24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins
Kenniscentrum - De geschiedenis van goud-

Inleiding: de geschiedenis van goud

Inleiding: de geschiedenis van goud

Goud heeft al zolang men zich kan heugen een sterke aantrekkingskracht op de mens. Het edelmetaal is door de eeuwen heen belangrijk gebleken waar het aankomt op het opbouwen en beschermen van het vermogen. Dit reikt van farao’s tot hedgefondsen, van west tot oost en van noord tot zuid.

Al eeuwenlang willen mensen goud hebben, het is mooi, onverwoestbaar, zeldzaam, verliest haar glans niet en blijkt enorm waardevast. Al eeuwen is goud tevens nuttig als rekeneenheid voor andere soorten waarde, dit dankzij de hoge bruikbaarheidswaarde, de corrosiebestendigheid , de uniformiteit, de dichtheid en de eenvoudige deelbaarheid.

Al sinds mensenheugenis hebben naties en koninkrijken gestreden en gevochten om goud in het bezit te krijgen vanwege de waarde en de macht waar het voor stond en in zekere zin nog altijd voor staat.

Veel mensen zien goud als een interessante investering op de lange termijn en als “Safe Haven” in tijden van crisis. Mensen houden goud als fysiek bezit, als verzekering tegen macro- economische en geopolitieke risico’s, alsmede muntontwaarding. Immers, ook als het monetaire systeem zal instorten zal goud altijd haar waarde houden. De snel stijgende goudprijs van de laatste jaren benadrukt dit.

Na de val van Lehman Brothers in September 2008 escaleerde de kredietcrisis verder in een recessie hetgeen erin resulteerde dat beleggers geen vertrouwen meer hadden in het monetaire systeem. Als gevolg hiervan nam de vraag naar echt goud enorm toe en dit leidde tot een nieuw hoogterecord in de goudprijs.

Er is een hoop te vertellen over goud en in de komende submenu’s bespreken we daarom de geschiedenis van “de koning der metalen”:

 

Goud in de prehistorie en de oudheid: tot 500 n. Chr.

Goud in de middeleeuwen:  500 – 1500

Goud in de vroegmoderne geschiedenis: 1500 – 1800

Goud in de moderne geschiedenis: 1800 – 1945 (1)

Goud in de moderne geschiedenis: 1800 – 1945 (2)

Goud in de eigentijdse geschiedenis: 1945 – heden (1)

Goud in de eigentijdse geschiedenis: 1945 – heden (2)