daarom hervormden veel landen hun monetaire systeem en gingen ze over op de gouden standaard. Bij het gebruik van de gouden standaard wordt de waarde van de valuta gekoppeld aan een bepaalde hoeveelheid goud. Zo kon men in Amerika in 1879, bij de invoering van de gouden standaard, $20,67 inruilen voor één ounce goud. De gouden standaard had ook tot gevolg dat de wisselkoers van verschillende valuta vast lag. De gouden standaard bracht enerzijds veel stabiliteit, omdat het voor landen onmogelijk was geld bij te drukken. Anderzijds had de gouden standaard als nadeel, dat het in economisch zware tijden niet mogelijk was om extra geld bij te drukken. Om zo de economie te kunnen ondersteunen. Tijdens het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog lieten vele landen de gouden standaard dan ook los, om hun economie te kunnen stimuleren. Na de oorlog voerden veel landen de gouden standaard weer in. Door het uitbreken van de economische crisis in de jaren ‘20 en ‘30 werd de gouden standaard al snel door veel landen losgelaten. In 1936 liet ook Nederland, als een van de laatste landen, de gouden standaard los.

Invoering Bretton Woods

In 1944, kort na D-Day, kwamen 44 landen bijeen in Bretton Woods om een nieuwe internationaal monetair systeem op te zetten. Dat de internationale handel na de Tweede Wereldoorlog moest bevorderen. Er werden lessen getrokken uit de grote depressie na de Eerste Wereldoorlog en er werd besloten om de Amerikaanse dollar te koppelen aan één vaste waarde in goud. Voor de andere valuta werd een vaste wisselkoers met de dollar bepaald. Op deze conferentie werd ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank opgericht.

Uiteenvallen Bretton Woods

Tijdens de Vietnamoorlog begonnen de Verenigde Staten dollars bij te drukken, om de kosten van de oorlog te kunnen financieren. Door het monetaire beleid van de Verenigde Staten in combinatie met inflatie van de dollar, nam het vertrouwen in de dollar af. Steeds meer landen besloten de vaste wisselkoers met de dollar los te laten en ruilden hun dollars in voor goud. In 1971 nam toenmalig president Nixon het besluit om de koppeling van de dollar aan goud los te laten. Dit had tot gevolg dat de prijs van goud steeg.

Huidige rol goud monetair systeem

Vandaag de dag is er geen een land ter wereld, dat de waarde van de valuta koppelt aan goud. Hierdoor heeft de goudvoorraad van een land, geen invloed op de hoeveelheid geld die een Centrale Bank in omloop kan brengen. Wel houden veel Centrale Banken, waaronder De Nederlandse Bank, goudvoorraden aan omdat goud wordt gezien als vertrouwensanker voor het financiële stelsel.

Goud gebruiken als geld

Veel gouden munten worden erkend als wettig betaalmiddel met een nominale waarde. Toch is er niemand die in de praktijk betaalt met gouden munten. Dit komt doordat de waarde van het goud van een gouden munt, veel hoger ligt dan de nominale waarde. Alhoewel gouden munten nooit worden gebruikt om mee te betalen in de winkel, zijn er toch overeenkomsten te vinden tussen goud en geld. Zo worden beiden gebruikt om iemands vermogen voor een langere tijd te bewaren. Toch is goud hiervoor een beter middle, omdat goud niet minder waard wordt door inflatie. Hierdoor is de waarde van goud door de geschiedenis heen constant gebleven. Daarnaast heeft goud ook het voordeel dat het overal ter wereld gewild is en je het overal ter wereld kan inruilen voor andere valuta.

Investeren in goud, bekijk dan onze gouden munten en gouden baren.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.