24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins
Kenniscentrum - De geschiedenis van goud-

Goud in de vroegmoderne geschiedenis: 1500 – 1800

Goud in de vroegmoderne geschiedenis: 1500 – 1800

Tussen 1519 en 1521 maakte de Spaanse veroveraar Hernán Cortés een enorm grote hoeveelheid goud buit bij zijn inval in Mexico. In het binnenland versloeg hij met zijn leger van 600 soldaten Aztekenkoning Montezuma de 2e.

Pizarro, een andere Spaanse ontdekkingsreiziger en veroveraar, hoorde in 1522 over de successen van Hernán Cortés. Pizarro wist de Incakeizer Atahualpha gevangen te nemen welke werd gedwongen als “losgeld”een kamer vol goud aan Pizarro te leveren. Alle gouden voorwerpen dienden tot staven omgesmolten te worden.

Begin 16e eeuw organiseerde koning Ferdinand van Spanje meerdere ontdekkingsreizen naar het Westen. Eén van deze reizen leidde tot enorme ontdekkingen van goud in Brazilië dat al snel verantwoordelijk was voor 2/3e van de wereldgoudproductie.

In 1717 nam muntmeester Isaac Newton in Engeland met de “Royal Commission” een vaste goud zilver ratio van 16:1 aan. Volgens sommige historici is dit het begin van “de gouden standaard” in Engeland, maar dit is niet algemeen aanvaard. Immers bij een volledig gouden standaard is er sprake van een monetair stelsel van één valutabron (biljetten, munten) die door goud gedekt wordt hetgeen hier niet als zodanig het geval was.

De eerste gouden munt in de Verenigde Staten werd in 1787 geslagen door goudsmid Ephraim Brasher. In 1792 werd in de Verenigde Staten voor het eerst een zilver en goud standaard ingevoerd. Hiervoor werd de zogenaamde Coinage Act gebruikt waarmee de dollar een waarde kreeg van 24,75 grain goud en 371,25 grain zilver. De grain is een gewichtseenheid die vooral in de Verenigde Staten en Canada wordt gebruikt en 1 grain staat gelijk aan 64,79 miligram.