24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins
Kenniscentrum - De geschiedenis van zilver-

Inleiding: de geschiedenis van zilver

Inleiding: de geschiedenis van zilver

Zilver is een van de oudste en bekendste edelmetalen en wordt al van ruim voor het begin van onze jaartelling gebruikt als betaalmiddel. Sinds het begin van de beschaving wordt er van zilver niet alleen juwelen en sieraden gemaakt, maar ook andere voorwerpen; zoals bestek, potten en borden en religieuze kunstvoorwerpen. Daarnaast wordt zilver gebruikt als prestigieus materiaal om te versieren en decoreren.

Het woord zilver is afgeleid van oud-Saksisch silubar, dat in het oud-Hoogduits silbar werd en in het nieuw-Hoogduits silber.

In de vroege Middeleeuwen begon de zilverwinning in Midden Europa in onder andere Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Later werd vooral veel zilver gewonnen in de Spaanse zilvermijnen, in Klein-Azië en Griekenland. Na 1500 werd veel zilver ingevoerd vanuit Midden- en Zuid-Amerika.

Het edelmetaal heeft de mensheid kunnen fascineren vanaf het begin van de beschaving. Zilver bevindt zich namelijk vaak dicht bij het aardoppervlak, waardoor het al vroeg werd gevonden toen de eerste beschavingen op zoek gingen naar bruikbare materialen. Tevens werd de makkelijke smeltbaarheid in de gewenste vorm en duurzaamheid van zilver al gauw ontdekt.

In de komende submenu’s bespreken we de geschiedenis van een van de oudste en bekendste edelmetalen:

Het handelsproduct zilver
–      Zilver als geld

De geschiedenis van zilver
–      De geschiedenis van de zilvermijnen
–      Het winnen van zilver

De zilvervloot

Wat is zilver?
–      Het ontstaan van zilver
–      De winning van zilver
–      Het winningsproces van zilver
–      De bronnen van zilver

Zilver in de 21e eeuw
–      De bereiding in de 21 eeuw
–      De terugwinmethode in de 21 eeuw

Toepassingen van zilver