24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins
Kenniscentrum - De geschiedenis van goud-

Goud in de eigentijdse geschiedenis: 1945 – heden (2)

Goud in de eigentijdse geschiedenis: 1945 – heden (2)

http://blog.thesilvermountain.nl/wp-content/uploads/2014/04/goud-china-infographic.png

In 2001 dereguleert China haar goudmarkt hetgeen de bevolking aan heeft gezet om edelmetalen aan te kopen. Chinezen zijn van oudsher gewend om vaak tot 50% van het inkomen te sparen dat nu voor een groot deel in goud gedaan wordt. Aangezien China op dat moment al de op één na grootste economie was geworden nam de vraag naar goud dus aanzienlijk toe. In 2007 nam China de fakkel van Zuid Afrika over als grootste goudproducent wereldwijd. In 2010 werd China wereldwijd de grootste afnemer van goud.

In 2004 werd in Amerika het eerste door goud gedekte fonds (ETF) gelanceerd waarna soortgelijke fondsen volgden in Londen en Australië .In 2009 bedroeg het bedrag van investeringen, dat betrekking had tot de vraag naar goud, bijna 55 miljard dollar.

Met het uitbreken van de eerste kredietcrisis in 2008 en de daarmee gepaarde angst voor devaluatie van de valuta schoot de goudprijs voor het eerst boven $1000,- in maart van dat jaar. Begin 2010 schoten de goudprijzen door tot $1200,- en hoger en week na week werd een nieuw prijsrecord gevestigd.

In januari 2012 vertelt directeur Klaas Knot van de Nederlandsche Bank dat wel 90% van het Nederlandse fysieke goud in Engeland, Canada en Amerika ligt opgeslagen. De belangrijkste historische reden hiervan is dat het goud voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak werd verscheept om confiscatie door de Duitsers te voorkomen. Knot geeft echter ook aan dat het goud over de grens ligt omdat het op deze manier makkelijk kan worden gebruikt bij handelstransacties.