24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins
Kenniscentrum - Beleggen-

Het belang van de goud/zilver ratio

Het belang van de goud/zilver ratio

Beleggers in edelmetaal houden de goud/zilver ratio altijd scherp in de gaten. De ratio helpt hen te beslissen wanneer een goed moment is om goud of zilver te kopen. Hieronder leest u wat de goud/zilver ratio is en hoe het gebruikt wordt door beleggers in edelmetaal.

Wat is de goud/zilver ratio?

De goud/zilver ratio geeft aan hoeveel ounces zilver je nodig hebt om 1 ounce goud te kunnen kopen. Oftewel, het geeft aan hoeveel keer goud duurder is dan zilver. De ratio werd al geïntroduceerd in de tijd van de Romeinen die het vastlegden op 12:1. In de eeuwen daarna werd de goud/zilver ratio enkele keren herzien door overheden maar bleef het een vaste ratio die eerst lag op 16:1 en daarna op 20:1. Toen de ratio nog vastlag, was er sprake van een bimetalen standaard en kon je zowel met gouden en zilveren munten betalen. De ratio was toen dus een handig hulpmiddel om te zien hoeveel meer zilveren munten je nodig had wanneer je niet in gouden munten wilden betalen en vice versa. Aan het eind van de 19e eeuw lieten overheden de bimetalen standaard los en werd er overgegaan op de goudstandaard. Zilver verloor hiermee haar monetaire functie en de zilverprijs daalden waardoor de goud/zilver ratio ook is gaan fluctueren.

Een lage goud/zilver ratio betekent dat de zilverprijs relatief beter presteert dan de goudprijs. Een hogere ratio betekent het omgekeerde. In de afgelopen decennia heeft goud eigenlijk altijd beter gepresteerd dan zilver. Alleen in de jaren 1968, 1980 en 2011 deed zilver het beter dan goud en daalde de ratio. In tijden van crisis loopt de goud/zilver ratio vaak op. Dit komt doordat in tijden van onzekerheid de vraag naar goud toeneemt door een toenemende interesse in goud als ‘safe haven’. In tegenstelling tot de vraag naar zilver die afneemt doordat die voor een groot deel gedreven wordt door vraag uit industrie en die in tijden van crisis minder zullen produceren.

Hoe edelmetaal beleggers de goud/zilver ratio gebruiken

Wanneer u de achterliggende gedachte achter de goud/zilver ratio begrijpt, kunt u de ratio gebruiken om te bepalen wanneer een goed moment is om goud of zilver te kopen. Het is namelijk mogelijk om de ratio te gebruiken om te zien of een van de twee edelmetalen over- of ondergewaardeerd is en zo is het mogelijk te speculeren.

Zo zou een speculant zilver kunnen kopen wanneer de ratio erg hoog is. In het scenario waarbij de ratio 100:1 is, dan kan een belegger die een ounce goud heeft ervoor kiezen deze in te ruilen voor 100 ounces zilver. Dit zal gebeuren met de achterliggende gedachte dat de ratio erna weer zal dalen en bijvoorbeeld 50:1 kan noteren. Wanneer dit gebeurt, kan de speculant zijn 100 ounces zilver inruilen voor 2 ounces goud! Het correct voorspellen van de ratio is echter lastig en het kan ook zomaar zijn dat de de ratio toeneemt en een belegger in een bovengenoemd geval waarde verliest.