Goudprijs: € 72.190,65 Zilverprijs: € 867,63

Goud in de eigentijdse geschiedenis: 1945 – heden (1)

In 1945 werd de dekking door goud van dollars met 25,5% teruggebracht. In Londen werd in 1954 de goudmarkt weer geopend welke sinds het begin van de tweede wereldoorlog was gesloten.

De eerste Zuid Afrikaanse Krugerrand munten werden in 1967 geproduceerd, maar het was vanwege anti-apartheidswetgeving illegaal deze naar diverse Westerse landen te exporteren. Deze Krugerrand heeft een gehalte van 22 karaat goud en de rest van de munt bestaat uit koperwaardoor de munt een licht oranje kleur heeft. Pas vanaf 1975 werden de Krugerranden beschikbaar in de Verenigde Staten.

Om de opgelopen tekorten met het buitenland te kunnen dekken bracht de Amerikaanse president Lyndon B. Johnson in 1966 het goud uit Fort Knox op de internationale goudmarkt. Dit betrof voor het grootste deel het privé goud dat Roosevelt in 1933 confisqueerde van de Amerikaanse burgers.

De Franse president Charles de Gaulle begreep al snel dat er iets aan de hand was en voor de internationale betalingsbalans wilde deze geen dollars meer hebben maar vroeg hij om de verscheping van baar goud. In augustus 1971 kwam hieraan een einde toen president Richard Nixon de dollar loskoppelde van goud. Hiermee werd het voor andere landen onmogelijk om hun Amerikaanse dollars tegen goud in te ruilen.

Met het loslaten van de gouden standaard en de hyperinflatie van de jaren zeventig steeg de goudkoers van 1971 tot 1979 van $35,- tot bijna $700,-.

In 1974 lanceerden Amerikaanse investeerders het eerste no-load fonds in edelmetalen dat tot op de dag van vandaag nog bestaat als “The Gold and Precious Metals Fund” (USERX). Begin jaren 80 opende het bedrijf een tweede goud-georiënteerd fonds genaamd “The World Precious Minerals Fund” (UNWPX). Het fonds specialiseerde zich in mijnbouwbedrijven en ook dit bedrijf bestaat tot op de dag van vandaag.

In 1979 werd de tweede gouden beleggingsmunt op de markt gebracht: de Canadese gouden Maple Leaf. Deze munt heeft een goudgehalte van 24 karaat. In 1985 werd het de meest verhandelde gouden munt wereldwijd nadat Zuid Afrika stopte met het slaan van de Krugerrand.

Begin jaren 80 liep de goudprijs weer terug en bewoog de rest van het decennium voornamelijk tussen de $300,- en $500,-.

In 1999 duikt de goudkoers sinds 20 jaar naar een dieptepunt van $252,80. De angst en geruchten dat overheden massaal hun goud op de markt zullen dumpen ligt hieraan ten grondslag. Later dat jaar stijgt de prijs met 25% nadat 15 grote centrale banken het eerste “Central Bank Gold Agreement”(CBGA) met elkaar ondertekenen. Deze afspraak heeft als doel het stabiliseren van de goudprijs en beperkt overheden in het op de markt brengen van hun goudvoorraden met maximaal 400 ton per jaar.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.