24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Inflatie hedge

Investeerders wereldwijd beschouwen goud als een van de meest betrouwbare hedges tegen inflatie. De waarde van goud is, gezien de goederen en diensten die er werkelijk mee gekocht kunnen worden, de laatste decennia, zo niet eeuwen, stabiel gebleven. In 1900 was de goudprijs US$20,67/ounce. In de laatste vijf jaar tot eind december 2011 lag de goudprijs gemiddeld rond US$1.066,6/ounce. In 2011 bleef de prijs ruim boven US$1.300/ounce, en afgezet tegen de prijzen in de 20e eeuw heeft goud zijn waarde beter vastgehouden dan welke andere valuta dan ook. De echte prijs van goud kende de laatste decennia veel veranderingen, inflatie en herhaalde geopolitieke schokken. Ondanks alle belemmeringen heeft het zijn koopkracht behouden. Sterker nog: de echte waarde van de meeste valuta’s is gedaald.

inflatie-valuta-goud

Steeds meer onderzoek ondersteunt de bewering dat goud een goede beschermer is tegen de impact van inflatie. Talloze economen hebben aangetoond dat goud op lange termijn en zowel tijdens perioden van inflatie als deflatie zijn koopkracht heeft behouden.

Natuurlijk heeft de ervaring geleerd dat goud kan afwijken van zijn lange termijn inflatie hedge prijs. Tijdens een langdurig volatiele periode kan het zelfs een indrukwekkend rendement opleveren.

Dit artikel is onderdeel van de mini-serie Investeren in goud. Kijk voor meer artikelen op één van de volgende pagina’s.

Investeren in Goud

World Gold Councilvrije vertaling naar Gold.org.

Disclaimer: dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.