24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins
Kenniscentrum - Beleggen in goud-

Goud als vermogensverzekering

Goud als vermogensverzekering

De voornaamste reden om te investeren in goud is om uw vermogen te verzekeren. Historisch gezien zijn beleggingsportefeuilles waarin goud is opgenomen beter bestand tegen perioden van een zwakke aandelenmarkt. Het investeren in goud zorgt voor een betere balans tussen risico en rendement van uw portefeuille. Als aandelenmarkten, obligaties en vastgoed in waarde dalen compenseert een investering in goud dit verlies. Net als bij iedere vorm van verzekering komt het investeren in goud met een bepaalde prijs in goede tijden. Maar niemand zegt zijn woonhuisverzekering op omdat het huis niet is afgebrand. Zo is het ook bij goud. Het algemene advies is om een beperkt deel van het vermogen te investeren in goud, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en marktsituaties bijvoorbeeld 10%. Deze belegging in goud zorgt ervoor dat uw portefeuille goed is gebalanceerd en dat u uw vermogen verzekert.

De belangrijkste aspecten van goud als vermogensverzekering

  • Geen correlatie: de goudprijs beweegt niet mee in dezelfde richting als andere beleggingsassets. Hierdoor vermindert de impact van sterke dalingen in andere assets.
  • Volatiliteit: de goudprijs heeft, in tegenstelling tot aandelenkoersen, de neiging om in een hoger tempo te stijgen dan te dalen. Als aandelenkoersen dalen reageert de goudprijs daar scherp op doordat beleggers wereldwijd op dat moment op zoek zijn naar een veilige haven in de vorm van goud. Hierdoor wordt de waardevermindering van een  beleggingsportefeuille snel beperkt.
  • Zeer liquide: fysiek goud is zeer liquide en één van de mees verhandelde assets ter wereld. Er wordt vrijwel 24 uur per dag gehandeld in goud en de goudprijs is continue in beweging. U kunt fysiek goud aan- en verkopen tegen de meest actuele koers op ieder gewenst moment van de dag.
  • Wereldwijde afzetmarkt: goud wordt wereldwijd gekocht, niet alleen als belegging maar ook in bepaalde industriële toepassingen en in de juwelenmarkt. Met name in China en India is een zeer grote vraag naar goud in het trouwseizoen, rondom Kerst of het Chinese nieuwjaar.
  • Geen valuta risico: De goudprijs wordt in beginsel uitgedrukt in Amerikaanse dollars maar dit betekent geenszins dat er een afhankelijkheid is van de dollar. In plaats daarvan is de goudprijs wereldwijd in iedere valuta vastgesteld en in elke lokale valuta verhandelbaar waardoor goud een geschikte verzekering is tegen een valutacrisis.

closeup stacks of Thai baht coins on blue graphs and charts background, money and financial concepts

Goud als enige asset zonder tegenpartijrisico

Goud onderscheid zich nog wel het meeste van andere assets doordat de waarde van goud niet afhankelijk is van prestaties van een tegenpartij. Er is dus geen tegenpartijrisico, zoals bij aandelen en obligaties wel het geval is. Beleggingen in obligaties of spaargeld is onderhevig aan inflatie en de koopkracht hiervan kan zodoende verminderen. Bij aandelen van een beursgenoteerde onderneming is het mogelijk dat het aandelenbelang verminderd waardoor ook hier de koopkracht afneemt. Een onderneming kan ook failliet gaan en een bank kan omvallen. Bij een valutacrisis kan zelfs de hele valuta waardeloos worden en nergens meer omgeruild worden voor goederen en diensten. Bij goud is dit allemaal niet van toepassing. Goud is daarbij van nature al schaars en is dus de ideale vermogensverzekering.