24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins
Kenniscentrum - Beleggen-

Hoe komt de goudprijs tot stand

Hoe komt de goudprijs tot stand

De prijs van goud is constant in beweging. Vijf dagen per week zijn aandelenbeurzen geopend over de gehele wereld waarop goud wordt verhandeld en waar de goudprijs continue wordt aangepast. Daarnaast wordt er gewerkt met een fixing; tweemaal per dag wordt de goudprijs op een vast moment vastgesteld. De fixing wordt vooral gebruikt voor transacties waarbij op voorhand vastligt wat er wordt gekocht of verkocht, en waarvan de waarde door een onafhankelijke partij dient te worden vastgelegd.

De waarde van de hoeveelheid goud die elke dag wordt verhandeld, zowel op papier (op de beurs) als in fysieke vorm wordt ingeschat op 139 miljoen troy ounces anno 2013. Dat komt overeen met een waarde  van ruim €156 miljard gebaseerd op de huidige goudprijs.

Hiervan wordt het gros, ruim 100 miljoen ounce, verhandeld door handelaren bij de LBMA (London Bullion Market Association), maar ook op de COMEX wordt voor zo’n 32 miljoen troy ounces goud verhandeld op een dagelijkse basis terwijl via alle ETF fondsen meer dan 1 miljoen ounce dagelijks gekocht en verkocht wordt.

Bij het handelen in goud zijn er twee verschillende prijssystemen die worden gebruikt, de spot prijs (dit is de meest actuele goudprijs waartegen goud gekocht en verkocht kan worden voor onmiddellijke levering) en de future prijzen (dit is de prijs waar tegen de kopende en verkopende partij overeenkomen op een toekomstige datum een transactie aan te gaan). Voor wat betreft de future prijzen zijn er meerdere manieren om te speculeren op een stijging of daling van de goudprijs, terwijl de aankoop van fysiek goud gebeurt tegen de meest actuele koers en dus de spotprijs. Deze prijzen worden continue aangepast aan de hand van de koers van dat moment en enkel in het weekend is er geen verandering in de hoogte van de goudprijs.