24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins
Kenniscentrum - Nieuws-

Hoge goud zilver ratio suggereert dat zilver nu goedkoop is

Hoge goud zilver ratio suggereert dat zilver nu goedkoop is

De zilver goud ratio is een handige tool om te bepalen welke van de twee edele metalen het meest koopwaardig is, goud of zilver. In de afgelopen decennia heeft deze ratio geschommeld tussen 1:30 en ongeveer 1:85. Dit geeft aan hoeveel keer het goud duurder is dan het zilver, dus een ratio van 1:30 betekent dat 1 kilogram goud net zoveel kost als 30 kilogram zilver, terwijl een ratio van 1:85 betekent dat 1 kilo goud hetzelfde kost als 85 kilo zilver.

Goud en zilver zijn allebei edelmetaal. Beide metalen worden gekocht door beleggers en spaarders om vermogen veilig te stellen en als alternatief om koopkracht te beschermen. Daarbij hebben beide metalen in het verleden een rol gespeeld als echt geld. Er zijn echter ook verschillen tussen goud en zilver en met name de marktwerking kan een heel ander patroon vertonen. Zo wordt zilver veel gebruikt in de industrie (meer dan de helft van de jaarlijkse mijnproductie van zilver wordt geconsumeerd in allerlei industriële toepassingen) terwijl goud amper industriële toepassingen heeft – én altijd teruggewonnen kan worden op een rendabele manier, iets wat bij zilver vrijwel altijd is uitgesloten.

De grafiek hieronder geeft weer wat de actuele goud – zilver ratio is. Hieruit blijkt dat de huidige verhoudingen (zilver is nu ruim 80x goedkoper dan goud!) sinds de kredietcrisis anno 2008 niet meer is gezien. Afgezien van deze piek in 2008 moeten we terug naar 2003 voor een vergelijkbare top en als we nog verder teruggaan in de tijd moeten we terug naar 1996 voor hetzelfde niveau.

Of dit betekent dat goud te duur is, of juist dat zilver te goedkoop is, valt nog te zien. In ieder geval zijn dergelijke toppen in de goud zilver ratio in het verleden van korte duur geweest en suggereert dit dat de prijzen moeten herstellen op relatief korte termijn. Bent u nu voornemens om edelmetaal te kopen en wilt u sowieso een deel in goud investeren en een deel in zilver, dan zou het met deze ratio aan te raden zijn om eerst het zilver te kopen. Gemiddeld genomen over de afgelopen jaren heeft de ratio op ongeveer 1:65 a 1:70 gestaan – zo heeft u nu dus een aardige discount op het kopen van zilver.